plukkala

Schulz-hype ohi?

Saksan poliittista kenttää ravistellut Schulz-hype on mitä ilmeisimmin ohittanut huippunsa.  Schulz-hype nosti SPD:n kannatusta yli 10 %-yksikköä, kun SPD tammikuussa vaihtoi kansleriehdokkaansa. Sigmar Gabriel väistyi pitkän linjan EU-politiikko Martin Schulzin tieltä.

Nyt Saksassa ollaan kuitenkin palaamassa päiväjärjestykseen. Viimeisen kuukauden aikana SPD:n kannatus on laskenut huipustaan mielipidemittausten mukaan 3-4 %-yksikköä kun samanaikaisesti CDU/CSU:n kannatus on noussut saman verran. Viimeisen viikon aikana kulkaistun neljän eri mielipidemittauksen mukaan CDU/CSU:n kaula SPD:hen on jälleen 6-8 %-yksikköä.

SPD:n kannatuksen kasvusta näyttää häviäjiksi jäävän Vihreät ja yllättäen populistinen sisäiseti riitelevä AfD.Molemmat ovat kevään aikana menettäneet kannatuksestaan noin kolmasosan.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Mahdollisuudet erilaisiin hallituskoalitioihin vaikuttavat vieläkin kovin vähäiseltä. Ainoastaan nykyinen suuri koalitio (CDU/CSU. ja SPD) saavuttaisi enemmistön liittopäivillllä. Tänään julkaistu tutkimuslaitos Forsan tekemä tutkimus sekä 28,4. julkaistu Forsch`gr.n tutkimus antaisi myös CDU/CSU:n, Vihreiden ja FDP:n koalitiolle liittopäiville niukan enemmistön.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa pidetään vielä ennen liittopäivävaaleja kahden osavaltion maapäivävaalit nyt toukokuussa. Schleswig-Holsteinissa äänestetään 07.05. ja Nordrhein-Westfalenissa 14.05. Nekin antavat ennakkotietoja ja mahdollisia trendejä liittopäivävaaleihin.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

No sosialistit tulevat häviämään puoluekartalta jopa nopeastikin ja populistiset eli eliitin vastaiset puolueet tulevat ottamaan sosialistien tilan puoluekartalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Monissa maissa näin on käynyt. Mutta Saksassa SPD:n kannatus on noin 28-30% ja tammikuusta siinä on nousua noin 7-8 %-yksikköä, se on selkeästi Saksan toiseksi suurin puolue. Lisäksi ainakin Saksassa populistisen, EU-vastaisen ja muukalaisvihamielisen AfD:n kannatus tammikuusta on laskenut reilulla kolmasosalla ja on nyt noin 8-9%. Ei siis näytä ainakaan lyhyellä aikavälillä Saksassa toteutuvan.

Lisäksi Ruotsissa paikallisella demaripuolueella on varsin suuri kannatus ja Suomessa Perussuomalaiset kokivat kovan vaalitappion kuntavaaleista. Viime eduskuntavaaleista se on menettänyt kannatuksestaan puolet.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ensi sunnuntain Schleswig-Holsteinin maapäivävaalien ennusteissa
on sama trendi koko maan ennusteiden kanssa

http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/schleswi...

Vielä maaliskuussa SPD oli edellä CDU:ta, mutta nyt tuoreimmat ennusteet ovat kääntyneet CDU:n hyväksi.

AfD:n kannatus ei näytä olevan nousussaa vaan päinvastoin

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seuraan näitä maapäivävaalien mielipidemittausten tuloksia. Trensdi on kääntynyt. Siinä koko avaukseni syy. Valtakunnallisesti oli SPD tasoissa CDU/CSU:n kanssa samaan aikaan. Nyt eroa näyttää olevan jo se 6-8 %-yksikköä unionipuolueiden hyväksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Mielenkiintoista on seurata 14.05.2017 Nordrhein-Westfalenin maapäivävaaleja, kuinka lähelle CDU pääsee SPD:tä, joka on ollut siellä suurin puolue.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/nrw.htm

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Nordrhein-Westfalenin tulosta on sikäli vaikeaa ennustaa, että siksi paljon eri tutkimuslaitosten tulokset ovat viime kuukausina eronneet toisistaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Focus Online, kertoi 03.05. kertoi kansanmiehenä esiintyvän Martin Schulzin olevan historian rikkain kansleriehdokas Saksassa. Hän on tehnyt omaisuutensa pitkällä EU-urallaan oltuaan mm. Euroopan parlamentin puhemiehenä. Mitenkähän asiaan suhtautuvat SPD:n kannattajat. Saattaa näkyä seuraavissa mielipidemittauksissa.
http://m.focus.de/finanzen/karriere/wertvolle-zula...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään julkaistu uusi GMS-tutkimuslaitoksen julkaisenmamielipidetutkimus vahvistaa johtopäätöksiäni. sen mukaan CDU/CSU on 7 %-yksikköä edellä SPD:n kannatusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset