plukkala

Itävallan parlamenttivaalit (Nationalratswahl) sunnuntaina

Itävallan vaalijärjestys yksinkertaistettuna on eräänlainen yhdistelmä henkilö-  ja listavaalista. Jokainen äänestäjä voi antaa kaksi ääntä. Toisen niistä hän antaa oman osavaltionsa jonkun puolueen tai ryhmän asettamalle listalle ja toisen haluamalleen henkilöehdokkaalle. Vaalikausi kestää normaalisti viisi vuotta (aikaisemmin vuoteen 2007 neljä vuotta). Vaaleissa valitaan parlamenttiin 183 edustajaa. Paikat eri puolueille ja ehdokkaille jaetaan varsin monimutkaisen järjestelmän osoittamalla tavalla. Vaaleissa on neljän prosentin äänikynnys. Tällä kertaa kysymyksessä ovat ennenaikaiset vaalit.

https://de.wikipedia.org/wiki/Nationalratswahlordnung

Vaaleissa ehdokkaita ovat asettaneet seuraavat puolueet:

SPÖ   Itävallan sosiaalidemokraattinen puolue, nykyinen kansleripuolue

ÖVP   Itävallan konservatiivinen kansanpuolue, toinen nykyisistä hallituspuolueista

FPÖ   Itävallan populistinen vapauspuolue

NEOS   Liberaalinen puolue

Grüne   Vihreät

Liste Pilz   Vaalipuolue, jonka entinen vihreiden kansanedustaja Peter Pilz perusti heinäkuussa näitä vaaleja varten. Tällä vaalipuolueella ei ole varsinaista yhteistä ohjelmaa, vaan se muodostuu jokaisen listan ehdokkaan omista ohjelmista. Nämä ohjelmat ovat osin keskenään jopa ristiriitaisia.

Lisäksi useat muutkin pienet puolueet ovat asettaneet ehdokkaita vaaleihin, mutta vaalin lopputulokseen ne eivät vaikuta neljän prosentin äänikynnyksen takia.

Viimeisimmät gallupit puolueiden kannatuksista.

https://de.statista.com/statistik/daten/studie/288503/umfrage/sonntagsfr...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Oli vaalitulos mikä tahansa, siitä seuraa erittäin vaikeat hallitusneuvottelut. Nykyinen liittokansleri Michael Kern on ilmoittanut suhtautuvansa hallitukseen osallistumiseen epäilevästi, ettei puolue saavuta suurimman puolueen asemaa. Tämä näyttää nyt epätodennäköiseltä.

Seuraava hallitus on siis todennäköisesti ÖVP:n ja FPÖ:n yhteinen koalitio. Tämä ei ole Itävallassa uutta, sillä vastaava hallituskokoonpano oli Itävallassa kahteenkin kertaan vuosituhannen alussa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset