plukkala

Kuntavaalikeskustelut ja puheenjohtajatentit 2017

Näin kuntavaalien alla olen katsonut x-määrän erilaisia kuntavaalikeskusteluja ja puheenjohtajatenttejä joko TV:sta tai netistä. Päällimmäisenä on mieleeni jäänyt epäilys eduskuntapuolueiden puheenjohtajien hyvien käytöstapojen hallitsemisesta. Lähes kaikissa niissä on ollut yleistä toisten puheenvuorojen häiritseminen, päälle puhuminen ja huutelu. Pahimmillaan tähän on syyllistynyt myös keskustelun juontaja.

Sitten eiliseen suureen vaalikeskusteluun. Parhaiten eilen mielestäni onnistuivat Sari Essayah ja Timo Soini rauhallisuudella ja argumentoiduilla puheenvuoroillaan. Myös muiden hallituspuolueiden puheenjohtajat Juha Sipilä ja Petteri Orpo selvisivät keskustelusta kunnialla. Eilisessä keskustelussa pahimpina päällehuutajina esiintyivät Ville Niinistö ja Li Andersson tässä järjestyksessä. He myös vaativat kaikkea hyvää ja kaunista. Rahoitusta niiden aiheuttamiin kustannuksiin he eivät kuitenkaan kestävästi tarjonneet. Tähän samaan syyllistyi myös SDP:n Antti Rinne. RKP:n puheenjohtaja Anna-Mai Henriksson oli koko keskustelun ajan jotenkin hajuton ja mauton.

Tällä kertaa asetelma mentäessä varsinaiseen vaalipäivään on varsin kutkuttava. Siksi kehoitan kaikkia niitä, jotka eivät vielä ole äänestäneet, äänestämään sunnuntaina.

PS. Käynnissä on myös jo perinteeksi muodostunut US-puheenvuoron ennustajaeukko kilpailu, jossa veikataan eri puolueiden prosentuaalista kannatusta kuntavaaleissa 2017. Siihen voi osallistua täällä.

 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235013-us-puheenvuorossa-tutuksi-tullut-kilpailu-vaalituloksen-veikkauksesta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jostain syystä en saa linkkiä kopioiduksi avattavaan muotoon ainakaan aloitukseeni.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235013-us-p...

Tähän kommenttiin se kuitenkin onnistui.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pienpuolueitten puheenjohtajien tentissä ei päällepuhumista eikä huutelua esiintynyt. Johtuukohan siitä, etteivät vielä ole osallistuneet eduskunnan täysistuntoihin, joissa välihuutelu on enemmän tapa kuin poikkeus?

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ennen kaikkea ongelma on typerässä formaatissa, joka suosii päällepuhumista. Meidän poliitikkojen kärkinimet tietävät ihan tasan tarkkaan tarpeeksi esiintymisestä ja tenttiformaatista, että osaavat sitä käyttää hyödykseen, vaikka eivät iso osa osaakaan muuten esiintyä.

Puoliympyrässä avoimin mikein röhnöttäen puolitoistatuntia avointen kysymysten kanssa johtaa millä tahansa kokoonpanolla, jossa taistellaan eri ideologioiden kanssa tällaiseen tulokseen.

Ei kyse ole huonoista käytöstavoista vaan susihuonosta formaatista, poliittisen retoriikan ohuudesta ja yleisesti vaan heikosta esiintymistaidosta.

"Saanko sanoa loppuun" on ihan hemmetin nolo lause, kun sitä toistelee seitsemättä kertaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä viimeisin lauseesi vaan kertoo käytönnössä kaiken näistä keskusteluista. Muuten jostain syystä tätä päällepuhumista ei tapahtunut pienpuolueitten johtajien tentissä, erilaisista ideologioista huolimatta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Soinin taustalla persujen puheenjohtajaehdokkaat Jussi Halla-aho ja Sampo Terho käyvät vähemmistöihin kohdistuvaa vihakampanjaa. Persujen "tuumaustunti" oli tänään kauheaa katseltavaa. Töölön ja Eiran/Brysselin herrat kalastelevat ääniä täältä monikulttuurisista lähiöistä ja joku varmaan tuohon koukkuun menee.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218140-jussi-hall...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä näiden kahden muun puheenjohtajakamppailu mahdollistaakin juuri Soinin vapautuneen ja ajoittain jopa valtiomiesmäisen esiintymisen ennen viimeisiä vaaleja, jossa hän johtaa Perussuomalaisia.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Valtiomiesmäinen? Ei hän ole ainakaan pöyhkeästä letkauttelustaan päässyt eroon. Ps:n puoluepäivänä Ylellä pitämässään seitseminuuttisessa puheessaan hän aloitti haukkumalla "vihervasemmiston" talousosaamista. Miten kävikään vajaat kaksi vuotta sitten, kun Soinille avautui mahdollisuus todistaa oma talouspoliittinen osaamisensa ja ryhtyä valtiovarainministeriksi? Niinpä; matkustelu on paljon mukavampaa kuin numeroiden pyörittely.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Puoluepäivät ovat eri asia kuin Ylen suuri vaalikeskustelu.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Yle eilinen vaalikeskustelu oli hyvin sivistynyt lukuunottamatta rakkikoiraa nimeltä Ville niinistö. Sillä miehellä ei ollut muuta sanottavaa, kuin koulutuksesta ei saa leikata ja että siihen pitää panostaa. Näinkin varmaan on, mutta kai yhteiskunnassa olisi muitakin asioita josta mielipiteen voisi ilmaista.
Sen verran sallin päällepuhumista, mitä eilen illalla oli. Tosin olihan juontajatkin eri tasoa kuin esim MTV:n vaalitentissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä tilanne oli astetta parempi kuin MTV:n puheenjohtajatentissä. Mutta kyllä parantamiseen on vielä varaa. Kieltämättä pahin syntipukki päällepuhumiseen oli juuri Ville Niinistö.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tuosta olen kanssasi ihan samaa mieltä, ja mihin sitä entisestä vanhasta tyylistään pääsisi Niinistökään, ei edes näin loppusuoralla.

Parhaiten onnistuivat minunkin mielestäni juuri Sari Essayah ja Timo Soini. Sari on muutenkin minun mielestäni ollut kaikissa tenteissä todellakin poikkeuksellisen hyvä ja muutenkin miellyttävä persoona. Vahinko, että puolue vain Sarilla on väärä, ainakin minun mielestäni. Muuten äänestäisin häntä ilman muuta, jos olisi kyseessä henkilövaalit. Fiksu ja järkevä nainen.

Sipilä ja Orpo selviytyivät myöskin ihan kohtuullisen hyvin, molemmilla oli jotenkin leppoisa asenne, joka on aina hyvä asia. Kohkaamista on jo kuultu ihan tarpeeksi. Li Andersson ei taas minun mielestäni olut vielä lähellekään Ville Niinistöä päälle puhumisessa, mutta ehkä hyvänä kakkosena kuitenkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Iltasanomat kertoo. että kuntavaalien tuloksella on vaikutusta jopa kummankin Perussuomalaisten puheenjohtajakisan suosikin omaan henkilökohtaiseen hyvinvointiin. He ovat molemmat ehdolla Helsingissä.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005160789.html

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Katselin ensin puolituntisen "Noin viikon uutisia", ja tulin hyvälle tuulelle. Sitten siirryin vaalikeskusteluun, ja viidessä minuutissa olin kiukkuinen. Seuraava vaihto vei minut Yle Femman "Efter nio" -ohjelman pariin, mikä neutralisoi tunnelmani.

Osasin kuitenkin odottaa väistyvien puoluejohtajien jäähyväisiä vaaliväittelyn lopussa, joten olin kanavalla ohjelman viime minuuteilla. Ville Niinistö sanoi, että hänelle tulee Timo Soinia "tavallaan ikävä". Antti Rinne antoi kollegoilleen ja poliittisille vastustajilleen hienosti muotoillun tunnustuksen. Huutodebatin reilu päätös korjasi fiilikseni plussan puolelle!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Et paljosta jäänyt paitsi, vaikka et koko keskustelua katsonutkaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Toisaalta nimiä mainitsematta moni puheenjohtjakin on näissä tenteissä ilmaisseet halunsa sanoa sanomansa loppuun asti vain kertoakseen saman asian jo kolmatta kertaa.
Uskoisin blogistin seuranneen joskus "Hart aber Fair" lähetystä Das Erste kanavalla.Frank Plasberg sallii myös ristiinpuhumisen tiettyyn pisteeseen.Hyvä keskustelija osaa keskeyttää oman vuoronsa ja sitten napata sen luontevasti takaisin.
On tuo käsien huitelukin typerää.Ei se oikeaa keskustelua ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuitenkin kaikitenkin eivät nämä erilaiset vaalikeskustekut tai puheenjohtajien tentit kovin positiivista kuvaa Suomen puoluejohtajista anna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset