plukkala

Saksan liittopäivävaalit 2017

Saksassa käydään eurooppalaisten vaalien vuonna 2017 syksyllä, vajaan viiden kuukauden kuluttua, liittopäivävaalit. Vaalitaistelu on kuitenkin kulisseissa jo täydessä käynnissä. Tammikuussa SPD vaihtoi kansleriehdokkaansa ja sittemmin myös puheenjohtajansa Sigmar Gabrielista Martin Schulziin. Tämä nosti hetkessä SPD:n kannatusta 10 %-yksiköllä yli 30%:n tasolle. Se kilpaili hetken tasapäin CDU/CSU;n kanssa mielipidemittauksien kärkipaikasta.

Aluksi SPD:n kannatuksen nousu näytti syövän kannatusta kaikilta muilta puolueilta lukuunottamatta FDP:tä (Vapaat demokraatit). Nyt neljä kuukautta tämän jälkeen näyttää siltä,että SPD;n nousukiito on taittumassa. Sen kannatus on kuitenkin yhä noin 30%:n tasolla. CDU/CSU on kuitenkin ottanut menettämänsä kannatuksen takaisin. Tällä viikolla julkaistujen viimeisten mielipidemittausten mukaan sen kannatus on 5- 8 %yksikköä SPD:n edellä. Häviäjiksi SPD;n kannatuksen noususta ovat jäämässä Vihreät ja yllätyksellisesti myös populistinen AfD. Ne ovat tammikuusta menettäneet kumpikin kannatuksestaan noin kolmasosan.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Jos vaalitulos syksyllä olisi nykyisten mielipidemittausten mukainen, olisivat hallituskoalitioden vaihtoehdot vähissä. Syntyisi hyvin todennäköisesti uudestaan nykyisen ns. suuri koalitio, jossa olisvat mukana CDU/CSU ja SPD. Hallituspolitiikkakaan tuskin suuresti muuttuisi.

Tosin vaaleihinhan on vielä viisi kuukautta, paljon voi sitä ennen vielä tapahtua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Myöskään euro- ja Eu-vastaisten eikä ulkomaalaisvihamielisten voimien kasvu ei olisi suuri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Teetkö saman johtopäätöksen, että CSU/CDU:n etumatka SPD:hen on pikku hiljaa kasvamassa.

Merkel on ollut viime päivinä aktiivinen

http://www.reuters.com/article/us-britain-eu-germa...

http://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-german...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eikö tämä mielestäsi näy kirjoituksessani riittävän selvästi?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Minulla oli toukokuun maapäivävaalit tuossa samalla ajatuksissa

Schleswig-Holstein 07.05.2017 vaalipäivä

http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/schleswi...

Nordrhein-Westfalen 14.05.2017 vaalipäivä

http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/nrw.htm

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Seuraan myös itse niitä molempia. Jotakin nekin kertovat, mutta eivät anna yleiskuvaa koko Saksan valtakunnallisesta tilanteesta. Näkee niistäkin muutoksen kyseisissä osavaltioissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä on selvää se, että Angela Merkei on tehnyt briteille selväksi sen, että heidän on turha uskoa ta odottaa brittien säilyttävän nykyiset oikeutensa eu-kansalaisiin nähden Euroopan unionissa. Mutta tuskin tämä asia on ehtinyt näihin tällä viikolla julkaistuihin mielipidemittauksiin.

Juuso Hämäläinen

Muistutan siitä, että Saksa on Euroopan ainut yritys, joka on myös valtio. Poliittisilla puolueilla ei ole merkitystä maan suurempiin poliittisiin linjoihin. Saksa on sotien jälkeen keskittynyt olemaan Euroopan johtava vientiteollisuusmaa. Saksa halusi voittaa taloussodan ja teki sen. Kaikki poliittiset päätökset pohjimmiltaan tukevat tätä linjaa. Ihan kaikki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kukin voi nähdä asian tavallaan, sinökin. Saksa on nostanut entisen DDR;n alueen lähes samaan elintasoon kuin entisen Länsi-Saksan, Se teki vuosituhannen alussa asioita, joita olisi pitänyt tehdä monissa muissakin EU-maissa, Suomessakin. Muualla ne vain jäivät tekemättä. Kaiken lisäksi Saksa on demokraattinen maa, joka tekee päätöksensä parlamentaarisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset