plukkala

Kuntavaalivoittajat harvassa?

Viimeisten vaalien alla julkaistujen mielipidetutkimusten mukaan tulevien vaalien voittajaa on vaikea hakea, ainakaan etukäteen. Vielä ennen vaaleja on tänään illalla tuleva puoluejohtajien tentti. Ja tietysti "toreilla" tehtävä viimehetken vaalityö.

Kolme suurinta puoluetta käy tasapäistä taistelua suurimman puolueen asemasta. Mutta voiko niistä yksikään puhua "vaalivoitosta", jos kannatus on alle 20%:n? SDP.lle tilanne on ongelmallisin, sillä se nauttii oppositiopuolueen asemasta. Viime vaaleissa SDP:n kannatus oli Jutta Urpilaisen johdolla 19,6%?

Ainoa puolue, joka gallupien mukaan ylittää selvästi viime kuntavaalien kannatuksensa, on Vihreät. Mutta senkin kannatus on viime aikoina ollut laskeva. Perussuomalaiset voivat parhaimmillankin toistaa vanhaa lausettaan: "Me voitimme gallupit". Vasemmistoliiton kannatus voi hitusen viime kuntavaaleista nousta, mutta ei siinäkään ole kyse, mistään "veret seisauttavasta" voitosta.

RKP säilyttänee asemansa entisellä tasollaan uskollisten ja vakiintuneiden kannattajiensa turvin. KD on yllätysvalmis, se onnistui merkittävästi lisäämään ehdokasmääräänsä. Viimeisen Ylen teettämän kyselyn mukaan sen kannatus olisi selvästi hypähtänyt. Siinä varmasti osansa on puheenjohtaja Sari Essayahilla, joka on esiintynyt rauhallisesti ja vakuuttavasti eri vaalitenteissä ilman uskonnollista hurmosta.

Muhiiko sitten yllätys ryhmässä muut? Siihen ryhmään kuuluvat sirpalepuolueiden lisäksi myös monet eri kunnissa ehdolla olevat sitoutumattomien ryhmät? Mielipidetutkimukset eivät tätä kuitenkaan tue.

Alla vaalitulos kuntavaaleist vuodelta 2012 ja Ylen teettämä tänään julkaistu gallup.

http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2012/kuntavaalit/puolueiden_kannatus.html

http://yle.fi/uutiset/3-9548129

PS. muistutan tässä samalla käynnissä olevasta vaaliveikkauksesta, jossa paras saa kuntavaalien Ennustajaeukko tittelin. Siihen voi osallistua täällä.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235013-us-puheenvuorossa-tutuksi-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Selvää kuitenkin on se, että vaalien voittajat ja häviäjät selviävät vasta varsinaisen vaalipäivän ja tuloslaskennan jälkeen..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalta yhtäkään vaaleissa hävinnyttä puoluetta ei varmaan ole. Ei ainakaan silloin kun kuuntelemme eri puolueiden puheenjohtajien "koottuja selityksiä" vaalituloksen ratkettua.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn kohteliaimmin blogistilta, mitä hän tarkoittaa kirjoittaessaan KD:n puheenjohtaja Sari Essayahin esiintyneen " ilman uskonnollista hurmosta" ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitan sillä sitä, ettei hän ole syyllistyt edeltäjänsä tapaisiin uskontoon liittyviin kannanottoihin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskontoon liittyviä kannanottoja ei näiden kuntavaalien vaalitenteissä ole puoluejohtajilta juurikaan tivattu.

Puoluejohtaja Sipilä ( kesk.) tosin onkin kieltänyt uskontoonsa liittyvien kysymysten käsittelyn Ylessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Näillä uskonasioilla en kirjoituksessani tarkoittanut ainoastaan käytyjä vaalikeskustekua, vaan yleisesti Sari Essayahin julkisuuskuvaa puolueen puheenjohtajana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

" Esiintyminen eri vaalitenteissä" viittasi kuitenkin näihin kuntavaaleihin ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Niissä hän toisti vain kuvaa, joka hänestä on hänen puheenjohyajakautensa aikana syntynyt. Se eroaa melkoisesti KD:n edellisen puheenjohtajan julkisuuskuvasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muistutan kuitenkin, että varsinainen äänestystulos ratkaistaan äänestämällä. Siksi kehoitankin niitä palstalaisia, niin kirjoittajia, kommentoijia ja lukijoitakin äänestämään, niitä, jotka eivät sitä jo ole ennakkoäänestyksessä tehneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset