plukkala

Euroopan vaalivuosi 2017

Euroopassa käydään 2017 useat Euroopan ja EU:n tulevaisuuteen vaikuttavat vaalit. Hollannin parlamenttivaalit käytiin jo. Geert Wildersin populistinen PVV puolue ei saavuttanut tavoittelemaansa suurimman puolueen asemaa. Yllätys oli Hollannissa myös se, että paikallinen sosialidemokraattinen puolue kutistui pienten puolueiden joukkoon.

Ranskassa käydään viikon päästä presindentinvaalin ensimmäinen kierros. Monien korruptioskandaalien värittämien vaalien tulos tulee mielipidemittausten mukaan se, että vaalin toiselle kierrokselle selviävät Front Nationalin Marine Le Pen ja puolueiden ulkopuolinen ehdokas Emmanuel Macron.

Saksassa käydään syyskuussa liittopäivävaalit. SPD laukaisi vaalitaistelun käyntiin jo tammikuussa vaihtamalla kansleriehokkaansa puheenjohtaja Sigmar Gabrielin pitkän uran tehneeseen europolitiikko Martin Schulziin. SPD:n kannatus lähti uskomattomaan noin 10 %-yksikön nousuun. Näytti siltä, että Angela Merkelin ja Martin Schulzin välisestä taistelusta voi tulla hyvinkin tasaväkinen. Yllätys SPD:n kannatuksen kasvussa on kuitenkin ollut se, että SPD ei syönytkään CDU/CSU:n kannatusta vaan kärsijöinä näyttävät olleen Vihreät, populistinen AfD ja die Linke.

Aivan viimeisimpien kuluneella viikolla julkaistujen mielipidemittausten mukaan CDU/CSU kasvattaa eroaan SPD:hen. Nyt niiden mukaan se olisi jälleen 3-6 %-yksikköä. Vaaleihin on vielä viisi kuukautta aikaa, joten paljon ennättää vielä tapahtua. Bild-Zeitung kertoi jo kuitenkin SPD:n vaalikuplan puhjenneen, myös muut lehdet Saksassa ovat mielipidemittauksia kommentoineet.

http://www.bild.de/politik/inland/bundestagswahl2017/umfrage-merkel-zieh...

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin Brexit-äänestyksen ja Trumpin valinnan jälkeen näyttää siltä, että populistien jatkuva kannatuksen kasvu on Euroopassa pysähtynyt. Siitä kertoo myös osaltaan Suomen kuntavaalien tulos.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ranskassa galluptulokset ovat tasoittuneet ja neljällä on mahdollisuus päästä toiselle kierrokselle: Macron, Le Pen, Mélenchon ja Fillon. Joidenkin kyselyjen mukaan Le Penillä ja Fillonilla on kannastaan varmimmat äänestäjät, mutta nähtäväksihän tuo jää.

Sondage Présidentielle 2017 : Le Pen, Macron, Mélenchon, Fillon au coude-à-coude dans les intentions de vote

http://www.lemonde.fr/election-presidentielle-2017...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seija, viikon päästä olemme viisaampia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja sitä ennen on vielä kolmas ja viimeinen vaaliväittelykin, 20. päivä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Vaalitulos ei tietenkään ole vielä ratkennut. Tällaiset vaaliväittelytkin voivat vielä monien pään kääntää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Niinpä, edellisessä menestyi Mélenchon ja nosti kannatustaan. Galluppien mukaan 40 % äänestämään aikovista voi vielä muuttaa kantaansa, joten 1. kierroksen tulos on niiden valossa epävarma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Ranskalaiset joutuvat nyt itse pohtimaan omia arvojaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Angela Merkelin ja samoin CSU/CDU:n suosio on taas nousussa. AfD:n suosio
näyttää nyt oleva alle 10 %:n

http://www.dw.com/en/new-poll-puts-merkel-cdu-back...

Ranskassa ollaaan viikon päästä viisaampia. Komppaan Seijaa, ettei
ole varmaa vielä, pääsevätkö Emmanuel Macron ja Marine Le Pen molemmat toiselle kierorokselle. Fillon ja Mélenchon ovat jo 20 %:n tasolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD:n kanatuksen nousu on syönyt etenkin Vihreiden ja AfD:n kannatusta. Aluksi menettäjien joukossa oli myös CDU/CSU, mutta näyttää nyt saavan kannatustaan takaisin. FDP:n kannatukseen Schulz-efekti ole vaikuttanut mitenkään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Samaan aikaan myös naapurissa tapahtuu :

Jos Turkin konservatiivisen ja islamistisen puolueen AKP n * Erdoganin valta-asema vahvistuu tänään, niin sekulaarisuus ja naisten asema saa kunnon korvatillikan, ääriliikehdintä nostaa päätään ja tämä vaikuttaa varmasti myös Euroopppaan välittömästi. Sekä vaaleihin, kuin myös EU n tulevaisuuutta ja ulkorajoja koskevin neuvotteluihin.

*https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeus_ja_kehitys_-puolue

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään käytävä kansanäänestys Turkin uudesta perustuslaista saattaa vaikutta myös Ranskan ja Saksan vaaleihin. Turkki on näillä vimeaikaisilla toimillaan itse tehnyt itsestään mahdottoman EU-jäsenyyttä ajatellen.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olematta ennustajaeukko, veikkaan vaaleissa kuitenkin "EI"- puolen voittavan. Aamun uutisissa äänestystä sivuttiin ja tehdyn ennakkokyselyn mukaan tilanne olisi 50/50, mutta kyselyyn vastaajat eivät ole uskaltaneet sanoa kannattavansa EI vaihtoehtoa.

No, illalla ehkä ollaan aamua viisaampia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Uskotko, että vaalitulos on Turkissa "rehellinen"?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #19

Turkkilaiset ovat puolensa valinneet, ilmeisesti ? 60 % äänestäneistä halunnee lisätä Erdoganin valtaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9568202

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Ei olisi mitenkään odottamatonta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #24

Oppositio vaatinee äänien uudelleen laskentaa, yllätysyllätys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Miyäpä väliä sillä on, kun hyväksytään myös leimaamattomia ääniä, ja opposition ääni on vaiennettu jo aikaa sitten.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #29
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Turkki ei ole pitkään aikaan enää ollut demokratia!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Useiden ehdokkaiden korruptioepäilyt voivat tehdä vaalien tuloksen ennakoimisen Ranskassa epävarmaksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Vaihtoiko SPD kansleriehdokkaansa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä vaihtoi. Alunperin kansleriehdokkaana piti olla puolureen silloinen puheenjohtaja Sigmar Gabriel. Tammikuussa sitten SPD ilmoitti puolueen kansleriehdikkaana kuitenkin olevan entinen Euroopan parlamentin puhemiehen, Martin Schulzin. Sittemmin myös uudeksi puheenjohtajaksi SPD valitsi Martin Schulzin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Puheenjohtaja ei automaattisesti ole kansleriehdokas.Vaatii nimenomaisen siunauksen.
Viime vaaleissa Gabriel oli puheenjohtaja, mutta Steinbruck kanslerikandisaatti.Lisäksi löytyy lukuisia aiempia esimerkkejä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Olet siinä oikeassa, ettei puheenjohtajan ole pakko olla vaaleissa kansleriehdokkaana. Tämänkertaisen järjestelyn takana on monien asioiden sattumanvarainen summa.

Ensimmäinen oli se, että suositun kotimaanpolitiikassa ryvettymättömän Martin Schulzin pesti Euroopan parlamentin puhemiehenä päättyi. Toiseksi Angela Merkelin hallituksen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier valittiin liittopresidentiksi. Näin harmaana pidetylle Sigmar Gabrielille vapautui ulkoministerin pesti kasvojaan menettämättä. Gabrielin paikalle valtionvarainministeriksi nousi Martin Schulz. Sittemmin SPD on valinnut Martin Schulzin myös puheenjohtajakseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

P. Lukkala: "Yllätys oli Hollannissa myös se, että paikallinen sosialidemokraattinen puolue kutistui pienten puolueiden joukkoon."

Ei ollut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielipidekysymys. Kyllä yllätyksenä voi pitää paikallisten demareiden putoamista kahdessa vaalikaudessa maan suurimman puolueen asemasta pienpuolueeksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kyllä se oli odotettavissa. Yllätys sen sijaan oli se, ettei tästä ilmiöstä kunnolla uutisoitu Suomessa....ennustan saman kohtalon SDP:lle, noin 5-10 vuoden viiveellä.

Vihreistä tulee Suomen uusi demaripuolue; Ahtisaaren sanoin: valitettavasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Ilmari, uskon asiassa sanaasi.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #25

Samaa on ennustettu Keskustalle ja nyt Perussuomalaisille. Ei ole mitään syytä miksi niin kävisi seuraavan 10 vuoden aikana. Pidemmällä aikaväliillä tietenkin voi tapahtua suuria asioita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Totta on, että maan poliittinen kenttä elää koko ajan. Perussuomalaisten tilanne on heidän omissa käsissään. Keskustalla on myös omat vaikeutensa city-keskustalaisuuden ja vanhan alkiolaisuuden välillä. SDP ei ole kyennyt uudistumaan jne. Näin maailma vain menee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä Ylen uutinen Turkin tämän päiväisestä perustuslakia koskevasta kansanäänestyksestä. Siiä jokainen voi itse tehdä johtopäätöksensä.
http://yle.fi/uutiset/3-9568202

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Saksan tilanteeseen vaikuttaa varmasti alkuhypen tasaantuminen, vaalien lähestyessä varmasti tulee muutoksia tapahtumaan. Mihin suuntaan muutokset tapahtumat jäävät nähtäväksi.

Ranskan tilanne on täysin avoin, realistisesti neljä eri ehdokasta voivat päästä jatkoon. Marconin veto on alkanut hyytymään, samoin Le Penin. Tiukkaa tulee.

Yllättävä tieto kuuluu Ruotsissa. Tukholman terroristi-isku on nostanut Demareiden kannatusta, Ruotsidemokraattien pysyessä samoissa. Demarit ehtivät luvata pari kuukautta lisää poliiseja, joka kantaa nyt hedelmää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset