plukkala

SDP ja hukattu vuosi

Vuosi sitten SDP:n sisällä alkoi ilmetä selvää tyytymättömyyttä puolueen puheenjohtajaan. Takana olivat eduskuntavaalit, joissa SDP jäi neljänneksi ja oppositioon. Puolueen kannatus laahasi ja syntyi Antti Rinteen vastainen oppositioliike puolueen sisään. Tämä oppositio etsi SDP:lle uutta puheenjohtajaa helmikuun puoluekokoukseen. Oppositio oli tyytymätön puolueen tilaan ja vaati SDP:n uudistumista. Keskustelu kävi kuumana.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226255-sdpn-puheenjohtajapeli

Erinäisten vaiheitten, osin erikoistenkin, jälkeen Rinteen vastaehdokkaiksi nousivat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Antti Rinne valittiin kuitenkin jo ensimmäisellä kierroksella jatkokaudelle. Samalla selvisi se, että SDP menee eduskuntavaaleihin 2019 Antti Rinteen johdolla.

Vuosi on kulunut tämän SDP:n sisäisen opposition äänten voimistumisesta. Kuitenkin tilanne on täysin sama kuin vuosi sitten. Puolueen kannatus mataa runsaassa 15%%:ssa. Vihreätkin jo kirkkaasti ohittivat SDP:n. Puolueen ongelmatkin ovat aivan samat kuin vuosi sitten. Puolueen kannattajien ikärakenne, nuoret eivät tunne puoluetta omakseen.  Ja erityisesti se, että puolue on vielä nytkin vuosi myöhemmin viime vuosituhannen juoksuhaudoissa.

https://yle.fi/uutiset/3-9821800

https://yle.fi/uutiset/3-9821779

Ainoana erona viime syksyyn on se, että sisäisen opposition ääni on tällä kertaa viime syksyistä voimakkaampi. Näin SDP hukkasi vuoden uudistumisestaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paavo Väyrystä mukaellen voin nyt todeta, että minä kirjoitin tästä jo vuosi sitten, mutta SDP ei minua uskonut ;))

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Sillä ikäjakaumalla joka demareissa on voi huoletta todeta että jatkossa SDP laskee laskee ja laskee. Se on ihan tilastoja seuraamallakin selvää. Ei kannatusta nuorissa, minkäs teet. En näe tietä muutokseen tuon osalta. Vuosiahan voi (ehkä) mennä ennenkuin puolue on reilusti alle 10%, mutta suunta on vakaasti alaspäin. En oikein usko että SDP koskaan enää on kolmen suurimman puolueen joukossa. Saman voisi osin todeta kepullekin, mutta näen vielä muutaman mahdollisuuden heillä (eivätköhän nekin sählää tosin..).

Muutamia vuosia sitten Urpilaisen aikana eräs täällä Uudessa Suomessa totesi että syö hattunsa mikäli demarit tuosta nousee.... siinä vaiheessa varoittelin (hatun syöminen kuulostaa vaaralliselta), koska itse uskoin nouseva ja nousihan se Rinteen avulla. Tosin mikä tahansa puhuva pää olisi kai käynyt eli suuri osa porukkaa oli vain Urpilaiseen täysin pottuuntunut, vaikka kuinka Juttaa puolustavia puheenvuoroja on ollut. Gallupeissakin sen jälkeen SDP kävi kärjessä peräti. Siinä oli vielä mahdollisuus uudistua, mutta olihan se vähän sellainen höpsö ajatus että he kykenisivät uudistumaan. Selvästikään noin vanha laiva ei osaa kääntyä eikä uudistua (siihen oli vielä viimeinen mahdollisuus, jonka sähläsivät.. vanha koira/puolue ei opi uusia temppuja nähtävästi) eli nyt itsekin arvioin että tästä ei SDP enää nouse. Omista kannattajistaankin monet sanovat ettei ole puolueella selviä linjoja tulevaisuutta ajatellen... Eikä ole niitä nuorempia äänestäjiäkään ja vanhat tuppaavat vuosi vuodelta kuolemaan... varma kaava kannatuksen alentamiseen.

Ei mikään Rinteen "äijäfeminismi" tuo ääniä heille, vaan menettää ääniä.... eivätkö tajua, ... sellaiset äänet menevät vihreille ja Touko Aallon porukalle (onnittelut kannatusta nostavasta puheenjohtajan valinnasta vihreille...). Osin tuollainen myös karkottaa persuihin porukkaa tahi nukkuviin. Ei SDP voi tapella voittoisasti vihreitä vastaan noilla taistelukentillä... Vihreissä sentään on jotain järkevääkin uudistusmielisyyttä (ikävän monen typeryyden lisäksi).. vaikkapa perustulo mitä SDP tietenkin vastustaa, koska uudistumiskyky nollassa eikä tulevaisuutta haluta nähdä saati kohdata.

En oikein kenellekään nuorelle (SDP:n kohdalla kuka tahansa alta 50-vuotias) suosittelisi tuohon puolueeseen liittymistä. Olen täysin häkeltynyt mikäli tuo puolue pystyy uudistumaan ja nousemaan kannatuksissa tai edes pysymään yli 15% kohdalla. Äänet satelevat nukkuviin, vihreisiin, persuihin... vaikka oppositiossa oli täydellinen paikka nousuun. Kun eivät oppositiossakaan kerää tuon enempää ääniä tässä Suomen tilanteessa, niin kannattaa pelätä mitä se kannatus olisi hallituksessa eli olisiko edes sitä 10% luokkaa enää....

Olettaisin että viimeistään ensi vuonna sukeltaa alle 15% eikä siitä koskaan enää takaisin sen yli nouse. SDP:ssä pitävät kuulemma oikein kokouksia jatkossa että mites pitäisi uudistua :D Voi hyvin arvata noiden kokousten tulokset... eivät he aidosti osaa/halua uudistua. Syitä nyt on toki monia, mutta niistä viis kun tulos on mikä on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällä SDP:n nykyisen kannattajakunnan rakenteella ei näytä siltä, että SDP pystyisi mitenkään linjaansa muuttamaan. Puhumattakaan siitä, että nuoret taas puolueen nykyisellä linjalla siitä kiinostusivat. Maailma vaan on erilainen kuin viime vuosituhannella.

Ennen helmikuun puoluekokusta oli yritystä linjan uudistamiseen havaittavissa, mutta Rinne "taitavana politiikkona" ajoi sen nopeasti alas. Ei hyvältä demareille näytä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Henkilöspekulaatiot ovat aina hauskoja, mutta asiaan liittyy myös oikeata poliittista keskustelua, jonka voisi suunnata vaikka tänne:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2426...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Harkitsin hetken itsekin Nummelinin blogin nostamista tähän keskusteluun. Nummelin blogissaan kuitenkin pohtii vain jotakin pikaratkaisua SDP:n ahdingon ratkaisemiseen. SDP:n ongelmiin vain ei ole mitään pikaratkaisua. Jos puolue aikoo nousta takaisin "valtionhoitaja puolueeksi", on sen pakko myöntää tosiasiana se, että maailma ei ole enää sama kuin 90-luvulla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Puolue aloittaa pitkäjänteisen ohjelmatyön. Työryhmien otsikot ovat:

1. Teknologinen kehitys ja työn murros
2. Ihmisen toiminnan vaikutukset maapallolle
3. Demokratian ja osallisuuden tulevaisuus
4. Kansainvälisen politiikan uusjako
5. Talous ja eriarvoistuminen
6. Rakennemuutos ja kaupungistuminen

Olisi mukavaa, jos keskustelijat osaisivat perustella puoluevalintansa esimerkiksi mielipiteillä näistä kysymyksistä, eikä sillä, miten joku on viime aikoina seonnut sanoissaan tai sängyssään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Varmasti listassa on aivan oikeita aiheita. Mutta se yksi hukattiu vuosi painaa nyt. Veikö se SDP:n uudistumiselta liikaa aikaa? Kannatus painuu, ja nuoria puolue ei yhä vieläkään kiinnosta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällä menolla SDP ei ole enää seuraavissa vaaleissa enää ns. "suuri puolue". Riittääkö tämän "pitkäjänteisen ohjelmatyön" mukana tulevien "työryhmien" nimittäminen? Riittääkö siihen SDP:n jäljellä oleva aika ennen kannatuksen lopullista romahtanmista?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minusta ei vuosi ole tarpeeksi, mutta hukattu vuosikymmen tai kaksikin olisi jo asiaa.

Demareilla oli poliittinen värisuorakin jossain vaiheessa, mutta köyhyys ja pienen ihmisen asiat eivät kohentuneet.

Demreilla oli viisi vaalikautta presidenttinä oma henkilö pidempään kuin Kekkonen, mutta Kekkosen kautta haikaillaan, vaan ei demaripresidenttien kaudesta kukaan puhu halaistua sanaa.

Koivisto oli takahuoneiden peluri, Ahtisaari olisi tarvinnut toisen kauden, Tarja Halonen oli ensimmäinen naispresidentti, mutta ei muuta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet oikeassa. Siksi ilmeisesti demarit vielä ovatkin viime vuosituhannella. Maailma ja elämä on tänään aivan erilainen.

Mutta jo vuosi sitten osa demareista näki, että jotain olisi syytä tehdä. Vuosi on kuitenkin kulunut, mutta mitään ei ole kuitenkaan tehty. Siksi tilanne on täysin sama kuin vuosi sitten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Se värisuorakin on eläkeiässä ja ulkopoliittista kokemusta ei ollut ainoallakaan SDP:n presidenttikisaan osallistuneista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muunlaista ratkaisua SDP:lle esittävät mm. Lasse Lehtinen, Paavo Lipponen ja Mikael Jungner. Paavo Väyrystä mukaellen puoluejohto ei heitä kuitenkaan uskonut?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Lipponen todennäköisesti nukkuu presidentinvaalien aikaan yönsä rauhallisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Niinpä! Ja miksi ei nukkuisi?

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Pitäisi ymmärtää, että sosialidemokratia ei käy kaupaksi nuorille eikä oikein muillekaan ja kun ei tule uusia jäseniä eikä kannattajia nuorista, niin silloin ollaan jo todella suurissa vaikeuksissa.

10:n vuotta on mennyt, eikä asioiden eteen olla tehnty yhtään mitään. 10:n vuotta pelkkää vaalitappiota, vaalitappion jälkeen. Tappiot alkoivat jo eduskuntavaaleista 2007 alkaen eikä loppua tappiokierteelle näytä tulevan. On ollut jo kolme puheenjohtajaa tänä aikana eikä tulos ole tästä huolimatta parantunut ollenkaan. Suunta on koko ajan alaspäin.

Kun puolue ei kykene uudistumaan, niin se kuolee vähitellen pois. Näin tässä nyt näyttää demareille käyvän. Jotain tarttis kyllä tehdä, mutta mitä kaikkea?

En tiedä, koska ajattaleva ja kykenevä nuoriso kiertää nykyään sosialidemokraatit kaukaa. Onko puolueella enää mitään annettavaa kannattajilleen ja äänestäjilleen. Siltä pahasti näyttää, että ei juurikaan ole mitään annettavaa puolueella äänestäjille. Surullaista mutta totta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sosialidemokraateille ei näytä edes Euroopan tasolla olevan kysyntää, kun tarkastelee viimeisiä Eurtoopassa käytyjä vaaleja. Kovin harvassa Euroopan maassa demarit ovat vielä valtionhotajapuolueina?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minähän suhtaudun SDP:hen melkolailla arvostaen, varsinkin sen historiaa ja Tanneria. Senkin näen, että jotain ongelmaa saattaa puolueella olla, mutta siihenpä se jääkin. Se on demareiden oma asia hoitaa puolueensa siihen kuntoon kuin haluavat tai pystyvät.

Ylempänä Ari arvioi, että hukattu ei ole vain vuotta, vaan vuosikymmen. Voi ollakin.

Heitän muutamia hajatelmia:

SDP on Suomen luterilaisin puolue: työ on jumalana.
SDP on sosialistipuolue ilman sosialismia.
SDP on SAK:n eduskuntajatke.
Onko köyhällä vara äänestää SDP:täkään?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

SDP on sieni. Rihmasto yltää näkymättömissä mihin vain, mutta sen itiöemä "ruusu" on kaunis.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Luonnon olosuhteet" sen rihmaston ympärillä vain on muuttunut ja se ei enää laajene vaan kutistuu. "Sienisato" supistuu joka vuosi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Risto, kommenttisi sisältää paljon raakaa totuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP-konkari Maija Anttila puolueen nuorille: "Tulkaa ja vallatkaa tämä piuolue".
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005362662.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset