plukkala

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen

Yleisesti ottaen presidentti Sauli Niinistön vierailua Valkoisessa talossa on pidetty menestyksenä. Seurasin itsekin suorana presidenttien tidotustilaisuutta viime yönä. Sain sen käsityksen, että maiden väliset suhteet ovat hyvällä tolalla.

Tänä aamuna media on raportoinut ja analysoinut tapaamista tarkasti. Mm. Yle oli kutsunut Matti Vanhasen  muiden mukana keskustelemaan presidenttien tapaamisesta. Ylen aamupäivän ajantasassa esiin nousi presidenttiehdokas Matti Vanhanen. Hänen mukaansa Niinistön olisi tullut heti korjata Trumpin lapsus Suomen Hornet kaupoista. " Suomi on ostamassa meiltä Hornetteja". Trump käytti preesens/futuuri-muotoa. Suomi on jo Hornetit ostanut. Hornet ei ole edes ehdolla Suomen tulevaksi monitoimihävittäjäksi. Niinistö korjasi Trumpin lapsuksen heti tiedotustilaisuuden jälkeen twiitissään.

Suomessa kaikki tietävät, että koko hävittäjähankintaa vasta selvitellään. Ehdolla on useita konetyyppejä useista eri maista. Tarjouspyynnötkin lähetetään vasta ensi keväänä. Päätöksen hankinnasta tekee tuleva hallitus joskus ensi vuosikymmenen alussa.

Näitä Matti Vanhasen ajatuksia on jo paljon arvosteltu. Hän kuitenkin "presidenttiehdokkaana" puolustaa näkemyksiään.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005345059.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kumpi mahtoi tehdä suuremman lapsuksen presidentti Donald Trump vai presidenttiehdokas Matti Vanhanen?

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Kyllä suuremman lapsuksen teki Matti Vanhanen, presidenttiehdokas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

kanssasi aivan samaa mieltä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Samaa mieltä minäkin. Vanhasen lausumasta jäi se kuva, että kilpailijasta pitää sanoa jotakin negatiivista ja kun asiallista asiaa ei löytynyt, täytyi tyytyä nypertämään tällaista desimaalipikun oikealta puolelta kaivettua juttua. Ja Haavisto sitten taisi vielä säestää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Yle ei kuitenkaan kutsunut ehdokas Haavistoa jakaamaan "viisauttaan" radioon kaikelle kansalle.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Jotainhan Vanhasen ja muiden Salen vastaehdokkaiden on yritettävä, mutta kuten tässäkin Matin tapauksessa nähtiin, kiville menee helposti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni myös Yle teki virheen kutsuessaan presidenttiehdokas Matti Vanhasen analysoimaan presidentti Sauli Niinistön ja Donald Trumpin tapaamista Valkoisessa talossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Paha moka. Vielä pari tällaista, niin alan vakavasti harkitsemaan Salen äänestämistä jo ensimmäisellä kierroksella...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kuka Vanhasta presidentiksi äänestäisi, Roosevelt hoiti hommansa sodankin aikana pyörätuolissa, mutta pääministeri Vanhanen luovutti heti kun joutui jalkaleikkaukseen. Ja muistikin pätki.

Ja huokaileekin lauseen / virkkeen päätökseksi, vai minkä loppuhenkosen lienee kaiketi tehokeinoksi opetellut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Taisi olla Vanhasen luovuttamisen syynä kuitenkin olla jokin muu?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Suomi lähettää ensi vuonna viidelle lentokonevalmistajalle virallisen tarjouspyynnön. Suomi odottaa vastauksia viimeistään vuonna 2019 ja aloittaa samaan aikaan neuvottelut ja keskustelut tarjoajien kanssa.

Pudotuspeliä ei kannata aloittaa vielä. Kun neuvotteluihin vedetään mukaan mahdollisimman monta kilpailijaa, veronmaksaja saattaa säästää pitkän pennin, kun samalla kukaan kandidaateista ei voi olla varma asemastaan.

Nyt presidenttiehdokas Vanhanen alkaa pudottaa jo ensimmäistä ehdokasta suosimalla ruotsalaista Jas Gripen hävittäjää. Onneksi Vanhanen ei ole päättämässä hankinnasta !

Hankintapäätös hävittäjistä tehdään vuonna 2021. Päätöksen toimittajasta tekee Suomen hallitus. Päätöksen pohjana tulee olemaan tulevan monitoimihävittäjän sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus ja teollinen yhteistyö, elinkaarikustannukset sekä hankinnan turvallisuus- ja puolustuspoliittinen vaikutus.

Suomen ilmavoimilla on nyt 25 vuoden kokemus, yhteistyö ja yhteydet Boeing F/A-18C Hornet hävittäjä toimittajaan. Täytyy olla aika mestari, jos pystyy ohittamaan tämän kokemuksen pelkästään perustelemalla konetyypin vaihtoa henkilökohtaisella poliittisella näkemyksellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Matti Vanhanen on jo pitkään kehunut Gripenin erinomaisuutta muihin verrattuna. Nyt hän kuitenkin löi kirveensä kiveen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Lyö myös kirveensä kiveen sen Gripenin kohdalla. Tosiasiassa se on tarjokkaista heikoin sekä ominaisuuksiensa suhteen että tomittajan kyvyn suhteen taata kriisitilanteessa huolto ja täydennys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Annetaan nyt kuitenkin asiantuntijoiden ratkaista tämä asia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tässäkö on taas malliesimerkki kepulaisesta kauppapolitiikasta. Ennen kuin kilpailutusta on päästy edes aloittamaan, keskustan presidenttiehdokas on ehtinyt esiintymään yhden hävittäjiä tarjoavan yrityksen puolesta. Varsinaista kaupantekoa.
'
No tekihän Vanhasen II -hallitus elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen johdolla ne tuulimyllytukiaisten kaupatkin. Suomen julkinen sektori on maksamassa tuulisähköfirmoille 12 vuoden jaksolta
3 500 - 4 000 miljoonaa euroa. Se mikä tuossa kaupassa on vastikkeena suomalaiselle yhteiskunnalle näille miljardeille, on jäänyt jäänyt epäselväksi.

Nyt pitäisi kepun presidentivaaliehdokkaalta ja hänen vaaliorganisaatiolta poistaa hävittäjähankintaan osallistuvien asiantuntijajäsenten puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet, jotta nämä saisivat rauhassaa keskittyä hankinnan valmisteluun ja läpivientiin. Työrauhaa heille.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

"Suomen ilmavoimilla on nyt 25 vuoden kokemus, yhteistyö ja yhteydet Boeing F/A-18C Hornet hävittäjä toimittajaan. Täytyy olla aika mestari, jos pystyy ohittamaan tämän kokemuksen pelkästään perustelemalla konetyypin vaihtoa henkilökohtaisella poliittisella näkemyksellä."

Olen samaa mieltä. "Qualitia potentia nostra", laatu on voimamme. Se on ilmavoimiemme motto. Antaisin ilmavoimien omille arvioille paljon suuremman roolin kuin Vanhasen kaltaisten poliittisten puliveivareiden puheille. Ilmavoimat tietävät, että he tulevat käyttämään hankittavia hävittäjiä useiden vuosikymmenien ajan ja he tuntevat ilmasodan luonteen parhaiden.

He myös tietävät, että joko hankittavien koneiden määrä on rajallinen ja/tai hankintaan käytettävät määrärahat/vastakaupat etc. ovat rajallisia, joten he tietävät, että heillä on käytössään rajalliset resurssit, joita käyttämällä heidän tulee tehdä parhaat valinnat. He osaavat tehdä tarpeelliset valinnat ilman poliitikkojen päsmäröintiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Erinomainen kommentti. Sen verran politiikot kuitenkin asiaan vaikuttavat, että rajaavat käytettävät resurssit hankkeelle.

Olli Kankaanpää

Entinen kaverini on entinen Suomen ilmavoimien komentaja. Edes ennen tarjouskilpailua et voi ilmoittaa suosikkiasi, tulee kalliiksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Matti Vanhanen tulee kokemaan saman kuin Paavo Lipponen presidentinvaaleissa 2012.

"Kumpi mahtoi tehdä suuremman lapsuksen presidentti Donald Trump vai presidenttiehdokas Matti Vanhanen?"

Lentäjät tulevat valitseemaan seuraavan hävittäjän.

https://www.aamulehti.fi/maailma/lentaja-kertoo-na...

ps://f35.com/global/participation/finland/translate/fi

Tässä vaihtoehdot.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Asiantuntijat valitsevat, ja hyvä niin.

Pekka Iiskonmaki

''Presidenttiehdokas Matti Vanhanen''

Hajuton, mauton ja saamaton. Siinä on oikeaa ainesta Suomen presidentiksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

No, toisaalta siitä päättää hajuton ja mauton Suomen kansa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten niin saamaton? Torppasihan Vanhanen 90-luvun alussa ponnellaan ydinvoimalahankkeen, jotta Olkiluoto 3 valmistumistakin tässä edelleen odotellaan.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/90631-vanhasen-hi...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh! Siinä Vanhasen saavutukset sitten ovatkin. Nuorisosäätiön lisäksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Muistaakseni hankki Merikukallekin vaalirahoitusta Kehittyvienmaakuntien Suomelta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Kehittyvien naakuntien Suomi taisi olla kovin "rakas" hanke, vaikkei hän siitä "mitään" tiennytkään?

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #23

Taisi olla Grimaldien suvun hanke Finnlines Oyj:llä?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Vanhanen on säälittävä vallankipeässä irtopisteiden keruussaan. Onneksi tämä presidentin tehtävään täysin kelvoton ehdokas ei tule saamaan vaalissa hajaääniä enempää.

Pekka Iiskonmaki

#27
Tekemättä mitään pääsee politiikassa pitkälle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vaikkei tekisikään mitään, voi senkin puhumalla läpiä päähänsä sössiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset