plukkala

Brexit-neuvottelut ja Euroopan unioni

Euroopan unioninimaiden päämiehet kokoontuivat tänään Brexit-erikoisistuntoon. Siellä lyödään lukkoon suuntaviivat alkaviin Britannian kanssa käytäviin Brexit-neuvotteluihin. Jo 15 min jälkeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti Twitterissä, että yksimielisyys unionin päätavoitteista on saavutettu.

Eu asettaa etusijalle kolme asiaa. Eu-kansalaisten asema Britanniassa, sopiminen Britannian erorahan laskemisen perusteista ja kysymys Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajasta. Ennen kuin näistä asioissa on edistetty riittävästi, ei voida keskustella unionin ja Britannian tulevasta suhteesta. Samalla Neuvosto päätti alkaa etsiä uusia sijoituspaikkoja Britanniassa oleville EU:n laitoksille.

http://yle.fi/uutiset/3-9589035

Saksalainen Süddeutsche Zeitung ennakoi tänään laajassa artikkelissaan Eurooppa-neuvoston Brexit-kokousta. Se otskoi kirjoituksensa seuraavasti. " Britit elävät toisessa Galaksissa".

http://www.sueddeutsche.de/politik/brexit-die-briten-leben-in-einer-ande...

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel on usein maininnut, että britit eivät voi saada samoja oikeuksia kuin EU-maat olematta itse sen jäsen. Hän siis varoittaa brittejä liioilta odotuksilta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Brexit-neuvottelut käynnistyvät toden teolla Britannian kesäkuun parlamenttivaalien jälkeen. Vaaleissa pääministeri Theresa May hakee itselleen lisää mandaattia ja valtuuksia kovaan Brexitiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää siltä, että britit kuvittelevat saavansa vapaamakustajan roolissa pitää kaikki EU-maiden oikeudet olematta itse sen jäsen ja osallistumatta mitenkään sen kustannuksiin? Neuvottelut tulemaan olemaan hyvin vaikeat ja ennakoin, että 30.03.2018 ei olla vielä maalissaq. Silloin kuitenkin brittien oikeudet EU:n jäseninä päättyvät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Näyttää siltä, että britit kuvittelevat saavansa vapaamakustajan roolissa pitää kaikki EU-maiden oikeudet"

Mitä nämä brittien vaatimat oikeudet ovat?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käytännössä samat oikeudet kuin muillakin EU-mailla. Pääsy EU:n sisämarkkinoille ja briteille vapaa liikkuminen, työskentely ja opiskelu EU-maissa samoin oikeuksin kuin EU-maiden kansalaisilla on. Tämä kaikki ilman velvoitetta osallistua kustannuksiin ja ilman velvoitetta noudattaa EU-lainsäädäntöä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

"Pääsy EU:n sisämarkkinoille"

Tarkoittaa varmaan vapaakauppaa jota EU:n pitäisi suosia. Työskentely ja oleskeleminen olisi varmaan vastavuoroista eli ongelma taitaa olla sosiaaliturva jota britit eivät halua maksaa puolalaisille. Espanjalla tuskin on mitään sitä vastaan että eläköityneet britit tulevat rannoille löhöilemään ja kasvattamaan Espanjan taloutta brittien rahoilla. EU tulee häviämään jos taloussotaa haluavat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Sosiaaliturva on asiaan varmaan yksi syy. Mutta senkin tarvitsee olla vastavuoroista EU-maiden kesken. Turisteina tuloa tämä ei tietenkään estä, mutta ilman EU-maiden kansalaisten oikeuksia.

Taloussodasta sanon sen, että siinä häviää varmasti molemmat osapuolet. Mutta olen myös varma siitä että Britanniam häviää enemmän. Esimerkiksi Lontoon finanssikeskuksesta todennäköisesti EU-eron myötä häviämään kymmeniätuhansia työpaikkoja. Jatkossa Britannia ei myöskään ole ulkomaisille yrityksille houkutteleva investointikohde entiseen tapaan.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #9

Oikeus sosiaaliturvaan tulee työn kautta, sitä ei saa automaattisesti maahanmuuton jälkeen. Tottakai ihmisillä on oikeus sosiaaliturvaan verojen maksun jälkeen. Britannian ongelma on ettei paikalliset pysty kilpailemaan puolalaisten polkuhinnoittelulle, koska laki sallii käytännössä polkuhinnoittelun. Vapaaliikkuvuus on tärkeää, jotta myös ihmiset voivat liikkua pääomien ja tavaroiden tapaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin, mutta jos et saa työlupaa, et saa silloin sosiaalliturvaa. Turistina saatmaahan kyllä tulla.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Mistä on kysymys Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajassa? Rajaa ei ole kuulemma merkitty mitenkään. Hyvä tilaisuus saada aikaan todellinen konflikti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

EU haluaa, että Britannian erottua EU:sta kyseiselle rajalle ei tule erityisen tiukkaa rajatarkastusta. Monet ihmiset käyvät nyt töissä rajan yli molemmin puolin. Tämä selitetään Ylen uutista tarkemmin Süddeutsche Zeitungin artikkelissa, johon annoin linkin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Briteille alkaa pikkuhiljaa valkenemaan millaiseen sotkuun he ovat itse itsensä ajaneet. Viimeisten tilastojen mukaan Britannien talous on alkanut sakata ja sen seurauksena eron kannatus on myös laskenut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pikkuhiljaa, mielenkiintoista nähdä, millaisia voimia he uuteen parlamenttiinsa valitsevat. Tässä asiassa pääpuolueetkin ovat kovin hajallaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Höpö höpö Granlund. Brexitin kannatus on kasvanut entisestään varsinaisen äänestyksen jälkeen ja on nyt 70 % tasolla. Samaan aikaan toryt ovat kasvattaneet kannatustaan ennätyksellisen korkealle ja työväenpuolue menettänyt kannatustaan.

Tilastojen mukaan taloudessakaan ei ole tapahtunut mitään merkittävää eikä negatiivista - eikä varsinkaan sakkausta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Brexitin kannatuksen kasvu perustuu täysin Mayn hallituksen ylioptimistisiin odotuksiin neuvottelujen tuloksesta. Hallitus rummuttaa kaiken aikaa sellaista viestiä, että oikeastaan mikään ei muutu, paitsi se, ettei Britannian tarvitse enää maksaa jäsenmaksuaan eikä noudattaa EU-lainsäädäntöä.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Viimeisen neljänneksen kasvuluvut 0.2%.Onhan tuo aika negatiivista, kun edellinenkin oli vain o.7%.Negatiivinen kauppatase ja punnan alamäki laskevat ostovoimaa.Jopa Suomella kulkee paremmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Kunhan britit näkevät ensin, miten EU-virastot poistuvat maasta ja Lontoon finanssikeskuksesta häviää kymmeniätuhansia tyäpaikkoja, voi kanta muuttua. Myös ulkomaiset yritykset miettivät omille investoinneilleen muita sijoituspaikkoja kuin Britannia. Jollakin aikavälillä senkin merkitys tulee näkyviin?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU:lle alkanee bexit-neuvottelujen aikan valjeta, millaisia virheitä unionin nykyinen eliitti onkaan tehnyt, kun britit vaihtavat statusta.
EU ei enää kykene johtamaan harhaan jäsenkansakuntia, kun se neuvotteluissa joutuu paljastamaan todelliset rakenne- ja talousongelmansa, luonteensa, toimintakulttuurinsa ja verraten pienen vaikuttajapiirin olemassaolon.
Nyt on kaksi vuotta aikaa neuvotella ja v. 2019 on EU-vaalit. Tänä aikana EU-populistit, siis tuon em. eliitin jäsenet, esittävät parasta teatteriaan, jottei heidän kävisi kalpaten EU-parlamentin vaaleissa v. 2019.
Orpolta lipsahti jo älytön ja täysin EU:n arvojen vastainen kommentti, ettei euron tai EU:n jäsenyydestä saisi edes puhua Suomen hallituksessa. Muualla asia on jatkuvasti keskustelun kohteena ilman sensuuria. Ei tarvitse kuin seurata Ranskan vaaleja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa hallitus noudattaa yhdessä sopimaansa hallitussopimusta. Jos siitä joku ministeri haluaa poiketa, on hallitus nopeasti entinen tai kovin eri näköinen. Tämä varmastion ministereille selvää.

Muuten hallitussopimus ei estä EU:n arvostelua. Kyllä siinä arvostelullekin on sijaa.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Huvittavaa on että äärivasemmistoa lukuunottamatta, kaikki haluaa jatkaa nykyistä talouskuri politiikkaa, etenkin oikeanlaiden populistit. Nyt työväenpuolueet ovat alkaneet ottaa eroa, mutta nekin ovat siirtyneet vain kevýesti elvyttävään politiikkaan. Tässä on kotimainen esimerkki SDP ajamasta homekoulujen korjaamisesta.

Näyttää siltä että populistien momentum on menossa ohi. Trumpin sekoilusta on muodostumassa painolasti populisteille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä populismin kasvun aika näyttää olevan ohi, siitä on jo merkkejä olemassa. Mutta katsotaan nyt vielä Ranskan presidentinvaalin toinen kierros.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #18

Huvittava kommentti, et siis pidä Macronin puheita populistisina...sitä samaa populismia hänkin hyödyntää...vaan ne perinteiset puolueet jäivät kauas taakse, joten populismin kasvulle ei näy loppua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Kaikki puoluepolitiikka on jossain mielessä populistista. Puolueet eroavat populismissaan kuitenkin suuresti toisistaan. Tämän sinäkin varmasti tiedät. Eli tiesit senkin, mitä kommentillani tarkoitin.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Tuli vain mieleen kaiken kummastelun ja spekuloinnin lomassa, että mitenkäs tämä NORJA on asiansa hoitanut ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Norja maksaa oikeudestaan päästä Euroopan sisämarkkinoille. Norja myös noudattaa EU-lainsäädäntöä, mutta ei pääse itse siihen mitenkään vaikuttamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pääministeri Theresa May varoittelee brittejä siitä, että eroneuvotteluista tulee vaikeat. Kyllä brittien harhakuvat vähitellen tulevat häviämään.
http://yle.fi/uutiset/3-9589519

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset