plukkala

Terrafame-kohun tulos

Terrafame.kohun viimeisimmät vaiheet.

Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale huomautti eilen, ettei pääministeri Juha Sipilän menettely ole ollut täysin sopusoinnussa pääministerin tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa, sillä julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus.

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/apulaisoikeuskansleri_sipila-64421

Julkisen sanan neuvosto (JSN) katsoi 23.03 antamassaan lausunnossa, että pääministeri Juha Sipilän toiminta voidaan tulkita painostusyritykseksi. JSN sanoo ratkaisussaan , että Sipilän toiminta oli omiaan rajoittamaan sananvapautta.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jsn-paaministeri-sipilan-toi...

Kohun ollessa kiivaimmillaan,  totesi Sipilä, ettei Suomen maine ole kärsinyt kohun vuoksi, vaikka kaksi Ylen toimittajaa erosikin.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yle-kohu-seurasi-sipilaa-brysseliin-a...

Ensi viikolla Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisee jälleen listan lehdistön sananvapaudesta eri maissa. Seitsemän viimeisisintä listausta on kertonut Suomen pitävän ykköspaikkaa. Nyt etukäteen vuodettujen tietojen mukaan Suomi on menettämässä kärkipaikkansa. Ja vuodettujen tietojen mukaan juuri Yle-Sipilä kohu olisi sen aiheuttajana.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Toimittajat_ilman_rajoja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Sipilä ei taida ymmärtää, että rahan valta ei ole sama kuin valta politiikon asemassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilä ei ymmärrä myöskään sitä, että pääministeri on Suomessa institutio.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Sipilä nyt ei ylipäätänsä ymmärrä, miten politiikassa ja pääministerin asemassa toimitaan. Ja hän on todella hidas oppimaan. Täytyy tehdä sama virhe useamman kerran, ennen kuin ymmärtää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uskoisin, että Sipilä on tässä asiassa läksynsä oppinut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilä on ilmeisesti kantaansa muuttanut kohun vaikutuksista Suomen kansainväliseen asemaan. Eilen hän totesi asiaa kysyttäessä lyhyesti, että hän ei ole rikkonut sananvapauden rajoja.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704202200106259...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ehkä ei, mutta harmaalla vyöhykeellä on liikuttu. Pääministerin ei pitäisi olla tuollaisella alueella.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Tämän kohun ohella kannattaa seurailla toiminnan varsinaisia tuloksia. Nikkelin maailmanmarkkinahinta on pudonnut jälleen reippaasti alle 10 000 dollarin tonnilta. Tämä merkitsee sitä että emme ansaitse mitään alueen malmivarantojen ehdyttämisestä, vaan joudumme maksamaan tuosta ihmeestä.

Kansainvälinen valuuttarahasto ennakoi tuoreessa talousennusteessaan nikkelin hintojen pysyvän alhaisina vielä pitkään Indonesian palattua markkinoille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Terrafamen kannattavuus perustui toiveajattelulle nikkelin hinnan noususta sekä kyseenalaisille laskelmille.

"Täyttä hölynpölyä" - Yle: Analyytikko arvostelee Terrafamen ennusteita

http://www.talouselama.fi/uutiset/taytta-holynpoly...

http://www.talouselama.fi/uutiset/nikkelin-hinta-e...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kiitos linkeistä. Terrafamesta, ja sen kannattavuudesta järkevyydestä olisi syytä kirjoittaa oma, asiaa käsittelevä blogi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Talvivaaran ennallistaminen olisi keille hyvänsä päättäjille kallis ratkaisu jo muutoinkin velkarahoin tuetussa taloudessa. Tosisin sanoen, nykyhallitus potkii edellisten hallitusten tavoin tölkkiä eteenpäin vain oman vaalikautensa ajan.
Sipilän hallitus on tehnyt valtion menoihin v. 2017 vain 2,1 % lisäykset väitettyjen höpöleikkausten sijaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet oikeassa, että sitäkin on syytä seurata, mutta se on sitten aivan oman jutun paikka.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukkala hyvä, Sipilän mokana oli vain se, että hänellä ei nähtävästi ollut käytössään YLE-median asiantuntijaa ja hän omalta osin huomautti itse asiasta toimittajille tunnepohjalta.

Lukkala, kuinka monesti vielä aiot ottaa esille mokoman tapauksen, joka ennen kaikkea oli häpeäksi YLE:n ( ilmiselvästi politisoituneelle ) toimittajakunnalle ja vain hyvin vähän asiansa kuitenkin aidosti ja suoraselkäisesti esittäneelle Sipilälle ?

Lukkalalta jää taas kerran todellinen tarina linkkien taa,eli Sipilän ei ole todettu tehneen mitään kyseenalaista, vaan olettamuksista jatkaa tämäkin asulaisoikeuskansleri edelleen.

On kerrassaan harmi, että osasta Suomen mediaa on tullut näin falskia ja politisoituneesti kieroutunutta - kuten YLE:n uutisointi oli ko. asian puitteissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lauri, siitä olen kanssasi samaa mieltä, että kohu vaurioitti merkittävästi Ylen mainetta. Sipilä omaslla toiminnallaan osoitti sen, ettei hän ole tiedostanut omaa asemaansa Suomen pääministerinä.

Varmaan pääministeri on viestejä lähettäessään toiminutkin tunnepohjalta. Pääministeri on Suomessa institutio, jonka ei odoteta tekevän päätöksiään tunnepohjalta, vaan vakaan harkinnan tuloksena. Pääministeri on Suomessa ylintä valtaa käyttävä henkilö nykyisen perustuslain mukaan.

Ylen, kuten muunkin median tulee toimia vallan vahtikoirana. Se kuuluu demokratiaan. Valtiovallan tulee, kuten apulaisoikeuskanslerikin totesi, turvata median vapaus.

Kuinka monta kertaa sitten nostan tämän tapauksen esiin? Niin monta kertaa, kuin katson tarpeelliseksi, sinulta erikseen lupaa kysymättä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sipilä on jo aiemmin pahoitellut, että hänen edesottamuksensa YLE:n toimittajalle viestimisessä, josta tässäkin taas kerran vännetään, oli suuri virhe.

Mikähän tässä olisi nyt sitten riittävästi ?

Sipilän eroko, vai pyörittely tervassa ja höyhenissä, jollei muu enää riitä ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Perinteiseen suomalaiseen tapaan Sipilä on virhettään pahoitellut. Se ei kuitenkaan estä sitä, ettei hänen toimiaan saa arvostella.

Kohu on syytä nostaa yhä esille siksikin, että nyt vasta näkyvät kaikki siihen liittyvät asiat. Ja toiseksi sen takia, että virheestä pitää myös oppia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #12

Poliittinen peli kulisseissa käy kuumana. Kansa tuskin tietää, millaisilla efforteilla nytkin yritetään saada pääministeri Sipilälle tilaa selviytyä 'virheistään', joiden seurauksena Keskustan paikka pääministeripuolueena on vaarassa pudota.

On selvä, että politiikan ulkopuolelta keltanokkana kehiin sukeltanut, yritysmaailmassa pätenyt henkilö, tekee 'virheitä', jotka eivät ole sopusoinnussa pääministerin roolin kanssa.

Pääministerillä on Suomessa paljon valtaa. Kansan on hyvä olla tietoinen, mihin kaikkeen valta yltää.

Koska Suomi ei onneksi ole (vielä) totalitaarinen valtio, meillä kaikilla on oltava mahdollisuus pääministeri-instituution aiheelliseen arviointiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Pääministeri-institutio on Suomessa ylin vallan käyttäjä. Oikeusvaltiossa tätä vallankäyttöä tulee ja pitää arvostella tarvittaessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sipilä oli ainoa, joka asiassa törttöili kunnolla. Näin ulkopuoliselle tarkkailijalle Sipilä toiminta oli ala-arvoista monessa kohtaa. On lähes surkuhupaisaa että Sipilän toiminta sai moitteita jopa apulaisoikeuskanslerin taholta. Yleensä valtion virallinen itkumuuri ei paljonkaan näe moitittavaa missään. Moitteet jopa yllättivät.

Oliko Sipilän toiminta sitten tahallista vaikuttamista uutisointiin, jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Itse katson että jos asiassa olisi huomioitu olosuhdetahallisuus, Sipilän toiminta oli täysin tahallista. Muutenhan koko tutkinta meni melkein niin kuin noissa tapauksissa mennään: Itkumuurin edustaja kysyi Sipilältä kirjallisesti mielipidettä, oliko hän toiminut väärin ja Sipilän kirjallisen lausuman perusteella napsahti sitten yllättäen pikku moitteet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen kanssasi samaa mieltä, vaikka ei Ylen toimintakaan hyvältä näyttänyt.

Perinteisen suomalaisen käytännön mukaisesti pääministeri Sipilä on toimiaan pahoitellut. Mutta ilmeisesti joidenkin mukaan Sipilän pahoittelun jälkeen häntä ei enää saa tässä asiassa aevostella, eikä nostaa uudelleen keskusteluun, vaikka on tullut esiin uusia käänteitä. Ei ainakaan US-puheenvuorossa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Talvivaara on kallis farssi johon pitäisi puuttua. Tämä Terrafame-uutisointi vaikuttaa Vanhasen lautakasalta jolla yritettiin pimittää Vanhasen ketkuilut keskustan nuorisotalosäätiön korruption kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen kirjoittanut monta blogia Yle-Sipilä kohusta ja sen saamista käänteistä.

Sinä, Makkonen, voisit ihan itse kirjoittaa blogin esittämästäsi Talvivaara-aiheesta. Syntyisikö sellainen? Harkitse asiaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksinkertaisesti sanottuna ei ole. Syntyisikö siyä blogia TalvivaarastaP Pallo on sinulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erikoista tässä on mielestäni se, että Juha Sipilä on närkästynyt tästä saamastaan kohtelusta. Eilen hän vain lyhyesti totesi toimittajille, ettei hän ole rikkonut sanavapauden rajoja. Sen jälkeen hän luikki pakoon, ennen kuin tuli lisäkysymyksiä?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mistä Lukkalalle tuli mielikuva " luikki pakoon " ennen lisäkysymyksiä ja mitä lisäkysymykset olisivat mahtaneet olla ?

Ihmeellistä olettelua ja hypetystä foliohattu ohimolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siitä, tuli mielikuva, että luin erään toisen lehden asiasta kirjoittaman uutisen. Siinä kerrottiin, että Sipilä poistui paikalta kiireellä.

Mitä lisäkysymykset sitten olisivat koskettaneet? Aivan varmasti apulaisoikeuskanslerin pääministerille antamia moitteita ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön ensi viikolla julkaistavaa listaa lehdistön sananvaudesta eri maissa. Sekä tietysti myös sitä, mitä Sipilä on aikaisemmin sanonut Yle-Sipilän kohun vaikutuksista Suomen kansainväliseen asemaa.

Minun suhteeni voit rauhassa unohtaa fooiohatun. Keskittyisit siinä asiassa vaikn itseesi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen kansainvälinen asema ei ole tästä muuttunut, mutta Suomen median ( YLE:n ajankohtaistoimitus ) taso on saanut mokomasta melkoisen kolauksen.

On kerrassaan irvokasta, että sitoutumaton ja puolueeton uutisointi osottautuu lopulta todellisuudessa olettamuuksiin perusuvaksi poliittiseksi panetteluksi, jossa on kiistämättä ajojahdin lunnetta.

Jatka asiasta höpöttämistä hölynpölyineen tohkeissasi miten haluat. Itse jätän nyt Sipilä-gaten vasemmistomummojen virkkausiltamiin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ylen kaltaisen monipuolisen laatumedian tehtävänä on olla kriittinen vallanpitäjiä kohtaan. Sen on oltava vahtikoiran eikä sylikoiran roolissa. Erityisen tiukkaan on seurattava vallassa olevaa hallitusta, koska juuri sen toimet kohdistuvat jokaisen kansalaisen päivittäiseen elämään.

Olisi äärimmäisen tärkeää, että uutisista ja ajankohtaisohjelmista vastaava päätoimittaja ei olisi pääministerin lobbari eikä vajoaisi hallituksen ja erityisesti pääministerin käsikassaraksi. Sellainen tilanne vei ainakin hetkeksi Yleltä sen tärkeimmän tehtävän eli istuvan hallituksen toimien kriittisen käsittelyn. Istuvan hallituksen tekemieset ja tekemättä jättämiset ovat tärkeimpiä, koska jokainen kansalainen on niiden vaikutuspiirissä.

Ellei lehdistö uskalla arvostella vallanpitäjien toimia, ollaan pian Turkin tiellä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kertoisitko Timo Uotila asiantuntijana, kuinka asiallisesti YLE uutisoi aikanaan SDP:n puoluejohtajan Uffen tekemisistä tai sitten SDP:n johdon pyrkimyksistä armahtaa ko. talousrikollinen lain määräämistä vastuistaan ?

"Ylen kaltaisen monipuolisen laatumedian tehtävänä on olla kriittinen vallanpitäjiä kohtaan. Sen on oltava vahtikoiran eikä sylikoiran roolissa. Erityisen tiukkaan on seurattava vallassa olevaa hallitusta, koska juuri sen toimet kohdistuvat jokaisen kansalaisen päivittäiseen elämään."

Lausumaasi voidaan pitää sinänsä hölynpölynä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

oletko havainnut, että kun keskustlijalta loppuvat argumentit, hän pyrkii vaihtamaan puheenaihetta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Timo, kanssasi aivan samaa mieltä. Juuri siksi olen tätä asiaa esillä-

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä sitten uusi toimittajat yli rajojen -järjestön uusi lista lehdistön sanavapaudesta eri maissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä sitten uusi toimittajat yli rajojen -järjestön uusi lista lehdistön sanavapaudesta eri maissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset