plukkala

Keskustan rivit rakoilevat

Tammikuussa kainuulaistaustainen Vantaalla asuva keskustalainen politiikko Sami Kilpeläinen ilmoitti liittyvänsä Väyrysen perustaman kansalaispuolueen jäseneksi pysyen samalla myös Keskustan jäsenenä ja Keskustan ylintä päätösvaltaa käyttävässä puoluevaltuustossa.

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainuu/sami-kilpelainen-kan...

15.07. Paavo Väyrynen ilmoitti lähtevänsä tavoittelemaan tulevissa presidentin vaaleissa valitsijayhdistyksen ehdokkaana Tasavallan presidentin paikkaa. Samalla hän ilmoitti itse luopuvansa Kansalaispuolueen puheenjohtajan paikasta. Puolueen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Sami Kilpeläinen.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005292198.html

Tänään Keskustanuorten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Sami Ronkola ilmoitti lähtevänsä mukaan Paavo Väyrysen perustamaan Kansalaispuolueeseen. Hänkin kuitenkin ilmoittaa jatkavansa myös Keskustan jäsenenä.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201707312200295633_u0.shtml

Keskustan rivit rakoilevat tai ainakin tutisevat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aiheuttaa ainakin pienen pohtimisen Keskustan puoluetoimistossa. Kuinka puolue aikoo jatkossa suhtautua omiin jäseniinsä, jotka kuuluvat myös johonkin toiseen puolueeseen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen varmasti odotti saavansa omalla puoluehankkeellaan enemmänkin hämmennystä Keskustan riveihin. Toisaalta ei Väyrysen puolue ole ollut puoluerekisterissäkään kuin runsaat puoli vuotta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kepun rivit ovat yhtenäiset verraten SDP:n tähän päivään.

Onhan se toki hyvä, että huomioita tehdään puolueiden olemuksesta. Itse olisin kuitenkin sitä mieltä, että Suomea hallitaan usean puolueen voimin julkisen sektorin työntekijöiden parhaaksi ja eduksi jo kolmatta sukupolvea peräkkäin samalla laskua siirtäen tuleville - eroina vain pienen pienet nyanssit.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa Väyrynen on saanut aikaan pientä väreilyä Keskustan kentässä. Ja tämähän hänen ilmeinen tavoitteensa olikin Kansalaispuoluetta perustaessaan. Nyt Keskustan kenttäväeltä kuuluu jopa arvostelua puolueen johtoa kohtaan.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Matti Vanhanen: Tarvitaan yhä yhteistyötä, jossa luovutamme osan suvereniteetistamme. Verkkouutiset.

Ei tarvitse ihmetellä, jos keskustan rivit rakoilevat. Vanhasen lausuma tarkoittaa, että meidän tulee luopua osasta itsenäisyyttämme ja hyväksyä syvenevä EU:n liittovaltio. Täysin vieras ajatus monelle keskustalaiselle. Kun tähän lisätään monet muut keskustan kokoomusluontoiset, uusliberaalit toimet ja kannanotot, ei ole ihme jos vähän alkaa rakoilla. Ronkola puhui auki monen keskustamielisen ajatukset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää siltä, että perinteinen keskustaväki on tyytymätön Juha Sipilän jotaman liberaalin puolue-eliitin toimiin. Tähän väliin haluaa Paavo Väyrynen iskeä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Sipilä kertoi Keskisuomalaisen haastattelussa ennen viime eduskuntavaaleja, että keskusta eroaa vain muutamassa asiassa kokoomuksesta. Ei peruskeskustalainen tuota allekirjoita. On makuasia, miten Väyrysen toimintaa luonnehtii, mutta hän on edustanut kokonaan toisenlaista keskustalaisuutta kuin Sipilä. On ollut vain ajan kysymys, että joku tai jotkut lähtee liikkeelle. Kysymys on laajemmasta asiasta kuin vain Väyrysestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Analyysistäsi olen suurin piirtein samaa mieltä. Väyrynen vain käyttää vallitsevaa olotilaa taitavasti hyväkseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sami Ronkola edustaa keskustan nuorta tulevaisuutta, mutta mielenkiintoista on, että myös samansuuntaisia puheenvuoroja kuulin Sauvon Elopäivillä lauantaina, kun
vierailin keskustan teltalla. Alkiolaisuus kuopattiin -80 Johannes Virolaisen vaihtuessa Paavo Väyryseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh! Ja nyt sitten Väyrynen olisi alkiolaisuuden takuumiehenä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ronkola:
"Toisekseen en ole kauhean tyytyväinen keskustan tapaan tehdä politiikkaa eduskunnassa ja hallituksessa. valtakunnan tason politiikassa on hylätty ne arvot, joiden pohjalle puolue on aikanaan rakennettu."

"Kolmas syy on tapa jolla Keskustan puolueen eliitti junttaa asioita läpi ja vähättelee kentän perusteltua huolta."
.
.
.
"Jatkan myös Keskustan jäsenenä paikallistason toiminnassa."

Ohh the irony.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Mutta tyytymättömyyden siemen on Keskustan sisään kylvetty, aivan Väyrysen laskelmien mukaisesti. Pikku hiljaa Keskustan on oikeasti otettava kantaa Keskustan jäsenten muiden puolueiden yhtäaikaiseen jäsenyyteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kysymyksessä on keskustan sisäinen asia. Toistaiseksi nähdyt mielenilmaisut ovat vielä olleet varsin vaisuja. Ilmeisesti puolueen kenttäväellä ei vielä ole uskallusta hyökätä puolueensa eliittiä vastaan?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luulisin, että tätä joutuvat miettimään myös muut puolueet. Tähän saakka on kuviteltu, että uusi puolue perustetaan, ellei olla tyytyväisiä (mihinkään) vanhaan. Silloin myös on aina erottu (enemmän tai vähemmän ovet paukkuen) entisestä puolueesta. Joten tämä on hieman yllättävä tilanne, että yhtä aikaa halutaan kuulua sekä uuteen, hyvään puolueeseen, että vanhaan, huonoon puolueeseen. (Ehkä se vanha ei kuitenkaan ole niin huono...)

Joka tapauksessa luulisin, että muuallakin luetaan sääntöjä ja mietitään, miten sääntöihin kirjoitetaan selkeästi se, että ei voi kuulua samanaikaisesti muihin puolueisiin. Miksei myös menettelytapa, miten toisen puolueen jäsenen jäsenyyttä käsitellään. Jos unohdetaan SKDL, joka ei oikeastaan puolue ollutkaan, yleensä puolueet ovat olleet toisensa pois sulkevia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä tilanne on ollut akuutti Keskustassa jo puolitoista vuotta, eli siitä saakka, kun Väyrynen ilmoitti perustavansa Kansalaispuolueen. Kuitenkaan puolue ei ole saanut asiassa mitään näkyvää aikaan. Muissa puolueissa ei näytä olevan vastaavaa liikehdintää kuin Keskustassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt tiedä, miten sääntömuutos käsiteltäisiin. Mutta kuvittelisin, että aikaisin mahdollisuus on vuoden 2018 puoluekokous, miköli halutaan sääntöihin yksikäsitteinen kaksoisjäsenyyden kielto.

Asiahan ei ole ollut ongelma niin kauan kuin mahdollisesti moneen puolueessen kuuluvat ovat olleet pelkkiä jäsenmaksun maksajia.

Jos taas Väyrysen käynnistämä hajaannushanke todellakin kehittyy kapinaksi, voi sanoa vain, että keskusta on tuhonsa ansainnut. Ikävä, että tämä haittaa jopa Sipilän seuraajan kehittymistä, koska yhtään selkeästi Sipilän korvaavaa henkilöä ei ole näkyvillä ja on aika vaikea uskoa, että vastaavaa onnenkantamoista ilmenisi vuoteen 2018 mennessä.

Vaikka keskustalaiset sinänsä ovat lojaaleja puheenjohtajalleen, yksikään Sipilän haastaja ei pystyisi yhdistämään hajaannustilanteessa puoluetta. Sen sijaan Sipilälle puheenjohtajuudesta ja pääministerin asemasta luopuminen ei olisi muuta kuin henkilökohtainen tappio. Ja yritysjohtajana ja sijoittana hän on jo ehtinyt oppimaan, että tappioitakin on kärsittävä mutta elämä jatkuu siitä huolimatta.

Väyrysestä sen sijaan ei näköjään ole hyväksi häviäjäksi vaan hän yrittää jatkaa toivotonta taistelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Keskustalaiset ovat puolueen jäseniä paikallisyhdistysten kautta. Kaiketi tällöin myös paikallisyhdistys voi jäsenensä erottaa. Ellei paikallisyhdistys tähän suostu, voidaan koko paikallisyhdistys erottaa. Ilmeisesti keinoja olisi, mutta niitä ei vain ole haluttu käyttää, koska Väyrynen on Keskustan kunniapuheenjohtaja?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Tai sitten vain annetaan Väyrysen ja kumppanien pudota marginaaliin. Joskus kannattaa jättää riidat riitelemättä ja antaa niiden hiljaa hautautua. Ei Väyrysen porukalla ole voimaa ottaa puoluetta nykyisellään haltuunsa. Siinä vaiheessa, jos se siihen kykenee, koko puolue on sitten pelkkää marginaalia.

Samahan kävi nyt perussuomalaisissa. Halla-aho sai puolueen mutta nyt on kysymys, mitä sillä tehdä? Todennäköisesti edes 20% kannatus ei tekisi puolueesta hallituspuoluetta, jos se on asenteeltaan 80% inhokki.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Keskusta on ilmeisesti valinnut mainitsemasi tavan. Aika näyttää, oliko valinta Keskustan kannalta se oikea?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onhan tämä Väyrysen tilanne kovin, kovin outo. Pienpuolueiden entisiä puheenjohtajia, kuten Kankaanniemi, on kyllä loikannut muihin puolueisiin, mutta kyllä Väyrysen, kepun kunniapuheenjohtajan, moninkertaisen ministerin ja pres.ehdokkaan, toiminta on ainutlaatuista, ei ainakaan minulle tule mitään vastavaa mieleen. Väkisin syntyy näkemys, että Sipilä on ymmällään koko asetelmasta, eikä oikein tunnu tietävän mitä pitäisi tässä tilanteessa tehdä. Mielenkiintoista oli myös konkaripolitikon S-L Anttilan kriittinen näkemys Demokraatti-lehdessä sote:ta ja kaavailusta siirtää valtaa kunnilta maakunnille. Voi jopa kydä niin, että sekä sote, että maakuntauudistus kaatuu nyt suunniteluissa muodossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrynen vain on oma lukunsa.

Sote- ja maakuntauudistuksen aikaulu kaatui jo. En ole myöskään vakuuttunut siitä että uudistus menisi esitetyssä muodossaan läpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset