plukkala

SDP:n uudistumiskyky? Onko sitä?

Sitten Paavo Lipposen ovat SDP:n vaalivoitot harvassa. Puolueessa on kuitenkin uudistumisesta keskusteltu koko 2000-luvun ajan, mutta kuitenkin puolue on jämähtänyt tiukasti viime vuosituhannelle. Savupiipputeollisuuden aikaan, jota ei enää ole. Tämä siitäkin huolimatta, että työelämä on kokenut valtavan muutoksen.

SDP:n 2000-luku on ollut vaalitappiosta toiseen kulkemista. Jutta Urpilainen valittiin puoluekokouksessa 2008 puheenjohtajaksi. Silloinkin oli paljon puolueen uudistamishalua ilmassa, mutta uudistumiskyky jäi puuttumaan. Puheenjohtajakautensa alussa Urpilainen vaikutti epävarmalta ja olevan muitten vietävissä. Sitten kun hän alkoi oikeasti itse johtaa puoluetta ja hakea sille linjaa, vanhat ay-jäärät aloittivat Urpilaisen syrjäyttämiskampanjan.. Sen lopputuloksena SDP valitsi vuoden 2014 puoluekokouksessaan monissa tehtävissä ay-liikkeessä toimineen Antti Rinteen puheenjohtajakseen.

Urpilaisen aikana SDP ei kyennyt uudistumaan, vaikka halua olisikin ollut. Rinteen aikana ei aluksi ollut edes uudistumishalua, mutta vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen puolueen sisältä alkoi kuulua vaatimuksia puolueen uudistamiseen ja siirtymiseen vihdoin tälle vuosituhannelle. Uudistamishaluisten perintöprinssiksi valikoitui nuori Antti Lindtman. 

Vanhat puoluejäärät onnistuivat kuitenkin pelaamaan Antti Lindtmanin ulos puheenjohtajaehdokkaiden joukosta vuotamalla sopivasti Antti Lindtmanin eduskunnan puhemiehistölle toimittavat listat siitä, keille SDP:n kansanedustajille tulisi täysistunnoissa antaa puheenvuoro.

Helmikuussa 2017 SDP valitsi puheenjohtajakseen Antti Rinteen jatkokaudelle. Kuntavaalit pidettiin viime sunnuntaina. Vaalitulos ei SDP:tä hellinyt. Oppositioasemastaan huolimatta puolue koki jälleen vaalitappion.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (152 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Entisen valtionhoitajapuolueen edessä on suuria kysymyksiä. Löytyyköhän niihin vastauksia.

Puolueen jäsenistö ja kannattajat vanhenevat päivä päivältä.

Juuso Hämäläinen

Tähän kysymykseesi on hyvin helppo vastata. Kun puolueen nokkaihmiset vaihtuvat ja taustalle ei jää vanhoja toistamaan itseään niin kyllä puolue uusiutuu automaattisesti. Pärjääkö se sen paremmin, sitä ei tiedä kukaan etukäteen. Eikä tarvitsekaan tietää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos palataan vanhaan, jossa vanhat jäärät ottavat takaisin menettämänsä vallan, ei uudistumista tapahdu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aika moni on jo aikaisemmin tuonut esiin ajatuksen siitä, että Jungnerin tulisi vaihtaa puoluetta.

Juuso Hämäläinen

Jungner tosiaan ei sovi mihinkään puolueeseen. Hän on niin ristiriitainen ja harva ajattelee äänestäjistä hänen tavallaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Kerro lyhyesti, miten Jungner milloinkin ajattelee? Se tuntuu varsin ailahtelevalta?

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #10

Ristiriitainen..? Olisit vaan suoraan kirjoittanut, että typerys jonka toiset typerykset (,paavo lipposen perilliset,jutta urpilaisen johdolla),valitsivat listoilleen,..ääniä ahnehtiessaan.
SDPlle on käymässä samoin, kuin Hollannissa, jossa paikallinen vastine kutistui juuri parlamenttivaaleissa mini puolueeksi.
Asia,jota meillä mediat eivät juuri Ylen antaneet, tai kommentoineet. Saatikka tehneet juttua,kuten nyt, pj.hommat lopettavan pSoinin/ puolueen kuntavaali kannatuksen notkahduksesta.
Hmmm..mikä mättää?
No,Kritiikin puute ,sanoisin. Kun ei kukaan, katusuomeksi sanottuna, vittuile suoraan virheistä,niin eihän nämä ay jäärät niitä näe,tai osaa korjata.
Valitettavasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #109

Kyllä SDP:ssä uudistusten tarve jo laajalti tiedostetaan. Mutta vanhat jäärät vain mielummin uskovat entiseen aikansa eläneeseen malliin, jo estävät uudistumisen. He pitävät asemastaan kynsin hampain kiinni.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #111

Niin, sehän on vähän kuin uskovaisuutta.

Toisaalta on muitakin syitä jotka vaikeuttavat uudistumista.
Pitäisi päättää uudistumisen suunnasta, eivätkä uudistushaluiset taida olla yksimielisiä siitä mihin suuntaan kelkkaa oikein pitäisi kääntää.

Vanha pappa voitaisiin kyllä helposti tappaa ja kuopata, mutta nuori polvi joutuisi heitteille, kun yhteistä suuntaa ei löydy.

Ehkä onkin parempi vähän odottaa ja katsoa millaiseksi maailma oikein muotoutuu ja sitten vasta laittaa tyynyä isoisän naamalle, sitten kun tie eteenpäin on paremmin selvillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #113

Valitettavasti SDP:n politiikka antaa sellaisen kuvan, että se uskoo vanhaan ja aikansa eläneeseen, lähes uskonnonomaisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #111

Onkohan tässä nyt kyse "mallista" vai naamatauluista? Keynesiläisessä talouspolitiikassako on vika vai ammatillinen järjestäytymisoikeusko hiertää? Varmaan on totta, että alle 50-vuotiaat ovat nykyään pettyneempiä ay-liikkeeseen kuin puoli vuosisataa sitten, mutta ehkä tajuavat 50-vuotiaina, millaista elämä olisi ilman sitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #117

Ammatillinen järjestäytymisoikeus ei minua ainakaan hierrä.

Päinvastoin. SDP ei kuitenkaan ole omassa ohjelmassaan huomioinut viimeisten vuosien aikana tapahtunutta työelämän valtaisaa muutosta. Nykyisin ihmiset tekevät pätkä- ja osa-aikatyötä huomattavasti enemmän kuin ennen. Monet tehtävät ovat muuttuneet itsensä työllistävien miniyritysten ja -yrittäjien tehtäviksi. Ihmisten työurat koostuvat nyt useista eri työsuhteista, välillä usein myös työttömyysjaksoja jne. Miten nämä muutokset näkyvät SDP:n ohjelmissa? Ehkä juhlapuheissa, mutta ei muuten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän tuo enää yllätys ole, vuodelta 2009:

Mikael Jungner liittyi uuteen puolueosastoon

Osastosta kerrotaan IS:lle, että he olivat miettineet, minkä sortin sosialisteja ovat ja todenneet, etteivät minkään sortin. Moni haluaisi muuttaa myös puolueen nimen Suomen Demokraateiksi.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000191670.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nimen muutoksen alkuperäinen esitys taisi tulla Lasse Lehtiseltä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen melkoisen varma siitä, että ennen tulevia eduskuntavaaleja nousee SDP:ssä esiin jälleen puolueen uudistaminen ja se, että onnistuuko se Antti Rinteen johdolla?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa siihen vielä ainakin toiset kymmenen vuotta menee. 2007 hävittyjen vaalien jälkeen julkistettiin ns. Kalliomäen raportti, Uudistumisen alku, mutta siihen se sitten jäi.

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2007061962547...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätä jäämme odottamaan. SDP:n uudistuminen ei ainakaan toistakseki ole onnistunut. KUinka käy jatkossa? Sen näemme tulevaisuudessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Kunhan edes saisivat päätetyksi periaatteistaan, piirit ja puoluekokousedustajat kun olivat sitä mieltä että valmisteltu periaateohjelma ei kelpaa.

”Päädyimme ratkaisuun, että muutamme asiakirjan statuksen” – näin SDP:n uudesta periaateohjelmasta tuli suuntaviivalinjaus

https://demokraatti.fi/paadyimme-ratkaisuun-etta-m...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Eli kuten totesin, se uudistushalukin tapetaan vanhojen jäärien toimesta?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Järkevään ratkaisuun päädyttiin. Periaateohjelma on mille tahansa julistukselle niin jämäkkä nimi, että sellaisia ei ole syytä hyväksyä joka hemmetin vuosikymmen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Olisko kuitenkin tarpeen julkaista jo uusi, joka johtaisi tälle vuosituhannelle?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8

Juuri näin.
Yritin tosissasi tuolloin 2007 osallistua keskusteluun puolueen suunnasta, mutta eihän siitä mitään tullut.
Viimeinenkin puhe lakkasi, kun totesin itsestäänselvyyden, ettei vasemmalle voinut ottaa napsuakaan, koska "ei siellä ole ketään" - ei sellaisia jotka SDP voisi saada, ne tulijat olivat jo tuohon mennessä tulleet jotka yleensä tulivat demareihin.
"Väki on keskellä" - siellähän on kaikki! Etenkin juuri tuolloin, ennen finanssiromahdusta, tuo piti kutinsa.
*
Nyt kävi juuri niin kuin oli nähtävissä, ja kuten Olli Ainola ennen vaaleja kirjoitti:
"Rinne tyri Sdp:n kampanjan"
"Antti Rinne on tyrinyt Sdp:n kuntavaalikampanjan. Hän ei ole keksinyt uutta ja omaperäistä vaan turvautuu vanhaan kaappiruokaan. Hän kopioi edeltäjänsä Jutta Urpilaisen pieleen menneen taktiikan edellisissä kuntavaaleissa.

"Urpilaisen Sdp nosti vuonna 2012 kuntavaaliviikon pääaiheeksi sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamisen. Puolue viritti tällä tavoin ideologisen riidan kokoomuksen kanssa. Kokoomus voitti tuon vaalin.
Rinne lämmitti vanhan aatteellisen kiistan viime marraskuussa. Hän uhkasi panna soten ”remonttiin”, jos Sdp:stä tulee pääministeripuolue.

Uhkaus johti Rinteen kannalta päinvastaiseen lopputulokseen. Hallituspuolueet eivät suinkaan antautuneet vaan ne kiihdyttivät lakivalmisteluja pelätessään, että Sdp purkaa porvaripuolueiden sote-uudistuksen seuraavalla vaalikaudella ellei uudistusta ole sitä ennen pantu toimeen.

On siis Rinteen ansiota, että soten valinnanvapaus alkaa tammikuussa 2019.

Kun ääntenlaskentaan on enää vajaa viikko, Sdp pitää jääräpäisesti kiinni taktiikasta, joka ei näytä purevan. Tiistaina hallitus vastaa Sdp:n sote-välikysymykseen ja aihe on viimeisen tv-keskustelun varma aihe."
IL/Ainola 4.4.2017; http://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2017/201704032...
*
Nyt Antin pitäisi joutua oikeasti vastuuseen vaalituloksesta, mutta "kaikki" vain hokevat, että vastahan (helmikuussa) Antille annettiin "vahva mandaatti". Mandaatti tyriä!
Ja niin kukaan ei haasta mitään. Kritiikkiä kyllä on ilmassa, mutta puoluekokouksen alla nähty karu totuus pistää suut suppuun:

Ei ole ketään, joka haastaisi oikeasti ja tosissaan Rinteen.

Kaikki puoleen tilaa mittaavaan diagnoosiin huomioitavat ulottuvuudet puolueessa puhuvat vääjäämätöntä kieltä: status heikko, prognoosi vielä heikompi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Mielestäni olet tehnyt oikeita havaintoja. Samankaltaisia kuin minä. Antti Rinne sai helmikuun puoluekokouksessa mandaatin hävitä kuntavaalit. Mutta mitä sitten nyt SDP?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jonkinlaista kansan- ja medianhuvia on manata milloin mitäkin puoluetta maanrakoon. Mitä muuten vasemmistoliitto tekee tuolla muka-uudistuneella olemuksellaan, kun se kuntavaaleissa ei saavuttanut edes tappio-persujen äänimäärää? Onko höttöinen "uudistuminen" tärkeämpää kuin kannatus vaaleissa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ensinnäkään en manaa ketään minnekkään. Tänään vain arvioin SDP:n tilaa tällä vuosituhannella. Itse en ole sitoutunut yhteenkään puolueeseen. Olen nyt vain sitä mieltä, että SDP:llä on aihetta katsoa peiliin.?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jostain se olisi demareiden kaivettava se voima, millä oikeasti puoluetta uudistettaisiin. Tämä aika jos mikä tarvitsisi uudistuneita demareita, mutta ikävä kyllä näyttää siltä, että halua, tai taitoa ei ole.

Tilanne on siellä varmaan vaikea, koska uskallusta ei ole, ja Rinne ei siihen edes pysty. Mikäli näillä eväin mennään eduskuntavaaleihin, niin veikkaanpa, että vihreät ajavat jo ohi. Silloin on menetetty taas yksi vaalikausi kokonaan.

Herätyksen pitäisi tapahtua nyt heti, ja kutsua koolle uusi puoluekokous, Antti Lindtman tai Sanna Marin keulaan ja ihan uusi ote politiikkaan, siirtyminen ei-puolueesta kehittämisen linjalle, niin vaalivoittoa voisi jopa odottaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varsin samaa mieltä kanssasi. Ainakaan Rinteen johdolla ei minkäänlaista uudistumista tapahdu. SDP:llä alkaa oikeasti kiire puolueen sissäiselle uudistumiselle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Antin nimestä voisi vääntää jotain, että demareilla on oma alastulorinne.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Sen toisen Antin nimestä se ei kuitenkaan onnistuisi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekalle vaan tiedoksi, että suurimmat häviäjät kolmesta suuresta oli kok. ja kepu. Demarit -0,2. Onko näissä puolueissa "uudistuttu" no ei, ellei kepun Alkiolaisuuden hylkäämistä ja koko. siirtymistä markkinaliberaaliseen suuntaan uudistukseksi lueta. Demarit tulevat vaihtamaan seuraavassa puoluekokouksessa puh.joht. omat ehdokkaani on joko Sanna Marin tai Ville Skinnari.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Unohdat tarkoituksellisesti sen, että sekä Keskusta että Kokoomus ovat hallituspuolueita. On normaalia, että vaaleissa hallituspuolueille tulee hiukan takkiin. Mutta oppositiopuolueilla on tapana voittaa vaaleissa enemmän tai vähemmän? Koska SDP on viimeksi voittanut vaalit?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tällä kertaa oppositioasemasta hyötyivät vihreät ja vas.liitto. Olisiko demarien sitten pitänyt harrastaa Ville Niinistön tapaista populista politiikkaa vaalivoiton varmistemiseksi, mielestäni ei. Politiikassa pätevät hyvin usei samat lait kuin pörssikurseissa, mikä nousee nopeasti ylös tulee myös nopeasti alas, persut tästä hyvänä esimerkkinä. SDP:n sisällä kävi selvä suunnanmuutos, puolue siirtyi selvästi vasemmalle ja suurimmat äänimäärät keräsivät puolueen nuoret "uudet tuulet" kuten juuri Marin ja Skinnari. Ei puolueen uudistaminen ole helppoa, sen sai tuta myös A.Stubb joka sitä kokoomuksessa yritti, Stubb sai lähteä ja tilalle nostettiin Petteri Orpo jota uudistajaksi ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua. Orpon näen enemmän Harkimon, Vapaavuoren ja kump. käsikassarina kuin varteenotettavana visionäärinä saati kok. uudistajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Arto, mielestäni ei SDP:n vaalitaistelu kovin kaukana populistisuudellaan ollut Vihreistä tai vasemmistoliitosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

Kaikkien pitää olla sen verran populisteja, se vain on fakta, muuten ei ääniä tipu.
Kai sinäkin jo sen verran olet näistä hommista oppinut.

Persut lakkasivat olemasta populisteja, kannatus katosi, näin se vain menee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

On myös tavallista, että oppositiossa aina syntyy uusia "populistisia" puolueita.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #42

Kyllä se oli ja tästä ainakin täällä Turun suunnalla puoluekentässä keskusteltiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79

SDP teki vaaleista sote-vaalit. SDP;n kaikki teenat olivat hallituspolitiikkaan liittyviä, Tämä populistisuudessaan oli suuri SDP;n itse tekemä virhe.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #39

Enpä usko, että vihreät tulevat enää alas, ainakaan pienen kirjaimen vihreät. Puoluefuusiot ovat toki mahdollisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Kerro tarkemmin? Millaisia fuusioita haluaisit?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #52

En sanonut haluavani minkäänlaista, mutta kyllä esimerkiksi Sanna Marin, Touko Aalto ja Li Andersson sopisivat mainiosti yhteenkin puolueeseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #55
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #60

Toistan, että minulla ei ole toiveita asiassa. Sen sijaan toivon, että mainitut mahtuvat samaan hallitukseen viimeistään kahden vuoden kuluttua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #63

Saapas nähdä? Mutta ainakaan SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton kolmen puolueen enemmistöhallitusta ei silloin synny.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #65

Toivottavasti syntyy. Tosin RKP tulee mukaan myös. Nyt on kokeiltu oikeistoa ja erilaista sateenkaarta huonolla menestyksellä. Ainoa jäljellä oleva vaihtoehto on punavihreät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Eipä taida sittenkään riittää? RKP ei tietääkseni ole kantaansa vielä asiaan ilmoittanut.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #81
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #83

Aina, jos paillaa tarjotaan, mutta vaikka RKP olisi mukana koalitiossa, en pidä todennäköisenä, että se enemmistöön riittäisi. Toisaalta myös muut porvaripuolueet voivat hallituspaikkaa RKP:lle tarjota. Lisäksi on sitten kaikki oikeisto-vasemmisto akselin ylittävät mahdolliset koalitiot.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #87

Niin, nämä viime vuosina huonoksi havaitut. Isänmaallisena ihmisenä en halua enää kolmatta katastrofihallitusta peräkkäin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #65
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #94

Siitä voisin lyödä uhden kalajan vetoakin. Väitän siis, ettei SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiron koalitio kolmistaan muodostamaan enemmistöhallitusta tulevien ek.vaalien jälkeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

Se ei onnistu jos SDP ei pysty lisäämään kannatustaan.
Ilmeisesti se ei siihen pysty nykyisellä puheenjohtajallaan.

Jollain konstilla pitäisi päästä vaihtamaan puheenjohtaja SDP:lle, nyt kun näköpiiroissä on sellainen ehdokas jolla olisi menestymisen mahdollisuus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #96

Niinpä, mutta päänsärky on SDP:n.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #96

Niinpä, mutta päänsärky on SDP:n.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Enemmän kuin uudistusta SDP kaipaa näennäisuudistusta. Sellainen voisi olla äänikuningatar Sanna Marin valinta puheenjohtajaksi Rinteen tilalle ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Tämä voisi tuoda tarvittavan piikin SDP:n äänimäärään.

Uudistustakin SDP toki tarvitsee, tarvitsee kipeästi, mutta sitä ei voi tehdä väkisin, ei ennenkuin jäsenkunta on uudistunut tarpeeksi.

Jäsenkunta voisi uudistua tarpeeksi jos nuori nainen valittaisiin puheenjohtakaksi. Jutta Urpiainen ei ollut tehtävään sopiva, mutta kenties Sanna Marin olisi sitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet oikeassa. SDP;n tulisi tehdä jotakin ehdottomasti. Jos puolue haluaa olla jonkinlainen tekijä niin parempi nopeasti kuin hitaasti. Sitä hitautta on tässä seurailtu jo pian kaksikymmentä vuotta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihmisten mielipiteet ja asenteet muuttuvat hitaasti, muidenkin kuin demareiden. ValmuttA muutoksiin ei vain ole vielä ollut. Sitä pitäisi surra SDP:n piirissä. En ymmärrä miksi sitä surraan eniten niiden piirissä jotka kannattaa muita puolueita.

Kyllä se muutos sieltä tulee, ei saa olla kärsimätön.
Miten se tulee, sitä minä en ole itsekään oikein keksinyt,
mutta sitten keksin että miksei se voisi olla äänikuningatar Sanna Marin.

Siinä olisi muilla puolueilla murhetta kerrakseen jos Sanna Marin saisi ensin SDP:n kannatuksen nousuun ja sitten vielä puolueen uudistumisenkin vauhtiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Miksi sitä pitäisi surra? Se olisi vain demokratiaa. Mutta siitä päättävät demarititse.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #32

Mihin suuntaan demareiden pitäisi uudistua.

Minä olin demaripuolueen jäsen Tarja Halosen ensimmäisen kauden loppuun asti. Tarja Halosen vaikutuksesta demarit muuttuvat yltiö suvaitsevaksi, yltiö humanistiseksi maailmoja halaavaksi puolueeksi. Unohtivat oman maansa vähäosaiset ja pienituloiset, se sai minut hylkäämään demarit.

"Kyllä se muutos sieltä tulee, ei saa olla kärsimätön.
Miten se tulee, sitä minä en ole itsekään oikein keksinyt,
mutta sitten keksin että miksei se voisi olla äänikuningatar Sanna Marin."

En tiedä kuka on Sanna Mari mutta luulisi, että hän on sielun sukulainen Tarja Halosen linjalle tuskin häntä Arto Vihavainen muuten ylistäisi. Vaikea on kuitenkin demareiden uudistua vielä nykyistäkin maailmoja halaavammaksi puolueeksi, oman maan vähäosaiset joutuisivat vielä tästäkin poljetuimmaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #57

Ihan ystävän ja entisen toverin neuvona: jos ei tiedä, kuka on Sanna Marin, on ehkä aika ryhtyä muistelemaan menneitä ja jättää tulevaisuusspekuloinnit niille, jotka tietävät.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #58

"Ihan ystävän ja entisen toverin neuvona: jos ei tiedä, kuka on Sanna Marin, on ehkä aika ryhtyä muistelemaan menneitä ja jättää tulevaisuusspekuloinnit niille, jotka tietäv"

... jos ei tiedä, kuka on Sanna Marin

Kukapa ne kaikki ensimmäisen kauden kansanedustajat tietää kyllä niillä, etenkin oppositiossa olevilla, lupauksia riittää.

En vain saanut tietää miten demarien pitäisi uudistua.

Vaikka olen jo ikä-ihminen niin kyllä minullakin on mielessäni suunta johon haluaisin Suomen suunnistautuvan. Siihen kuuluu muunmuassa, että työnsä tehneitä vanhuksia ei unohdettaisi/hyljeksittäisi sillä he ovat tämän hyvinvoinnin, jota nyt velka voimin ylläpidetään, luoneet. Ei taida demareillakaan olla yhtään "känsäkoureista" edustajaa, titteleitä heillä kyllä riittää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #97

Ei demareissa tiedä sitä kukaan muukaan!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

Jari-Pekka, olisin varovaisempi. Kohta vuotaa myös SDPn perälauta ikäihmisissäkin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #57

"En tiedä kuka on Sanna Mari mutta luulisi, että hän on sielun sukulainen Tarja Halosen linjalle tuskin häntä Arto Vihavainen muuten ylistäisi. Vaikea on kuitenkin demareiden uudistua vielä nykyistäkin maailmoja halaavammaksi puolueeksi, oman maan vähäosaiset joutuisivat vielä tästäkin poljetuimmaksi."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sanna_Marin

Katsohan kuvaa, eikös ole hyvännäköinen? :)

Olen nähnyt muutaman kerran TV:ssä ja ihan mukavasti on siellä pärjäillyt.
Tyyli ei ole mitenkään sellainen haastava tai itseään tyrkyttävä, kuten monilla naispolitikoilla. Ihan sellainen rauhallinen tyyli, mutta ehdottoman asiantunteva ja asiallinen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Näyttää siltä, ettei SDP uudistu mihinkään suubtaab?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #61

"Näyttää siltä, ettei SDP uudistu mihinkään suubtaan?"

Kyllä se uudistuu .... pakosta uudistuu.
Pitää vain malttaa odottaa.

Suunta on varmaan tuo yleinen punavihreys,
höystettynä vähän paremmalla poliittisella realismilla,
kuin mihin nuo kilpailijat kykenee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Aikaa on ollut parikymmentä vuotta, mutta toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

"Aikaa on ollut parikymmentä vuotta, mutta toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään."

Katsos kun elinikä pitenee ja vanhusten kunto paranee, niin muutoksetkin hidastuvat, kun uudet sukupolvet ei oikein kehtaa tehdä sitä välttämätöntä isänmurhaa. Mutta kyllä se sieltä vielä tulee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Heh, heh. Näkökulma tuokin.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #32

Sanna Marin sopisi paremmin vasemmistoliiton puheenjohtajaksi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #105

Vassareilla on jo nuori, vasta viime kesänä valittu uusi puheenjohtaja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #112

Minulla ei ole suuria odotuksia Anderssonin suhteen. Mutta saahan se yrittää, kun ei parempiakaan ehdokkaita varmasti ollut ja Arhinmäen oli jo syytäkin väistyä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toisaalta miten Sanna Marin erottuu vihreistä tai vasemmistoliiton Li Anderssonista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä siinä selvä ero on. Jo puoluevalinnassa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #29

Joo mutta ajatuksissa, poliittisissa teemoissa ja ulostuloissa? Vihreät, vasemmistoliitto ja demarit ovat toiselta laidaltaan hyvin lähellä toisiaan. Sanna Marin kuuluu siihen suvaitsevaan punavihreään laitaan demareissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Mikko, kyllä demareissa, vassareissa ja vihreissä vielä erojakin on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Sanna Marin kuuluu siihen suvaitsevaan punavihreään laitaan demareissa."

Niillä on vauhti päällä, kunnallisvaalit meni erinomaisesti.

SDP kerkeisi vielä vauhtiin mukaan uuden äänikuningattaren myötä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Varsinkin tietyssä sukupolvessa tuo pitää paikkansa. Juuri siksi erottumisesta ei pidä suuremmin huolehtia. Kyse on vain siitä, minkä nimen taakse porukka helpoimmin kootaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Mitä mieltä olisit plokkivaaleista Ruotsin tapaan. Silloin ei tarvitsisi sitäkään miettiä, minkä nimen taakse kätkeydytään?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #40

Jos "Ruotsin tapaan" otetaan vakavasti, se merkitsisi myös pitkiä listoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Niinpä. Juuri pitkien listojen takia vastustan Ruotsin vaalitavan kopioimista Suomeen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Hän ei erotukaan heistä lainkaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #106

Sanna Marin menestyi henkilökohtaisesti hyvin, mutta hän yksin ei pystynyt SDP:n kokonaiskannatusta pelastamaan. Tarkoitatko epäsuorasti sit, että SDP:n tulisi siirtyä askel enemmän vasemmalle vasemmistoliiton suuntaan? Vasemmistoliiton kannatushan vaaleissa nousi?

Jaakko Paasonen

Älä arto selitä soopaa demarien jäsenkunnan uudistumisesta,sillä sehän koko ajan vain kutistuu.
Ei sulle ole tullut mieleen,että eräs JUrpilainen oli, js on ehkä vieläkin ,yksi demarien ahdingon suurin aiheuttaja,, ja syy jatkuviin vaalitappioihin.
Ei millään pahalla,mutta vaikka onkin komea nainen ,niin esiintymiselleen ja varsinkaan äänelleen, hän ei ilmeisesti voi mitään.
Kuten ei Pekka Rinnekään.
ps.Tämä ei nyt sitten ole vain minun henk.koht.mielipiteeni,vaan olen sen kuullut muutaman vaalikauden aikana monen,mm. ex demariäänestäjän suusta,ja jonkun aktiivikin.
Hyvää pääsiäistä..

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Suurin haaste demareille on se, että maassamme kuolee vanhuuteen pienen kaupungin verran ihmisiä joka vuosi. Uusia äänestäjiä demareille ei ole tulossa.

Keski-iältään vanhimmat äänestäjät omaava puolue, eli vuosi vuodelta luonnollinen poistuma rokottaa erityisesti demareita. Miksi nuori äänestäsi demareita?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä juuri on demareiden suurin ongelma tällä hetkellä. SDP;n nykyinen meno ei nuoria kiinnosta. Syyn siihen SDP löytää katsomalla peiliin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Marin ja Lindtman ovat seuraavan vuosikymmenen demaripäättäjistä kokeneimpia.

Tampereella SDP:llä oli 22 ehdokasta ikäryhmässä korkeintaan 38 vuotta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Mikä oli sitten SDP;n ehdokkaiden keski-ikä koko maassa? Tampere oli tässä suhteessa poikkeus Suomen muiden kuntien joukossa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Demareilla tosiaan on korkein keski-ikä kuuden suurimman puolueen joukossa. Vihreiden jäsenten keski-ikä on selvästi muita alhaisempi, ollen 42,9. Muiden viiden puolueen keski-ikä mahtuu kahdeksan vuoden sisään, missä persujen jäsenten keski-ikä on alhaisin 53,6. Persuissa tosiaankin on kiivaita, taistelutahtoisia nuorehkoja miehiä, mutta aika heikoltahan persujen tulevaisuus muutoin näyttää. Kunnallisvaaleissa täydellinen romahdus, eikä ilmeisesti kulu pitkää aikaa kun persut saavuttavat alkukotinsa kannatuslukemat?

Keski-iät Muilla: kok. 55,6%. Vas. 55,9%. Kesk. 59,9%. SDP 61,5. Hauta siis häämöttää aika monelle puolueelle.

http://yle.fi/uutiset/3-9528779

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Kiitos informatiivisestä listasta. Tosin en aikaisemmin tiennyt, että ikääkin voi mitata prosenteissa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #49

Joo sorry. Meni äänestysprosentit ja vuodet sekaisin, eikä pääse korjaamaan :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #45

Tuo on siis maksavien jäsenten keski-ikä. En tekisi asiasta kummempia päätelmiä, koska väestötieteilijöiden mukaan puolet tänä vuonna syntyvistä pohjoiseurooppalaisista elää 100-vuotiaaksi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #53

Jep. Juuri näin. Ja jos käytämme Timo Harakkaa esimerkkinä, niin nuorena vihreä, vanhempana jotain ihan muuta. Olisko poliittista evoluutiota?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #56

Mikähän Haraskasta sitten tuleekaan kypsemmällä iällä? Hän kuitenkin pyrki herättelemään demareita.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #62

Vaikea sanoa. Juhana Vartiainen siirtyi Kokoomukseen ja samaa on ehdotettu Mikael Jungnerille. Herrat taitavat olla vähän Harakkaa vanhempia, paitsi Jungner.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #67

Ikäjärjestyksessä nämä kolme ovat kuitenkin nuorimmasta vanhimpaan, Mikael Jungner, Timo Harakka ja ikänestorina Juhaa Vartiainen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

Näistähän ei kenestäkään ole puolueen johtotehtäviin. En ainakaan suosittele.
Vartiainen ei kelpaa Kokoomuksellekaan, ei ole tarpeeksi kiiltokuvamainen. Nykypäivän puoluejohtajan pitää olla jotenkin kiiltokuvamainen.
Harakka ja Junger ovat kuluttaneet naamakiiltonsa mediassa.

Pakko ottaa joku uusi. Sanna Marin on kyllä juuri sopiva.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #80

Ainakaan Sanna Marin ei halua Tampereen pormestariksi. Hänen omien sanojensa mukaan häntä kiinnostaa enemmän valtakunnan politiikka.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #84

Puoluejohtajan palli ja pääministerin palli siintävät silmien edessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #85

Siltä ainakin nyt näyttää. Mutta maailma ja politiikka on.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #67

Harakka ja Rinne taitavat olla saman ikäisiä. Demareiden puoluetoimisto taas myy Harakkaa virkistävänä nuorena vaihtoehtona nuorille äänestäjile, joista fiksuimmat kyllä haistavat asiassa palaneenkäryn.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #131

Totta kirjoitat. Mutta kuitenkin ikätoverien puheissa on suuri ero. Rinne on tyypiltään vanhab säilyttäjä. Harakka taas osoitti puheenjohtajakilpailun aikana pyrkivänsä uudistuksiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nuoretkin joskun vanenevat ja viisastuvat, tämä usein unohdetaan. Edesmennyt isäni joskus osuvasti totesi "kaksikymppisenä luulin tietäväni paljon, nelikymppisenä kaiken, kunnes kuusikymppisenä ymmärsin kuinka vähän ymmärsin ennen kuin tulin tähään ikään"

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, tuon saman olen itsekin kokenut. Mutta uskoin itse tietäväni kaiken jo huomattavasti aikaisemmin. Kopputulos oln kuitenkin sama.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Puolueet uudistuvat vain, jos ehdokkaille asetetaan aikaraja, kuinka monta kertaa on mahdollista asettua ehdolle. Monissa puolueissa samat naamat tulevat kerta toisensa jälkeen valituiksi. Jotenkin ihmisillä on taipumus kallistua sen ehdokkaan puolelle, jonka nimi on tuttu - väliä niinkään ei, ovatko saaneet jotain tähdellistä aikaan.

Toinen uudistumiseen auttava asia voisi olla puoluetukien rajaaminen. Nyt on tullut ennemminkin päämääräksi säilyttää mahdollisimman suuri tuki, asiat jäävät toissijaisiksi. Populismin keinoin ylläpidetään mielikuvaa hyvästä, jolle ei ole perusteita.

Olen kuullut ehdotuksesta, jossa puoluetukia maksettaisiin sen perusteella, miten kukin puolue saisi nuoria työllistetyiksi. Jotain porkkanaahan siihen olisi korkea aika saada. Nyt tuet maksetaan verovaroista, valituiksi tulleiden pääluvun mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikki ajatuksia, jotka eivät näillä näkymin toteudu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP, kuten muutkin puolueet ovat sen näköisiä, mitä näiden äänestäjät soisivat niiden omissa unelmissaan olla. Politiikot ja puolueet taas puolestaan luovat näitä unelmia vaalikarjalle. Toistaiseksi on selvitty vielä korkean verotuksen ja nopean velkaantumisen keinoin, mutta unelmatehtaalla rahoitus tulenee ongelmaksi jo varsin pian korkojen nousun myötä.

Korkojen nousu ei lupaa hyvää SDP:lle, vaan vasemmiston äänet tulenevat kohdistumaan jatkossa yhä enemmän Vihreille ja Vasemmistoliitolle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En jaksa uskoa ainakaan Vasemmistoliiton lisää velanottoa politiikkaa uskoa enkä kannattaa. Seuraavissa vaaleissa aika monen puolueen vaaliohjelmat näyttävät hyvin erilaisilta kuin tähän asti.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Vasemmistoliitto ja Vihreät päävastuussa hallituksessa - Ulkopolitiikka? Olisin kauhuissani...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #116

Minusta Pekka Haavisto sopisi vaikka demarihallituksen ulkoministeriksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #118

Sopisi varmaan hyvin, mutta antavatko demarijäärät siihen mahdollisuutta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Politiikot ja puolueet taas puolestaan luovat näitä unelmia vaalikarjalle."

Sitä tekee ihan kaikki puolueet laidasta laitaan, mitä nyt keskusta Sipilän johdolla yritti vähän laittaa hanttiin tätä yleistä tuhlausta, mutta nyt Sipiläkin näyttää jo antaneen periksi.

"Korkojen nousu ei lupaa hyvää SDP:lle, vaan vasemmiston äänet tulenevat kohdistumaan jatkossa yhä enemmän Vihreille ja Vasemmistoliitolle."

Ei se korkojen nousu tee sen parempaa vihreille, vasemmistoliitolle, keskustalle tai kokoomuksellekaan. Kaikki ne on samassa kusisessa liemessä kun korot nousee.

Persut ei siihen liemeen enää joudu, jos poistuvat puoluekartalta sitä ennen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttisi viimeisen lauseen kanssa olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mikähän muu taho muodostuisi sitten maahanmuuttokriittiseksi ja EMU / EU -
kriittiseksi puolueeksi käytännön politiikassa ?

Persujen manaaminen tuhoon on typerestelyä ja täyttä ymmärtämättömyyttä tulevien vuosien haasteita, jotka ovat väistämättä edessä varsin pian.

Jakovarapuolueiden ( kaikki Suomen puolueet ) ohjelmat tullaan muuttamaan käytännössä väistämättä uudestaan leikkauslistoiksi ja leikatessa on varsin oletettavaa, että äänestäjät vaativat säästöjä jopa maahanmuuton menoeriin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #86

Voipi olla mahdollista, että sitä linjaa vetävät halla-aholaiset, Paavo Väyrynen ja IPU.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, kiinnität mielelläsi katseesi SDP:n suuntaan, mutta entä Sipilä? Eilen monet tahot arvioivat Sipilän lähtölaskennan alkaneen, heikoin kunnallisvaalitulos sitten v-53 ja kuin pisteeksi iin päälle, Väyrynen nöyrytti kepua Helsinkissä, Väyrynen läpi, ministeri Tiilikainen rannalle. Kääntäisin katseen SDP:a, vaikka se tämän blogin aihe onkin, kohti hallitusrintamaa, kaikilla tappio niskassa ja Halla-aho henkittää niskaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, eipä nyt hairahduta tämän keskustelun aiheen ulkopuolelle.

Kysyn siis kirjoituksessani sitä, onko SDP:lla halua ja kykyä uudistua tälle vuosituhannelle?

Niko Sillanpää

Urpilaisen näytöt jäivät hyvin ohuiksi oikeastaan kaikessa.

Nähdäkseni sosialidemokraattisen liikkeen on vaikea hävitä Euroopassa vaaleja, jos se pysyy työväenliikkeen aatteessa sosiaaliliberaalilla (= New Labourin talouspolitiikka) vivahteella ja pysyy pois uusvasemmistolaisesta identiteettipolitiikasta kuten intersektionaalinen feminismi, postkolonialismi ja multikulturalismi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinäkin ajateltavaa SDP:lle uudistumistaan miettiessään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pekka, sinä totutat sitä metedodia mistä P.väyrynen on usein puhunut ja jonka hän on lainannut Italiasta elokuvasta "Polkuvyörävaras" Siinä varas huutaa "ottakaa varas kiinni" jonka huudon seurauksena paikallaolleiden kansalaisten päät kääntäävät katseensa muualle ja varas pelastuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Arto, itse asiassa on kysymys siitä, että tämä uudistuksen tarve täyryy SDP:n itse keksiä. Kukaan muu ei sitä demarien puolesta voi keksiä. Ja se keksintö vielä puuttuu!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä kai tarve ymmärretään. Itse uudistuksen toteuttaminen on toinen juttu. Tietyn kokoiset puolueet, sanotaan nyt kaikki 15%:n yläpuolelle vakiintuneet, joutuvat pärjäämään vaaleissa istumalla muutamissa keskeisissä kysymyksissä kahdella tuolilla. Kysymykset vaihtuvat vaalista toiseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #108

Tämä tarve on ollut SDP:ssä nähtävissä koko tämän vuosituhannen ajan. Otsikossa kysyinkin, että onko SDP:ssä siihen kykyä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskinpa tämä demareiden todennäköisesti edelleen jatkuva linja haittaa lainkaan kilpailevia puolueita.

Taitavat olla hilaa tyytyväisiä, että Rinne ja demarit linjallaan jatkavat. Kukaan muuhan ei tuota tilannetta voi muuttaa, kuin demarit itse, ja se tuntuu taas jäävän tekemättä, sillä ihmeellisiä selityksiä riittää.

Heti tulee vertailua keskustan tappioon ja höpötystä joidenkin kaupunkien menestyksestä. Kokonaiskuva halutaan piilottaa, mutta turha kai sitä on totuudelta piilottaa.

Kukaan ei uskaalla astua esiin ja vaatia uutta linjaa, pelko ja oman aseman menetys painaa liikaa vaakakupissa.

No kaikki muut puolueet ottavat tämän nykyisen linjan mielellään vastaan, ja lopputulos on taattu. Seuraavissa vaaleissa uskon demareiden putoavan kolmanneksi, ja ei ole mahdotonta, että vihreätkin ajavat ohi. Jokohan se silloin herättäisi, mutta silloin taitaa jo olla liian myöhäistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti muut puolueet seuraavat hykerrellen SDP:n tarpomista suossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eurooppalaisten demaripuolueiden menstys eri Euroopan maissa on kovin vaihtelevaa. Hollannin vaaleissa paikallinen demaripuolue vajosi jo pienpuolueeksi. Ransakan tulevissa presidentinvaaleissa paikallisten sosialistien menestys ei myöskään hyvältä näytä.

Vastakkaisiakin esimerkkejä on. SPD vaihtoi puheenjohtajansa ja kun uudesta kansleriehdokkaasta tammikuussa ilmoitettiin, alkoi maassa varsinainen SPD-hype. Puolueen gallup-kannatus nousi hetkessä 10 %-yksikköä. Eli puolueen puheenjohtajan vaihtaminen voi näin paljon vaikuttaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotenkin kyllä ymmärrän entisen valtionhoitajapuolueen muutosvastarinnan uudistuksiin. Puolue on yhä ns.suuri puolue, jonka seinät ovat leveällä.

Udistushaluisillakin on eroja, jotkut haluavat siirtää puolueen linjaa enemmän vasemmalle, jotkut toisettaas enemmän oikealle. Ja sitten on joukko jääriä, jotka vastustavat kaikkea uutta.

Ainoa asia, joka on kuitenkin selvä. Puolueen pitää uudistua ja ottaa vuosituhannen vaihteen jälkeiset suuret muutokset politiikassaan huomioon. Nykymenolla puolue kuihtuu ja valtionhoitajapuolueen asema on kohta muisto vain.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nyt, ihan oikeasti. Vasemmalle vai oikealle?

Elvytys vs. kiristys? Keynesiläisyys mielletään automaattisesti vasemmistolaiseksi, mutta se toimii vain, jos luonnonvarat ja tarpeet ovat rajattomat. Velathan on maksettava, mutta Suomen julkinen velka on Euroopan pienimpiä.

Eurooppa vai Impivaara? Internationalismi on vasemmistolaista, mutta Eurooppa on yksi maailmankapitalismin kolmesta suuresta toimijasta. Ulkopuolelta siihen ei voi vaikuttaa muuten kuin liittymällä Kiinaan.

Liittoutumattomuus vai ihmisoikeudet? Kun vastustetaan sekä EU:n armeijaa että NATO:on liittymistä, ollaan olevinaan Ruotsin linjalla, mutta Suomessa siihen ei tunnu sisältyvän Venäjän ja Itä-Euroopan ihmisoikeustilanteesta puhuminen.

Työelämän tulevaisuus? Kaikki tietävät, että pysyvien työsuhteiden aika on ohi, mutta kuka vastustaa pakkoyrittäjyyttä ja vaatii nollasopimusten sääntelyä, ellei ammattiyhdistysliike?

Kulttuuriliberalismi vai kommunitaarisuus? "Yhteisten arvojen" puolustamisesta on mukava puhua, mutta pitääkö oman puolueen ulkopuolelle sulkea jonkin kulttuuri-identiteetin ihmiset, jotka kuitenkin kannattavat käytännössä kaikkea oman puolueen talous- ja sosiaalipolitiikkaa?

Nämä ovat asioita, joita jokainen niin sosiaalidemokraattinen kuin vihreäkin poliitikko miettii päivät pitkät. On äärimmäistä yksinkertaistamista kysyä "vasemmalle vai oikealle". Pohjoisnavalta vai päiväntasaajalta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, kaikki demaripolitiikot miettivät? Mutta kaikki kuitenkin jatkuu entiseen tapaan? Tiedän, että valinnan tekeminen siihen "oikeaan" suuntaan on vaikeaa. Kuitenkin maailma muuttuu koko ajan. Joku demari totesi joskus, että "tarttis tehdä jotain"!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä on ihan Demokraatissa sitä oikeaa asiaa, vaan veikkaanpa, että tästäkään avauksesta ei mitään hyvää löydy.

https://demokraatti.fi/sdp-tarvitsee-uusia-evaita-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Avaus kuitenkin, vaikkei mitään eväitä tarjonnutkaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muistanpa, kun muuan pohjoisesta tullut korpikommunisti käytti puoli päivää yhden lauseen puhumiseen, opiskellessaan yhteiskuntatieteitä Tampereella. Sittemmin Rautio ymmärsi keskittyä kirjoittamiseen.

En keksi ainoatakaan asiakysymystä, josta Rinne ja Rautio olisivat olleet eri mieltä. Keksin montakin, jossa molemmat ovat minun mielestäni pudonneet kelkasta, mutta en yhtään, johon Rinne ei suhtautuisi avoimesti. Selvää kuitenkin lienee, että Näkkäläjärvi, Marin ja Lindtman johtavat puoluetta tulevaisuudessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti olet oikeassa siinä, että mainitsemasi kolmikko johtaa SDP:tä tulevaisuudessa. Mutta koska se tulevaisuus sitten on, tuskin ainakaan ennen seuraavia eduskuntavaaleja? Puhumattakaan mahdollisisista maakuntavaaleista tai presidentinvaaleista?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Antti Rinteen esiintyminen on toki vaikeaa katsottavaa ja olisi parempi jos esitys olisi sujuvampaa, toisaalta liika sujuvuuskaan ei aina ole hyväksi.

Jos SDP:n uusiutumisongelmien yhteydessä puhutaan puheenjohtajan esiintymiskyvystä tai edustavuudesta, ollaan kyllä itse asian suhteen totaalisesti harhateillä, etten sanoisi joron jäljillä.

Ei SDP:n pysähtyneisyys johdu Antti Rinteen esiintymiskyvystä, ei se ylipäätänsä johdu puheenjohtajasta ollenkaan, se johtuu puolueen äänestäjäkunnasta ja tarkemmin sanottuna sen ydinjoukosta. Puheenjohtaja ei voi kertakaikkiaan muuttaa asenteita puhumalla, ei vaikka puhuisi enkelin kielellä. Asenteet muuttuvat hitaasti ja kuten on moneen kertaan todettu, ehkäpä vasta vanhan sukupolven kuolema muuttaa tilanteen.

Jutta Urpianinen yritti muuttaa SDP:tä liian nopeasti ja väärään suuntaan. Antti Rinne tuli pelastamaan SDP:n tältä muutokselta ja äänten menettämiseltä. Se toimikin hyvin vähän aikaa, luottamus tosiaan palasi ja SDP- ukkojen äänet, jotka SDP oli menettänyt urpiaisen aikana persuille, palasivat SDP:hen.

Tästä äänien palauttamisesta oli hyvänä seuraumuksena persujen tappio, mutta huonona seurauksena SDP:n palaaminen juurilleen, eli poliittisen muutoksen pysähtyminen.

Lisäksi Antti Rinne, vaikka toikin takaisin persuista vanhat ukot ja akat, ei ole tarpeeksi vetovoimainen houkuttelemaan uusia nuoria äänestäjiä.
--------

Minun analyysini ja toimintasuunnitelmani, jos olisin SDP:n strategi, olisi seuraava.

Koska äänestäjäkuntaa ei voi nykyaikaistaa pakolla eikä houkuttelemalla, eikä valistamalla, eikä viekoittelamalla, puolueen pitää tehdä kompromisseja.

Puoleuuen pitää yrittää säilyttää vanhat vanhauskoiset äänestäjänsä ja estää niitä valumasta uudelleen persuihin jua muihin arvokonservatiivisiin populistipuolueisiin. Sen takia ohjelma pitää olla vielä vanhanaikainen, toki niin että uusia piirteitä pitää etsiä, jotta puolue vaikuttaisi myös modernilta.

Puolueen keulakuvaa, eli puheenjohtajaa voitaisiin nyt vaihtaa, nuori kaunis nainen, puolueen vanhoilla arvoilla varustettuna, täydennettynä uusilla vihreillä ja muilla muotiarvoilla olisi kova sana. Jotain uutta ja erilaistakin pitäisi tietenkin puolueen ohjelmaan keksiä, jotain uutta ja saväyttävää, sen ei kuitenkaan tarvitsisi olla mitenkään merkityksellistä, pikemminkin tunteisiin vetoavaa.

Puolue kaipaisi tietenkin myös perusteellisempaa remonttia, mutta siihen ei voi noin vain mennä, muuta kuin pikkuhiljaa ja muutos tulee vasta kun äänestäjäkunta on siihen valmis.

Sitä muutosta voidaan tietenkin valmistella, tuomalla esiin uusia ajatuksia, joita pikkuhiljaa juurrutetaan äänestäjien mieleen. Manipulaattorit pitäis vain olla muita kuin puolueen puheenjohtaja ja hänen johtoryhmänsä, koska sellainen manipulaatio herättää puolueväessä epävarmuutta puoluetta kohtaan, kun puolueväen haluama patavanhollinen linja koetaan uhatuksi ja se johtaisi varmasti äänikatoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä puolueen uudistuminen on aina kaksipiippuinen juttu. Ainoa kuitenkin, mikä on varmaa, aikansa eläneellä agendalla ei voi olla valtionhoitajapuolue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #137

"aikansa eläneellä agendalla ei voi olla valtionhoitajapuolue."

Valtionhoitajapuolue voi olla millä agendalla vain, jos voittaa vaalit.

Eri asia sitten on se miten sitä valtiota oikeasti hoidetaan
ja yleensä siinä ei agendat mitään auta,
eikä ne paljon mitään paina,
kun pitää ottaa käyttöön ihan oikeat realiteetit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #138

Arto, vaalit voittaakseen ja äänestäjien luottamuksen saamiseksi, pitäisi elää tässä ajassa. Eivät suomalaiset äänestäjätkään niin tyhmiä ole, etteivät tätä havaitsisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #139

"Eivät suomalaiset äänestäjätkään niin tyhmiä ole, etteivät tätä havaitsisi."

En haluaisi millään olla loukkaava, enkä haluaisi näpäyttää, mutta tätä asiaa ei nyt voi ilmaista mitenkään kovin kohteliaasti?

Viisaana miehenä ja politiikkaa seuraavana, sinun olisi pitänyt jo huomata että kyllä se äänestäjäkunta nyt vain on niin tyhmää. Tyhmää se on, vaikka demokratian kannattajina me kovasti toivoisimme sen olevan viisaampaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #141

Yleensä äänestäjät tietävät vähän politiikasta, syitä on monia, eikä vähiten puolueissa itsessään. Mutta äänestäjiin ennen vaaleja vaikuttaminen on ratkaisevassa osassa. Esimerkiksi näiden kuntavaalien alla SDP:n vaaliteemat oli rakennettu Suomen valtion sisäpolitiikan teemojen ympärille. Samoin persujen vaaliteemat. Kun piti puhua kuntavaaliteemoista, puhuttiinkin muusta. Kyllä äänestäjät tämän havaitsivat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #142

Enpä oikein tiedä mitä ne äänestäjät oikein ajattelevat.

Olen ollut DSP- puolueen järjestämissä tilaisuuksissa ja kyllä siellä on mielestäni ollut puhujina sellaisia henkilöitä jotka ovat ihan oikeasti maailmankartalla, siis siinä missä ollaan menossa. Ne puhuu hyvin ja kauniisti ja rehellisesti ja täyttä asiaa, eivät siis ole yhtään ajastaan jäljessä, niinkuin puolue on.

Sitä (valistus)puhetta ei sillä tavoin edes kuule mediassa, niinkuin sitä kuulee niissä kenttätilanteissa. Jotenkin se vain ei uppoa, sitä kyllä kuunnellaan ja sille jopa kohteliaasti aplodeerataan, mutta sitten kun tulee yleisön puheenvuorojen aika, tuntuu kun siirryttäisiin aikakaselissa 30 v. taaksepäin. Ne podernit puheet siis menee jotenkin aivan niinkuin bittiavaruuteen, niitä ei ole ymmärretty, niitä asioita ei vastusteta, ei kannateta, niistä ei edes puhuta. Se mistä puhutaan on sitä 30- vuotta vanhaa maailmaa. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #143

Juhlapuheet ovat asia erikseen. Mutta esimerkiski vaalitemojen valitseminen kertoo jotakin. Ne ovat usein äänestäjien suoranaista äänestäjien aliarvioimista. Jos Euroopan parlamentin vaalien alla ei edes yritetä avata kansalaisille EU:n päätöksentekomekanismia, vaan puhutaan Suomen sisäpolitiikkaan kuuluvista asioista. silloin ollaan hakoteillä. Näin teki esimerkiksi Keskusta viime eurovaalien alla.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165744-kesk...

Tai jos kuntavaalien alla puhutaan aiheista, joita tulisi käsitellä eduskuntavaalien alla, kuten esim. SDP ja Perussuomalaiset tekivät nyt, ollaan taas hakoteillä.

Kyllä suomalaisten kiinnostusten puutteesta politiikkaan kääntyy silloin syyttävä sormi puolueisiin. Tähän syyllistyvät myös jo mainittujen lisäksi muutkin puolueet.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #144

Niin, tuo mistä sinä puhut on toinen asia kuin mistä minä puhuin.

Minä puhuin siitä miten demariäänestäjien maailmankuvaa on ihan oikeasti yritettykin päivittää nykyaikaan, ihan puolueen virallisten edustajien toimesta, se on vain niin sitkeässä se vanha maailma siellä mielessä, ettei se siitä hetkessä käänny, eikä edes oikein 20 vuodessakaan.

Jos puolue yrittää olla liian moderni ja nykyaikainen, äänestäjät, siis se vanha kaarti, eivät enää tunne puoluetta omakseen ja siirtyvät sitten sinne missä on enemmän arvokonservatiivisuutta tarjolla, kuten persuihin tai kepuun.

Antti Rinne on nyt pystynyt patoamaan tämän virtauksen, tukkinut vuodot persuihin, mutta samalla piuolue, tottakai, näyttää nyt vähän vanhanaikaiselta, mutta se nyt vain johtuu siitä että puolueen äänestäjät haluaa sen näyttävän siltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #145

Siinäpä se onkin. Vanhat jäärät SDP:ssä eivät näe, että maailma on muuttunut. Tämä jarruttaa myös nuorten hakeutumista SDP:hen. He löytävät muita itselleen läheisimpiä puolueita poliittisesta kentästä. Tässä alkuperäinen syy koko avaukseni kirjoittamiseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #146

Noniin, nyt minäkin sen sitten viimein tajusin mitä tarkoitit ja päästiin yhteisymmärrykseenkin ....... kaiketi?????? :)

Mutta niin monet haukkuu tässä asiassa väärää puuta kun niin paljon on kuitenkin kiinni äänestäjäkunnan jähmeydestä ja toisaalta siitä miten juuri sitä käytetään populististen ääneien keräämisen välikappaleena.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #147

Näiden vaalien alla nähtiin useitakin eri puolueiden populistisia kampanjoita niitä erikseen mainitsematta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miksi sitten näinkin paljon olen pohtinut SDP:n tilaa? Siksi, että pidän SDP:tä tärkeänä osana suomalaista demokratiaa. Joskus vain tuntuu siltä, että asioita voi nähdä ulkopuolelta paremmin kuin sisältä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siksi, että pidän SDP:tä tärkeänä osana suomalaista demokratiaa."

Näin oli joskus itsenäisyyden aikana ennen vuotta -95. Kun kysyy nykysossuilta sdp:n saavutuksia niin saa vastaukseksi 8 tunnin työpäivät ja vapaat lauantait eli pelkkää vanhaa historiaa ennenkuin lähtivät rakentamaan internatsismia EU:n kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tiedätkö Makkonen sen, että Suomessa sinulla on oikeus mielipiteeseesi. Niin on minullakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #150

Kun nyt kysyit niin toki tuon tiedän. Ei sinulla sitten ollut mitään mielipidettä miten sdp on vaikuttanut sitten EU:n liittymisen jälkeen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #151

Suomi on EU:n jäsen. Ja hyvä niin. Näillä mennään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset