plukkala

Martin Schulz (SPD) ja liittopäivävaalit

Saksan seuraavat liittopäivävaalit pidetään vajaan kuuden viikon päästä 24.09. Vaalitaistelua on käyty jo tammikuusta saakka. Silloin SPD nimesi kansleriehdokkaakseen Martin Schulzin, päivän politiikassa ryvettymättömän pitkän linjan europarlamentaarikon. Tämän jälkeen SPD:n kannatus nousi nopeasti noin kymmenen prosenttiyksikköä ja Schulz nousi tasapäin kilpailemaan liittokanslerin paikasta Angela Merkelin kanssa. Nyt kuitenkin tämä Schulz-hype on muisto vain. Viimeisten mielipidemittausten mukaan CDU/CSU:n kannatus 14-16 prosenttiyksikköä SPD:n yläpuolella.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Kuitenkin SPD:n kansleriehdokas Schulz esiintyi eilen itsevarmana ZDF-kanavan kesähaastattelussa. Hän totesi olevansa seuraava liittokansleri. Schulz kertoi laskevansa, että hänellä on hyvät mahdollisuudet johtaa seuraavaa liittohallitusta. Hänen mukaansa vaaleihin on vielä kuusi viikkoa. Hän sanoi olevansa valmis johtamaan myös "suuren koalition" liittohallitusta ( hallitusta, jossa olisivat mukana SPD ja CDU/CSU), jos CDU/CSU haluaisi tulla mukaan "junioripartnerina". Tätä Schulzin mukaan CDU/CSU:n kannattaisi miettiä.

http://www.sueddeutsche.de/politik/zdf-sommerinterview-schulz-im-zdf-som...

Jokainen saa itse päätellä, kuinka realistisia nämä Schulzin puheet ovat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksasta kuuluu muutenkin kummia. Vasemmistopolitiikko Halina Wawzyniack (die Linke) selittää DDR:n johtavan SED puolueen olleen oikeistolainen. SED on PDS:n ja siten myös die Linken edeltäjä.

http://www.bild.de/politik/inland/die-linke/linke-...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Wawzyniack analysoi SED:n harjoittaman politiikan sisältöä: autoritär, nationenbezogen, ausgrenzend von allem was nicht "normal" war." Niinkin syvällisesti ja perinpohjaisesti kuin vain twiittailemalla voi.

Tuota edeltäjyyttä käsiteltiin myös tuota Wawzyniackin twiittausta seuraavassa ketjussa ja hän ihmetteli miten ihmeessä tuosta pääsee vetämään pitään yhteyksiä die Linken nykyiseen politiikkaan. Sitä ihmettelen minäkin.

Olipa das Bildt vetänyt jonkun hyypiön kommentin Honeckerista natsina mukaan jolloin joku vastaaja oli ihmetellyt Hitlerin asemaa puoluekartalla kun hänen aikanaan Honecker oli vankilassa natsien vastustamisesta.

Wawzyniack taisi olla perimmäisen kysymyksen äärellä: onko joku jotakin koska sanoo olevansa vai onko joku jotakin tekemisensä sisällön perustella vai jotain millaiseksi tekeminen nähdään tai halutaan nähdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Wawzyniak yrittää twiittauksellaan panna kaikki SED:n teot oikeiston syyksi ja pestä die Linken kokonaan puhtaaksi menneisyydestään huolimatta siitä, että Linken edustajaryhmässä liitopäivillä on mukana vieläkin SED:n aktiiveja, Gregor Gysistä alkaen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Wawzyniak kirjoitti mm,. että ytimeltään SED oli oikeistolainen, autoritaarinen, kansallismielinen rajaten ulos kaiken, mikä ei ollut "normaalia". Kuitenkin SED päätti rakentaa muurin Berliiniin jakamaan omaa kansaansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Minä luin tuon kylmän sodan reliikin, Bildt:n artikkelin niin, että Wawzyniak arvioi ensin millaista SED:n politiikka oli ja sijoitti sen jälkeen sen poliittiselle oikeisto-vasemmisto -akselille. Ja hän teki sen kaiken lyhyellä twiitillä josta, mielestäni, on melko hankalaa lähteä vetämään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ilman rohkeita tulkintoja. Oikeamman kuvan saamiseksi pitäisi lukea hieman pidempiä tekstejä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Miksi sitten selittää asioita lyhyellä twiitillä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Lukkalan kannattaisi kysyä niiltä jotka sitä käyttävät eikä minulta joka en sitä käytä. Minä kun en keksi muuta syytä kuin, että se jostakin minulle käsittämättömästä syystä on muodikasta.

Toisaalta twiittikin herätti keskustelua jonka sisältö taas ei näyttänyt juurikaan Bildt:iä kiinnostavan jota Lukkala voisi myös kysäistä vaikkapa kyseiseltä "sylttytehtaalta".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Bild-lehteä twiitti kiinnosti kuitenkin niin paljon, että julkaisi sen uutisena. Ainakin minua kiinnosti myös twiitin sisältö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Epäilenpä Bild:iä kiinnostaneen twiitin sisällön sijaan enemmänkin kompromentoida die Linken liittopäiväedustajaa ja jokseenkin tunnettua poliitikkoa sekä siinä sivussa inhokkipuoluettakin vilpittömän, neutraalin ja objektiivisen länsimaisen tiedonvälityksen asemesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Katselet uutista omien värillisten silmälasiesi läpi. Bild uutisoi Wawzyniakin twiitin sellaisenaan. Sekä muutaman hänen saamistaan vastaustwiiteistä. Uutinen tästä tulee siksi, että die Linken liittopäiväedustaja yrittää kirjoittaa uudelleen die Linken edeltäjäpuolueen SED:n historian.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Kas kun en itse huomannutkaan, että minä olen se jolla ne värilliset silmälasit on, eikä Bild tai .... Kiitos Lukkalalle tarkkaavaisuudesta ja viitseliäisyydestä korjata erheeni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Tämän twiitin uutisoinnin yhteydessä en Bild-lehden toiminnassa pysty näkemään muuta kuin asian kertomisen sellaisenaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Jos Bild olisi ollut kiinnostunut itse asiasta, sen toimittaja(-t) olisivat haastatelleet Wawzyniakia ja kysyneet laajemmin taustoja ja perusteluja. Niitä olisi toki löytynyt hieman myös twiittiä seuranneesta keskustelusta mutta sieltä Bildin hutkiva zurnalisti "löysi" vain Honeckerin "natsismin".

En siis näe Bildin jutussa "laadukasta länsimaista journalismia". Vaan hyvinkin tarkoitushakuista propagandaa valitsemalla pieni, sinällään paikkaansapitävä asia, ja tekemällä siitä juttu unohtaen klassiset lehdiston tehtävät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Kuten jo kirjoitin Bild kertoi uutisessaan twiitin ja sen sisällön. Lehti ei asiaa lähtenyt analysoimaan, koska ilmeisesti ei pitänyt sitä tarpeellisena uutisen pienen merkityksen takia.

Itse blogin pääaiheeseen, Schulziin ja liittopäivävaaleihin, et muuten ottanut mitään kantaa?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Lukkala huomasi etten ottanut kantaa Schulzin vaalinäkymiin kantaa. Terävä havainto, terävämpi kuin hänen Bildistä tekemänsä.

En todellakaan ottanut koska vaalien ennakoiva spekulointi on minusta jokseenkin tylsää ja mälsää. Minulle riittää, että seuraavan päivän uutisista voi lukea tuloksen ja sitten kannattaa seurata mitä sen jälkeen tapahtuu, josko vaikka vaalituloksella olisi jokin vaikutuskin johonkin josakin jotenkin.

Ymmärrän toki jos ja kun joku on erilaisiin vaalispekulaatioihin viehtynyt. Annan heidän toki murehtia niitä mutta harvemmin provosoidun niistä itse kirjoittamaan mitään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Kiitos tarkkanäköisyyteni arvioinnista. Olen taas astetta "viisaampi".

Mika Sarivaara-Satta

Merkel tai Schulze, tuskinpa suuria muutoksia mihinkään suuntaan, on odotettavissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä sillä, johtaako hallitusta Schulz vai Merkel, on suuri ero. Lisäksi, jos vaalitulos olisi osapuilleen nykyisten mielipidetutkimusten mukainen, tulisi myös suuren koalition lisäksi muitakin hallituskokoonpanoja kysymykseen. Voisi olla niinkin, ettei Schulz edes olisi mukana liittohallituksessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset