plukkala

Ellet varaudu kaikkeen, olet naiivi

Puheenjohtaja Petteri Orpo myöntää, että kokoomus valmistautui Perussuomalaisten hajoamiseen jo viikkoja ennen puoluekokousta.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201711092200520849_pi.shtml

Entä sitten? Puolustusvoimat varautuu kaikkeen mahdolliseen kriisitilanteiden varalta. Samoin tekee rajavartiolaitos ja poliisi. Elleivät ne näin tekisi, eivät ne täyttäisi tehtäväänsä. Kyseessä olisi virkavirhe. On naiivia kuvitella, etteivät hallituspuolueet tekisi samoin. Myös muiden puolueitten puoluetoimistossa varaudutaan maan poliittisen tilanteen nopeisinkiin muutoksiin.

Kaikkineen ei nykyisen hallituspohjan muodostumiselle voi yhtään ainutta tyylipistettä jakaa. Suuret teatterinäytökset olisi hyvin voinut jättää väliin. Nykyisen hallituksen uskottavuus olisi ilman niitä paljon parempi. Kuitenkin näin jälkeenpäin ajatellen näyttää nykyisen hallituspohjan muodostuminen varsin loogiselta.

Keskustalla pelissä oli maakuntauudistus. Kokoomuksella puolestaan soten valinnanvapaus. Sinisillä kuitenkin vain ministerinpaikkansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kesäteatteriesitystä tutkitaan vieläkin. Tänäänkin jälleen uusia paljastuksia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse alan varautua seuraaviin ek-vaaleihin, jotka toivon mukaan järjestetään pian...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tulevat sitten ajallaan. Mutta puoluetoimistoissa varaudutaan siihenkin, että ne voivat tulla ennenaikaisina.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varsinkin suuremmilla puolueilla on puoluetoimistossa poliittinen osasto jonka tehtävänä on seurata mitä poliittisella kentällä on menossa ja tämän toimielimen on myös varauduttava kaikkeen, myös hallituksen hajoamisiin ja mahdollisiin uusiin vaaleihin. On päivän selvää, että kesk. ja kok. on varaudettu persujen mahdolliseen hajoamiseen mikäli Halla-aholaiset kaappaavat puolueen haltuunsa, se onko Sipilä ollut henkilökohtaisesti mukana näitä eri vaihtoehtoja miettimässä ei ole lainkaan varmaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varauduttu varmasti on. Eri asia sitten kokonaan, onko varsinaista suunnitelmaa ollut ennen puoluekokousta. Todennäköisesti se on tehty vaalien henkilövalintojen selvittyä?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Alkuperäinen mikä 3.6.2017 isoin otsikoin kirjoitettiin oli se että hallituksessa suunnitelma Halla-ahon voiton varalle:
soinilaiset muodostaisivat oman eduskuntaryhmän"

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/hallituksessa-suu...

Mielestäni puolueitten johdon suunnitelmat eivät ole yhtäkuin hallituksen suunnitelmat.
Jotenkin vain tuntuu että tietyn media talon jutuissa jää unhoon se mitä he itse alunperin ovat väittäneet.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Tätä juuri yritin sanloa kirjoituksellani Kaikissa puolueissa tilanteeseen varmasti varajuduttiin, mutta että hallituksella olisi ollut valmis yhteinen suunnitelma hallituksen pitämiseksi pystyssä jo ennen puoluekokouksen henkilövalintoja? Sitä pidän epätodennäköisenä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olisin itse asiassa enemmän yllättynyt, jos eri puolueet eivät olisi tilanteen muutokseen millään lailla varautuneet.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä teatteriesitys saa katsojat unohtamaan maalliset murheet...
Silti epäilen, onko tapahtumia ihan näin tarkkaan suunniteltu mutta hyvin näistä paljastuksista näyttää riittävän parran pärinää. Kaikki ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Halla-ahon perussuomalaiset ei kuulu Suomen hallitukseen. Eroa on vain siinä, miten koreografia olisi haluttu toteutetuksi.

Kaikilta heiltä, jotka niin innolla haluavat hallituksen nurin ja Sipilän pois pääministerin paikalta ja mielellään keskustan puheenjohtajan tehtävästäkin, voisi kysyä, 'mitä olette ajatelleet mahdollisella voitollanne tehdä'.

Seuraava hallitus:
1) kok + kes + jotain (¨40% + jotain)
2) kok + SDP + jotain (¨40% + jotain)
3) kok + vih + jotain (¨40% + jotain)
4) SDP + vih + jotain (¨35% + jotain)

Jokainen vaihtoehto tarvitsee vähintään yhden suurehkon tai kaksi pienempää puoluetta tuekseen.
Vaihtoehto 1) vie soten ja maakuntauudistuksen jotenkin valmiiksi
Muut vaihtoehdot kaatavat molemmat ja käynnistävät soten uudelleenyrityksen. Joten 1) on oikeastaan ainoa kokoomuksen ja keskustan järkevä vaihtoehto. Miksi siis ei yrittää kestää koko neljä vuotta?

Veikkaanpa siis, että Sipilä pyrkii pitämään hallituksen kasassa, vaikka ei ihan hinnalla millä hyvänsä. Todennäköisesti onnistuu. Tai sitten kokoomuksella on jotain sellaista tietoa, jota minä en osaa kuvitella. Kokoomus on ainoa, jolla voisi olla aktiivinen halu kaataa hallitus, mutta samalla menisi soten valinnanvapaus sen siliän tien...

Sipilä taas voi huoleti laskea sen varaan, että hänen ei ole mikään pakko viettää loppuelämäänsä poliitikkona. Joten epäonnistuminen voi hieman harmittaa mutta ei kun kohti uusia seikkailuja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hätäisesti tehty suunnitelma persujen puoluekokouksen henkilövalintojen jälkeen. Kaikkine kesäteatterikuvioineen. Siinä kiireessä ei paljon ehditty pohtia, miltä asia näyttää. Eikä edes sitä, että oli päivän selvää, että kyseinen teatteri paljastuu, ennemmin tai myöhemmin. Kuitenkin kaikki hallitusryhmät olivat tähänkin tapahtuneeseen vaihtoehtoon varmasti tavalla tai toisella varautuneet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Varmasti olivat varautuneet tilanteen mahdolliseen muuttumiseen, niin hallitus-kuin oppositiopuolueissa. Eri asia on kuitenkin miltä tämä "kesäteatteri" u-käännöksineen näyttäytyy kansalaisten silmissä, ei ainakaan vahvistanut poliittiseen järjestelmän uskottavuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse olen päätynyt pohdinnoissani samanlaiseen johtopäätökseen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Jos Keskustalla on puoluekokous, valmistautuuko muut puolueet siihen, tuskin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos tilanne puolueen sisällä on epävakaa, varmasti miettivät kokouksen tulosta etukäteen. Ja pohtivat mitä seurauksia puoluekokouksella on. Sitä kutsutaan varautumiseksi.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

En kyllä muista tällaista ennen tapahtuneen.
Silloin kun Vasemmistosta Yrttiaho ja Mustajärvi erkaantu omaks ryhmäks, ei tällaista fiaskoa syntynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Eipä sillä silloin ollut myöskään merkitystä hallituksen enemmistölle eduskunnassa.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #14

Tässä oli ainakin itselleni ihmeellistä se että kun Halla-aho, Orpo ja Sipilä tapasi välittömästi, niin näille kahdelle ei enään Perussuomalaiset kelvanneetkaan,, Jussi vaatimus oli vain ja ainoastaan se että pidetään jo sovitusta hallitusohjelmasta kiinni.

Eli Siniset, Keskusta ja Kokoomus on sitä ohjelmaa muuttaneet,, Uuvaatit siis onbtäysin näiden kahden vietävissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Se vielä oli varsin normaalia toimintaa. Jos hallitusöpuolueen puheenjohtaja vaihtuu, on selvää että muut hallituspuolueet neuvottelevat uuden puheenjohtajan kanssa. Mutta sen jälkeen esitetty kesäteatteri olisi hyvin voinut jäädä väliin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #13

Nämä kaverit potkittiin pihalle, eikä heitä kukaan varmasti jäänyt hallituksessa kaipaamaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Tarkemmin sanottuna heidät erotettiin Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä ja he perustivat oman ryhmänsä oppositioryhmänsä. Myöhemmin heidät kuitenkin otettiin takaisin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Todennäköisesti kyllä. Tosin todennäköisesti myös puoluekokouksen tulos on sellainen, että mihinkään dramaattisiin toimiin ei tarvitse ryhtyä.

Mutta jos vaikkapa on todennäköistä, että Sipilä heitetään pois puheenjohtajan tehtävästä ensi kesänä, sekä kokoomus että SDP varmaan miettivät vaihtoehtoja, joita on tulossa hänen tilalleen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aivan niin. Nykyisen perustuslain aikana ei ensimmäisenä vaihtoehtona ole ennenaikaiset vaalitkaan.

Käyttäjän HarriMulari kuva
Harri Mulari

Tämä Sipilän ongelma on itseaiheutettu. Jos kaikkeen olisi varauduttu, niin perussuomalaisia ei olisi otettu hallitukseen alkujaankaan. Tai sitten olisi vaihdettu Kokoomus Demareihin. Se olisi ollut mieluisampi vaihtoehto ainakin soinilaisille ja Kepun kenttäväelle.

Nyt Keskusta on Kokoomuksen panttivanki ja Halla-ahon persutkin piti pullauttaa ulos Orpon vaatimuksesta. Saamme soten kolmen miljardin säästöjen sijasta kolmen miljardin lisäkustannukset ja romuttuvat päivystyspalvelut. Siis asiantuntijoiden mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pidän kommenttiasi melkoisena jälkiviisautena. Sipilä muodosti hallitusta omista lähtökohdistaan. Talouden kuntoonsaattaminen olisi ollut SDP:n kanssa huomattavasti vaikeampaa.

Käyttäjän HarriMulari kuva
Harri Mulari

Kyllä. Sipilä muodosti hallitusta omista lähtökohdistaan. Lähtökohdat olivat Kokoomuksesta oikealle olevaa julmaa leikkauspolitiikkaa. Sipilän ministerivalinnat tukevat tätä, etenkin puolueiden välillä tarjouskilpailun käynyt Anne Berner.

Pidän kyllä perussuomalaisten mukaanottamista Suomen kannalta onnekkaana sattumana. Jos olisi jätetty oppositiooon, niin meillä olisi nyt yhtenäinen 20 prosentin avoimen maahanmuutovastainen puolue.

Nautin myös siitä, että Sipilä ei ole varautunut Keskustan kannatuskatoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Sipilä toimi omista lähtökohdistaan, ja hänellä oli siihen Keskustan avoin valtakirja. Ja sekä Kokoomus ja Soinin persut olivat ratkaisuun tyytyväisiä.

Käyttäjän HarriMulari kuva
Harri Mulari Vastaus kommenttiin #24

Juu. Keskustan äänestäjistä monet vaikuttavat vain tällä haavaa pettyneiltä. Ja petettyjä he ovatkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

En usko Kokoomuksenkaan kaikkien kannattajien olevan tyytyväisiä hallituksen kaikkiin toimiin. Eikä varmasti Keskustankaan. Kuitenkin niiden peruskannattajat yhä tukevat hallitusta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onneksi auton peräkontti oli tarpeeksi tyhjillään, ettei Suomen ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Virtasen tarvinnut kiivetä auton katolle ja kätkeytyä Kesärannan kellariin piilotettuun ja tarvittaessa pakoauton katolle kiinnitettävään suksiboxiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä valtiosihteeri Virtasen takakonttimatka on vain osa sitä teatterinäytöstä, jota näyteltiin ja näytellään kyseisen ratkaisun ympärillä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Totta.

Kyseisen virka-auton mittarilukemissa matka oli varmasti lyhyt, mutta valtiosihteeri Virtaselle ja hallitukselle peräkonttimatka oli pitkä matka tulevaisuuteen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Tiedä sitäkään, politiikka on ihmeellistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä nykyisen hallituksen muodostamisen ympärillä pyörinyt näytelmä seuraa nykyisiä hallitusryhmiä vielä pitkälle tutlevaisuuteen. Jos ei muuten, niin muut puolueet palauttavat sen äänestäjien muistiin aina vaalien alla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näytelmä oli täysin turha. Siihen valmistauduttiin kiireellä ehtimättä miettiä miltä se näyttää ja mihin se johtaa. Juuri siksi en usko valmiiseen toteuttamiskelpoiseen suunnitelmaan ennen puoluekokousta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #35

Soinihan vallanhaluisena otettiin panttivangiksi hallitukseen ja nythän on nähtykin mitenhyvin siinä onnistuttiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Hallitusta muodostettaessa tätä tuskin ajateltiin. Korkeintaan sitä, että hallituksessa mukana olo vie persuilta osan sen uskottavuudesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Ideointi ja päätökset tehtiin pienessä piirissä jo ennen puoluekokousta.
Niiden toteuttaminen jätettiin luonnollisesti viime hetkeen.

Pääpelurien röyhkeys ja pelinappuloiden tietämättömyys omasta asemastaan pelilaudalla saivat aikaan tämän kesäteatterifarssin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Kukin voi tilanteen nähdä niin kuin haluaa. Olen oman kantani kertonut. Ja se perustuu juuri siihen, että toteuttaminen oli kiireessä kyhätty näytelmä miettimättä sitä, mikä on sen lopputulos. Hyvin tehty suunnitelma ei ole tällainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset