plukkala

Turbulenssia Saksan poliittisessa kentässä

Viime vuotisen  Brexit-äänestyksen ja Trumpin valinnan myötä Saksan poliittinen kenttä on asemoimassa itseään uudelleen.

SPD valitsi syksyn vaaleihin itselleen tammikuussa Saksan päivänpolitiikassa ryvettymättömän pitkän europarlamentaarikon uran tehneen Martin Schulzin. Sen jälkeen puolueen kannatus on kasvanut noin kolmasosalla. SPD kulkee nyt kohti syyskuun liittopäivävaaleja kohti lähes tasapäin unionipuolueiden CDU/CSU kanssa.

SPD:n kannatuksen roima kasvu on syönyt enemmän tai vähemmän kaikkien muiden puolueiden, paitsi Vapaiden demokraattien (FDP) kannatusta. Vihreät ovat menettäneet gallup-kannatuksestaan noin neljäsosan. Kaikkien yllätykseksi suurin kärsijä on kuitenkin populistinen, muukalaisvihamielinen AfD. Se on menettänyt kannatuksestaan tammikuusta jopa 40%.

https://www.wahlrecht.de/umfragen/

Klikkaamalla taulukon ylälaidassa olevaa tutkimuslaitoksen nimeä, näkee puolueiden kannatuksen kehityksen viikkosta ja kuukaudesta toiseen.

Tällä viikolla julkaistuissa tutkimuksissa AfD saavutti uuden pohjalukunsa gallup-kannatuksessaan. Puolue koki viime vuosina ajan, jolloin se saavutti gallup-voittoja kuukausi toisensa jälkeen. Trendi kääntyi viime joulukuussa ja kehitys on tammikuusta saakka vahvistunut. Tällä viikolla julkaitujen sekä tutkimuslaitos Allensbachin että Forsan mielipidetutkimusten mukaan AfD:n kannatus on nyt 7%. Silläkin se kuitenkin nousisi ensimmäistä kertaa liittopäiville. 

Kuitenkin AfD:n puheenjohtaja Frauke Petry ja varapuheenjohtaja Alexander Gauland suhtautuvat kannatuksen laskuun rauhallisesti. Gaulandin mukaan kysymyksessä on vain väliaikainen notkahdus.

http://www.bild.de/politik/inland/alternative-fuer-deutschland/reaktione...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti tähän kehitykseen on oma osansa Hollannin vaaleilla, joissa Geert Wildersin populistinen Vapauspuolue (PVV) saavutti selkeästi odotuksia huonomman vaalituloksen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Esimerkiksi viime sunnuntaina käytyjen pikkuruisen Saarlandin osavaltiovaaleissa ei tämä Schulzin aikaansaamama SPD-hype vielä purrut. Vaalien suurin voittaja oli CDU. Kuitenkin myös Saarlandissa pääsi AfD ensimmäisen kerran Saarlandin osavaltioparlamenttiin kolmella paikallaan maan 5%:n äänikynnyksestä huolimatta.

http://www.spiegel.de/politik/deutschland/landtags...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset