plukkala

Maaliskuun viimeinen ja SDP:n gallup-kannatus

Tasan vuosi sitten kirjoitin 31.03.2016 blogin Ylen samana päivänä julkaisemasta puolueitten gallup-kannatuksesta. Silloin SDP:n kannatus romahti 2,6 %-yksikköä ja SDP menetti kärkipaikkansa Keskustalle.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214573-sdpn-kannatus-romahti

Tänään 31.03. julkaistussa Ylen gallupissa SDP:n kannatus kannatus laski 2.0 %-yksikköä. Tällä kertaa Kokoomus otti kärkipaikan itselleen.

http://yle.fi/uutiset/3-9538401

Onko 31.03. huono päivä gallupien julkaisemispäivänä SDP:lle?  Tuskin, kysymyksessä on enemmänkin SDP:n omista valinnoista. SDP käy kuntavaalitaistelua kuntavaaliteemojen sijaan arvostelemalla hallituksen yleistä politiikkaa. Tämän tietoisen valinnan on tehnyt SDP itse Antti Rinteen johdolla.

Kuitenkin on hyvä huomioida se, että kaikki kolme suurinta puoluetta ovat 0,7 %-yksikön sisällä. Virhemarginaalin huomioon ottaen kukaan ei pysty vielä sanomaan, mikä kolmesta suurimmasta on vuonna 2017 suurin kuntapuolue.

Merkittävä epävarmuustekijä on tietysti myös kyselyssä suuri kantansa ilmoittamatta jättäneiden määrä. Peilaako tämä mahdollisesti yhä laskevaa äänestysprosenttia? Toivottavasti ei.

Asiaa on pohtinut myös Mika Koskinen Iltalehden näkökulmassa.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703312200094871_pi.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Älä vaivu murheeseen, gallupit ovat vain galluppeja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En näe itselläni olevan mitään syytä vaipua murheeseen? Onko Sinulla?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ei.
En ota osaa puolueiden menestymisiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Eipätuo minullekaan ole mikään murheen aihe. Seuraan vain sivusta tapahtumia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisten kannatus olisi tämän kyselyn mukaan pienoisessa myötätuulessa. Sen toteutuminen on kuitenkin kovin epävarmaa. Puoluetta jakaa uuden puheenjohtajan valitseminen. Moni haluaa ehdottomasti Halla-ahon uudeksi puolueen puheenjohtajaksi ja puolestaan aika moni, ettei hänestä saisi mistään hinnasta tulla uutta puheenjohtajaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Olen ymmärtänyt että kaikissa äänestyksissä on sama tilanne, toiset kannattaa toisia ja kolmannet ensimmäisiä,ei kai äänestystä muutoin tarvittaisikaan.
Oletko huomannut että kokoomus tai demarit olisivat jotenkin jakaantuneet puheenjohtajavaihdoksen yhteydessä tai jälkeen ? Ja onhan nuilla muillakin puolueilla puheenjohtajat vaihtuneet. Se on elämää ja siellä kaikki on epävarmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Perussuomalaisillaon kaksikymmentä vuotta ollut yksi ja sama puheenjohtaja. Nyt Timo Soinin väistyessä puoluejohtajan vaihtuminen paljon merkityksellisempi, kuin puolueissa, joissa puheenjohtajat vaihtuvat neljän-kuuden vuoden välein. Lisäksi Perusuomalaisesti on olemassa selkeä kahtiajako kahden erilaisen linjan välillä.

Risto Salonen

Kuntavaaleissa ei ole niin väliä, kuka voittaa sen viimeisen prosentin. Demarit eivät ole oppositiossa missään oikeassa kunnassa. He tekevät yhteistyötä kokkarien kanssa ja kepu on siellä luokassa ynnä muut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistutan kommentoija Risto Salosta siitä, että US-puheenvuorossa kirjoitetaan ja kommentoidaan aina omalla nimellä ja tunnistettavan kuvan kera.

Kuntapolitiikassa ei ole hallitus ja oppositioasemaa. Tämä on totta. Siksi ihmettelenkin SDP:n valintaa siitä, että se käy kuntavaalikampanjaa valtakunnan politiikan teemoin arvostelemalla hallituksen yleistä politiikkaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Ylen maaliskuun kannatusmittauksessa kysyttiin nimenomaan puolueiden kuntavaalikannatusta." [Tämä lainaus siis YLEn uutisesta]

Tulokset eivät siis ole täysin yhteismitallisia aiempien puoluekannatuskyselyjen kanssa. Seuraava eduskuntavaalikannatusta koskeva kysely tulee varmaankin huhtikuun lopussa.

Pitääpä täytellä jossain välissä taulukkoa ja katsoa, näkyykö tuo kyselyn poikkeuksellisuus tuloksessa sen vertaa, että sen huomaisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiedän toki, että YLE nimenomaan gallupissaan keskittyi kuntavaaleihin, eikä tämän gallupin tulos ole yhteismitallinen eduskuntavaalikyselyjen kanssa. Mutta myös kuntavaalikyselyissä äänestäjien mielipiteet heijastelevat heidän muutakin äänestyskäyttäytymistään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Yle on julkaissut vertailun pidemmältä ajalta kuin viime joulukuusta lähtien kuntavaalikannatukset.

Ylen Puoluekannatusmittari: Näin puolueiden kannatus on muuttunut

http://yle.fi/uutiset/3-9540630

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Kiitos linkistä. Yksi milenkiintoinen pieni yksityiskohta tästä viimeisimmästä gallupista. Kun SDP:n kannatus nousee, niin Perusuomalaisten kannatus vastaavasti laskee, tai päinvastoin. Näin on ollut vuoden 2015 syyskuusta lähtien.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Sekä se, että ryhmän muut kannatus on hienoisessa nousussa ja saa nähdä näkyykö tuloksissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Ryhmä muut nousee aina kuntavaaligallupeissa. Eri kunnissa on paljon erilaisia sitoutumattomien listoja. Tämän gallupin otos oli niin suuri, lähes 2500, ettei tämä voi olla tuloksessa näkymättä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän päivän gallupin mukaan näyttää siltä, että Vihreät ovat saavuttamassa kaikkien aikojen vaalituloksensa. On kuitenkin syytä muistaa, että usein Vihreillä on ollut vaikeuksia saada realisoitua gallup-kannatuksensa todellisiksi ääniksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tällä kerralla näyttäisi kyselyn mukaan siltä, että tullee parempi tulos:

Vaalivoittoa odottavilla vihreillä on aihetta riemuun, sillä vihreiden kannattajista 74,1 prosenttia aikoo tällä kertaa myös aivan varmasti äänestää.

http://yle.fi/uutiset/3-9540831

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos taas linkinstä. Sami Borg toi myös julki sen, että näissä tutkimuksissa ihmisillä on tapana liioitella todellista äänestysaktivisuuttaan. Ja jos ne henkilöt, jotka ovat tutkimuksessa ilmoittaneet äänestävänsä Vihreitä menevätkin äänestämään, ei ole ollenkaan varmaa rttä he todella äänestävät Vihreitä. Juuri tämä seikka on usein aiheuttanut pettymyksen Vihreille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Ja kuinka käy Väyrysen, joka ilmoitti pyrkivänsä Helsingin äänikuninkaaksi.

Kristillisdemokraattien ja Väyrysen liikkeen välit rakoilevat – "Sopimusta on rikottu"

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/502440-kr...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Väyrynen on oma lukunsa. Kai Helsingin kuntavaalitulos sitten kertoo jotakin myös Kansalaispuolueen kannatuksesta jatkossa? Helsingin äänikuninkuuden hän voisi kuitenkin jo nyt unohtaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vasemmiston alamäki on ihmeellistä, kun miettii nykyhallituksen politiikkaa. Vikaa olisi syytä etsiä sieltä peilistä, mutta tuntuu siltä, että molemmat puolueet elävät nyt jossain ihme kuplassa.

Persujen kannatuksen nousua ennustinkin, liittyen varmaan puheenjohtajapeliin, ja kyllähän tämä kaikki julkisuus on eduksi.

Luulen persujen kannatuksen olevan siinä 10-12% ja voi olla jopa tuolla ylärajalla, jos saavat kansaa liikkeelle.

Vaikka demarit jollain pienelleä erolla voittaisivat, se olisi heille se pahin vaihtoehto, siiloin tuuditauduttaisiin vääränlaiseen mukavuudentunteeseen ja sitten se pudotus voi olla paha seuraavissa vaaleissa.

Ei ole Rinteestä demareita nostamaan, eikä näytä olevan Li Anderssonistakaan, tai sitten noiden viesti menee täysin ohi tavallisen ihmisen.

Vihreät varmaan voittavat, mutta eivät noin paljon, voivat olla aika tasoissa persujen kanssa. Sitten kun tulee eduskuntavaalit ja uusi puheenjohtaja, niin tilanne voikin olla jo täysin toinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteinen kannatus on nyt kyllä hämmästyttävän alhaisella tasolla, vain 27,3%. Mutta onhan siitä jo kulunutkin useampikin vuosikymmen, kun vasemmistölla oli eduskunnassa enemmistö.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Petteri.
Demarit putoavat jokatapauksessa step by step.
Uusia äänestäjiä tulee vähän, puolue on oikeastaan uusi eläkeläisten puolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eläkeläisten puolue se on ollut jo jonkin aikaa. Sen jäsenistön keski-ikä on ylivoimaisesti vanhin kaikista puolueista. SDP ei ole kyennyt uudistumaan työelämän valtavasta muutoksesta huolimatta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "SDP käy kuntavaalitaistelua kuntavaaliteemojen sijaan arvostelemalla hallituksen yleistä politiikkaa. Tämän tietoisen valinnan on tehnyt SDP itse Antti Rinteen johdolla."

Muiden puolueiden, hallituksen tai eri poliittisten ryhmien arvostelu oman linjansa määrätietoisen ajamisen sijaan alkaa olla demareille ennemminkin sääntö kuin poikkeus aina vaalien lähestyessä.

Rinne oli YLE:n puheenjohtajatentissä aika säälittävä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, kysymyksessä on ilmeisesti SDP:n tietoinen valinta kuntavaaliteemakseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alla Tampreen yliopistoprofessori Elina Kestilä-Kekkosen nkemys ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnhölmin kootut selitykset SDP:n kannatuksen laskun syistä.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/217626-sdplla-tuh...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset