plukkala

Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat uhoavat!

Tässä kaiken perussuomalais-hälinän kekellä myös Vihreät valitsevat itselleen uuden puheenjohtajan. Puoluejohtajaehdokkaat uhoavat, että vihreistä tulisi Suomen suurin puolue.

Vihreiden puheenjohtajaehdokkaat ovat kiertäneet maata hyvässä hengessä. Sanoma tuntuu olevan se, ettei puoluetta kannata nyt uudistaa, kun kannatus vain kasvaa. "Vihreät eivät ole rikki". Ei uusia avauksia. Ja miksi tulisikaan, kun kaikki on niin "hyvin". Ja se näkyy nyt heidän kannatuksessaan.

Tähän voi tietenkin hetkeksi tuudittautua, mutta periaatteessa  tämä on puolueelle tuhon tie. Meillä on esimerkkerkkejä puolueista, jotka eivät ole pystyneet uudistumaan, vaikka maailma ympärillämme muuttuu koko ajan.

No demokratiassa jokainen valitsee itse oman tiensä.

https://yle.fi/uutiset/3-9650605

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvin vihreiden uuden puheenjohtajan valinta jäänyt nyt täysin huomiotta ainakin mediassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

No, tänään A-studiossa olivat niin sanotut kärkiehdokkaat Aalto ja Kari. Mutta siltähän tuo vaikuttaa että puheet punavihreästä mediasta ovat puppua. Ei mediaa kiinnosta kuin persut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin ainakin nyt. Toinen on hallituspuolue ja toinen oppositiossa?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hyvä kysymys Media tulkitsee ilmeisesti Vuhreiden puheenjohtajavaihdoksen oppositiopuolueena vähempiarvoiseksi kuin hallituspuolueen puheenjohtajan vaihtumisen?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Media ei ehkä myöskään ole huomannut, että Vihreiden äänestys puheenjohtajasta on koko ajan menossa. Minäkin olen ääneni jo postittanut. Persuilla vaali on vasta ensi viikonloppuna. Käytännössä puheenjohtajapeli Vihreillä ratkeaa aikaisemmin vaikka äänet lasketaan vasta viikko persujen jälkeen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Olen samaa mieltä kanssasi tästä asiasta. Media on "unohtanut" Vihreät". Juuri siksi tämän juttuni juuri kirjoitinkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vihreistä ei ole haittaa, mutta miksi ihmeessä kaikki puolueet haluavat suurimmaksi. Tulisi haluta saada jotain aikaan, eikä vain kasvattaa massaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kun se vaan tuntuu niin hyvältä olla suurin. Suomea voidaan viedä eteenpäin ainoastaan puolueiden välisellä yhteistyöllä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suurin voi vaikuttaa eniten hallituskauden to do-listaan. Eli niihin muutettaviin asioihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta vasta sitten, kun asema on saavutettu. Ei sitä ennen!

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #9

Eipä siinäkään kyllä mitään järkeä olisi, jos äkkinousussa olevan puolueen pj-ehdokkaat tykkäisivät, että ihan kivahan se on olla pistesijoilla peesailemassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Uhota tietysti saa. Mutta kukin tekee sen tietysti tavallaan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Johtuisiko kasvamisen tarve siitä, että politiikassa voima lopulta ratkaisee kenen agendaa lähdetään oikeasti toteuttamaan.

Kaipasit puolueen muuttumista johonkin suuntaan, mutta onko liike nyt päämäärää tärkeämpää? Vihreillä suurin osa asioista on paremmalla tolalla kuin "vanhoilla" puolueilla. Väki lisääntyy ja keski-ikä on alhaalla. Silti alkaa olla kokemustakin. Vanha kaarti ei silti ole jäänyt tulpaksi nuorten eteen.

Haasteita on mm. kentän kasvattamisessa pienillä paikkakunnilla. Kuntavaaleissa oli vielä sadan kunnan tyhjiö. Sen tyhjiön täyttäminen uusilla ihmisillä helpottuu koko ajan suosion kasvaessa.

Arvoissa ympäristön suojelu on edelleen vahvana. Energiapolitiikassa ilmastonmuutoksen vastainen taistelu pakottaa puolueen pohtimaan ydinvoiman roolin uusiksi. Siinä on vielä selkeää kipupistettä.

Muut perusarvot kuten liberaali arvomaailma ja koulutuksen ja tieteen suosiminen ovat edelleen politiikan keskiössä.

Mitä siis pitäisi muuttaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Otat näköjään käyttöön persuterminologiaa. "Vanhat puolueet"? Mutta totta on, että maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, ja ellei tätä muutosta huomioida, käy Vihreidenkin kannatukselle huonosti.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jokaisessa puolueessa on niitä, joilla on kykyä ja halua olla aikojen ja maailman muutoksessa valppaina. Vain Vihreissä he ovat valtavirtaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Vaatisi vähän myös perusteluja, eikä vain väittämää?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vanhoilla viittasin enemmän jäsenistön ja kannattajien keski-ikään. Onhan Vihreä liittokin jo keski-ikäinen puolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

No tulihan se puolustustuksesikin esiin. Mielestäni on kuitenkin hauskaa, että käytät "soinismeja" kommenteissasi kirjoittaessasi vihreistä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #18

Se on Pekka niin, että Vihreät ovat puhuneet muista puolueista vanhoina jo kauan ennen Soinia. Itse muistan sanonnan jo 1988 kuntavaaleista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

No kerro minulle koska puolueesta tulee "vanha"? Silloinko, kun se täyttää 100 vuotta? Eikö siihen edes "täysi-ikäisyys riitä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #21

Minun puolestani sen sanonnan käytön voisi jo lopettaa. Toisaalta puolueilla on juurensa, ne ovat vanhoilla vanhat, ihan eri Suomessa kuin Vihreillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Kukin näköjään tulkitsee "vanhan" tavallaan? Sallittakoon? Puolueilla on kaikilla juurensa, toisilla vanhemmat kuin toisilla.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vihreille voisi ennustellakin menestystä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Haaviston kannatuskehitys presidentinvaaleissa voisi antaa jotain vinkkiä? Nyt kuitenkin uhoilu on oikein ajoitettua.

Paljon on kiinni sitten siitäkin, miten hyvin hallituksella menee tämä loppukausi. Jos mettä ja hunajaa riittäisikin jaettavaksi vaaleja edeltävänä vuotena, se voisi syödä opposition kannatusta. Tämä aivan siirtä riippumatta, olisiko hyvään kehitykseen syynä hallituksen toimet vai tapahtuisiko se siitä huolimatta.

Pidemmällä ajalla vaikutusta Suomen Vihredien kannatukseen saattaa olla Vihreiden toivottavalla häviämisellä puoluekartalta Saksassa ja Ruotsissa. Silloin EU:ssakin olisi vähemmän vihreitä jne.

Minulle on melko sama, kuka valitaan. Erityistä inhokkia ei ole, jos ei suosikkiakaan. Ja asiahan onkin Vihreiden, ei minun.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miljöpartietin keskimääräinen kannatus Ruotsissa oli viime kuussa 3,6 %, Saksassa oli huhtikuussa julkistetuissa gallupeissa 6 %, Grüne sinken auf schlechtesten Wert seit 15 Jahren ja Ranskassa vihreiden kannatus näyttää olevan 3 %. Nähtäväksi jää miten puolueen kannatus kehittyy täällä Ville Niinistön jälkeen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Euroopassa vihreiden kannatus on ollut viime vuosina laskussa, juuri kuten kirjoitit. Ja myös se on totta, että vihreiden kannatus riippuu paljolti siitä, millaisen linjan puolue ottaa uuden puheenjohtajansa myötä. Niinistön viimeaikainen populistinen räksyutys ei voi olla pitkällä tähtäimellä viisasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vihreät todennäköisesti hyötyisivät ennenaikaisista vaaleista juuri nyt. Mutta kukaan ei voi tietää vihreiden kannatusta parin vuoden päästä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika selvä asia on se, miksi vihreät nyt ovat nousussa, tämän hallituksen säästötoimet ovat se suurin perussyy nousuun.

Tietysti se, että demarit ovat täysin sekaisin, auttaa myös vihreitä. Minä en usko siihen, että vihreiden ohjelma tai viesti olisi se, joka nousun aiheuttaisi, se on kyllä äänestäjän yliarviointia, että he muka ymmärtäisivät yhdenkään puolueen ohjelmaa. :)

Se, että ollaan oppositiossa, ja se että vastustetaan opiskelijoilta ja köyhiltä leikkaamistä on se perinteinen konsti, millä sitä kannatusta kerätään, eli ihan ''vanhojen'' puolueiden konstit.

Karisma on myös se, mikä puoluetta vie eteenpäin, Rinteellähän sitä ei ole koskaan ollut, ja Niinistö taas osaa saman pelin kuin Soini.

Mutta oikeastaan toivon, että vihreät oikeasti voittaisivat vaalit ja saisivat vaikka sen pääministerin paikan. Suomen tilanne on mikä on, ja se on se asia, joka tulee vihreillekin vastaan heti vaalivoiton jälkeen.

Silloin vasta voidaan puoluetta punnita, kun on pakko oikeasti jotain tehdä, ja puheet on puhuttu, persuthan sen todellisuuden ovat nyt huomanneet, ja epäilempä, että se todellisuus on myös vihreillä edessä.

Tottakai toivon, että vihreillä olisi se viisasten kivi, jolla Suomi menestyisi, mutta se nähdään vasta sitten vaalien jälkeen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet varmasti osin oikessa kommentissasi. Itse pidän yhtenä syynä vihreiden kannatuksen nousuun Ville Niinisrön Timo Soinilta kaappaamaa populistin viittaa persujen mentyä hallitukseen. Nythän Vihreät vastustavat kaikkea aivan samoin kuin persut ennen hallituskauttaan.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

"ettei puoluetta kannata nyt uudistaa, kun kannatus vain kasvaa"

Jotenkinhan se pakosta uudistuu kun vetäjä vaihtuu. Esimerkiksi eilisessä A-studiossa pääehdokkaat vaikuttivat sävysiltä ja yhteityöhaluisilta etten sanoisi suorastaan kileitä verrattuna Niinistön kaikkien hallituksen toimien suulaaseen alasampumiseen ja asioiden paremmin tietämiseen.
Jos Vihreiden kasvua tapahtuisi ja se perustuisi enempään aitoon vihreyteen, siis ei punavihreyteen yleissen valanhimoon ja yhteistyöhakuisuuteen saattaisin harkita liittymistä heidän faniensa joukkoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sen näemme vasta puheenjohtajan vaihduttua?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sen minkä voisi vielä huomioida, että jos Halla-Aho on puheenjohtaja, niin persujen tavoitteenahan on ruotsidemokraattien malli, sillä niinkuin tutkimuksesta käy ilmi, Suomi on rasistinen maa.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706052200186941...

Siis uskaltaisiko vihreät hallituksessa ollessaan lieventää maahanmuuttopolitiikkaa?

En usko, että se on mahdollista, se persujen pelote, ja yleinen ilmapiiri estää sen, enkä usko, että kokoomuksesta tai demareistakaan löytyy halua lieventää maahanmuuttopolitiikkaa.

Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon vihreät joutuvat unelmistaan luopumaan, jos olisivat suurin puolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siihen että Vihreät olisivat suurin puolue lähitulevaisuudessa en vain jaksa uskoa.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Jos en ole kauheasti väärässä, niin Vihreät haluaa vaihtaa audin penkit munamankeleihin.
Tosin taitaa jäädä näkemättä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt oppositiossa ollessaan voivat pyöräillä mielensä mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset