plukkala

Eurovaalit, eduskuntavaalit ja kuntavaalit sopuisasti sekaisin?

Suomessa on pitkään jo pohdittu politiikan jatkuvaa arvostuksen vähenemistä. Syitä varmaan on monia. Kiireinen elämänmeno, uutistulva jne. Mutta varmasti yksi asiaan vaikuttava tekijä tähän on puolueissa itsessään.

Suomessa on itsenäisyyden ajan perinteisesti järjestetty eduskunta-, kunta-, ja presidentinvaaleja. Jo pari vuosikymmentä myös Euroopan parlamentin vaaleja. Ja mukaan tulevat mahdollisesti myös maakuntavaalit.

Puolueilla on ollut vuosia vaikeuksia vaaliohjelmia tehdessään havainnoiden näiden vaalien erilaista tarkoitusta vaaliteemojaan valitessaan. Ne vaaleista riippumatta ovat sopuisasti sekaisin. Näin vain sotketaan kiireisten ihmisten mieltä. Puolueet ovat selvästi unohtaneet yhden tärkeän tehtävänsä. Eli jakaa tietoa demokratian pelisäännöistä.

Esimerkkinä näistä eri vaalien alla tapahtuvasta valinnasta esimerkiksi käy vaikkapa Keskustan viime eurovaalien alla käymä vaalikampanja.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165744-keskusta-eurovaaleihin-sis...

Ei siis ihme, etteivät Keskustan äänestäjät oppineet tuntemaan EU:n päätöksentekojärjestelmästä mitään. Kuinkahan moni heistä edes tietää, mihin europarlamenttiryhmään Keskusta Euroopan parlamentissa kuuluu?

Juuri käytyjen kuntavaalien alla puolestaan SDP ja Perussuomalaiset kävivät vaalitaistelua valtakunnan politiikan teemoin. Siinäkin suloisesti sekotettiin äänestäjien ajatuksia.

Koulujen pitäisi omalta osaltaan toimia yhteiskunnallisen tietouden lisääjänä. Itse olen erittäin huolestunut siitä, että lukioissa historia ja yhteiskunta ollaan tekemässä joissakin suunnitelmissa vapaaehtoiseksi aineeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä näiden eri vaalien erojen havaitsemisen puutteeseen ovat muutkin puolueet mainittujen lisäksi syyllistyneet.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tuo lukion tuntijakokokeilu, ei tarkoita sitä että historia ja yhteiskuntaoppi jäis kokonaan opiskelijan kursseista pois, toki noin voi käydä, mutta pakollisten kurssien määrä ohjaa toisaalta opiskelijaa noita kursseja itselleen ottamaan.

Eikä noiden kurssien ottaminen aina edes tietoa paranna siitä miten kunnassa päätetään. Olen kuullut aika usein sellaisia kommenteja valtuutettujen suusta joiden perusteella saa sen käsityksen että kunnanvaltuutetun mielestä virkamiehet päättävät kunnan asioista eivätkä he itse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Poikkesit kyllä aika kauas itse aiheesta. Tarkoitin koulujen opetussuunnitelman muutosta arvostelemalla sitä, että yleensä kaikenlainen tietämys demokratian pelisäännöistä vähenee. Ei ainakaan näin lisäänny.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Ehkä poikkesin, mutta sen verran korjaan että nyt sekoitat opetussuunnitelman ja tuntijaon toisiinsa. Itse OPSissa ei tehty muuta kuin lähinnä kirjantekijöitä hyödyntäviä ratkaisuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Toistaiseksi. Mutta suunnitelmissa on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eei puolueiden, kaikkien, olisi syytä katsoa peiliin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maakuntavaaleissa tullaan äänestämään samalla presidenttiä.

Näin saataneen äänestysprosentit kohtuullisen hyvälle tasolle maakuntavaaleissa, jotka muutoin aivan uusina ja sangen epämääräisinä vaaleina olisivat jääneet todella pienelle huomiolle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Edellyttäen, että ne vaalit silloin järjestetään? Muuten olet oikeassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niin, eiköhän pääministeri Sipilä ( kesk.) joudu aikataulua jumppaamaan ja vatuloimaan myöhemmäksi ja silloin kyllä äänestäjistä tulee olemaan iso pula.

Ellei maakuntavaaleihin kytketä jotain euroviisuvalintoja tms. niin pienillä äänimäärillä mennään läpi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Ainakin siinä olet oikeassa, että maakuntavaalien aikataulu tuskin pitää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset