plukkala

Onko Sauli Niinistö "tarpeeksi kristitty"?

Kristillisdemokraatit pitivät puoluekokouksensa perjantaina ja lauantaina Seinäjoella. Perjantaina puoluekokous valitsi yksimielisesti Sari Essayahin kahden vuoden jatkoajalle. Hänellä ei ollut vastaehdokasta.

Lauantaina puoluekokous käsitteli tärkeimpänä asianaan puolueen presidenttiehdokkuutta tuleviin tammikuun vaaleihin. Asettaako puolueelle oma ehdokas vai tukeako nykyiselle istuvalle presidentti Sauli Niinistölle jatkokautta? Puolue järjesti asiasta jäsenkyselyn ennen puoluekokousta. Siihen vastasi yli 1300 puolueen jäsentä. Niukka enemmistö kannatti oman ehdokkaan asettamista. Heidän perustelunsa oli yleensä puolueen näkyvyyden lisääminen. Tilanne ratkesi siihen, että Sari Essayah kieltäytyi ehdokkuudesta ja myös Päivi Räsänen oli kantansa kääntänyt ja ilmoitti, ettei ole käytettävissä. Siis puolue menee Sauli Niinistön valitsimiesyhdistyksen taakse Kokoomuksen rinnalle.

Tämän jälkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman alkoi välittömästi jakaa Sauli Niinistön kannattajakortteja. Puheenjohtaja Sari Essayah, puoluesihteeri Asmo Maanselkä ja monet muut puoluekokousedustajat allekirjoittivat heti kannattajakortin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta kokouksesta oli se, että puolue käsitteli keskustelussaan pitkään sitä, onko Sauli Niinistö "tarpeeksi kristitty"? Tämä keskustelu kertoo varmasti Kristillisdemokraateista enemmän kuin Sauli Niinistöstä?

https://yle.fi/uutiset/3-9786011

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005332626.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsitykseni mukaan Kristillisdemokraattien jäsenistä 80-90% elää ns. "elävässä uskossa"?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

KD on ollut jo pitkään pystyyn kuollut puolue. Se voisi liittyä Kokoomukseen sen jäsenjärjestöksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin olikin aikaisemmemmin. Kuitenkin vuonna 1970 silloinen Suomen kristillinen liitto merkittiin puoluerekisteriin. Sen ensimmäinen kansanedustaja oli Rauno Westerholm. Hänet valittiin samana vuonna.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

KD on mitä ilmeisimmin vaikeuksissa kannattajapohjansa kanssa. Sieltä on vuotanut väkeä mm. Persuihin. Takertuminen Niinistöön kielii tästä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Väitteesi vaatisi perusteluja. Kristillisdemokraattien kannatus on ollut eri mielipidetutkimuksissa ehkä kaikkein vakain vuosikausia?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #12

Se ei ole kuitenkaan kasvanut. KD ei ole onnistunut kanavoimaan uutta konservatiivista liikehdintää omaksi hyödykseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Käsittääkseni kerroin jo puolueen kannattajakunnasta? Puolueella on oma agendansa. Ja puolueen kannatus on vuosikausia ollut varsin stabiili.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Suurta kasvua heillä tuskin on ainakaan lähitulevaisuudessa odotettavissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni Kristillisdemokraattien valinta mennä Sauli Niinistön taakse on ymmärrettävä. Kaikki vaalit syövät rajusti puolueiden kassaa. Valinnassaan Kristillisdemokraatit saivat näkyviin myös oman kantansa ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. He ovat Saili Niinistön harjoittaman politiikan takana. Samalla he säästävät mahdollisesti tuleviin maakunta- ja eduskuntavaaleihin paljon panoksia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Minusta presidentin pitäisi erota sekä puolueestaan, että myös mahdollisesta kirkostaan ja uskonnollisesta viiteryhmästään. Jos siis aikoo olla "Koko Kansan presidentti".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Valituilla presidentillä on aina ollut oma viiteryhmänsä ja taustansa. Sitä jokaisen meistä on vaikeaa kieltää.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Perustelen presidentiksi valitun eroamista uskonnollisesta yhteisöstä sillä, että Suomessa kirkko ja valtio ovat edelleen naimisissa keskenään. Koko kansa ei kuitenkaan ole valtion kirkkojen jäseniä. Siksi presidentinkään ei pitäisi edustaa jotain määrätyn uskonnollisuuden jotain määrättyä suuntaa.

ps. Valtio ja kirkko pitäisi erottaa toisistaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Sinulta selkeä mielipide. Mutta näin Suomessa ei kuitenkaan ole, ainakaan vielä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pyykkölä ehdottaa presidentille eroamista uskonnollisita yhteisöistä. Ehkä myös urheiluseuroista j.n.e.?

En usko, sen tekevän kenestäkään enemmän "Koko Kansan Mitään". Ei minusta Niinistö ole yhtään vähemmän kokkuli vaikka onkin eronnut Kokoomuksesta tultuaan valituksi eikä Halonen yhtään vähemmän demuli presidenttiaikanaan. Koko näennäisen ja naivin tavanhan aloittikin vasta Koivisto. Hänen edeltäjänsä olivat reilusti ja rehellisesti puolueidensa jäseniä (p.l. Mannerheim joka ei ollut minkään puolueen jäsen).

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pidän kuitenkin presidentin eroamista puolueestaan vaalien jälkeen hyvänä tapana. Nyt kuitenkin Niinistö on tulossa vaaleihin valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jos, ja kun halutaan presidentin edustavan valintansa jälkeen "koko kansaa", sen pitäisi näyttäytyä mahdollisimman neutraalina monikulttuurisessa maassa. Muutenhan Niinistön pitäisi nyt tuomita Turun terroriteko paitsi Roomalaisen Oikeuden perinnöllä, myös luterilaisen uskon kautta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Niinistö on teon omien ja suomalaisten arvojen mukaisesti. Se riittää minulle.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #21

Ok. Enemmistö aina päättää, vaikka olisi vähemmistö kansalaisista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Kaksivaiheisessa presidentinvaalissa äänetäjät joutuvat toisella kierroksella äänestämään usein "pienemmän pahan" puolesta. Demokratia on!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Lukkalan mielestä pakko pienemmän pahan valitsemiseen on vain demokratiaa. Olen erimieltä ja siksi toistan, taas, haluni mahdollisuuteen äänestää ainakin presidentinvaaleissa kaikkia vastaan. Muissa vaaleissa yleensä löytyy edes joku suvaittava mutta presidentinvaaleissa on yleensäkin ja erityisesti toisella kierroksella jatkuva vaara, ettei kertakaikkiaan siedettävää ehdokasta ole tarjolla. Tarvitsemme siis mahdollisuuden äänestää kaikkia vastaan niin, että sellainen ääni tulee lasketuksi ja sillä on samanarvoinen vaikutus lopputulokseen kuin puolestakin annetuilla äänillä. Nykyinen hylätyn äänen antaminen ei täytä noita vaatimuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Myös äänestämättä jättäiden äänten lukumäärä tulee tietoon. Jos haluat muuttaa Suomen vaalijärjestelmää, sekin onnistuu parlamentaarisesti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #48

Äänestämättäjättäneiden ja hylättyjen äänien määrää ei lasketa lopputulokseen vaan sen määrää hyväksyttyjen äänten määrä ja jakauma.

Sikäli Lukkala on toki oikeassa, että eduskunta voisi halutessaan muuttaa vaalijärjestelmäämme demokraattisemmaksi, jos haluaisi. Lienen kuitenkin sillä tavalla oppositiossa, että 1970-luvun alkupuolelta asti joka kerta äänestettyäni, eduskuntaan ei ole koskaan tullut minun ääneni saanutta ehdokasta. Epäilen siis tässäkin asiassa jääväni ikuiseen oppositioon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #55

Hylätyt äänet kyllä lasketaan. Äänestämättä jättäneiden lukumäärä on puolestaan helppo päätellä, koska äänioikeutettujen määrä tiedetään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #60

Laskeminen ja mahdollisuus päätellä ei ole sama asia kuin samanarvoinen vaikutus lopputulokseen. Meillä kaikilla tulisi olla mahdollisuus olla tasavertaisia jos meillä kerran mainostetaan yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #66

Äänestysprosentti ilmoitetaan jokaisten vaalien jälkeen. Itse pidän myös äänestämättä jättämistä kannanottona.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #67

Lukkalan pitämiset tai pitämättä jättämiset eivät ole äänestystulos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #73

Eikö mielestäsi äänestämättä jättäminen ole kannanotto?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #75

Äänestämättä jättäminen saattaa olla kannanotto tai sitten se on vain laiskuutta olla ottamatta kantaa. Me emme tiedä kuka heistä on ottanut kantaa ja kuka ei. Eikä se kannanottonakaan vaikuta äänestystulokseen.

Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden pitäisi tarkoittaa, että jokainen ääni lasketaan tulokseen. Presidentinvaaleissa esimerkiksi niin, että tullakseen valituksi, ehdokkaan on saatava vähintään puolet annetuista äänistä mukaanluettuna kaikkia vastaan annetut äänet. Ja jos kukaan ei tule valituksi, asetetaan uudet ehdokkaat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #83

Kuten jo kirjoitin, eduskunnalla on valta muuttaa Suomen äänestyskäytäntöjä,

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Pyykölä haluaisi presidentin "näyttäytyvän mahdollisimman neutraalina". Luulen tietäväni ja ymmärtäväni hänen tarkoituksensa hyväksi mutta en malta kuitenkaan olla toivomatta, että "näyttäytymisen" asemesta presidentti olisi ihan aikuisten oikeasti neutraali erilaisten maailmankatosmusten suhteen vaikka hänellä, tietenkin, on myös omansa.

Siinä suhteessa näennäinen eroaminen puolueesta ja valitsijayhdisten taakse piiloutuminen mieheltä jota on tarittu mainoskampanjoissa myös työväen presidentiksi, on juurikin tuollaista "näyttäytymistä" eikä aitoa olemista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #28

Olen koko lailla samaa mieltä Niinistöstä, joka pyrkii "koko kansan" presidentiksi kansalaisliikkeen kautta. Tulee mieleen Kekkosen viimeisimmät pres.vaalit, missä vissiin demarit ensimmäisinä pyysivät Kekkosta ehdokkaakseen. Kekkonen kyllä kävi kirkossa, mutta kehui Leniniä Suomen itsenäisyyden antajana. Lisäksi Kekkonen turvautui aikanaan enemmän internationalistiseen kommunistiin Taisto Sinisaloon, kuin patrioottiseen Aarne Saariseen.

En kuitenkaan näe ongelmaa siinä, että luottamustehtävässä olisi päivän politiikan ja uskonnollisten uskomusten ulkopuolella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #39

Olen samaa mieltä, että luottamustehtävissä oleva voi olla puoluepolitiikan ja uskonnollisten uskomusrakennelmien ulkopuolelta. Luottamustehtävässä ei voi kuitenkaan olla politiikan ulkopuolella koska se on yhteisten asioiden hoitamista.

Ulkopuolella oleminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä mutta rehellisyys sitoumusten ja riippuvuuksien sekä kytkösten suhteen olisi toivottavaa.

Kritiikkini kohdistui siihen, että yht'äkkinen valituksi tulemisen jälkeinen (tai juuri ennen valituksi tulemista) eroaminen ei ole uskottavaa.

P.s. A.Saarisesta taisi tulla porvarien mielessä isänmaallinen kun hän 1960-luvun puolessa välissä petti Rakennusliiton jäsenistön sen puheenjohtajana ja suhmuroi täysin ala-arvoisen TES:in rakennusmiehille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Mielenkiintoista. Jaat olettamuksia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #42

Noh, Aarne Saarinen taisteli sodassa Neuvostoliittoa vastaan ja taisi kuulua kuuluisaan Ässä-rykmenttiin, missä stadilaiset taistelijat olivat runkona.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #57

Juuri niin. Sieltä Saarisen isänmaallisuus kumpuaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #59

En kirjoittanut mitään mistä A.Saarisen isänmaallisuus kumpusi vaan siitä mistä porvarien käsitys hänen isänmaallisuudestaan kumpusi. Ne ovat kaksi ihan eri asiaa silloin kun poliittisesta vastustajasta ja hänestä rakennettavasta kuvasta on kyse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #63

Eli kysymys oli sinun mututuntumastasi "porvarien käsityksistä"?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #39

Niinistö ei edes pyri olmaan koko kansan presidentti. Mielestäni Niinistö jokseenkin selvästi antoi ymmärtää, että Halla-ahon johtamien perussuomalaisten ääniä hän ei halua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #80

Niitä hän ei kuitenkaan saisi, vaikka haluaisikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Yksikään meistä ei kykene jättämään omaa taustaansa ja historiaansa sormia napsauttamalla. Jos pykkölän vaatimusta toteutettaisiin, tulisi Suomen presidentti valita ulkoavaruuden joukoista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #41

Ei se "puolueettomuus-idea" noin mene. Kyse on siitä, että toimiessaan Suomen Presidenttinä "astuu kaikkien suomalaisten palvelukseen", missä siis suostuu hylkäämään puolueet ja uskonnot.

On havaittavissa, että demaripressojen viimeisimmässä vaiheessa instituution annettiin valahtaa kovin alas. Niinistö yrittää nostaa sitä, mutta työ on tuskan takana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #50

Muistaakseni vasta tultuaan valituksi presidentilksi Halonen liittyi kirkkoon. Toistaiseksi äänestäjät ovat halunneet kirkkoon kuuluvan presidentin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #54

Tuo on totta. Ihmettelin sitä. Ehkä "Jumalan siunausta" tuli niin paljon, että päädyttiin "kirkolliseen ratkaisuun"?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Se oli Halosen silloinen ratkaisu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

No Pyykölä erosiko Halonen Setasta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erosi kuitenkin presidenttikausiensa ajaksi demareista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Tiedän. Mutta otti jäsenkirjansa presidenttikausiensa jälkeen takaisin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #22

Jep. Tämän minäkin tiedän. Vastaukseni oli kuitenkin Väänäselle, joka on kiinnostunut Halosen Seta-jäsenyydestä-

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #44
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #46

Setalla on agendansa, jota se ajaa yhteiskunnassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Mitä sitten? Setalla on agendansa ja sen ajajat?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jumalan siunausta uudenvuodenpuheissaan toivotteleva Niinistö lienee ihan liiankin "hihhuli" mutta moinen keskustelu kertonee eniten erilaisten kristillisten piirien eriseuraisuudesta ja keskinäisestä kisasta kenellä on oikeampi oppi.

Äänestäjien kannattaisi varoa sekä Niinistöjä että kristilliseksi itseään mainostavia puolueita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kristillisen liiton jäseniä kuuluu monenlaisiin kristillisiin liikeisiin. Siellä on evankeelisluterilaisia, vapaakirkkolaisia ja myös kirkkoon kuulumattomia kuten helluntalaisia. Lisäksi joukossa on monien erilaisten herännäisliikkeitten edustajia. Kuitenkin tämä joukko pystyy yhdessä päättämään puolueen linjasta. Ja se tuntuu kaikelta muulta kuin eriseuralaisuudelta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lukkalan kuvaus presidenttikannanoton muodostumisesta ei vaikuta kovinkaan yksituumaiselta. No, toisaalta eihän kaikkien tarvitse puolueessa ollakaan kaikista asioista samaa mieltä. Viittasin kuitenkin tuolla eriseuraisuudella enemmän uskonasioihin ja niihin liittyviin dogmeihin kuin reaalimaailmaa lähenpänä oleviin poliittisiin linjauksiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Tietääkseni näitä uskonasioihin liittyviä erimielisyyksiä ei puoluekokous käsitellyt mitenkään? Eikä se varmaan puolueelle edes kuulu?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Parempi lieneekin etteivät käsittele, siis puolueen kannalta. Se voisi olla puolueen hajottava Pandoran lipas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Tässä olet oikeassa. Juuri siksi he eivät sitä teekään. Hekin ymmärtävät uskonnolliset oppiriidat eivät kuulu puolueen ratkottaviksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Tuo "onko Niinistö tarpeeksi kristitty" -keskustelu olisi kuitenkinkin ollut herkullinen ja viihdyttävä paikka avata lipas, ainakin näin ulkopuolisen yleisön kannalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Puolue on puolue. Uskonto on eri asia. Sen kristillisdemokraatitkin tietävät.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Todellakin, puolue on puolue ja uskonnot eri asioita. Mutta kristillisdemokraatit itse nimen omaan julistautuvat uskonnolliseksi puolueeksi m.m. näin sanoen:
- "Puolue toimii ... siten, että yhteiskunnallisen toiminnan perustana on Jumalan sanaan pohjautuva näkemys." (Säännöt 2§, kohta 2)
- "Kristillisillä arvoilla tarkoitetaan ... jotka nousevat Raamatusta sekä kristillisestä perinteestä." (Periaateohjelma, Johdanto)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #87

Kieltämätgtä KD:n arvot perustuvat kristillisiin arvoihin. Kristilliset arvot taas pohjautuvat raamattuun. KD myös kunnioittaa maallista lakia yli raamatun oppien.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #88

KD puolueena toki ilmoittaa kunnioittavansa lakeja mutta sen edellinen puhis ilmoitti Raamatun menevän lain edelle. Nykyinen lienee enemmän noita laillisuusihmisiä. Kysymys siis lienee henkilöriippuvainen ja tulkinnat vaihtelevat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #90

Bjarne Kallis omana puheenjohtajakautenaan muutti Kristillisen Liiton kristillisestä liikkeestä yleispuolueeksi. Puolue muutti nimensäkin Kristillisdemokraateiksi jo vuonna 2001. Ilmeisesti Kallis ei kuitenkaan ollut tyytyväinen puolueen kehitykseen Päivi Räsäsen puheenjohtajakaudella, koska hän erosi Kristillisdemokraateista ja asettui Kokoomuksen ehdokkaaksi vuoden 2015 eduskuntavaaleihin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #92

B.Kallis oli todellakin melko pragmaattinen ja tuntui ajattelevan talous edellä niin yleisissä kuin yksityisissäkin asioissa. Hänen tulkintansa ja henkilökohtainen ratkaisunsa Räsäsen politiikasta varmaankin oli hyvin johdonmukainen.

Räsänen herätti kovasti erilaisia tuntemuksia ja hänen puheenjohtajakautensa avautumiset on tunnistettavissa eroakirkosta.fi:n tilastosivulta (https://eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/) n.s. räsäs-piikkeinä. Siinä suhteessa nykyinen puheenjohtaja on hajuttomampi ja mauttomampi. Linja lienee puolueen yhtenäisyyden kannalta säilyttävämpi mutta sen näkyvyyden kannalta himmentävämpi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #94

Mutta puolueen linja Sari Essayahin johdolla ei myöskään herätä inhoreaktioita Räsäsen linjan tapaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #95

Totta, ei synny inho- mutta ei synny myöskään intoreaktioita. Politiikan viihdearvo kärsii sellaisesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #96

Puolueen imagolle ja agendalle ei se puolueen politiikan viihdearvo ole ehkä se kaikkein tärkein asia?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #97

Puolueelle itselleen ei ehkä mutta meille muille joidenkin puolueiden osalta, ehkä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #98

Eiköhän puolueelle ole sen oma imago tärkeämpää kuin joidenkin kansalaisten kokema politiikan viihdearvo?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos raportistasi, Pekka.
KD:n väki tekee tietenkin itse päätöksensä ja jos ei ole omaa nimekästä ehdokasta, niin sitten on vähän vaikeaa. Lauran taaksekin olisi varmaan mahtunut tai Paavon?

Kimpassa Kokoomuksen kanssa on minun mielestäni KD:lle sikäli ongelmallista, että jäljelle jää äänestäjälle vain yksi kysymys: miksi äänestää KD:n ehdokasta, jos voi äänestää varmemmin läpimenevää Kokoomuksen ehdokasta? Näin siis muissakin vaaleissa.

Keski-Euroopassahan sikäläiset kristillisdemokraatit ovat "kokoomus", mutta Suomen KD:lle olisi uskoakseni tärkeää profiloitua vähän muuksi kuin kirkkokokoomukseksi. Ihan vaan sen erottumisen takia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kristillisdemokraattisten puolueiden kannattajien profiili Keskieuroopassa on täysin erilainen kuin Suomen Kristillisdemokraateilla.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Miksi KD ei antanut tukeaan Huhtasaarelle joka sentään edustaa kristillisiä arvoja aidoimmillaan?

Kristityistä ei ota erkkikään selvää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siksi, että kristillisdemokraatitkin saavat tehdä päätöksensä omien arvojensa pohjalta.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Vuoden takaisessa haastattelussa Helsingin juuri valittu piispa epäili et Laura ei edusta kristillisiä arvoja laisinkaa tai on ymmärtänyt ne jotenkin kierosti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Jokaisella toki saa asiasta olla oma mielipiteensä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Voidaan myös perustellusti epäillä sitä, että kuuluuko ko. Helsingin piispa ulkoisen kristikunnan piiriin itsekään.

Mitä Huhtasaareen tulee, en tunne hänen kirkollista taustaansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Jokainen voi tästäkin vapaasti muodostaa oman mielipiteensä. Helsingin piispa kuitenkin valittiin tehtäväänsä vaalilla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #49

Mitä vaalit tähän asiaan kuuluu? Näitä asioita ei päätetä huutoäänestyksellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #52

Piispoista päättää kirkolliskokus omien sääntöjensä mukaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyseinen tuleva piispa on myös mieltä, että ev.lut.kirkolla on paremmat ja laajemmat rekisterit kuin SUPOlla, enemmän väkeä kuin poliisilla ja sen tulisi käyttää tuota voimaansa asiansa edistämiseen. Hän myös n.s. "poltti päreensä" kun helsinkiläiset vapaa-ajattelijat järjestivät kasteen poispesutilaisuuksia Katumajärven vedellä. Hänellä noita mielipiteitä näyttää riittävän. Parempi toki niin, kuin olla hajuton ja mauton.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #51

Ja mitenkähän tämä liittyy Suomen tasavallan presidentin vaaliin tai kristillisdemokraattien puoluekokoukseen?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #58

Tuossa oli jo niin monta uutta piispaa koskevaa kommenttia, että uskalsin kantaa n.s. korteni kekoon. Mutta juuri se korsi taisi katkaista "sananvapauskamelin selän" ja sai Lukkalan reagoimaan keskustelun rajojen ylittämisestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #65

Mielestäni ev.lut. kirkko ei varsinaisesti tähän keskusteluun kuitenkaan kuulu. Kiitos kuitenkin henkilööni menevästä kommentista jälleen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #69

"Henkilöön menevästä"? Käsittääkseni kommentoin Lukkalan reagointia minun kommentiini, en Lukkalan persoonaa mitenkään muuten. Kaikki Lukkalan henkilökohtaiset tuntemukset ovat siis tältä osin hänen omiaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #72

Annoit ymmärtää kommentillasi, että katkaisin jotenkin blogissani sananvapauden?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #74

Ihmettelin vain miksi vasta minun piispakommenttini sai vastaukseksi kommentin jossa kerrotiin sen olevan ohi keskustelun aiheen. Sehän ei ollut ensimmäinen tuossa sivupolussa. Jotenkin siis se nimenomaan hersytti tuon kommentin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #82

Älä tee johtopäätöksiä puolestani. Koska kysymyksessä on juuri kd, kirkko ja piispanvaalitkin sivuavat keskustelua. En kuitenkaan halunnut niistä tulevan keskustelun pääaihe.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #85

En yrittänytkään tehdä johtopäätöksiä Lukkalan puolesta vaan ymmärtää mitä hän itse tykönään on päätellyt ja miksi. Mutta eiköhän tämä riitä tästä aiheesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #86

" Joten siis se nimenomaan hersytti tuon kommentin". Johtopäätös?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #89

Ehkä emme jatka tästä aiheesta jottei nouse pääasiaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #91

Voimme hyvin lopettaakin. Mutta peiliinkin voi joskus vilkaista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onhan tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhunut julkisuudessakin tehokkaan katumisen merkityksestä, joten on vaikea kuvitella, etteivät "tarpeeksi kristityn" kriteerit hänen kohdallaan täyty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se oli juuri kirjoitukseni otsikon valinnan syynä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Voihan Sauli Niinistön vaalikampanjaa tukea näinkin. Ei itse lähtisi kuitenkaan tälle linjalle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos puolue asettuu jonkun ehdokkaan (valitsijayhdistyksen ehdokas) taakse, säästää se paljon rahaa ja vaivaa mahdolliseti tuleviin maakuntavaaleihin ja seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Kuitenkin puolue saa näin kerrottua minkälaista ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa se haluaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset