plukkala

Itävallan vaalit ja SPÖ:n vaaliskandaali

Euroopan supervaalivuoden seuraavat parlamenttivaalit järjestetään parin viikon päästä (17.10.) Itävallassa. Lauantaina räjähti SPÖ:n käsiin vaaliskandaali. Ilmeni, että SPÖ:n (Itävallan sosiaalidemokraattinen puolue) laskuun oli facebookin perustettu kaksi antisemitististä, rasistista, ja ulkomaalaisvastaista valeprofiilia konservatiivipuheenjohtaja Sebastian Kurzia (ÖVP) vastaan. Tämän seurauksena SPÖ:n puoluesihteeri Georg Niedermühlbichler joutui eroamaan ja SPÖ:n puheenjohtaja ja liittokansleri Christian Kern ei "luonnollisesti" tiennyt tästä toiminnasta mitään.

Eilen blogisti Timo Kärkkäinen kirjoitti ansiokkaan ja varsin tyhjentävän artikkelin tästä asiasta puheenvuoroon. Jäin vain ihmettelemään, miksi se ei herännyt keskustelua?

http://timokrkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243747-itavallan-demareiden...

Eilen tämä uutinen oli koko saksankielisen median ykkösuutisena niiden politiikkaosiossa. En vielä ole havainnut yhtäkään uutista asiasta suomalaisessa mediassa.

PS. Linkki korjattu toimivaksi klo 14.45.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt sitten Itävallan media kaivaa tästä kaiken mahdollisen esiin. Vaaleihin on vain pari viikkoa. Itävaltalaistenkin äänestäjien muisti on tätä aikaa pitempi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johan on sotku, ja todellakin outoa että täällä ei ole kirjoitettu siitä, Saksankaan lehdistä lainaamalla.

Linkkisi ei toiminut kuin copypastaamalla, toimisikohan tämä

http://timokrkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24374...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toimii. Olin itsekin juuri kyseistä asiaa ratkaisemassa. Kiitos jälleen kerran!
PS. Sain linkin lopulta toimimaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Müncheniläisen Süddeutsche Zeitungin mukaan skandaali ajaa SPÖ:n vaikeaan, epämielyttävään tilaan.
http://www.sueddeutsche.de/politik/oesterreich-sch...

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Ehkä kiinnostamattomuus johtuu siitä ettemme tunne paremmin Itävallan politiikasta.

Itse en muuta sieltä tiedä kuin että siellä kans on ainakin yksi puolue joka on laittamassa rajojaan kiinni.

Kyllä varmaan meilläkin on jotain vastaavia fb-sivuja jossa trollit koittaa häiriköidä ja saada jonku puolueen huonoon valoon.
Tai ainakin se olis mahdollista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet varmaan aivan oikeassa siinä, että keskustelua asiasta ei syntynyt juuri siitä syystä, etteivät suomalaiset tunne Itävallan poliittista tilannetta.

Siinäkin varmaan olet oikeassa, että vastaavia sivustoja on, tai ainakin voi olla myöskin Suomessa. Mutta ovatko ne sitten jonkun puolueen toimesta perustettuja vai yksittäisten ihmisten luomuksia?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Toivottavasti yksittäisen henkilön tekemiä.

Olishan se helppoa mennä jollain väärennetyllä profiililla kirjoittelemaan mitä sattuu jollekkin sivulle ja perustaa mukamas jonku puolueen sivun ja alkaa kirjoitella mitä sattuu.

Itselleni vaikka paljon fb.ssä oon, ei vielä eteeni tuollaista ole sattunut.

Joku on jotain rumaa perussuomalaisten sivuillakin sanonu ja ne kommentit ei sovi edes suorasanasten perussuomalaisten suuhun tai näppäimmistölle.
Kyllä ne sieltä on poistettu pikkuhiljaa..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Erikoisinta tässä asiassa on kuitenkin se, että eronnut puoluesihteeri on jo pari kuukautta vakuutellut omaa ja puolueensa syyttömyyttä näihin feikkiprofiileihin. Näyttää siltä, että kovin alas SPÖ:kin on vaalitaistelussaan keinovalikoimallaan vajonnut.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #8

Tulee väkistis mieleen vasemmistojen ropakandat.
Nehän on ollu aina siinä ykkösiä, ennen nettiaikaakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Minusta tämä tarina kertoo jonkinasteisesta epätoivosta. Oma sanoma ei enää riitä. Täytyy mustamaalata kilpailijaa.

Käyttäjän TimoKrkkinen kuva
Timo Kärkkäinen

Sikäli ei ollut yksittäisen ihmisen toimintaa, että Silberstein oli heinäkussa perustanut Wieniin 6 hengen "erikoisosaston" SPÖ:n vaalikampanjaa tekemään heinäkuussa. Sillä oli toimitila ja siinä oli itävaltalaisia ja israelilaisia. Se jatkoi toimintaansa ja sivujen ylläpitämistä vielä senkin jälkeen, kun Silberstein pidätettin elokuun puolivälissä ja SPÖ irtisanoutui hänestä täysin.

6 hengen porukka on tuskin ilmaiseksi tehnyt trollausta, joten kysymys kuuluu, kuka maksoi ja miksi maksoi. Liittokansleri Kern väitti eilen tarkistaneensa, että SPÖ ole tukenut ryhmään millään rahalla. Kern itse kysyi tiedotustilaisuudessaan, että haluaa tietää kuka jatkoi sivujen ylläpitoa sen jälkeen, kun Silberstein oli pidätetty Israelissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ennen vaalipäivää Itävallan media kääntää kaikki kivet ja kannototuuden löytääkseen näiden 500000 euron maksajan. Eli asia pysyy esillä ainakin vaaleihin saakka, ehkä pitempääkin.

Kuten totesit, tässä Itävallan tapauksessa kysymys ei ollut yhden henkilön vaan SPÖ:n täysin suunnitelmallinen toiminta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eilinen Kernin tiedotustilaisuus kertoo SPÖ:n tämän hetkisen hädän suuruuden hyvin. Kiitos linkistä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiinnostaisiko vastaava tapaus Irlannissa suomalaisia? Ei kait. Eli ei ehkä ole kyse kielimuuristakaan, kun saksa on nykyään varsin lyhyt suomalaisilla.

Niksmannit, joita esiintyi joskus Pohjois-Suomessa, olivat muuten monetkin itävaltalaisia, vaan kun saksalaisena esiintynyt itävaltalainen Aatu johti koko orkesteria, niin eipä taida tämäkään olla ihan yleisesti tiedossa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Luin tämän päivän printti Helsingin Sanomat. Odotin, että siinä olisi ollut edes pieni uutinen saksankielisen maailman poliittisesta ykkösuutisesta? Mutta ei ollut.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Skandaalit ja väärinkäytökset kuuluvat puolueiden (ihmisten) olemukseen."Näin on aina ollut, ja näin tulee aina olemaan", sanoi Mika Waltari-vainaa jo aikoinaan. Kun kysymys on vallasta, juonittelun määrällä ei ole rajaa. Se tarkoittaa, etteivät puolueet yleensä kovin ponnekkaasti tartu toistensa skandaaleihin, vaan käyttävät niitä "täsmäaseina" poliittisessa tilanteessa, tavoiteltaessa valtaa.

Kokoomuksen arvoisa ex-puheenjohtaja ja nykyinen korkea eurooppalainen johtaja Jyrki Katainen on asiakirjaväärentäjä. Nykyinen Helsingin Pormestari ja entinen arvoisa ministeri ja kuntapoliittinen johtaja on tuomittu väkivallasta ja rattijuoppoudesta. Kataisen rikos oli yhteiskunnallisesti erittäin merkittävä tapahtuma. Se ei kuitenkaan estänyt mitään hänen poliittisella urallaan.

Se, että demarit ovat menettäneet asemiaan Euroopassa ja monet maltilliset oikeistolaiset puolueet ovat alkaneet purkaa raja-aitoja äärioikeistolaisiin ja fasistisiin puolueisiin, luo kuvaa aika lohduttomasta tulevaisuudesta. Historia voi alkaa toistamaan itseään, kun mantereet ja valtiot ryhtyvät sulkemaan oviaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kaikki puolueet säännöllisesti käyttävät toisten puolueiden skandaalit hyväkseen. Varsinkin vaalien alla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä vaan todistaa sen, että Suomi on yhden uutisen maa kerrallaan. Eilen se uutinen oli Katalonia, tänään Las Vegas.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Skandaalit ovat ympäröineet Itävallan vaaleja. Viime vuonna presidentinvaalien toinen kierros jouduttiin uusimaan, koska joillakin äänestyspaikoilla ennakkoääniä aloitettiin laskemaan ennenaikaisesti sääntöjen vastaisesti vielä vaalihuoneistojen ollessa auki. Toinen äänestyskään ei sujunut odotetusti, vaan se jouduttiin siirtämään, koska äänestyskuorten liima ei pitänyt kuorta kiinni. Eli Itävalta sai uuden presidenttinsä vasta puoli vuotta aiottua aikataulua myöhemmin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Itävallan politiikka on ollut aina mielenkiintoista. Jos mielenkiinto rajataan Hitleriin ja hänen halukkaaseen perilliseensä Jörg Haideriin, olemme eurooppalaisen nykypopulismin ja äärioikeistolaisuuden syntysijoilla.

Jörg Haider syntyi natsin poikana ja joutui koko elämänsä kunnioittamaan ja piilottamaan natsismiaan. Ei ole syytä tässä käydä hänen poliittista kaartaan läpi, mutta loppu oli äärioikeistolaiselle homoseksuaalille johtajalle lopullinen ratkaisu. Kovassa humalassa holtiton ohitus ja törmäys.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yhdessä asiassa olet kommenttisi kanssa hyvin totuuden jäljillä. Jörg Haider oli ensimmäinen populistipolitiikko Euroopassa, joka kykeni vaikuttamaan maansa politiikkaan ja osin jopa EU-maiden politiikkaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Haiderin porukkahan joutui EU-ylhäisön, erityisesti demareiden pannaan päästyään Itävallan puikkoihin. Mitenköhän nyt käy? Tietäisikö vaikka meppi Jaakonsaari?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Haider aikanaan oli ensimmäinen populisti, joka vei puolueensa hallitukseen. Muu Eurooppa ei silloin ymmärtänyt, kuinka tähän tulisi suhtautua. Se aiheutti boikotinomaisen tilanteen.

Nyt tilanne on toinen. Osa populistisista puolueista ei edes halua hallitusyhteistyöhön (esim. AfD Saksa). Joissakin Euroopan maissa populistit istuvat hallituksessa ja joissakin maissa he tukevat hallituksen politiikkaa (esim. Tanska). Joissakin maissa heidät edelleen eristetään kaikesta yhteistyöstä täysin (esim. Ruotsi). On myös todettava, että on populistisia puolueita ja populistisia puolueita.

Kuitenkin on losoittautunut, että populistien osallistuminen monipuoluehallitukseen syö heidän kannatuksensa nopeasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset