plukkala

Puolueiden uudistumiskyky ja tahto

Kirjoitin eilen blogin SDP:n kyvystä uudistumiseen savupiipputeollisuuden ajoista. Kuitenkaan en ole vielä havainnut keskustelua SDP:n sisällä ilmiselvästä uudistumistarpeesta näin vaalien jälkeen.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235583-sdpn-uudistumiskyky-onko-sita

Uudistumistarvetta on ilmiselvästi myös muissakin puolueissa. Tästä kertoo mm. erittäin alhaisena pysyvä äänestysprosentti. Kajaanissa jäätiin jopa alle 50%:n.

Keskustan vanha herra, entinen Kepun puoluesihteeri, kolminkertainen ministeri ja eduskunnan puhemies, vaati Keskustaa sisäiseen keskusteluun puolueen tilasta. Hän totesi Suomenmaassa, että Keskusta on syönyt eväänsä. On etsittävä mm. keinoja, joilla Keskusta vahvistaisi asemaansa erityisesti Helsingissä, mutta myös muissa maakuntakeskuksissa. 

http://www.suomenmaa.fi

Epäilemättä aika monessa puolueessa on nyt aika analysoida oman puolueensa tilaa. Koskee sekä häviäjiä että voittajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Keskustan tilannetta vaikeuttaa osaltaan "desantti" Väyrynen, joka omalla toiminnallaan entistä puoluettaan, jonka kunniapuheenjohtaja hän yhä on, häiritsee ja jopa syö sen kannatusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On myössyytä muistaa, että maailma muuttuu kaiken aikaa hurjaa vauhtia. Vanhoilla eväillä on vaikeaa pysyä mukana.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Keskustalla on tosiaan ongelmansa, toinen menestys pääkaupunkiseudulla ja toinen maakuntien Suomen kehitys. Avain Helsinkiin on vastakkainasettelun lopettaminen. Maakunnat ja Helsinki tarvitsevat kumpikin toisiaan eikä toisen kehitys ole toiselta pois.

On myös myönnettävä, että maaseutu on pääosin taantuvaa aluetta muutamin poikkeuksin, mutta so what? Sitä viimeistä valojen sammuttajaa ei tule vielä tällä vuosisadalla, mutta niille miljoonille suomalaisille jotka maakunnissa asuvat kuuluvat hyvinvointiyhteiskunnan palvelut siinä kuin keskuksissa asuvillekin.

Taitaisi muuten olla sinipunapuolueiden pahin painajainen mikäli keskusta joskus tuon avaimen "kaupunkeihin" löytäisi. Jokin 10 prosentin kannatus Helsingissä ja olisimme kokonaiskannatukseltamme kuin SDP 1995 ;-)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä varmasti yksi Keskustan ydinkysymyksistä. Pääkaupunkiseudun ja maakuntien vastakkainasettelu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Akuutein ongelma uuden linjan löytämiseen on kuitenkin Perussuomalaisilla. Osa siitä ratkeaa varmaan kesäkuun puoluekokouksessa. Mutta miten se mahdollinen uusi linja sitten toteutetaan? Se voi johtaa jopa puolueen hajoamiseen.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran

Turussahan sellaiset ryhmittymät, millaiseksi Halla-ahon vetämä PS muodostuisi, yrittivät luoda yhteisen listan/puolueen. Jonkinlainen Suomen Sinivalkoiset siitä piti muodostua, mutta hajanaisuutta ei saatu kurottua kasaan. Lopputuloksena jopa Olavi Mäenpää putosi Turun valtuustosta 15 vuoden jälkeen, kun äänienkeräyskamaraa ei enää ollut lihan ympärillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse odotan jännittyneenä persujen kesäkuun puoluekokouksen päätöstä uudesta puheenjohtajastaan. Vielä enemmän odotan sen päätöksen jälkeistä aikaa.

Käyttäjän MarkusNorrgran kuva
Markus Norrgran Vastaus kommenttiin #7

Se tosiaan voi vaikuttaa merkittävästi valtakunnanpolitiikkaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Ja vielä riippumatta siitä, kumpi pääehdokkaista voittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaikka kuntavaalit jo menivätkin, jatkuu varsin mielenkiintoinen poliittinen kevät ja kesä. Myös hallituksen sote-uudistus aikatauluineen tuntuu vieläkin kovin kireältä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Luulisin, että näillä eväillä mennään vuoden 2019 vaaleihin. Kokoomus, SDP ja Kepu ajavat vanhalla agendalla eteenpäin. Vihreät vakiinnuttavat paikkansa yli 10% puolueena.

Kesäkuussa tapahtuva PS:n puheenjohtajan vaali ei paljoa muuta ko. puolueen tilannetta. Tehon tullessa valituksi PS nuutuu vähitellen alaspäin. Jos Halla-aho tulee valituksi, on edessä ensin suuri puhdistus, joka tapahtuu seuraavissa vaaleissa 2019. Kaiken kaikkiaan PS:n eduskuntapaikkojen lukumäärä puolittuu vaaleissa 2019. Puheenjohtajasta riippumatta nuivien valta siellä kasvaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Edellyttäen, ettei kesällä tule hallituskriisiä ja eduskuntaa hajoteta. Se on täysin mahdollista riippumatta siitä kumpi, Terho tai Halla-aho, valitaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Halla-aho tulee aivan varmasti vetämään välistä, jos hänet valitaan. Siinä Sipilänkin pinnaa voi palaa lopullisesti!

Samalla voi Soinin säätiön kiinteistöbisnekselle tulla ihan luonnollinen loppu!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Sekä Sipilän että Orpon. Mutta voitti Halla-aho tai ei, voi puolue hajota kahdeksi sirpalepuolueeksi. Kuntavaalin tuloksen mukaanhan se on jo nyt Soinin määritelmän mukaan takiaispuolue. Nytkin se pitää hallitusasemastaan kiinni takiaisen tavoin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli ei muuta mitään ja on edelleen olemassa parinkymmenen vuoden päästä, on jälleen muodissa, koska on silloin moderni retro.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh, heh! Mutta silloinkin on kysymyksessä uudistunut retro.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset