plukkala

Uusi alkoholilaki

Seurasin uuden alkoholilain lähetekeskustelusta pari tuntia. Se tuntuu keskittyneen ainostaan kysymykseen niihin 0,8 %-prosenttiyksikköön, jonka lakiuudistus sallisi vähittäiskaupan myyntiin sallittaville alkoholijuomille. Keskustelu näytti keskittyvän ainoastaan siihen, miten tämä uudistus vaikuttaa kansanterveydellisiin haittoihin. Vedottiin myös myös siihen, että matkustajatuonti ei Virosta lisääntyisi, koska myös Viro nostaa alkoholiveroaan. Tietojen mukaan jo lähes puolet Virossa juodusta alkoholista haetaan Latviasta. Myös suomalaisten alkoholin ostosmatkat vain pitenevät. Jatkossa ne haetaan Latviasta. Joillekin sieltä alkoholia hakeville se on jopa elinkeino. Alkoholin "matkustatuonti" ei kuitenkaan vähene.

Minulla on ehdotus, miten nämä ongelmat voidaan kaikki poistaa. Säädetään alkoholilaki, joka kieltää alkoholin valmistamisen, maahantuonnin ja anniskelun. Näinhän nämä kaikki ongelmat poistuvat? Vai poistuisiko sittenkään?

Ne, jotka ovat ns. suurkuluttajia, varmaan saavat juomansa jostakin aina. Valmistus siirtyy "metsiin" ja salakuljetus alkaa tosissaan. Tätä kautta anniskelu siirtyisi "salakapakoihin". Tästähän meillä on jo kokemusta?

En ymmärrä tätä holhouksen määrää? Eikö suomalaisiin kohdistuva holhous olisi jo aika siirtää historiaan. Näin rajoitetaan vain niiden yksilöiden alkoholin saantia, jotka ovat valtaosa Suomen kansaa. Elämme vuotta 2017.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Valtio velkarahoituksella maksaa kansanedustajien palkat. Olisiko kansanedustajan syytä keskustella muusta kuin oluen prosenteista ja jakelupisteistä?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa on valitettavasti %-yksiköistäkin pakko puhua niin kauan, kunnes tämä järjettömyys saadaan päättymään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vuonna 1932 kieltolaki kumottiin. Vuonna 1969 astui voimaan "keskiolutlaki" Mielestäni olisi aika ottaa vuonna 2017 seuraava askel.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kannattaa kaikissa seuraavissa vaaleissa äänestää sellaista puoluetta, jolla ei ole mitään uskonnollisia kytköksiä ja jäsenten keski-ikä on alle 50 vuotta. Sillä lipulla saa viimein muitakin oikeita muutoksia liikkeelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi olla, että olet oikeassa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jaa niin kuin vaikka Vihreitä? Eikös virheidenkin edustajien enemmistö ole tukevasti holhouksen puolella?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa vappamielistä, liberaalia puoluetta enää ole. Siksi kansalaiset hakevat vapaamielisyyttä muista puolueista. Tapaus kerrallaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

Niin, eiköhän se ole vähän sillä tavalla, että kun kansalaisten enemmistö on totaalisen kyllästynyt holhoukseen ja sen idioottimaisiin ilmenemismuotoihin, niin vaalipuheissa ollaan liberaaleja, mutta äänestysnapilla alentuva suhtautuminen vaalikarjaan vie voiton. Eiväthän ne tontut osaa elää elämäänsä, jos ei edustaja katso perään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Tältä ainakin puheissa näytti. Esimerkiksi Vihreiden Alanko-Kahiluoto myonsi kääntäneensä mielipiteensä sen jälkeen kun aikanaan ennen vaaleja vaalikoneeseen vastasi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Kyllähän meistä joikainen saa mielipidettään muuttaa, se on selvä. Mutta kansanedustajalle, joka ennen vaaleja on äänestäjilleen jotakin kertonut, on asia monimutkaisempi.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #13

Juu, ja Vihreiden tulevaisuuden toivo Touko Aalto. Kyllä selkeästi kannattaa noudattaa Uimosen ohjetta ja äänestää alle 5-kymppisten puolueita, niin päästään liberaalimpaan suuntaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Tiedä sitten sitäkään. Kovin näyttävät kansanedustajien aatokset asiassa hajoavan.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nykyään ei ole enää kovin haastavaa valmistaa kotikäyttöön sopivaa automaattista tislaamoa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Esillä oleva muutos on tehty eli "sammutettu jo alkujaankin väärin". Ihmiset haluavat ruokakauppoihin ruokaviinit, eikä mitään limuviinoja. Nelos- ja kolmosoluen ero on niin vähäinen ja kolmosolut maistuu jopa enemmän siellä missä molempia on tarjolla.

Ei melosen ja limuviinojen tuonti ruokakauppaan ole mikään varsinainen juttu, tärkeäpi uudistus olisi saada ruokakaupasta ruokajuomaa eli viinejä.

Jeesuskin muutti veden viiniksi, eikä miksikään limuviinaksi.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Jeesuskin muutti veden viiniksi, eikä miksikään limuviinaksi.

Jumaliset eivät ole lukeneet raamattuaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joillekin on vain vapauksien salliminen muille kuin itselleen vaikeaa. Selkeää tiukkapipoisuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oikeassa olet. Mutta tiedät itsekin, kuinka vaikea on alkoholin suhteen ottaa askeleita vapaamielisempään suuntaan. Siksi olisi viimein taas ottaa askel vapauttamisen suuntaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Olisi hommaa voitu lähestyä toisinkin, eli kauppaan olisi vapautettu keskioluen lisäksi rypäleistä valmistetut alkoholijuomat joiden alkoholipitoisuus olisi alle 15,5 %. Silloin olisivat nelonen ja limuviinat jääneet Alkoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Ari, miksi ainoastaan rypäleistä valmistetut tuotteet- Sitä et voi perustella edes ruokajuomana, koska monet nauttivat myös hyvää olutta ruokajuomana. Oluen normaali valmistus saa oluen aina yli prosenttiseksi. Keskiolut on juoma, jota normaaleilla valmistustavoilla ei edes ole.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #20

Minulle kävisi, jos Alkon nimikyltit vain vaihdettaisiin K.Supermarketiksi ja samalla avattaisiin kaikille kaupoille alkoholien myyntioikeus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Kaupan nimellä ei ole väliä. Se voi olla päivittäistavarakauppa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #24

Just, tuo kävisi minullekin ihan hyvin:). Prosenteista kiistely kuullosti muuten tosi naurettavalta.

Uutisissa haastateltiin Puskaa ja Sari Sarkomaata. Sari kyllä voitti Puskan selvästi 10-0 omalla selkeillä perusteluillaan ja hillityllä esiintymisellään Pekka Puskan, joka tyytyväisenä virnistellen totesi, kuinka suomalaisten alkoholiongelmat räjähtäisivät käsiin, jos vahvempi olut tulisi ruokakauppoihin. "Asiantuntijoiden arvioita pitää kuunnella" , totesi Pekka Puska...

Voi herranen sentään, miten erilaisia ihmisiä me olemmekaan vaikka saksalaisiin verraten. Emme osaa itsenäisesti ja vastuullisesti päättää edes juomiemme prosenteista:) Jos Suomessa on alkoholin väärinkäyttäjiä noin 10 prosenttia, niin pitääkö heidän mukaansa päättää, että kaikkia muitakin pitää holhota? Kunnon holisti ymmärtääksen ottaa janoonsa vain tuota kunnon "Koskisen korvalääkettä" mitä tarvitsee päivässä ostaa vain yksi tai kaksi pulloa? Niin, ja sekin pullo ostetaan Tallinnasta, joko itse tuotuna tai pimeiltä markkinoilta. Henkilöautoon mahtuu niitä paljon ja karavaani taas kulkee...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Vaikka kaikki alkoholi olisi Suomessa kielletty, tuo ongelmakäyttäjien porukka sen löytää. Hinnankorotuskaan ei heille ole este. Kuitenkin he juomansa jostakin "kivenkolosta" löytävät.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tämän muutoksen suuri kompastuskivi oli Alkon tähtituotteen, lonkeron siirtyminen päivittäistavarakaupan valikoimiin.

Sitä vastaan objektiivisia ja poliitikkojen päitä kääntäneitä lausuntoja ovat antaneet ainakin THL (22 200) ja EHYT ry (22 200). Luvut suluissa ko. organisaatioiden edustajien kuittaamat palkkiot vuonna 2016.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joidenkin mielestä kaikki Alkon monopolilista pois vedetyt tuotteet näyttävät olevan myrkkyä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tuo tv:n edessä kulutettu aika olisi tullut paremmin käytetyksi lukemalla Mikko Porvalin teosta Sinisen kuoleman kuva.

Kirja kertoo 1920-luvun kieltolain ajasta Viipurissa ja sen lähiympäristössä. Kirja on totuuspohjainen ja sen lukemisen myötä paljastuu poliittinen mädännäisyys, joka aina on liittynyt erityisesti Maalaisliittoon.

Ja samalla lukijalle selviää, ettei Suomen kansaa voi holhota ainakaan alkoholiasioissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näyttää siltä, että suuri osa kansanedustajista ei väitteeseesi usko.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Heillekin suosittelen samaa kirjaa, jota voisi äänestysten välissä torkkupeitteeseen kääriytyneenä omassa Eduskunnan huoneessa sohvalla maatessa lueskella.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Arvaa, lukevatko? Eivät lue, vaikka sen kirjan heille toimittaisitkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Totta puhut, mutta lue edes sinä.

P.S. Saa halpana pokkarina ja varmaan kirjastostakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Lupaan yrittää hankkia kirjan jostakin käsiini.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomi on osa EU:a ja edelleen takapajula sivistyneistön ruokajuomien saamisen hankaloittajana.

Lähes 50 -vuotta on opeteltu keskioluen kanssa. Jos vielä seuraavat 50 -vuotta opeteltaisiin 4,7 %:lla, niin eiköhän siihen mennessä uusi ikäpolvi kyllästy holhoukseen.

No, toki Alkosta saa ostaa, nyt verkkokauppakin palvelee. Sunnuntait on kuitenkin pyhitettävä, pitkäripainen pysyy kiinni.

Mutta, kuten niin monissa muissakin asioissa, pieni väärinkäyttäjien porukka tuhoaa enemmistön oikeudet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En tiedä, tuhoavatko nämä väärikäyttäjät vapaamman käytännön. Itse uskon sen aiheuttavan tiukkapipoiset muiden holhouksesta nauttivat? Vaikka itse eivät alkoholia nauttisikaan, ei anna oikeutta heidän mielestäni säädellä muita ihmisiä, joista ylivoimaisesti suurin osa ei ole ongelmakäyttäjiä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Totta, asenteet ja kontrollitarve on myös taustalla. Valitettavan moni kontrolloija voi itse olla kotitissuttelija!

Luulen, että alkoholikielteisyys elää edelleen syvällä kansanopetuksen seurannaisuudessa.

Olihan meillä aikanaan koulujenvälisiä 'raittiuskirjoituskilpailuja', joilla vahvistettiin mielikuvaa alkoholin kauheuksista. Taisin itsekin noissa kisoissa voittaa Mitä Missä Milloin -kirjoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Muistan itsekin osallistuneeni näihin "turmiolantommi" kilpailuihin. Varmasti niilläkin on oma osansa asiaan, varsinkin maaseudulla. On varmasti osana omalta osaltaan Keskustapuolueen vastustukseen prosenttirajan nostoon? Keskustalle alkoholi on aina ollut vaikea kysymys. Näillä eväillä ei Keskusta löydä tietään kaupunkeihin.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kävin lukemassa Uuden Suomen etusivulta aiheeseen liittyvän uutisen. Varsin yllättynyt olin siitä, että Vihreissä monet olivatkin menneet KD:n linjälle tässä kysymyksessä. Jos kaikki Vihreiden mielenmuutokset olisivat taphtuneet tähän samaan suuntaan, epäilisin joko raittiusherätystä tai poliittis-taloudellsta lehmänkauppa, mutta Pekka Haavisto sotkee sitten kuvion.
Vatuloinniksi taitaa mennä tämäkin esitys, joskin ei minua haittaa. Voi olla ajoittain raittiinakin (-;

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä Vihreiden mielenmuutos saattaa vaikuttaa jopa Pekka Haviston kannatukseen presidentinvaaleissa, oli hänen oma kantansa asiaan mikä tahansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onko tämä sitten Alkon vastaus uhkaavaan lakimuutokseen?
https://yle.fi/uutiset/3-9839327

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@40. Antamasi linkin luettuani, niin olisi jo korkea aika lopettaa farssit ja teatraalisuudet vaan keskittyä fakta-asioihin.

Englannissakin maalailtiin piruja kaikkialle kun haluttiin vapauttaa baarien aikaoloajat klo 23 pois. Mitä sitten tapahtui? Ei mitään näkyvää muutosta kuin sen suurimman vaikutuksen, että kännitappelut romahti 40%, alkoholin kulutus väheni 17% (varsinkin kotibileissä), sitten muut pikkurikokset vähentyivät, överihumalat vähentyivät.

Vihreiden kohdalla ihmetyttää kannanottojen muutoksia. Se panee miettimään, että jos politiikkaan haluaisi oikeasti muutoksia. Vanhat puolueet olisi heivautettava pois ja tilalle ainoastaan uudet puolueet. Oppisivat vanhat puolueet, että ettei kansa enää tätä teatteria halua katsella eikä lobbarit saisi omia asioitaan ajettua ja hyvävelijärjestelmä tuhoutuisi kertaheitolla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen nuoret kokevat Suomen sisäiset uhkat suurimpina. En sitä ihmettele.

Suomen alkoholilain ainoa tarkoitus on kyykyttää, nöyryyttää ja eriarvoistaa kansaa.

Virkamiestyrannia ja virkamielivalta on saanut uskomattomat mittasuhteet kansan potkimiseksi ja nujertamiseksi.

Oli ministeriviinat. Sotilaille ei sota-aikana myyty alkoholia jne. Virkamiehet ja upseerit saivat vapaasti ostaa alkoholia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meillä on aina ollut joukko ihmisiä, jotka kuvittelevat olevansa muita "parempia". Siksi he katsovat oikeudekseen holhota ja kyykyttää muita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset