plukkala

SDP hakee yhä 2000-luvun linjaansa?

Kesällä vuosi sitten SDP:n kannatuksen mataessa alkoi puolueen sisältä kuulua arvostelua puheenjohtaja Antti Rinnettä kohtaan. Pitkin syksyä julkisuudessa haettiin vastaehdokasta Antti Rinteelle helmikuun puoluekokoukseen. Erinäisten vaiheiden, osin erikoistenkin, jälkeen SDP valitsi kuitenkin puoluekokouksessaan Rinteen jatkokaudelle.

Puolueen kannatuksen ollessa edelleen alhainen alkoi kesällä keskustelu SDP:ssä uudelleen. Osa demareista näyttää pohtivan sitä, onko Antti Rinne oikea henkilö viemään SDP:n eduskuntavaaleihin vuonna 2019. Rinteen tilanne helpottui kuitenkin ainakin hetkeksi Ylen julkaistua viime kuun puoluegallupinsa. Sen mukaan puolueen kannatus oli noussut 17,3%:in. Kuitenkin gallupin kärkipaikkaa pitävän Kokoomuksen kannatus oli runsaat 4 %-yksikköä suurempi.

Tilanne ei ilmeisesti kuitenkaan ole vielä kokonaan rauhoittunut. Puolue hakee yhä linjaansa. Tämä tulee selväksi Demokraatti-lehden Mikko Salmen viime perjantaina julkaisemassa "Päätoimittajalta" -artikkelista.

https://demokraatti.fi/sdp-ei-ole-aidosti-tyon-puolue-vaan-julkisen-tyon...

Työn ja työelämän voimakas muuttuminen 2000-luvulla ei ainakaan näy SDP:n linjauksissa mitenkään. Sen näyttää nyt ainakin päätoimittaja Mikko Salmikin havainneen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä lukemisen arvoinen historiikki Sdp:n ohjelmien kehittymisestä noin 100 vuoden aikana:

http://sosialismi.net/blog/2010/09/22/sosialismi-sdpn-ohjelmissa/

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SDP hakee linjaansa, kuten kirjoitin. Tuskin he kuitenkaan siihen kommunistien ohjeita kaipaavat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eli SDP on yhä edelleen viime vuosituhannen poteroissaan. Jos "työn puolue" haluaa olla jatkossakin näkyvästi vaikuttamassa Suomen asioihin, olisi sen jo viimein aika siirtyä tälle vuosituhannelle.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

SDP puhuu paljon ja paatoksella vähäosaisten aseman puolesta ja hyvä niin mutta yksi keino kasvattaa suosiota olisi kiinnittää enemmän huomiota tavallisten, keskimääräisesti tienaavien työläisten toiveisiin. Ehkä jatkuva Kokoomuksen ja Keskustan parjaaminenkaan enää nykyisestä kannattajia tuo, on ikäänkuin lopuun pureskeltu, kaikille politiikkaa seuraaville umpitutusksi tulleita väittämiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse uskon Mikko Salmen tavoin, että suurin syy SDP:n alhoon on se, ettei puolue ole huomioinut linjassaan mitenkään työn ja työelämän täydellistä muutosta 2000-luvulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Matti, ainoa vaikeus näiden keskipalkkaisten kalastelussa se, että monta monen muunkin kalastajan verkkoja on heitä varten vedessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitin asiasta jo yli vuosi sitten. Vuosi on kulunut. Rinne sai jatkokauden puoluekokouksessa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220753-antt...

SDP:ssa on aivan sama sisäinen arvostelu käynnissä. Linjaa etsitään yhä. Vain yksi vuosi on välillä hukattu.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sdp:n Haatainen on ryhtynyt tukemaan nykyistä hallitusta. Ylen uutisissaan suureen ääneen toitottama Haataisen pelko soten valinnanvapauden kalleudesta muistuttaa hallituspuolue kokoomusta hallituskriisin ja uusien vaalien kalliista hinnasta.

Muutoinhan Haataisen pelko on kaunis esimerkki sdp:n nykytilasta. Haluton uudistamaan, takertuu vanhaan eikä tarjoa vaihtoehtoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yllättävä veto SDP:n presidenttiehdokkaalta. Vai vaalit kalliit? Vaalit ovat demokratian hinta!

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kallis hinta tarkoittaa tässä kokoomuksen valinnanvapaushaaveiden romuttumista, kun nykyisistä oppositiopuolueista ei tukea löytyisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Siihen, että sote ja maakuntauudistus tällaisina toteutuisivat ei ole pelkoa. Siihen ei edes Haataisen toimia tarvita.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

On faktojen käyttö politiikassa kiellettyä. On hyvin monessa paikassa myös hallituksen papereissa arvioit valinnanvapuden lisäämisen lisäävän SOte menoja. Toisaalta on SDP myös esittänyt oman mallinsa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tällaisena pakettina, jossa sote- ja maakuntauudistus nyt ovat, ei kumpikaan niistä tule toteutumaan..

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Mitä mahtaa Pekka tarkoittaa uudistumisella? Sitäkö, että palkkatyötä tekevän keskituloisten, pienituloisten ja kokonaan ilman palkkatuloja elävien elintasoa pitäisi laskea?
Sitäkö, että n.s. hyväosaiset tarvitsevat kuuliaista, vähällä toimeen tulevaa, nöyrästi käyttäytyvää palvelusväkeä (ex työväkeä) yhteiskuntamme eri toimintasektoreille?
Tarkoittaako uudistuminen myös sitä, että edellä mainittujen "passareiden" oikeuksien etujen ajamis-ja valvontajärjestelmä (ay-liike) pitäisi tavalla tai toisella hiljentää tai kokonaan poistaa yhteiskunnan päätöksentekorattaista?
Anttihan on sitä ay-demaripomona edustanut ja kaiketi pyrkii sitä demariutta omalla tavallaan toteuttamaan nytkin puolueensa (työväenpuolueeksi luokiteltu) puh.johtajana.
Olen sitä mieltä, että puhe yhteiskuntaluokkien kuolemisesta (siitä on höpisty) on ennenaikaista. Luokat ovat olemassa. Myöskin niiden etujen ajamiseen keskittyneet organisaatiot johtohenkilöineen toimivat vielä kauan.
Ilmeisestä on,että työn ja pääoman ristiriita ei ole vielä poistunut yhteiskuntaelämästä. Sen joutuu toteamaan niin kommari kuin kapitalistinkin ja kaikki siltä väliltä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitan sitä, että SDP ei näytä ymmärtävän valtavaa työn muutosta, joka on tapahtunut 2000-luvulla. SDP ajaa ainoastaan vakituisessa täyspäiväisessä työsuhteessa olevien asiaa.

SDP ei halua nähdä työn pirstaloitumista, työn määräaikaistumista, osa-aikaistumista ja muuttumista monelta osin ulkoistettuna pienyrittäjille, joille ei SPD:ltä heru myötätuntoa. Useat pienyrittäjätt ovat kuitenkin vuosikausia maksaneet liittojen jäsenmaksuja. Heidät on vain työn kuvan muuttuessa ulkoistettu ja ovat sen jälkeen ottaneet itse oman elämänsä käsiinsä, osin pakosta.

Ei ihme, etteivät nämä pienyrittäjät äänestä enää SDP:tta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "SDP ajaa ainoastaan vakituisessa täyspäiväisessä työsuhteessa olevien asiaa."

SDP vielä viime vuosisadalla ajoi vakituisessa täyspäiväisessä työsuhteessa olevien asiaa, ns. rehellisen duunarin, ylpeän ammattinsa osaajan asiaa.
Nyt SDP ajaa nettosaajan asiaa, ei ansiotuloveroillaan yhteiskuntaa rakentavan asiaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

SDP jatkaa samaa viime vuosisadan linjaansa. Se huomioi työn kokonaisvaltaista muutosta vuosituhannen vaihteen jälkeen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kuten oletettavaa oli, on Demokraatin päätoimittaja Mikko Salmi saanut avaukseeni linkittämästäni artikkelistaan palautetta omiltaan.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005404504.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset