plukkala

Kokoomus ja muut hallituspuolueet?

Runsas viikko sitten Yle julkaisi tuoreimman mielipidetutkimuksen puolueiden kannatuksesta ajatellen eduskuntavaaleja.

http://yle.fi/uutiset/3-9604997

Sen mukaan Kokoomus on tempaissut kuntavaalien jälkeen selkeän kaulan kilpailijapuolueisiin nähden. Tätä sitten asiantuntijat ovat koettaneet selittää parhaan taitonsa mukaan.

Tänään Yle julkaisi mielenkiintoisen Antti Pilkkeen pohdinnan Kokoomuksen vaikutuksesta hallituskumppaneidensa kannatukseen. Kokoomuksen kanssa hallitusyhteistyötä tehneet ovat hänen mukaansa säännöllisesti menettäneet kannatustaan. Antti Pilke esitti kysymyksen, raunioittaako Kokoomus hallituskumppaninsa?

Sinänsä hauskaa pohdintaa. Mutta väitteen totuudenmukaisuudesta voi itse kukin  päättää. Hallituksen on itse tehtävä joskus tiukkoja päätöksiä. Tosiasia on ilmeisesti se, että kokoomuslaiset kokoomuslaisesti ajattelevat hyväksyvät vaikeita, mutta välttämättömiä päätöksiä helpommin kuin muiden puolueiden kannattajat.

http://yle.fi/uutiset/3-9622354

Väite siitä, että Kokoomus markkinoi päätöksiä ansioinaan on kestämätön. Näinhän tekevät kaikki hallituspuolueet,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tänään viimeksi Timo Soini kertoi perussuomalaisten olleen oikeassa autoveron laskun suhteen. Autoveron tuotto on kasvanut 56 miljoonaa. Mutta Soini jätti kertomatta sen, että autojen ajoneuvovero sen käytöstä on kasvanut voimakkaasti, vaikka Perussuomalaiset markkinoivat asiaa kustannusneutraalina.
http://www.is.fi/autot/art-2000005218471.html

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin no, mikäli uskomme Suomenmaata niin Laaninen on etusivulla sitä mieltä että vaali­tap­pi­oiden selittäminen kokoo­mu­syh­teis­työllä on älyllisesti epärehellistä

ja muutama päivä sitten:

Keskustan helsin­ki­läinen nuorisopomo vaatii Sipilän eroa, ukko vaihtoon.

– Ei voi mennä vaaleihin sillä, että meillä on kakkara. Meillä on ollut kaksissa viime vaaleissa kakkara. Kerran se toimii, mutta ei enää.

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/keskustan-helsinki...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Politiikon tehtävä on selittää vaalitappio parhain päin. Tätä Laaninen nyt tekee. Nuorisopolitiikoilta taas puolestaan puuttuvat kaikki estot.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onhan se jokseenkin koomillista kun iso mies kulkee kakkara kainalossa, aivan kuin lukisi selkouutisia. Tosin se on hieman kehittynyt.

Sipilä esittelee Merkelille Suomen näkemyksen EU:n tulevaisuudesta prosessikaaviolla

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3428033/Sipila+es...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #4

Aika heikkoa, jos suurin osa politiikan toimijoista ei ymmärrä prosessikaavioita ja sen takia pitää niitä naurettavina.

Eikä olisi pahitteeksi ymmärtää hiukan myös vuorovaikutuskaavioista ja järjestelmädynamiikasta. Mutta nehän ovat insinöörien asioita, joita ihmisten, varsinkaan poliitikkojen ei tarvitse ymmärtää. Riittää, kun on hyvät hyrinät, mahtava meininki ja sosiaalinen markkinatalous.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Sipilä varmaan tietää vallan hyvin, että suuri osa äänestäjistä ei ymmärrä prosessikaavioista mitään. Ehkä hänen kannattaisi myös nuuten avata omia tarkoituksiaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #22

Mutta olisi ihan hyvä, jos vaikka toimittajat, jotka kirjoittavat jostain, ymmärtäisivät siitä myös jotain. Ikävä kyllä toimittajienkin ammattitaito loppuu useimiten hyvin lyhyeen, jos mennään järjestelmäajattelun puolelle. Mestareita yksityiskohdissa, surkeita kokonaisuuksissa. Valitettavasti sama pätee useimpiin poliitkoihinkin.

Eikä se nyt olisi kansallekaan pahitteeksi joskus myös ajatella ja yrittää ymmärtää. Mutta ainahan on helpompaa mennä uskolla ja rennoilla heitoilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Juho hyvä, jos maan pääministeri käyttää maan johtamisessa välineitä ja tapoja, joita äänestäjä ei ymmärrä, käännän kyllä syyn siitä pääministeriin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #24

Näin varmaan. Toisaalta se kertoo paljon myös toimittajista ja äänestäjistä.
Siinä on oivallinen pohja vaikkapa väitteelle, että päiväkotiin ei hyväksytä kuin kristittyjä... Eikä ole ainoa huima tarina siitä, miten kaikki on Sipilän syytä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Käsittääkseni en syytä Sipilää mistään muusta kuin siitä, että hän käyttää hallituksen johtamisessa metodeja, joita äänestäjäkunta ei ymmärrä, eikä avaa johtamistapaansa siten, että äänestäjät voisivat sen ymmärtää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kokoomus on ollut Suomen hallituksissa vuodesta 1987 yhtä nelivuotiskautta lukuun ottamatta. Jos ajattelemme hallituspolitiikan olevan keskeisessä osassa siihen, miten Suomi on menestynyt taloudellisesti, niin mitä voimme päätellä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jostain syystä Kokoomuksen kannattajat ja äänestäjät antavat puolueen politiikalle tukensa? Jostakin tämäkin kai kertoo?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Aivan! Politiikka on siis yhtä nelivuotiskautta lukuun ottamatta ollut hyvää? Ihmettelen vain, miksi kokoomuslaiset tälläkin palstalla kitisevät milloin mistäkin - velkaantumisesta, julkisen sektorin suuruudesta, pienipalkkaisten liian kovista palkoista, harmaan talouden ahdistelusta, verokeinottelun vastustamisesta, jne... Kokoomushan on vastuussa kaikesta siitä, mitä Suomessa on viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana harjoitettu. Kokoomusta siis äänestetään, vaikka politiikka on ollut väärää?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kokoomuslaiset todennäköisesti haluavat pysäyttää valtion velkaantumisen. Ja saa politiikalleen äänestäjien aivan ilmeisen tuen. Vasemmiston politiikka on viime aikoina ajanut velkaantumisen jatkamista, ainakin sen eoppositiossa esittämien aloitteita tutkiessa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #9

Niin, mutta ottavat velkaa?? Eikö loogisinta olisi olla osallistumatta sellaisen hallituksen toimintaan, joka ottaa velkaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Millaisen takouspolitiikan uskoisit toteutuvan nykyisen opposition ollessa hallituksessa?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #11

Ei kannata muuttaa avauksesi pääpointtia, mikä oli kokoomuksen menestyminen vaaleissa harjoitetusta politiikasta huolimatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Hallituksessa on kokoomuslainen valtionvarainministeri. Puolueen kannatuksen pysyminen korkealla tarkoittaa sitä mielestäni, etteivät äänestäjät luota eivätkä usko vasemmistolaiseen talouspolitiikkaan.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #13

Eli kun hallituksissa kokoomuksella on kolmenkymmenen vuoden aikana pääsääntöisesti ollut valtiovarainministeriö johdettavana, talouspolitiikka on ollut mallikkaasti hoidettua? Pulinat pois?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Mallikkudesta en tiedä. Mutta parempaa vaihtoehtoakaan ei ole ollut. Onhan valtiovarainministereinä ollut useita demareitakin viime hallituksissa (Liikanen, Kalliomäki, Heinäluoma, Urpilainen,Rinne). Soini ei uskaltanut paikalle edes lähteä, vaikka paikka oli hänelle tarjolla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Tuskin ne Kokoomusta äänestävät, jotka pitävät sen politiikkaa vääränä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jep. Liikanen oli tuossa ministeriössä Holkerin hallituksessa, Kalliomäki ja Heinäluoma Jäätteenmäen- Vanhasen hallituksessa ja Urpilainen Kataisen hallituksessa. Pääministeripuolue ei toki ole vastuussaa harjoitetusta talouspolitiikasta. (Tämä siis vastaukseen 15).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tottakai myös pääministeripuolue on vastuussa hallituksen noudattamasta talouspolitiikasta. Aivan samoin kuin kaikki muutkin hallituksessa olevat puolueet, jotka noudattavat yhteisesti sovittua hallitusohjelmaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei se varmaan ihme ole, että tuollainen vaikutus tulee, kun pitää säästää, niin ne säästöjen kohde on yleisesti Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudesta säästäminen. Siellä ne isot rahareijät ovat.

Ja kuinka paljon kyseisen hallinnonalan kohteista on niitä kokoomuksen äänestäjiä, aika vähän veikkaisin. Kyllähän kokoomusta voi pitää hyvin toimeentulevien ja yrittäjien puolueena, ja silloin ne säästöt eivät juurikaan osu, siitä se varmaan joshtuu se kokoomuksen tasainen lento.

Ei se kokoomuksen äänestäjää hetkauta, jos säästöjä tehdään, tottakai niitäkin kokoomuslaisia on, joihin säästöt osuvat, mutta velkaantumisella se on sitten helppo perustella. Nykyiset koulutusleikkaukset taisivat olla kipeitä myös kokoomukselle, mutta pahalla tilanteella sitäkin perustellaan.

Vasemmisto tietysti kärsii aina kun säästetään, ja viime aikoina ei sellaista hallitusta ole ollut, joka ei olisi joutunut kipeitä päätöksiä tekemään, kokoomuksen ne on helpompi kannattajilleen selittää, mutta vasemmistolta ja persuilta se ei onnistu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei tarvitse muuta katsoa kuin valtion budjetin menoluokkia, jotta tämän havaitsee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vasemmistolainen talouspolitiikka tarkoittaisi vääjäämättä verojen korottamista, vaikka veroasteemme on jo nyt maailmanennätysluokkaa. Veronkorotuksia äänestäjät eivät näytä haluavan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset