plukkala

Turkin kansanäänestys Saksassa

Turkin kansa äänesti uudesta perustuslaista viime sunnuntaina. Merkittävä osa turkkilaisista ja siten äänioikeutetuista asuu muissa maissa. Ulkoturkkilaisia äänioikeutettuja oli noin 5% kaikista äänioikeutetuista. Heistä noin puolet asuu Saksassa. Turkin yleisradioyhtiön mukaan heistä äänesti kuitenkin vain 46,2%.

Saksan äänestäneistä turkkilaisista äänioikeutetusta 63,1% antoi äänensä Erdoganin uuden perustuslain puolesta. Saksan turkkilainen yhteisö, joka on perustettu vuonna 1995 antoi ennen vaaleja tukensa uutta perustuslakia vastustavalle puolelle on vaalituloksesta pettynyt ja huolissaan. Yhdistyksen mukaan nyt vaalitulos tulee tarkasti analydoida ja löytää ratkaisu siihen, miten saavutetaan ne turkkilaiset, jotka elävät Saksassa vapaudessa, mutta jotka toivovat ihmisille Turkissa autokratiaa.

Myös muissa Eiroopan maissa enemmistö äänioikeutetuista turkkilaisista antoi äänensä Erdoganin uudelle perustuslaille. Ainoastaan Sveitsi teki poikkeuksen. Siellä vain 38% äänestäneistä antoi tukensa uudelle perustuslaille.

http://www.sueddeutsche.de/politik/referendum-in-der-tuerkei-tuerken-in-...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämäkin osa Turkin vaalituloksesta on mielestäni varsin erikoinen. Herättää kysymyksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaalit näköjään jatkuvat. Britanniassa ennenaikaiset parlamenttivaalit jo kesäkuussa.
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/218814-juuri-nyt...
...ja rotat jättämässä laivan.
http://www.politico.eu/article/is-nigel-farage-app...

Juuso Hämäläinen

Äänestyksistä viis. Turkin kaltainen maa on kuitenkin poliittiselta perimältään vahvaa keskitettyä valtaa hakeva. On sama toteutuuko se äänestyksen tai vallankaappauksen kautta. Lopputulos on sama. Joku johtaa ja muut vaikenevat. Se on aina ollut tyyli Lähi-idässä ja siitä itään ja etelään.

Tämän oppii tajuamaan parhaiten oleskelemalla näissä maissa ja tutustumalla kansaan. He eivät ole mitään demokratian kannattajia missään. Lännen lehdistö antaa väärän kuvan ja siksi emme Suomessakaan oikein tajua näiden maiden tapahtumia.

Siis toistan, että äänestämälläkin halutaan valtaan meidän skaalassamme mitattuna despootteja ja kovia kurinpitäjiä. Vahvoja johtajia eikä joitain twitter- keskustelijoita. Syynä on se, että kaikissa näissä maissa on lukuisia kansanryhmiä ja heimoja. Ne eivät ole tottuneet muuhun kuin riitelyyn, väkivaltaan sekä voimankäyttöön.

Despootti käyttää siis voimaa. Ja enemmistö hyväksyy sen mainituista syistä. Siksi demokraattisten äänestystenkin jälkeen pomoiksi ilmestyy uudelleen jonkin sortin diktaattoreita aina.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos despootin asema saavureraan vaalien kautta, pitäisi kyllä tuloksen tulkitsijan päässä herätä kysymyksiä?

Juuso Hämäläinen

Tämähän se paradoksi on. Jos näissä maissa päästään joskus vapaasti äänestämään niin aina päädytään takaisin eriasteisiin diktaattoreihin. Yritin kovasti kuvata sitä, ettei kansa näissä ymmärrä mikä on länsimainen demokratia ja miten siinä toimitaan. Jotkut koulutetun eliitin edustajat ehkä kyllä, mutta he ovat mitätön vähemmistö.

Turkissa Erdogan on monen mielestä määrätietoinen johtaja, joka puolustaa Turkkia lännen ja EUn kyykytykseltä, pitää maan itsetunnon vahvana, kunnioittaa perinteitä, pitää armeijan kalustettuna, kurdit järjestyksessä ja islamin kunniassa. Jos joku tätä vastustaa niin kansalainen ei näe mitään väärää, että vastustajia passitetaan telkien taakse.

Tämä sielunmaisema on se, jota ei lännessä tajuta. Olemme niin täynnä omia oppijamme.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Onhan asiasta jopa historiallista näyttöäkin. Mutta kansan tahto näissä maissa ohitetaan usein vaalitulos väärentämällä. Ja tästä on vahva epäilys myösTurkin vaaleissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset