plukkala

Die Welt: Theresa May on "Pikku-Britannian" rautarouva

Die Welt otsikoi tänään artikkelinsa alkavista Brexit-neuvotteluista kertomalla Theresa Mayn olevan "Pikkubritannian" rautarouva.

Lehden mukaan Theresa Mayn täytyy johtaa tänään alkavia Brexit-neuvotteluja. Hän on yhtä kova kuin Margaret Thatcher, mutta seuraa eri päämääriä. Hän edustaa edustaa kuitenkin aivan tiettyä Englantia. Mutta hänellä on konkreettinen suunnitelma.

Tämä on näyttämö, jolla esitetään näytelmä, johon liittyy annos legendaa, mutta on kuitenkin osa eurooppalaista historiaa. Vuonna 1984 vaati Margaret Thatcher Euroopan yhteisön budjettineuvotteluissa Fontainebeaussa Britannialle erityisasemaa ja alennusta maan EU-jäsenmaksuosuuteen. Thatcher sai sen, ja sen jälkeen Britannia on tästä etuoikeudesta nauttinut.

35 vuotta myöhemmin voisi Brysselissä tapahtua samankaltainen näytemä ja sen keskiössä on taas nainen. Tänään Theresa May jätti EU:lle Britannian eroaomuksen. Se laukaisee artikla 50:n ja aloittaa virallisesti Britannian eroamiseen tähtäävät neuvottelut. Joskus vuoden 2018 lopussa kaiken todennäköisyyden mukaan istuu Theresa May Brysselissä käsissään Britannian kortit Brexitin loppupeleissä. Toteuttaako Britannian pääministeri silloin vastustajilleen antamansa uhkauksen: "Mielummin ei mitään sopimusta kuin huono diili"?

Mutta kuka on tämä nainen, jonka täytyy johtaa Britannia ja koko Eurooppa uuteen ajanlaskuun. Nainen, joka vertaa itseään kunigatar Elisabeth ensimmäiseen. Mayn mukaan silloinen kuningatar tiesi mitä halusi ja vei läpi täysin miehisen maailman ympäröimänä. Jonakin päivänä historioitsijat voivat yhdistää Brexitin Winston Churchilin perinnön ja Euroopan sodanjälkeisen järjestelmän hukkaamiseen. Isobritanniaan joka, nojautuu tiukasti Eurooppaan olematta kuitenkaan täysin eurooppalainen. Tulevat sukupolvet assosioivat Brexitin mahdollisesti jopa Euroopan jakamiseen.

https://www.welt.de/politik/ausland/article163235967/Die-eiserne-Lady-Kl...

Yllä osa die Weltin pitkästä artikkelista Brexitistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Brexitillä on vielä pitkä tie. Neuvottelujen aloittamesta on aikaa kaksi vuotta. Lisäksi Britannian parlamentin täytyy vielä hyväksyä saavutettu neuvottelutulos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä Timo Soinin kanta Britannian jättämään EU-eroon tähtävään ilmoitukseen.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005147708.html

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"nainen, jonka täytyy johtaa Britannia ja koko Eurooppa uuteen ajanlaskuun."

Hyvin sanottu - brexitin myötä edessämme on loistava tulevaisuus! Kauan eläköön brexit! Kauan eläköön Theresa May!

Tarkennuksena kommenttiin (#1): EU-ero tulee voimaan viimeistään 29.3.2019 joka tapauksessa. Lontoon parlamentti voi hyväksyä tai hylätä aikaansaadun sopimuksen. Jos parlamentti hylkää sen, Eu-ero astuu voimaan ilman sopimusta.

(Ps. On hienoa kirjoittaa tätä kuunnellen samaan aikaan suoraa lähetystä UK-parlamentistä koskien pääministeri May'n ilmoitusta ja keskustelua brexit-ilmoituksen antamisesta.)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Otit varmaan huomioon sen, että koko kirjoitukseni linkkiin asti oli lähes sanatarkaa käännöstä die Weltin artikkelista. Eli jos haluat jotakin tarkentaa, tulee sinun osoittaa se die Weltille.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Juu - kyllä minä lukea osaan ja sen ymmärrän.

Toisia vähempiosaisia varten tuon tarkennuksen laitoin enkä aio sillä Die Weltiä vaivata.

Tällä palstalla virhe - käännös tai muu - kun menee sinun piikkiisi. Olisit kiitollinen ... ('ole hyvä vaan, eipä kestä' - vastaan jo valmiiksi).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Käsittääkseni toin kyllä esiin kirjoitukseni lähteen riittävävän selvästi. Siksi minun ei sinuakaan tarvitse mitenkään erityisesti kiitellä, eikä edes odottaa mitään kiitoksia vastaavasti sinulta.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #8

Mon Dieu - quelle kiittämättömyyttä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Pitkä varmasti mutta toivottavasti hyvä kulkea.
Sille tielle varmaan löytyy muitakin kulkijoita, kuka on seuraava jää nähtäväksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sen näemme tulevaisuudessa. Paljolti riippuu EU:sta itsestään. Mutta ainakin Saksassa näyttää populistisen AfD:n, joka vaatii eroa Euroopan unionista, kannatus laskevan nopeasti. Eilen ja tänään julkaistujen mielipidemittausten mukaan se on nyt enää 7%, kun oli vielä tammikuussa reippaat 10%.
https://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

En panostaisi populisteihin vaan realisteihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Kuitenkin erovaatimuksia EU:sta esittävät ovat hyvin pitkälti populisteja eri jäsenvaltioissa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #10

Varmasti näin juuri nyt mutta se on puhetta vain.
Sitten kun eu-kone sakkaa, siirtyvät realistit puikkoihin ja suunilleen samaihin aikoihin lopetetaan puheet populisteista.

Siis, jos ja kun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Tässä onkin kysymys siitä, että kaikki riippuu EU:sta itsestään. Sen omasta uudistumiskyvystä. Luulisi Brexitin toimineen herättäjänä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #17

Kun realistit siirtyvät puikkoihin, kaikki havaitsevat kuin ihmeen kaupalla, että EU-koneenhoitajat olivatkin niitä varsinaisia populisteja... :-))

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Suomessa erilaiset mielipiteet ovat sallittuja, niinkuin koko EU:n alueellakin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Saksassa tiedostetaan, että Britannian eron jälkeen sille ei jää EU:ssa vastavoimaa. Ranskan painoarvo ei riitä. EU:sta tulee eräänlainen uusi versio Pyhästä saksalais-roomalaisesta keisarikunnasta, jossa siinäkin roomalaisuus oli vain eräänlainen verbaalinen koriste. Ranskassa tämä on tiedostettu ja aprikointi näyttää kohdistuvan kysymykseen, nielläänkö vaikutusvallan menetys vai lähdetäänkö omille teille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Front National on Ranskassa poliittisesti vielä varsin merkityksellinen voima, mutta sen voima tuskin riittää Marine Le Penin nostamiseen maan presidentiksi, jolloin puolue voisi aloittaa poliittisen voimansa käytön.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun olen seurannut Suomen koko EU-taivalta (1995->) ja EMU-taivalta (002->), en voi tulla kuin loogiseen päätelmään, että EMU ja EU itse poliittisine elimineen ja byrokratioineen on korruptioidumpi ja populistisempi kuin suurin osa niiden asiapohjaisista kritiikoista. EU muuntui pakkopaidaksi.

Säveltäjä Richard Wagnerin himokannattajista - wagneriaaneista - sanottiin aikoinaan: "He ovat Wagnerin pahimpia vihollisia".
Analogisesti on osuvaa todeta, että euroideologit ovat Euroopan pahimpia vihollisia, kun taas Eurooppa-aatteen (Erkki Toivasen käyttämä termi talousyhteisön ns. perustajaisistä) kannattajat toimivat realismin pohjalta ja demokratiaa sekä Euroopan kansakuntia kunioittaen.

Britit jatkavatkin ennen kaikkea rauhan, demokratian ja suvereniteetin periaatteiden pohjalta brexitin jälkeen. Maa vaalii Euroopan ensimmäisen parlamentin ja Magna chartan perinteitä, jos hieman kaunopuheisuuttakin sallitaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Yksi tarkennus. Emu-aika alkoi jo paljon ennen yhteisten eurojen käyttöönottoa vuonna 2002.

Joku viisas on joskus todennut, että ennustaminen on helppoa, varsinkin menneisyyden. Mutta brexitin jälkeinen aika Britanniassa on kuitenkin tulevaisuutta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #23

Olisi siis pitänyt tarkentaen sanoa "euron käyttöön otto vuonna 2002".

No, jos oikein pystysuorasti ajatellaan vain tätä päivää, niin MEP:it haluavat tulevissa neuvotteluissa rangaista brittejä, kun taas PM May puhuu sopuisan ja hyvän yhteistyön puolesta brexit prosessin aikana. Tusk ennusteli tuskaa, vaikka britit tarjoavat rakentavuutta.
---
Euron järkevyydestä on keskusteltu pitkään - ja sen tulevaisuudesta jo etukäteen - ei jälkiviisaasti.
(1) Eurosta ennen sen käyttöönottoa:
https://pdfs.semanticscholar.org/1708/eb9cd5989aab...

(2) Tässä ajatuksia vuosina 1989-2002:
http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/p...
"The euro: It can’t happen, It’s a bad idea, It won’t last. US economists on the EMU, 1989 - 2002"

Poliittisia intohimoja ja valmiutta pettää itseään ei todellakaan kyetä ennustamaan. Ne eivät kuitenkaan kuulu sarjaan rationaaliset ratkaisut. Pikemminkin "toivotaan, toivotaan"...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Kaikesta saa olla eri mieltä. Niin on Ruosin entinen pääministeri Goran Persson, joka tänään viimeksi kertoi unelmoivansa Ruotsinkin liittymisestä euroon. Sanoi sen tapahtuvan ennemmin tai myöhemmin.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/goran-persson-pr...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueen (UKIP) puheenjohtajana vuosina 2006–2009 ja 2010–2016 toiminut Nigel Farage sanoo muuttavansa pois UK:sta jos neuvottelut epäonnistuvat.
http://www.lbc.co.uk/radio/presenters/nigel-farage...

Tämä Nigel Farage on Timo Soinin kaveri
http://timosoini.fi/2013/05/onnittelut-nigel-farage/

"Pentele, kyllä minulla on välistä ikävä yhteisiä raatokärpäsillallisia Strasburgissa. Proper stuff."

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Kun Brexitiä ajava puoli voitti kansanäänestyksestä, astui Earage välittömästi syrjään. Eräänlaista vastuunkantamista sekin sekin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla hallituksen näkemyksiä alkavista Brexit neuvotteluista.
http://yle.fi/uutiset/3-9537242

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Die Zeit lehden toimittaja Bettina Schulzin mukaan "brittien taloudellis-sosiaalinen alamäki alkoi vuosikymmeniä sitten ja on täysin kotikutoista.Brexit vain pahentaa tilanteen".

www.zeit.de/wirtschaft/2017-03/brexit-wirtschaftsp...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin saksalaisnäkemykset Brexitistä näyttävät yhteneväisiltä?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Iso-Britanniasta voi tosiaan tulla Pikku-Britannia, jos Skotlanti itsenäistyy ja Pohjois-Irlanti liittyy Irlannin tasavaltaan. Ne jäisivät näin EU:n jäseniksi. Minulle riittää, että skottilaiset mallasviskit eivät jää tullimuurin taakse. Englantilaisia tuotteita en tarvitse ja maassa tuskin vierailen, kun siellä on vääränpuoleinen liikenne :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta on, että tällainenkin uhka on olemassa. Theresa May on kuitenkin ilmoittanut, että Britannia ei anna äänestää Skotlannin itsenäisyydestä uudestaan, ennenkuin Brexit-neuvottelut on saatu maaliin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Joku on mainimmut from Great Britain to Little England.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti onkin. Mutta varmaan yhdistyneiseen kuningaskuntaan Englanti on jäämässä? Onhan siihen toistaiseksi jäämässä myös Wales.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu
Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Englanti on jo pitkään ollut jonkinlainen "kehitysmaa" eikä sen teollisuustuotteet ovat kovin kummoisia. Kärsii samasta "imperiumtaudista" kuin Venäjä, muuten..Englantilaiset autotehtaatkin ovat saksalaisomistuksessa. Ranska ja Englanti ulos YK:n turvallisuusneuvostosta ja Intia, Brasilia tai Etelä-Afrikka tilalle. Mieluimmin heti.

Pankkimaailma miettii juuri nyt mennäänkö Lontoosta Frankfurtiin vaiko Amsterdamiin. Hollannin pääministeri Rutte kertoi viikko sitten televisiossa sanoneensa heille, että "tulkaa vaan meille, koska Frankfurt on niin tylsä"...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalaiset lehdet kerovat tänään että Lontoon ja Frankfurtin pörssien yhdistymisneuvottelut päättyivät tänään Britannian ilmoitukseen brexitin käynnistämisestä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kaverilla oli aikanaan briteissä valmistettu akkulaturi, joka laukesi heti ensi käytöllä. Kommentti:
'Brittien lahja maailman teollisuudelle, BS-laatustandardit. Määritellään laaduksi se, että prosessi on dokumentoitu. Sillä ei ole väliä, mitä lopputulos on.'

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näinhän viime aikoina on ollut. Britanniassa ei esimerkiksi enää ole ollenkaan omaa autoteollisuutta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saksalainen elinkeinoelämä on ollut hyvin pragmaattinen ja todella huolissaan brexitin vaikutuksista. Heillä tulee olemaan myös merkittävä rooli siinä,miten Saksan poliittinen johto asiaan suhtautuu. Allaolevan DIHK:n kannanoton liitteenä (oikea yläkulma jos linkki seuraa mukana??) on konkreettista tutkimusta vaikutuksista. Saksan ollessa Suomen suurin kauppakumppani tutkimuksesta on tehtävissä johtopäätöksiä myös Suomen suhteen. Kiinnostavaa meidän kannalta on saadaanko osa siirtyvistä Saksan (ja muittenkin EU-maiden)investoinneista suunnattua Suomeen? Merkit ja referenssit (mm. Mayer, MB) ovat kannustavat. Kenelläkään tuskin on mitään sitä vastaan, että Suomi pyrkii ottamaan muutoksesta ne hyödyt mitä on otettavissa. Ja onneksi niitä on. Korostan, että molemmat osapuolet tulevat häviämään (= Eurooppa häviää), mutta saadaanpahan konkreettisia mittareita, joista ehkä jatkossa on hyötyä. Katsoin myös suoran lähetyksen Lontoosta. Hyvin May selvisi pysyessään vankasti yhtenäisen Britannian "nimissä". Mutta...mutta...nyt alkaa todellinen keiton hämmennys. Ja senhän britit keskenäänkin osaa. Ilman ulkopuolisiakin.

https://www.dihk.de/themenfelder/international/new...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhtenäisen Britannian "nimissä"? Kun yhtenäinen Britanniakaan ei näytä niin varmalta?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Juuri sitä tarkoitan, kun mm. skotit painostivat Mayta. Todella vaikea ja hankala käsiteltävä on Maylle ja hallitukselle. Kehon kielestä jo pystyi näkemään. Skottien suhtautuminen ja mukanaolo tulevissa neuvotteluissa tulee olemaan paljon vaikeampi englantilaisille kuin esim. ranskalaiset. Kahden tulen välissä on May ja kumppanit. Huonot ehdot kannustaa skotteja itsenäisyyteen ja liittymään EU:n.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Ja Pohjois-Irlanti voi ilman uusia neuvotteluja jäädä syoraan EU:n jäseneksi, jos se liittyy Irlannin tasavaltaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #32

"Huonot ehdot kannustaa skotteja itsenäisyyteen ja liittymään EU:n."

Eli ensiksi skotit haluavat itsenäisyyden ja sitten luovuttavat vallan komissiolle, järkeäkö? Miksi skotit muuten haluvat pysyä EU:ssa, haluavatko maahanmuuttajia vai rahoittaa köyhempiä EU maita?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Sitä sinun pitää kysyä skoteilta? Joka tapauksessa Skotlannin parlamentti päätti reilulla enemmistöllä ilman Makkosen lupaa järjestää uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #40

Skotit, joista valtaosa näyttäisi olevan vasemmistolaisia, tuntevat nähtävästi suurempaa hengenheimolaisuuttaa aatteen valossa Brysseliin, kuin Lontooseen. Britanniassa EU koetaan taas byrokraattiseksi vasemmistolaiseksi rakennelmaksi, kuten se sitä todellisuudessa onkin - omituinen kopio Neuvostoliitosta vapaakaupan sijaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44

Aika kaukaa jaettu johtopäätös skottien halusta äänestää omasta itsenäisyydestään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #45

Ei niinkään. Edellinen äänestys noudatti itsenäistymisen suhteen vasemmisto-oikeisto suhdetta siten, että Labourin väki sympatisoi selvästi itsenäistymisen puolesta liittymisineen EU:n jäseneksi.

Pikku-Britannia on ivallinen nimitys, kuin on myös Suur-Saksakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Skotlannin suurin puolue on Skotlannin kansallispuolue SNP. Sillä on lähes puolet Skotlannin parlamentin paikoista. Se ei ole sama asia kuin Labour Party. SNP:llä on Britannian parlamentissa oma vajaan 60:n edustajan ryhmä. SNP:llä on myös kaksi omaa meppiä. Hekin istuvat siellä eri ryhmässä kuin Lalour-mepit.

Yllä olevan perusteella johtopäätöksesi on kaukaa haettu.

Pikku-Britannia oli die Weltin otsikossa. Se siis ei ollut minun keksintöni.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #46

Miksei brittejä saisi ivata?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Niinpä, itse joutuvat keittämänsä sopan nielemään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

#29. Turunen: "Saksalainen elinkeinoelämä on ollut hyvin pragmaattinen ja todella huolissaan brexitin vaikutuksista. Heillä tulee olemaan myös merkittävä rooli siinä,miten Saksan poliittinen johto asiaan suhtautuu."
---
Jos tuo pragmaattisuus ja huoli todellakin pitäisi aidosti paikkansa, eivätkö silloin saksalainen elinkeinoelämä ja maan poliittinen johto olisi ajoissa - eli jo kauan sitten - pitäneet huolen siitä, että maa ei osallistu EU:n ajamista tai "kehittämistä" sellaiseen tilaan, jossa joku tai jotkut sen jäsenistä alkavat edes harkita unionista eroamista?

Missä ja miksi näin sitten on tapahtunut? Nähdäkseni voisi viitata esim. seuraaviin seikkoihin: Kreikan velkakriisi, eurokriisi, Schengen-kriisi, kehitys kohti tulonjako- ja yhteisvastuu-unionia, nykyinen unionin tiivistämisinto.

Niinpä brexit on seuraus - ei syy. Siksi saamme nähdä, miten suvereeni Iso-Britannia ja - Erkki Toivasen sanoin - 'euroideologien' (ei Eurooppa-aatteen kannattajien) keinotekoisesti koostama unioni käyttäytyvät, kun ne alkavat neuvotella erosta.
Vaikka I-B on kulttuuriltaan Euroopan monipuolisin valtio, sillä kuitenkin on olennaisilta osin kohtalaisen yhtenäinen kansallinen kulttuurimentaliteetti (se on kansakunta), jota EU-jäsenyyskään ei ole onnistunut ns. yhtenäistämisen tavoittelussaan häivyttämään.

Pikku-Britannialla on myös "Commonwealth"-identiteetti monen muun valtion kera. Se on jotakin, mitä EU ei ehkä oikein ole tainnut tiedostaa ja sen merkitystä/ voimakkuutta ymmärtää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalta Iso-Britannian yhteneväinen" kansallinen kultturimentaliteetti Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissa ei näytä olevan yhteneväinen muun Britannian kanssa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset