plukkala

Erdogan haluaa puuttua Saksan liittopäivävaaleihin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa jättää sormenjälkensä Saksan syyskuussa järjestettävien liittopäivävaalien tulokseen. Erdogan totesi toimittajille Istanbulissa, että Saksan puolueista CDU, SPD ja Vihreät ovat Turkin vihollisia. Siksi hän vaatii, että kaikki Saksan turkkilaiset, joita hän kutsuu "omiksi kansalaisikseen Saksassa", eivät äänestäisi liittopäivävaaleissa CDU:ta, SPD:ta eikä Vihreitä. Kysymyksessä on Erdoganin mukaan "kunnia-asiasta".

Saksassa elää noin 2,7 miljoonaa turkkilaistaustaista kansalaista. Koska Saksa ei tunne kaksoiskansalaisuutta, on suuri osa heistä säilyttänyt Turkin kansalaisuuden, koska eivät halua siitä luopua. Mutta runsaalla miljoonalla heistä on äänioikeus liittopäivävaaleissa.

Saksan ja Turkin välit ovat kiristyneet äärimmilleen Turkin viimevuotisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Saksa on arvostellut voimakkaasti Erdoganin tämän jälkeistä yksinvaltaista ja diktatoorista politiikkaa, mielivaltaisia pidätyksiä ja tiedotusvälineiden vapauden rajoittamista. Erdogan puolestaan arvostelee Saksaa siitä, että se suojelee vallankaappausyritystä yrittäneitä, eikä luovuta heitä Turkkiin.

Saksan poliittinen johto Angela Merkelin (CDU), Martin Schulzin (SPD) ja Sigmar Gabrielin (SPD) johdolla tuomitsevat Erdoganin lausunnon puuttumisena Saksan sisäisiin asioihin. Angela Merkel totesi, että jokaisella äänioikeutetulla, turkkilaistaustaisellakin, on rajoittamaton vapaa äänioikeus. Me kiellämme kaikenlaisen sekaantumisen vaaleihimme.

http://www.sueddeutsche.de/politik/bundestagswahl-erdoan-tuerken-in-deut...

http://www.bild.de/politik/ausland/bundestagswahl2017/tuerkei-praesident...

https://yle.fi/uutiset/3-9785509

Turkkilaistaustaiset äänestäjät ovat kuitenkin noin 3% Saksan äänioikeutetuista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää siltä, että nykyisin on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että vieraat valtiot haluavat puuttua muiden maiden vaaleihin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Samaa olen tänä päivänä ihmetellyt itsekseni. Erdogan, Trump, Putin. Jokainen jättää historiaan omat jälkensä. Millaiset - on vielä epävarmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ottavathan monet ulkomaalaiset poliitikot kantaa Suomenkin vaaleihin. Muistelen ainakin C.Bildt:n käyneen vauhdittamassa kokkuleiden vaalikampanjoita. Erilaiset NATO-komentajat ovat myös antaneet "lausuntojaan" vaalien alla. Samaten täältä on käyty ainakin Virossa. Noita ei varmaan kuitenkaan lasketa vaikuttamisyrityksiksi kun asialla ei ole kukaan talousliberaalin eliitin inhokki?

Toisaalta Erdogan osaa valita sanansa niin, että hänen viihdearvonsa wannabee-sulttaanina ei ole ihan kokonaan vielä kulunut: http://www.hurriyetdailynews.com/know-your-limits-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä Erdoganin tapauksessa kysymys on jostain muusta kuin sisarpuolueen vaalitaistelun tukemisesta toisessa maassa. Erdogan ilmoitti toimittajille Saksan CDU:n, SPD:n ja Vihreiden olevan Turkin vihollisia. Hän myös yksiselitteisesti vaati "omia Saksassa asuvia kansalaisiaan" olemaan äänestämättä edellä mainittuja puolueita Saksan liittopäivävaaleissa. Erdoganin mukaan on kysymys "kunnia-asiasta".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä noissa tapauksissa joissa on oltu tukemassa "sisar- ja veljespuolueita" on myös hyökkäilty melko vahvasti erimieltä olevien kimppuun. Samaten NATO-komentajilla on ollut ihan selkeä viesti. Myös esimerkiksi Tarja Halonen kävi Virossa kampanjoimassa EU-jäsenyyden puolesta monien muiden läntisten poliittisten johtajien kanssa. Tärkeissä asemissa olevilta poliitikoilta ja sotilailta t.m.s. se on minusta puuttumista toisen maan sisäisiin asioihin.

Turkkilaisessa kulttuurissa kielenkäyttö on erilaista mutta siitä huolimatta Erdoganin rekisteri hänen puhuessaan turkkilaisille on ihan omissa sfääreissään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Pidän kummallisena, ettet näe Erdoganin kolmen saksalaisen puolueen nimeämistä Turkin viholliseksi? Silloin kysymys on jostain muusta kuin joidenkin muun maalaisten sisarpuolueitten tai niiden ajamien aatteiden tukemisesta! Outona pidän myös Turkin presidentin puuttumista Saksan turkkilaistaustaisten kansalaisten vapaaseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen? "Kunnia-asiastako" kysymys?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Pidän Erdoganin vihollismaalailua ja äänestyskehoituksia todellakin sopimattomana puuttumisena Saksan vaaleihin mutta en yhtään enempää sopimattomana kuin esimerkkeinä mainitsemiani puuttumisia meidän tai Viron vaaleihin ja äänestyksiin. Nekin olivat ja sellaiset ovat jatkossakin minusta sopimattomia. Samaten kuin täkäläiset "neuvot" Venäjän tai USA:n vaaleihin, esimerkiksi.

Toisaalta olemme saaneet kuulla Erdoganin suusta kaikenlaista. Siinä suhteessa tämä uusin ei ole kovinkaan poikkeavaa. Meillä on myös esimerkkejä muualta kuten aikoinaan S.Berlusconin puheet EU parlamentissa M.Schulzista kapo:na. Tai R.Reaganin puheet roistovaltioista tai G.W.Bushin puheet ristiretkistä. Joissakin kulttuureissa on tapana puhua värikkäämmin huomion saamiseksi.

Poliittinen korrektius ja etenkin sen vaatiminen muilta on yleensä kovinkin kaksinaismoralistista ja kohdistuu mieluusti inhokkeihimme kun lempparimme vain puhuvat värikkäästi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Pidän edelleen kantaasi kummallisena. Eli ilmeisesti mielestäsi kaikkien pitäisi olla hipihiljaa muiden maiden vaalien alla nykyisen vapaan tiedonvälityksen keskellä?

Eli Erdogan saa vaatia "omia Saksassa asuvia kansalaisiaan" olemaan äänestämättä joitakin puolueita Saksan vaaleissa, koska ne ovat Turkin vihollisia. Ja tämä on vielä "kunnia-asia". Tämä on jotakin aivan muuta kuin oman sisarpuolueen vaalitaistelun tukeminen jossakin toisessa maassa. Ihmettelen, ettet tätä eroa näe?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Minun mielestäni merkittävässä asemassa olevien poliitikkojen, sotilaiden t.m.s., kuten esimerkiksi presidenttien, ministerien, isojen puolueiden johtajien, sotaliittojen komentajien ei pitäisi ottaa mitään julkista kantaa muiden maiden vaaleihin tai äänestyksiin, kenenkään puolesta eikä ketään vastaan. Se koskee niin Erdogania, Gabrielia, Merkeliä, Putinia, Trumpia kuin muitakin, meidän "nilkit" mukaanlukien.

Ministerit, presidentit j.n.e. mainitsemani merkittävissä asemissa olevat eivät ole "kaikki". Tavalliset taatiaiset räksyttäkööt ja suitsuttakoot niinkuin haluavat, muistaen tietenkin hyvät tavat ja hövelin käytöksen.

Erilaisissa kulttuureissa käytetty poliittinen kieli vaihtelee. Se mikä on Turkissa "kunnia asia" voi meillä tuntua omituiselta ja yleensä naurettavalta et vice versa. Vaadimme poliittisesti korrektia kieltä mutta vain jos se kohdistuu meille mieleiseen. Toiseen suuntaan saa lentää mitä tahansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Olen kantasi rekisteröinyt. Tiedät myös varmasti sen, että olen kanssasi eri mieltä. Tukea saa, mutta sitä, että Erdogan pyrkii puuttumaan toisen maan kansalaisten rajoittamattomaan äänioikeuteen, en pysty käsittämään. Vaatimisella "kunnia-asiana" ja toivomisella on tietty ero.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #11

Siis Erdogan ei Lukkalan mielestä saa vaatia turkkilaisia äänestämään tietyllä tavalla? Entä saisiko Putin esittää kainoja toivomuksia vaikkapa veljespuolueensa Kansallisen kokoomuksen äänestäjille? Entä saivatko meidän sivistyneiden eurooppalaisten sivistyneet johtajat esittää toivomuksia ja suorastaan uhkauksia USA-laisille jos äänestävät Trumpia? Entä n.s. läntisen arvoyhteisön johtajien suhtautuminen Venezuelan vaaleihin? Minä näen suoraa kaksinaismoralismia mutta näkeekö Lukkala?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Siinä juuri se pieni ero. He eivät vaadi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Eivät vaadi? N.Madurolta, J.U.Kimiltä, V.Putinilta, B.Assadilta, F&R.Castrolta, D.Trumpilta, T.May:ltä, T.Erdoganilta, J.Kaczyńskilta, J.Haiderilta, M.Gaddafilta, H.Saddamilta j.n.e. ei ole vaadittu mitään mikä olisi suvereenin maan sisäisiin asioihin puuttumista? Lukkala ei saanut minua vakuuttuneeksi, etteikö noissa ehdotteluissa ja vaatimuksissa oltaisi jokseenkin kaksinaismoralistisia ja tarkoitushakuisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Kerroin jo rekisteröineeni kantasi tähän asiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erdogan käyttää hyyväkseen jopa Interpolia jahdatessaan turkkilaitaustaisia arvostelijoitaan. Espanjan poliisi pidätti turkkilaistaustaisen saksalaisen kirjailijan. Mies kuitenkin vapautettiin. Nyt hän ei kuitenkaan saa poistua Espanjasta ennenkuin asia on tutkittu.
http://www.sueddeutsche.de/politik/tuerkei-langer-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset