plukkala

HS:n elokuun puoluegallup

HS:n tänään julkaisema mielipidekysely puolueitten kannatuksesta vahvistaa puolueitten kannatusten viimeaikaista kehitystrendiä. Tutkimuksen on toteuttanut Kantar TNS. Se haastatteli yli 2600 äänestysikäistä suomalaista.

Kokoomus jatkaa ykkösenä.Sen kannatus on nyt 20,7%. Vihreiden koko vuoden tasaisena jatkunut kannatuksen kasvu on nostanut sen jo toiseksi, kannatus 17,5%. Keskusta ja SDP tasapäin seuraavina 17,3%:n kannatuksillaan. Eli käytännössä Vihreät, SDP ja Keskusta ovat aivan tasoissa.

Kesäkuussa hajonneen Perussuomalaisten kannatus näyttää jakautuneen siten, että halla-aholaiset saisivat nyt 7%:n kannatuksen ja Perussuomalaiset jättänyt UV/ST saisi nyt vain 1,7%. En kuitenkaan usko näiden ryhmien kannatusten vielä vakiintuneen. Kunhan UV/ST merkitään puoluerekisteriin, tilanne voi vielä suurestikin muuttua.

Muiden eduskuntapuolueitten osalta näyttää tilanne jatkuvan varsin vakaana.

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005342732.html

Uskon, että erityisesti Keskustan ja SDP:n puoluetoimistoissa tutkitaan tätäkin gallupia erityisen tarkasti. SDP:n kannatuksen lasku kertoo siitä, että se ei oppositioasemastaan huolimatta ole onnistunut vakuuttamaan äänestäjiä. Moni kokee puolueen paikalleen jämähtäneeksi entisen säilyttäjäksi. Keskusta varmasti nyt maksaa Sipilän Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen toteuttamasta demokratiaa halveksivasta hallitusratkaisusta. Vihreät puolestaan on onnistunut oppositiopolitiikassaan. Se puhuttelee nykyisin nuorten lisäksi myös keski-ikäisiä.

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti. Erityisesti tämä näkyy nyt työelämässä ja kaupungistumisessa. Ne puolueet, jotka niihin kykenevät nopeasti reagoimaan, selviävät voittajina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse odotan ylen galluppia koska he julkaisevat tutkimusdatansa hyvin tarkkaan. Näissä gallupeissahan oli viime kuussakin merkittävät erot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kovin samansuuntaisia ne ovat olleet. Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen tilanne PS:n ja UV/ST:n välillä on vielä epävakaa, kuten kirjoitin. Sillä ne suurimmat erot Ylen ja HS:n välillä ovat olleet.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Niin no, persujen kannatus edellissä HS-gallupissa oli 6,2% kun samoihin aikoihin ylen gallupissa 8,8%

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kannattaa muistaa, että Perussuomalaisten hajoamisesta on vastaa runsaat kaksi kuukautta. Tilamme voi paljonkin näiden kahden osalta muuttua, kunhan UV/ST on virallisesti puolue. Itse ajattelen myös, että ennen eduskuntavaaleja voimme nähdä näistä ryhmistä vielä loikkauksiakin?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Jyväskylässä kaksi persujen valtuutettua, aivan kärkimiehiä, loikkasi Keskustaan. Siniset eivät näyttäytyneet heille vaihtoehtona. Maltilliselle väelle löytyy ottajia.

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/jkyla_ps_ke...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Tämä tulee näkymään myös eduskuntaryhmien osalta. Kunnanvaltuustoissa tätä tapahtuu jo kaiken aikaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

HS:n gallupiesta vielä pienenä yksityiskohtana se, että Kansalaispuolue, joka merkittiin puoluerekisteriin jo viime joulukuussa, ei ole mitenkään nostanut ryhmä muiden kannatusta. Se on yhä vielä noin 2%.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Tuotakin 2 % pottia on aika moni jakamassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä tässä maassa pienpuolueita riittää.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Hesarin otsikko:
"Vihreät nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja sai parin kuukauden aikana 80 000 uutta äänestäjää"

Hetkinen! Onko jossain jo pidetty vaaleja, joista mulle ei ole kerrottu?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tyypillinen toimittajan tekemä otsikko. Huomion kalastelua?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vihreät ovat perinteisesti menestyneet gallupeissa. Puhelimeen on helppo vastata, mutta jaksaako mennä äänestyspaikalle?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Näin oli ainakin aikaisemmin. Vihreät saivat kuitenkin kelpo tuloksen jo kuntavaaleissa. Mutta kysymyksesi on kuitenkin hyvä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Kun ottaa huomioon senkin, että gallupeilla on merkitystä bandwagon-ilmiöön niin vihreät ovat nosteessa. Mutta kauanko se jatkuu kun vuoroin ylös nostetaan, vuoroin alas lasketaan, kas siinä pulma.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Myöskin vasemmiston ja oikeiston raja on monen äänestäjän mielessä hämärtynyt. Niin paljon puolueet muistuttavat jo toisiaan, varsinkin oikeisto-vasemmisto akselilla. Nuorille äänestäjille varmasti akseli liberaali-konservatiivi akseli on jo tärkeämpi. Vihreät koetaan liberaaliksi puolueeksi ja vahvistaa juuri nuorten keskuudessa tätä bandwagon ilmiötä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #23

"Mutta kauanko se jatkuu kun vuoroin ylös nostetaan, vuoroin alas lasketaan, kas siinä pulma."

Nousu jatkuu niin kauan kuin vihreät joutuvat vastuuseen oikeista päätöksistä jotka vaikuttavat kansakunnan ja kansalaisten elämään. Nyt oppositiossa on, kuten tavallista, helppo saada hallituksen päätökset näyttämään kansalaisia rankaiseviksi vaikka ne olisivat miten hyvin perusteltuja ja tilanteen vaatimia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Ilmiselvästi äänestäjien mieliteet ovat muuttuneet persujytkyistä selvästi liberaalimpaan suuntaan. Lisäksi joka vuosi kuvioon tulee lisää täysin uusia äänestäjiä. Vihreät ovat onnistuneet oppositiopolitiikassaan. Mutta kuinka kauan äänestäjien suosio kestää?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #6

Tänä vuonna oli kuntavaalit, sieltä varmaan on mahdollista etsiä jonkinlainen vastaus kysymykseesi. 12,4 prosentin kannatus vaaleissa oli aika lähellä galluplukemia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Juuri näin. Vihreät saivat kuntavaaleissa kelpo tuloksen. Hyvin lähelle silloisia gallup-lukujaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Gallup oli todella huonosti suoritettu, tarkoitushakuista! Ei kerrottu miten osanottajat valittiin, ei myöskään epätietoisten määrää, mikä on todella merkityksellistä. Tyypillinen hesarin ulosanti: vain mielipiteitä, ei mitään informaatiota. Ja mitä se kysely perussuomalaisille olikaan: haluatko todellakin äänestää Halla-ahon perussuomalaisia vai uuvatteja? On vain yksi perussuomalaiset, uuvatit ei ole edes puolue. Tällaiseen muka-galluppiin ei voi kiinnittää mitään huomiota. Vaalit tulevat olemaan jotain aivan muuta. -En löytänyt myöskään tns:n sivuilta tätä galluppia ja tarkempaa tietoa siitä. Sitä ei ole tarkoitusta tietää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kirpaiseehan tuollainen kylmä suihku kuukaudesta toiseen, mutta kyllä se siitä helpottaa, kun yli pääset!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Perussuomalaisten "suuruuden aika" Suomen politiikassa on peruuttamattomasti ohi. Se päättyi puolueen hajoamiseen kesäkuun puoluekokouksessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin kauan, kun olen seurannut ja kirjoittanut puolueitten kannatuksista täällä puheenvuorossa, on joukko perussuomalaisia pitänyt tutkimuksia aina manipuloituina silloin, kun ne eivät ole miellyttäneet.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

[SDP:n kannatuksen lasku kertoo siitä, että se ei oppositioasemastaan huolimatta ole onnistunut vakuuttamaan äänestäjiä.]

Mielestäni demarien lasku johtuu pitkälti kannattajakuntansa ikääntymisestä.
Demarit ovat puolueuskollisia kyllä, nuoret vaan ei syty.

Jos nykyisellä kurituspolitiikalla oppositiopuolue ei kasva se on exodus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demareiden ikääntyminen on varmasti osasyynä SDP:n kannatuksen laskuun. Normaalisti oppositioasemassa oleva puolue kykenee lisäämään kannatustaan. Nuoret vain kokevat sen nyt vanhaan jämähtäneeksi, eikä se siksi pysty sytyttämään nuoria. He hakevat jotain muuta kuin menneisyyttä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Varmin havainto lienee, että suuret siirtymät ovat arkipäivää. Siis useiden prosenttien nopeatkin kannatusten muutokset.
Uskompa, että vielä rytisee monin tavoin.
Ovatko vihreät kupla paljastunee mahdollisessa hallitusvastuussa. Media ainakin käsittelee heitä omanaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Viimeksi hallituksessa ollessaan luikkivat muistaakseni oma-aloitteisesti oppositioon, kun tuli vastuun kantamisen aika. Siinä ei tarvittu äänestäjiä lainkaan vaikutusvallan hävittämiseen. Vihreät osasivat tehdä sen ihan itse.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi olla, että asiaa ei tarvitse odottaa edes ensi vaaleihin saakka? Kun kokee olevansa vahvoilla, voi tehdä helposti virhearvioita?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Aika helposti voi hukata ravintola Mattolaiturin terassille Teslalla sampanjaa juomaan ajavat citytrendikkäät. Ei siinä tarvitse vesimelonin kuori paljoa haljeta, kun sisuksen väri jo säikäyttää nämä liberaali-konservatiivijaon mukaan valinneet karkuun. Siinä ei yksi Antero Vartia riitä...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Odotellaan rauhassa. Annetaan Vihreiden olla aikansa voimansa tunnossa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Keskusta varmasti nyt maksaa Sipilän Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen toteuttamasta demokratiaa halveksivasta hallitusratkaisusta."

Näillä sivuilla pohdinta tuntuu köykäiseltä.

Maatamme hallitsee nyt epädemokraattinen hallitus, jota ei kuulemma voida kammeta, sillä ylin oikeusastekin on todennut, että homma on hallussa, eli ei tehty mitään väärin.

Mielestäni on vähintäänkin kohtuutonta, että hallituksemme ministereistä iso osa on demokratian vastaisesti valtioneuvoston jäseninä ja päätöksiä tekevinä ministereinä.

Silppuministerit ja puhemies, voisivat pikimmiten tunnistaa oman paikkansa ja jättää tehtävänsä.

Heidän kannatuksensa on olematon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt Mirjami, olet väärässä. Sipilän ratkaisun jälkeen, kun perussuomalaisaet hajosi, tätäkin asiaa pohdittiin US-puheenvuorossa

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238474-vaih...

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/238671-suun...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pekka, en millään jaksa/viitsi lukea kaikkia kommentteja! Pohdinnat ovat pohdintoja, vailla realiteetteja.

Väärässä oleminen on aina mahdollista, riippuu siitä, kuka on sanojana.

Nämä Puheenvuoro -jutut ovat aina mutu -juttuja ja siksi arvottomia. Kuten tämä omanikin.

Silti on todettava, että hallitus hakee nyt aikaa.

Liian paljon on mennyt poskelleen, eikä loppuaika riitä korjausliikkeisiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yksittäisten ihmisten mielipiteet ovat varsin usein mutujuttuja. Mutta jotenkin se ihmisen mielipide muotoutuu. Sen takana on ko henkilön arvoja ja omia kokemuksia. Niistä mielipide muotoutuu.

Myös puolueiden ovat jonkun ryhmän mielipiteitä. Nekin muodostuvat arvoista ja kokemuksista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#33 Vaarallisinta onkin, kun mielipiteitä manipuloidaan. Massojen merkitys korostuu puolueiden kannatuksissa.

Perussuomalaisten 'jytkyt' olivat muutoksille alttiiden mielipiteiden altistamista populistiselle vallalle, joka lopulta näytti 'närhen munat' eli valta petti äänestäjänsä liittoutumalla puolueisiin(kesk. kok.), joiden tahtipuikko määräsi orkesterin sävelsoinnin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Mitä persujen sitten olisi tullut tehdä? Pysyä ikuisena oppositiopuolueena?

Jokainen meistä on alttina uutisvirralle. Sen ja ympäristön kautta ihmisten mielipiteet muuttuvat. Omat arvot ja kokemukset puolestaan vastustavat muutosta. Pitäisikö siis uutiset kieltää, jotta ihmisten mielipiteitä ei manipuloitaisi?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kansanäänestys hallituksen luottamuksesta aina vaalikauden puolessavälissä olisi demokraattinen ratkaisu varsinkin tilanteessa jossa istuva hallitus ei älyä erota.

Hallitus saisi tällä tavalla myös kansalaisilta välitodistuksen.

Parantaisi uskoa poliittiseen järjestelmään ja lisäisi kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Miksei sitten järjestettäisi eduskuntavaaleja vaikka joka toinen vuosi? Tai miksei vaikka joka vuosi, niin tulisi niitä kaipaamiasi "välitodistuksia"?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kunhan vasurit luovuttavat vielä prosentin ja demarit pari prossaa, niin alkaa Vihreiden kannatus olemaan kohdillaan. Jokohan tuo lokakuussa toteutuisi?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toivossa on varmaan hyvä elää? Kommenttisi tuovat hyvin mieleen persujen kommentit ennen jytkyjä puolueen kannatuksen silloin voimakkkaasti kasvaessa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Trendeillä on taipumus jatkua. Sieltä kasvu on tähän saakka tullut, eikä noilla ole konsteja vuotoa tukkia. Kepun ja persujen äänestäjät valuvat nukkuviin, eikä presidentinvaalikaan heitä sieltä herätä. Vihreät taas saa Haavistosta hyvän nosteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Trendeillä on myös tapana kääntyä. Tosin totta on, että Haavisto presidenttiehdokkaana voi antaa Vihreille nostetta. Toinen asia sitten, miten kauan noste kestää. Viimeksi se ei ollut pitkäkestoinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Taidatkos sen selkeämmin sanoa: vihreät on vasemmistopuolue.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sieltä suunnalta ainakin Börje tuntuu kannatusta hakevan?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #43

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset