plukkala

Brexit-neuvottelut puoli vuotta, missä mennään?

Britannia ja EU aloittivat virallisesti eroneuvottelut maaliskuun lopussa. Aikaa neuvotteluille on vuoden 2019 maaliskuun loppuun. Neuvotteluja on käyty puoli vuotta, mutta kuitenkaan missään asiassa ei ole edistytty. Tärkeimmät riitakohdat koskevat 3,2 miljoonan Britanniassa asuvan EU-kansalaisen oikeuksia Brexitin jälkeen, EU:n rahallisia vaatimuksia Britannialle sen maksuosuudesta keskeneräisistä pitkäkestoisista EU-projekteista, joista Britannia oli osaltaan sopimassa ja brittiläisen Pohjois-Irlannin provinssin statuksesta. Aikaisemmin Britannia ei ole suostunut itse ilmoittamaan mitään summaa, jonka olisi erosta valmis EU:lle maksamaan.

Financial Timesin mukaan pääministeri Theresa May on ilmoittanut useiden EU:n jäsenvaltioiden pääministerille, että Britannia on Brexitin takia valmis maksamaan EU:lle 20 miljardia euroa. Näiden pääministerien joukossa on myös Saksan liittokansleri Angela Merkel. Financial Timesin mukaan Theresa May aikoo julkaista tämän dogminsa perjantaina. EU-piireissä on kuitenkin esillä ollut huomattavasti suurempi summa. EU:ssa esillä olleiden lukujen mukaan Britannian tulee maksaa jotakin 60 ja 100 miljardin euron väliltä. Tähän summaan on laskettu mukaan mm. nykyisten ja entisten brittiläisten EU-virkamiesten eläkevastuut ja Britannian osuus EU-jäsenmaksuista eroon saakka.

http://www.sueddeutsche.de/politik/brexit-may-will-wegen-brexit-offenbar...

Eroneuvotteluille on varattu kaksi vuotta. Puoli vuotta neuvotteluajasta on hukattu, eikä minkäänlaista edistymistä ole tapahtunut. Brexit tapahtuu joka tapauksessa maaliskuun lopussa 2019. Silloin EU:n ja Britannian tulisi olla yksimielisiä eron ehdoista. Pahasti näyttää siltä, että lopullisesta Brexitistä tulee täysin kontroloimaton.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nämä kolme tärkeintä asiaa tulisi ensin saada valmiiksi. Niiden jälkeen jää jäljelle vielä miljoona pienempää asiaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

OECD:n tuoreet ennusteet lupaavat tälle vuodelle bruttokansantuotteen kasvu 1,6 % ja ensi vuodelle yhden prosentin. Tämä ennakoi sitä, että vuonna 2018 UK:n kasvu olisi G7 maiden heikoin. Näin se käy kun ei "EU:n jättäjillä" ollut minkäänlaista järjellistä suunnitelmaa ennen äänestystä eikä tähän mennessä myöskään äänestyksen jälkeen. No - monikansallinen elinkeinoelämä ottaa enemmän vastuuta pyörien pyörittämisestä. UK on monikansallisten yritysten "mekka". Ja onhan ne WTO sopimukset jonkinlaisena takaporttina EU:n suuntaan. Mutta onpa brexit saanut aikaan hyvääkin. EU:n neuvotteluvauhti maailmalla on noussut toiseen potenssiin. Kanadan kanssa päästiin sopimukseen. Nyt painimessa ovat Australia, Japani, Meksiko ja Kiina.

On hienoa olla "EU-kerhon" jäsen. Eikö vain arvoisat US puheenvuorolaiset.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitkälti samaa mieltä kanssasi. Britannian kansalaiset ovat toistaiseksi nähneet vasta pienen osan niistä Brexitin seurauksista, jotka tulevat vaikuttamaan heidän tavalliseen elämäänsä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Britannialla on edessään loputon neuvottelujen määrä. EU-erosopimuksen lisäksi se joutuu neuvottelemaan uusi kaupalliset sopimuksensa kaikkien niiden maiden kanssa, joiden kanssa se on kauppa- ja ulkosuhteitaan hoitanut EU:n sopimuksilla EU-jäsenyytensä aikana. Ja aika kuluu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Helsingin Sanomat tämän havainnoinut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Theresa May on pitämässään puhessa ilmoittanut, että monessa tärkeässä asiassa on Brexit-neuvotteluissa on edistytty. Hän vain vain jätti mainitsematta, mitkä ne "tärkeät" asiat ovat?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset