plukkala

Alkoholin matkustajamaahantuonti

Seurasin suorana uuden alkoholilain lähetekeskustelua eduskunnasta. Siellä toistui väite siitä, että Viron tuonti on vähentynyt Viron toistuvien veronkorotusten takia. ja vähenee edelleen tulevien korotusten johdosta. Näin syntyisi myös tilaa alkoholiveronkorotuksille myös Suomessa. Kukaan ei maininnut sanallakaan sitä, että alkoholin hakumatkat vain ovat tulleet vähän pitemmiksi.

Totuus kuitenkin on toisenlainen. Yle kertoi tänään, että suuria yli 100 litran alkoholijuomaeriä ei enää haeta Virosta, vaan Latviasta tai vielä kauempaa. Näin kertoo tutkimus, jonka teettivät PAM, Panimo- ja virvoitusjuomaliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja SAJK. Tutkimuksen mukaan se yksittäinen tuliaisviini- tai viinapullo tuodaan edelleen Virosta. 

Toistaiseksi kyseessä on vasta alkava kehitys. Vuoden tai parin päästä tilanne on jo aivan toinen. Tästä on jo tullut joillekin elinkeino, ja jatkossa yhä useammille. Luin jostakin, että Virossa juodusta oluesta jo puolet haetaan Latviasta.

https://yle.fi/uutiset/3-9855769

Eihän sitä yksittäistä pulloa kannata Latviasta saakka hakea. Sieltä haetaan sitten kerralla vähän enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siis korotetaan vain alkoholiveroa, ja estetään vähittäiskaupassa myytävän alkoholin 0,8 %-yksikön korotus 5,3%:in.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja sitten ALKO:n johtaja saa taas kenkää, kun myynti ei ole kehittynyt suotuisasti. Näinhän tapahtui parisen vuotta sitten.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joillakin olisi varaa katsoa peiliin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Pitäisi saada saman pöydän ääreen , jos ei nyt ihan Eestin ja Suomen presidentit, niin ainakin sosiaaliministerit ja elinkeinoministerit neuvonantajineen.

Alkoholiongelma on mittava, taloudellinen ja sosiaalinen. Kummasakin maassa kuolee alkoholiin ja sen käytön seurauksiin satoja ihmisiä vuodessa. Toisaalta se tuottaa suuria voittoja valmistajille, verottajille ja myyjille.

Miten nämä sovitetaan yhteen, siinä on erittäin vaikea ongelmavyyhti jota ratkomaan tarvitaan maiden parhaat ja rohkeimmat asiantuntijat ja päättäjät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen vaikutuksesta ei EU:n alkoholipolitiikka miksikään muutu. EU:ssa katsotaan alkoholin olevan elintarvike. Siitäkään huolimatta ei väki keski- eikä etelä-Euroopassa ole kuollut sukupuuttoon, vaikka alkoholin saanti on ollut varsin vapaata vuosisatoja. Eikä keski-Euroopassa kaduilla edes rappioalkoholisteja missään näe.

Suomessa alkoholista vain on tullut kielletty hedelmä sen saannin rajoitusten ja hinnan takia. Nyt sitä haetaan suurissa määrissä Latviasta ja kun sitä sitten on kotona, sitä myös käytetään tämän takia enemmän.

Olisi Suomenkin aika pyrkiä jo pikkuhiljaa eurooppalaiseen alkoholikulttuuriin. Näillä hallituksen toimilla sinne ei päästä.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Hassua, miten alkoholi on mittava ongelma EU-maista ainoastaan Suomessa*. Suomessahan on EU:n tiukimmat alkoholin ostoa ja nauttimista sääntelevät lait. Jos en olisi tietoinen tästä ristiriidasta, olisin voinut kuvitella asian olevan täysin päinvastainen.

Vai... olisivatko Suomen mittavat alkoholiongelmat nimenomaan seurausta ankarasta kieltopolitiikasta? Occamin partaveitsen menetelmällä arvioiden tästä siinä on kysymys.

* Mahdollisesti myös Ruotsissa ja Norjassakin, mutta koska minulla ei ole hyvää tietoa näiden maiden tilanteesta, en puutu niiden asioihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On Suomessakin ollut puheenvuoroja siitä, että kyseessä olisi ainoastaan suomalaisia koskevasta geenivirheestä. Ilmeisesti se sama virhe on myös ruotsalaisissa ja norjalaisissa, vaikka tutkimusten mukaan suomalaisilla ei samaa geeneettistä taustaa näiden kansojen kanssa olekaan?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Svenskit ovat todella huolissaan viinan ja mietojen juomien salakuljetuksesta (?) ts. Järjestynyt rikollisuus lienee saatu nyt jotenkin kuriin. Toisaalta, miten voi olla alkoholin salakuljetusta rajattomassa EU ssa ? Varsinkin, kun kuluttajahintojen tulisi olla yhteneväiset. Muistaakseni tällaisesta hintaharmoniasta on aikoinaan ollut ihan vähän juttua.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/spritbussa...

Ja btw. Latvialaiset nauravat tyytyväisinä partaansa. Latvian rajalla on jonoiksi asti suomalaisia hankkimassa halpaa juomaa. Parisen viikkoa sitten ajoin Valgan myymälän ohi ja ei voinut muuta k. taivastella.

Fiksua touhua. Jepjep.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomen alkoholipolitiikka on tähän johtanut. Näyttää siltä, että virolaiset nyt seuraavat Suomea. Puolet Virossa juotavasta oluesta haetaan jo Latviasta. Varmasti latvialaiset nauravat nyt partaansa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Virolaiset käy lomilla latvian rajakaupassa ja tuovat eväät suomeen työkeikalle. Latvialaiset tietenkin tuo tullessaan. Suomi synnyttää monenlaista pienyrittäjyyttä. Alkoholi ei ole ainoa asia. Kaveri tuottatti puolasta uudet ikkunat 3500€ pihalle tuotuna. Täältä 6500€.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja tämä kaikki suomalaisten itsensä erikseen hakemansa lisäksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pitää olla aikamoinen masokisti, jos lähtee viinan takia matkustamaan Latviaan. Toisaalta latvialaiset osaavat valmistaa paljon laadukkampia tuotteita kuin virolaiset. Uutisten perusteella sieltä rajalta haetaan kuitenkin näitä viru valgeita sun muista virolaisia juomia. Ei taida laatu oikein kiinnostaa hakijoita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomalaiset hakevat sieltä pääasiassa Suomessa valmistettua ja täältä sinne rahdattua olutta, lonkeroa ja siideriä. Mukaan eksyy kyllä varmaan muutakin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tämä taitaa olla taas asia, jota ei normaalijärjellä pysty käsittämään.

Matkalla on kiva käydä. Joskus. Matkalta voi tuoda alkoholia. Järkevän määrän. Mutta että lähteä nyt varta vasten viinan hakuun...

Latvialaisten tuotteiden laadusta en tiedä. Itse pidän monista eri juomista mutta varmaan erityisesti viskeistä. Mutta ei niitäkään nyt oikein kymmenittäin voi kaappiin hankkia. Jossain vaiheessa pitäisi varmaan maistaa sitä Kyrö Distilleryn single malt Rye Whiskyä kuten Napue Giniäkin. Aika vain ei riitä kaikkien viinojen maistamiseen ja urakalla juomalla taas ei maista mitään.

JK. Tai sitten minä olen se, jolta puuttuu normaalijärki...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei suomalaiset sieltä Latviasta latvialaisia tuotteita Suomeen roudaa. Pääosin ne ovat Suomessa valmistettuja ja Latviaan vietyjä oluita, lonkeroita ja siiderejä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tunnen useammankin porukan, jotka käyvät vuorotellen virossa tai latviassa. Takaisin tullen auto on täynä tavaraa, jotka sitten porukalla jaetaan. Kaiketi he muutenkin kävisivät reisussa. Sitten on vielä nuuskaajien joukot. Ne matkat suuntautuvat ruotsiin.

Minusta tämä on hyvä asia. Verotusta ylimpänä arvonaan pitävät liikkeet saavat köniinsä. Ehkäpä se lopulta muuttaa suomea järkevämpään suuntaan. Itse ole ollut hyvin laiska. Viimeksi toin 10 tuubia pöltsämaan kangeeta. Keväällä kun mennään ostan uudet lasit. Siinä saakin jo matkalaskun kuitattua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja toiset porukat roudaavat juomaa Latviasta pääelinkeinonaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset