plukkala

EU:n ulkoraja ja Suomi

Viime viikolla Suomen ja Venäjän välisen rajan Suomesta ylitti ryhmä saksalaisia turisteja "seikkailunhalusta" ja ryhmä brittiläisiä "suunnistajia",  jotka kävivät Venäjällä "kaljalla", ilman lupaa. Ilmeisesti ollenkaan ajattelematta sitä, että kyseessä on EU:n ulkoraja ja näin he syyllistyivät valtionraja rikokseen.

Varsinkin saksalainen ryhmä on nyt itkenyt lehtien palstoilla sitä, kuinka Suomen rajavartiolaitos ja poliisi on heitä kohdellut. Ilmeisesti nämä saksalaiset ovat niin nuoria, etteivät he muista sitä, mitä tapahtui DDR:n ja BRD:n rajalla niille, jotka rajan luvatta ylittivät.

Britit ehkä puolestaan ajattelivat Brexit-äänestyksen huumassa, etteivät EU:n säännöt ja säädökset heitä enää koske.

Kumpikaan ryhmä ei myöskään ajattele sitä, että heidän oli parempi jäädä kiinni suomalaisille viranomaisille kuin heidän venäläisille kollegoilleen. Siinä tapauksessa "lomamatkasta" olisi tullut huomattavasti pitempi.

Suomen rajavartiolaitos näiden tapauksien yhteydessä osoitti, että Suomi hoitaa velvoitteensa Suomessa olevalla EU:n ulkorajalla.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005262999.html#

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Venäjälle ehdottomasti haluaa mennä, vaikka pidemmäksikin aikaa, on syytä hankkia viisumi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Siis Suomi turvaa uskottavasti EU:n ulkorajoja siten, että sakut tai britit eivät pääse tölkki kädessä Venäjän pyhälle maalle rajavyöhykkeellä ?

EU:n ulkorajojen valvonta ja esteet EU:n alueelle tuleville asiattomille on varmaankin kaikessa hiljaisuudessa nostettu prioriteetteihin Brysselissä sitten vuoden 2015. Tällä hetkellä EU näyttäytyy julkisuudessa suvakkina, mutta on kuitenkin pistänyt " portit kiinni " - joka onkin ainoa mahdollinen päätös kokemuksen ja järjen vihdoin tultua esille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lauri, se ettei täältä noin vain kävellä EU:n ulkorajan yli on osa rajavalvontaa varsinkin EU:n ulkorajalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toki näin on, mutta lienee kuitenkin tärkeämpää, ettei kuka tahansa pääse tulemaan EU:n ulkorajojen sisäpuolelle ilman asianmukaisia papereita. V. 2015 EU:n ulkorajoja ei valvottu tässä mielessä juuri lainkaan ja sisäistenkin rajojen valvonta oli Schengen sopimuksen kannalta työnnetty hanuriakin vielä alemmas.

Nyt homma näyttäisi toimivan jota kuinkin älyllisellä pohjalla.

Nämä uutiset osoittivat sen, että digitaalisesti voidaan pitää yllä rajavalvontaa Suomen rajoilla, mutta ei todellisuudessa voida estää rajanylityksiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Ja samalla nämä turistit saivat hyvän opetuksen siitä, ettei EU:n ulkorajoilla voi tehdä mitä tahansa päähänpistosta vain. Turha heidän on itkeä muka "huonosta kohtelusta"!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #5

Extreamepelleily voidaan jättää omaan hupaisaan arvoonsa ja rajaloikkaukset Venäjän suuntaan lienevät patahullujen touhuja. Mutta mikä olisikaan tilanne, jos itärajalta tulisikin yhtäkkiä Suomeen vaikkapa 200.000 kielitaidotonta pakolaista ilman papereita puhuen niitä ja näitä ?

Kuinka Suomi ja EU tämä tilanteen hoitaisi tällöin ?

Venäjähän testasi menettelyä sekä Nato-Norjassa, että Suomessa hiljattain ja teki siitä varmasti omat johtopäätöksensä - ja mitkä johtopäätökset ?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Varmaan EU hoitaisi sen yhtä huonosti kuin Etelä-Euroopan maissa, eli jäisi lähinnä Suomen ongelmaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Keltämättä ongelmia varmasti tulisi, sitä ei kukaan voi varmasti kieltää. Mutta miten asia tulisi hoitaa? Rakentaa yli 1300 km pitkä ylittämätön muuri?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Ei Venäjältä ole helppo vaeltaa Suomeen ja tuollainen tulijoiden määrä edellyttäisi merkittäviä muutoksia Venäjän tilanteessa. Suomella ei ole mahdollisuuksia rakentaa ja valvoa muuria tai muuten sulkea koko rajaa, joten pitäisi ensisijaisesti neuvotella Venäjän kanssa. Lopulta ei olisi paljon muita vaihtoehtoja kuin ottaa nämä tulijat vastaan ja katsoa sitten miten käy. Itse en kyllä usko, että tällainen vaellus on realistinen vaihtoehto lähitulevaisuudessa, mutta tilanteet muuttuvat nopeasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

EU:lla on omia sopimuksiaan naapuriensa kanssa. Niin kauan kun niissä on laillinen hallitus, on toki oletettava, että niitä noudatetaan. Etelä-Euroopassa on vähän erilainen tilanne. Mistä nämä pakolaiset sinne tulevat? Rajanaapureista, joissa on kaaosmainen tilanne.

Valmiussuunnitelmia tämänkin varalle on varmasti olemassa. Mutta mitä itse siinä tilanteessa tekisit? Ampuisitko rajalle, kuten mm. Saksan AfD esittää?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #8

Suomella ja EU:lla on sopimuksesna Venäjän kanssa rajaturvallisuudesta, jonka vain Venäjä on toistaiseksi testannut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Jätit vastaamatta siihen, mitä siinä tilanteessa tekisit?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #11

EU:n ulkorajat on vain yksinkertaisesti suljettava ja keskityttyvä kiintiöpakolaisuuten. Tälle ei ole olemassa vaihtooehtoja.

Mukavasti muuten Saksa nappasi välistä syyrialaiset ( koulutetut ) ja puhalsi selkään irakilaisille ja afganistalilaisille pohjoisen suuntaan meneville junille.
Saksa ei tässä oikein ollut yhdentyvän EU:n mallioppilas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Ja sitten vielä se, miten ne EU-rajat pysyvästi sulkisit? Vaikka siinä esimerkkitapauksessa, että Venäjältä tulisi 200000 kielitaidotonta paperitonta maahanpyrkijää, jotka puhuisivat niitä näitä?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #13

Niinpä niin .

EU-elvisteyn sijaan voisimme perehtyä todellisuuteen.

Afrikan väestömäärä kaksinkertaistuu jo v. 2030 mennessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #17

Einö tuo ole selvä asia? Otetaan tulijat sisään jos anovat turvapaikkaa, aloitetaan normaalin kaavan mukaan turvapaikka prosessi.

Mikäli meikäläistä mediaa on uskominen kaikkien ilmoittautuessa homoina taikka opposition edustajina lienee turvapaikka selviö. Kyllä se Putin siellä niin kovasti homoja ja oppositiota kurmuuttaa.

Jos taas ei irtoa turvapaikkaa.. palautetaan. EU:lla ja Venäjällä on palautussopimus. Ja Suomella ja Venäjällä tämän lisäksi tarkempia takaisinottoon liittyviä käytännön menettelyjä sisältävä täytäntöönpanopöytäkirja. Muiden kanssa Suomella ei vastaavaa lappua olekkaan sovittuna.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ja sitten vielä se, miten ne EU-rajat pysyvästi sulkisit?"

On kai sinä vartija aseen kanssa sekä rajapuomi. Jos joku kiellosta huolimatta ylittäisi niin säilöön ja palautus takaisin. Ei itsenäisyyden aikanakaan suoraan ammuttu sota-aikaa lukuunottamatta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli rajapuomeja täyteen koko itärajalle 1300 km:n matkalle ja jokaiselle puomille aseistettu vartija? Säilöjäkin saisi olla melkoinen määrä, jos 200000 paperitonta ja kielitaidotonta yht`äkkiä maahan pyrkisi? Ja samalla loppuisi Suomesta työttömyyskin, aivan DDR:n tapaan?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ymmärrätkö edes itse höpötyksesi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Vastauksia sinun tyhmille kysymyuksillesi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset