plukkala

Liittopäivävaalit runsaan kahden kuukauden kuluttua

Mitä Saksan puolueiden nykyisistä kannatuksista voi päätellä ennakkoon vaalituloksesta ja mahdollisesta liittohallituksen kokoonpanosta?

Kevään myllerryksen jälkeen puolueiden kannatus Saksassa on vakiintunut. Nykyisten hallituspuolueiden CDU/CSU ja SPD kannatus on kummallakin pari %-yksikköä viime liittopäivävaalien alapuolella, mutta kuitenkin ne molemmat ovat kannatuksessaan omassa sarjassaan. Vihreät ja die Linke ovat molemmat viime vaalien lukemissa. Ryhmä muut, eli pienpuolueet ovat menettäneet pari %-yksikköä.

Kannatustaan viime vaaleista on eniten nostanut viime vaaleissa liittopäiviltä pudonnut FDP (vapaat demokraatit). Se on palaamassa liittopäiville nykyisellä noin 8-10%:n kannatuksellaan. Täysin uutena liitopäiville on nousemassa myös populistinen ja maahanmuuttokriittinen AfD. Sen kannatus on nyt noin 7-8%.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Mutta mikä muuttuisi, jos vaalitulos muodostuisi nykyisten mielipidekyselyjen tulosten mukaiseksi? Nykyinen suuri koalitio (CDU/CSU ja SPD) voisi toki jatkaa. Mutta myös CDU/CSU:n, FDP:n ja Vihreiden kolmen puolueen hallitus olisi mahdollinen. Kovin kaukana ei myöskään se, etteivät CDU/CSU ja FDP voisi kahdestaan hallitusta muodostaa, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa. Joka tapauksessa Saksa jatkaa Angela Merkelin johdolla EU-myonteistä politiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On myös syytä muistaa, että Saksassa on 5%:n äänikynnys. Alle viiden prosentin kannatuksella puolueet eivät edustajiaan liittopäiville saa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

CDU/CSU:n ja SPD:n hallituskoalition jatko näytti vielä joku kuukausi sitten todennäköiseltä, mutta FPD:n kannatuksen vahvistuminen voi johtaa puolueen hallitukseen sekä SPD:n oppositioon -kuten tuossa yhtenä kehityskulkuna ennakoit. Mutta vielähän tässä ehtii käänteitä tapahtua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toisaalta jo nyt saksalaisen kutsumannimensä mukaan Jamaika-kokoonpano on jo nyt mahdollinen? Eli CDU/CSU, FDP ja Vihreät. Tällainen vastaava hallitus syntyi mm. Schleswig-Holsteinin osavaltioon viime kuussa kevään maapäivävaalien jälkeen. Kaiken lisäksi tämä on vihreille ainoa mahdollisuus päästä hallitukseen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Euroopassa on pidetty tänä vuonna monet EU:n tulevaisuuden kannalta tärkeät vaalit. Ensin Hollannin parlamenttivaalit, sitten Ranskan presidentinvaalit, Britannian ennenaikaiset parlamenttivaalit ja Ranskan parlamenttivaalit. Jäljellä vielä syyskuussa Saksan liittopäivävaalit.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Kiintoisia aikoja! Jos die Angela vielä jatkaa, hänestä taitaa tulla yksi pitkäaikaisimmista liittokanslereista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos Merkelistä tulee seuraava liittokansleri, hän ohittaa Helmut Kohlin, hänestä tulee liittotasavallan pitkäaikaisin liittokansleri.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Aikamoinen saavutus silloin ja minulla ei ole mitään sitä vastaan - die Angela vaikuttaa mielestäni olevan vastuuta kantava poliitikko parhaimmasta päästä.

Erikoista tässä on lähinnä vain se, että asuessani Saksassa noin viisitoista vuotta sitten monet saksalaiset suhtautuivat epäilevästi siihen, pysyykö hän vallassa ylipäätään. Osittain epäilyt liittyivät hänen sukupuoleensa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Osa epäilyistä johtui myös hänen DDR-taustastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset