plukkala

Kevään muutos Saksan puoluekentässä

Kevään aikana Saksassa on tapahtunut melkoinen muutos eri puolueiden kannatuksissa. Tammikuussa alkanut SPD ja Martin Schulz-hype on taittunut. Mutta toisaalta taas molempien valtapuolueiden CDU/CSU:n ja SPD:n kannatukset lähenevät nyt niiden viime vaaleissa saamia kannatuksia.

Viimeisimmät julkaistut mielipidemittauksen kertovat yksimielisesti siitä, että liittopäivillä on vaalien jälkeen kaksi puoluetta aikaisempaa enemmän. FDP on sinne palaamassa yhden vaalikauden jälkeen. Nykyisellä noin 9%:n kannatuksellaan, joka ylittää selkeästi 5%:n äänikynnyksen. Liittopäiville on nousemassa uutena puolueena myös populistinen AfD. Sen kannatus on huipustaan laskenut noin 40%, mutta on yhä 7-8%.

Mutta jos puolueiden kannatustrendit jatkuvat nykyisen kehityksen mukaisina, syntyy Saksaan uusia hallitusvaihtoehtoja nykyisen suuren koalition CDU/CSU:n ja SPD:n suuren koalition lisäksi. Jo nykyisillä kannatuksilla olisi mahdollista muodostaa enemmistöhallitus CDU/CSU:n, FDP:n ja Vihreiden varassa. Mutta jos kannatusmuutostrendi jatkuu, tulee mahdolliseksi myös CDU/CSU:n ja FDP:n kahdestaan muodostama enemmistöhallitus.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Häviäjinä viime vaaleista näyttävät olevan ryhmä muut ja Vihreät.

AfD on menettänyt kannatustaan ehkä eniten kannatushuipustaan sisäisen riitelyn ja ihmisten populismiin kyllästymisen takia, joka taitaa oll nykyisin jopa eurooppalainen trendi.. Vihreilläkin on näyttöä sisäisestä riitelystä.

Vaalithan pidetään kuitenkin vasta vajaan neljän kuukauden päästä syyskuussa, joten matkalla voi tapahtua vielä vaikka mitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalaisten luottamus Angela Merkelin johtamaan Saksan politiikkaan näyttää juuri nyt olevan kasvussa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Jos kannatuskehitys jatkaa viime viikkojen kehitystä, ollaan
kohta vuoden 2013 vaalien tuloksissa CDU/CSU:n ja SPD:n osalta.
https://wahl.tagesschau.de/wahlen/2013-09-22-BT-DE/

Mielenkiintoista on myös, kuka nousee vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi:
FDP, Die Linke vai AfD vai Grüne ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jännittävä kysymys tuokin. Itse kirjoituksessani pohdin kuitenkin enemmän mahdollisten hallituskoalitioiden mahdollisuutta vaalien jälkeen.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Nouseeko FDP CDU/CSU:n kannalta riittävästi, että siitä tulisi SDP:n sijaan toinen hallituspuolue ei taida edes taktisella äänestyksellä onnistua. CDU/CSU ja FDP on nykyisen pohjan lisäksi mielestäni ainoa realistinen vaihtoehto.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

FDP:n kannatus on tällä hetkellä kaksinkertainen viimevaaleihin nähden, CDU/CSU on vielä mnoin kolme prosenttiyksikköä oman viimekertaisen tuloksensa qalapuolella. ToisaaltaVihreiden ainoa mahdollisuus päästä hallitukseen olisi liittoutua CDU/CSU:n ja FDP:n kanssa. Jäämme odottamaan jatkoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eilen julkaistu mielipidetutkimuksen tulos Berliinin osavaltiosta vahvistaa sitä trensdiä, että CDU kasvattaa kannatustaan ja SPD sitä vastaavasti nyt menettää. Sitten vuoden 2014 on CDU on ensimmäistä kertaa 2 %-yksikköä edellä SPD:ia Berliinissä.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/landtage/berlin.htm

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset