plukkala

Brexit neuvottelut, missä mennään nyt?

Brexit neuvottelut alkoivat muutama viikko sitten kesäkuun lopulla. Paljon ei ole tapahtunut, Mutta Theresa May on kuitenkin esittänyt kantansa EU-kansalaisten oikeuksisista Brexitin jälkeen. Yleisesti hänen esitystään on pidetty Eu-piireissä riittämättömänä. Nyt neuvottelujen nykyvaiheesta kannattaa alla olevan linkin artikkeli  kuitenkin kaikkien lukea.

https://yle.fi/uutiset/3-9726255

Viime viikolla toimittajat kyselivät 200 suurimmalta Lontoon finanssialan  toimijalta heidän suhtautumistaan Brexitin jälkeiseen aikaan, 50 niistä kertoi etsivänsä uutta toimintapaikkaa, joko Frankfurtista, Luxenburgista tai Dublinista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Brexitiin on vielä pitkä tie, Britannia joutuu mm. muuttamaan koko lainsäädäntönsä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksalainen media käsittellee asiaa joka päivä. Suomessa asia nousee otsikoihin kovin harvoin.
http://www.sueddeutsche.de/politik/ueberblick-brex...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

May hakee yhdenvertaista molemminpuolisuutta. Ei kuten kaksoiskansalaisuus vain toiselle osapuolelelle, kuten Suomen ja venäjän välillä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

May esityksensä mukaan haluaa rajoittaa EU-kansalaisten oikeuksia maassa oleskeluun ja erlämiseen Britanniassa. Miten tämä liittyy kaksoiskansalaisuuteen, koska kaikki, joita asia koske, ovat toistaiseksi EU-kansalaisia?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kusymyksessä periaate, samat oikeudet neuvottelijoiden kansalaisille toistensa valtakunnissa.. Ei siis niin, että toinen saa asumisoikeuksia toista enemmän. Siten se liittyy kaksoiskansalaisuuteen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #5

Niin. Nythän on ainakin syntynyt käsitys, että brittien oikeudet EU:n alueella olisivat paremmat kuin EU:n jäsenvaltioiden kansalaisten yleiset oikeudet Britanniassa. Jäsenvaltioiden kansalaisten ja vastavuoroisesti Britannian kansalaisten oikeudet ovat eri asia kuin valtioiden kaksoiskansalaisuudet, jotka ovat edelleen valtioiden välisiä päätöksiä.

Neuvottelukysymyshän tuo on vain. Mutta brexitiin taitaa liittyä tuhat ja yksi neuvottelua, joissa ensin neuvotellaan yleisesti EU:n ja Britannian suhteista. EU:n jäljelle jääviä jäsenvaltioita taas saattaa nyppiä ajatus siitä, että kovin monta asiaa pitäisi sitten vielä neuvotella brittien kanssa valtioiden tasolla erikseen.

Joten vaikka brittejä ei varsinaisesti haluttaisi rangaista, neuvottelutilanteeseen liitty paljon sellaista, joka saattaa kyllä toimia psykologisesti brittejä vastaan. Erossakin yleensä jätetty osapuoli kärsii suuremmat traumat ja perää oikeuksiaan, kun jättäjä haluaisi vain nauttia uudesta onnestaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #7

No 7: Jep. Asiaan liittyy 1001 arabialaista yötä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Brexit-neuvottelut ovat vielä alkutekijöissään. Niiden lopputulosta on mahdotonta vielä ennustaa. Aika kuluu koko ajan ja se ei ole asiassa brittien etu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Aika kuluu koko ajan ja se ei ole asiassa brittien etu."

Saattaa olla että brittien kansallismielinen into laantuu, kun neuvottelut etenevät ja aikaa kuluu. Tämä saattaa itseasiassa olla eräiden brittipäättäjien toive ja taktiikka. Neuvotteluja pitkitetään, kunnes kansa väsyy ja brexit- into hiipuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Neuvottelujen edetessä Britannian kansalaisilölekin vähitellen avautuu, mitä Brexit heille todella tarkoittaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Lisäksi brittejä asuu muun EU:n alueella paljon enemmän kuin EU-kansalaisia Britanniassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuosta brittien tilanteesta tulee mieleen "Rafu" Paasion tokaisu hänen ollessan pääministerinä, kun neuvojia riitti sanomalla, että "nyt kannattaisi tehdä näin" niin "Rafu" vastasi, että "Kannattaa mikä kannattaa, köysikin hirtettyä kannattaa" Britit laittoivat köyden kaulaansa ihan itse ja nyt sitten ihmetellään miten siitä silmukasta saisi päänsä pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näemme näissä neuvotteluissa vielä monta mutkaa. Mutkien suoriksi vetäminen tässä tapauksessa ei onnistu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Britit laittoivat köyden kaulaansa ihan itse"

Federalisteja ottaa päähän kun britit eivät arvostaneet komission älyttömyyksiä. Komissio haluaa näyttää ettei liitosta lähdetä kuin hollituvasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja Makkonen jatkaa järkähtämättä valitsemallaan linjalla. Jos ei muuten, niin vaikka hakkaamalla päätään seinään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Nyt mennään siinä vaiheessa, että EU neuvottelisi, mutta britit ovat unohtaneet paperit kotiin:

https://www.theguardian.com/politics/2017/jul/17/b...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varsinaiset brexit-neuvottelut alkoivat maaliskuun lopulla. Aikaa on yhteensä kaksi vuotta, neljä kuukautta on jo kulunut, mutta vieläkään ei olla alkua pitemmällä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Brexit on ihan turhaa touhua ja suoranaista idiotismia.

Varmaan on niin että jonkin maan olisi jokatapauksessa ollut pakko uhrautua näyttämään muille miten se ero oikein tehdään ja miten se tapahtuu ja mitä se vaikuttaa.

Epätoivoiselta itsekidutukselta se nyt ainakin näyttää, mutta päättäväisesti sitä vain viedään eteenpäin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei mielestäni kovin päättäväiseltä näytä. Theresa May haki vaaleilla tukea haluamalleen kovalle brexitille. Tukea ei tullut, Mayn puolue menetti parlamentissa yksinkertaisen enemmistön ja joutuu nyt hakemaan tukea pohjois-irlantilaiselta pienpuolueelta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Niin, ajatukseni kulkikin juuri siihen tapaan että ajamalla kovaa linjaa neuvotteluissa May tahallaan haki sen linjan kannatuksen murentumista.

Kuulostaako tuo hölmöltä?

Kylläpä se vähän siltä kuulostaa.

Mutta tuskinpa May sitä halusi että puolue mentti ääniä, mutta hän todennäköisesti pyrki kuitenkin siihen että brexit menettäisi suosiotaan, kuten kävikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Mielestäni May haki vahvempaa tukea ajamalleen kovalle brexitille. Vaaleissa kävi tosin toisin. Mitkä lopulta olivat Mayn tarkoitusperät todella? Tietääköhän May lopulta itsekään?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

"Mitkä lopulta olivat Mayn tarkoitusperät todella? Tietääköhän May lopulta itsekään?"

May oli alunpitäen brexitiä vastaan, mutta sai sitten onnenkantampoisena pääministeriyden ja vallan kun brexit voitti kansanäänestyksessä.

May on edelleen brexitiä vastaan, vastustaa sitä edelleen, mutta käyttää nyt eri taktiikkaa kuin ennen brexit- äänestystä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Tämä Süddeutsche Zeitungin artikkeli kertoo aika paljon Theresa Mayn varsin heikosta asemasta konservatiivipuolueen puheenjohtajana ja hänen pyrkimyksistään brexit-neuvotteluissa.
http://www.sueddeutsche.de/politik/eu-austritt-die...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen mediassa on harvinaisen vähän kerrottu brexit neuvottelujen etenemisestä tai neuvotteluista muutekin. Saksan mediassa asia on esillä päivittäin.

http://www.sueddeutsche.de/politik/eu-austritt-die...
http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/grossbr...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset