plukkala

Tuliko Sinisistä prosenttiliike?

Iltalehden Mikko Koskinen toteaa tänään näkökulmassaan Sinisestä tulevaisuudesta tulleen prosenttiliike. Siltä ainakin näyttää, jos tarkastelee Sinisten galluplukuja Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Viimeisimmässä Ylen ek-vaaligallupissa Sinisten kannatus oli 1,1%, eikä Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elon syksyn aikana esittämät toiveet näytä realisoituvan. Ei edes nyt, kun Sininen tulevaisuus on päässyt puoluerekisteriin.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201712012200573640_pi.shtml

Pohdiskelin syyskuun ensimmäisenä kirjoittamassani blogissa Sinisen tulevaisuuden mahdollisuuksia ja kykyä erottua muista poliittisessa keskustassa olevista puolueista sen jätettyä muukalaisvihamielisyyden Perussuomalaisille. Näyttää siltä, että avainta siihen Siniset eivät ole löytäneet.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242228-suomen-poliittinen-kentta-...

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on aikaa enää vajaa puolitoista vuotta. Kuinka kauan Sinisten kansanedustajien hermo pitää, kun näyttää siltä, että tällaisella kannatuksella Siniset eivät saa yhtään edustajaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa  Arkadianmäelle? Siksi ennustan uudestaan, että saamme nähdä Sinisistä vielä näyttäviä loikkauksia muihin puolueisiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko kaikkien Sinisten nykyisten kansanedustajien halua päättää vapaaehtoisesti kansanedustajan uraansa tähän vaalikauteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Lindström ilmoitti joku aika sitten asettuvansa ehdolle seuraavissa EK-vaaleissa ja katsovansa kuinka käy. Muista ei havaintoa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ehdokkaaksi voi toki asettua. Mutta on mahdollista olla ehdokkaanaa muissakin puolueissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #5

Löysin sen artikkelin, sinisten ehdokkaaksi ilmoittaa aikovansa.

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Kirjoitukseni ei koske suinkaan yksin Lindströmiä eikä muitakaan ministereitä. Enemmänkin Sinisten ns. riviedustajia.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Siniset voisivat, kannatuksen ollessa prosentin tasoa, ottaa käyttöön takin liepeeseen ommeltavan prosenttimerkin.

1% on peräisin vanhasta lausunnosta, jossa joukko yhdysvaltaisia moottoripyöräilijöitä sanoi, että 99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia. Lakia kunnioittamattomat loput kerhot alkoivat merkitä itseään 1%-merkillä eli heitä kutsutaan prosenttikerhoiksi. Prosenttimerkki tarkoittaa, ettei kunnioita lakia, poliisia eikä muita viranomaisia.

Sinisen puolueen muodostuminen täyttää ehkä lain kirjaimen, mutta että sen jäsenet jatkavat hallituksessa, kertoo kyllä lain kunnioituksen puutteesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Sinisten jatkaminen hallituksessa on laillisdta. Mutta demokratian toteutumisen kannalta vähintäänkin kyseenalaista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Parlamentaarinen demokratia toteutuu nykyhallituksen suhteen sen nauttiessa eduskunnan luottamusta.

Mikä tässä on "vähintäänkin kyseenalaista" ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Sitä voit pohtia hiljaa itseksesi!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jospa Elo saa puolueen henkiinherätettyä, kun puolue on vasta kuolemaisillaan, piinaviikot ovat kylläkin meneillään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Aika näyttää, mutta tilanne ei sinisten kannalta paljon tulevaisuudenuskoa herätä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pitkä on vielä aika vaaleihin, paljon ehtii tapahtua, Sotesta riippuu ihan kaikki. Jos Sote onnistuu, niin sitten voi kannatukset vielä monella muutta, mutta jos se kaatuu, niin sitten päästään äänestämään aikaisemmin.

Parempi kai se prosenttikin kun ei mitään. :) Valtaosa kansasta ei edes tiedä mikä on sininen puolue, eikä niillä ole oikein mitään linjaakaan. Katotaan saavatko jotain aikaiseksi. Soinin tekemisestä riippuu saavatko edustajia, vai kuihtuvatko heti pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toki paljon ehtii vielä tapahtua. Totta sekin, etteivät kaikki vielä erota Sinisiä Perussuomalakisista. Nyt tilanne ei Sinisille hyvältä näytä. Saa nähdä, kuinka kauan heidän hermonsa kestää?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

No miten nuo sitten erottaisi? Ainoa ero on, että siniset ovat eronneet persuista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Kyllä niissä se pienen pieni ero on. Siniset ovat luopuneet muukalaisvihamielisyydestä. Toisaalta se juuri tekee sen erottumisen muista poliittisen kentän keskustaan itsensä ankkuroineista puolueista vaikeaksi. Heidän syksyllä julkaisemansa periaateohjelma on lähes täysin sama kuin monella muullakin puolueella.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Veikkaan että seuraavissa Ek-vaaleissa, jopa Kansalaispuolueen prosentit on isommat kuin Sinisten

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sen näemme sitten vaalien jälkeen. Itse en Kansalaispuolueellekaan kovin ruusuista tulevaisuutta ennusta.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

No jos takkaan lukee mitä kirjoitin, niin en minäkään hattuja heittele.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Hattuja Kansalaispuolueen menestykselle heittelee vain sen "asiantuntijajäsenet"?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minä uskon, ettei Sinisten kannatus jää yhteen prosenttiin. Jokainen istuvista kansanedustajista saa vähintään 80-90 % siitä äänimäärästä, jonka ottivat viime vaaleissakin.

Soini sai yksin 8 % uusmaalaisten äänistä viime vaaleissa. Ministerinä Soini on pysynyt tapetilla ja varmasti tehnyt oman näköistään politiikkaa. Soinin äänimäärä riittää uusimaan paikan.

Kuten ymmärrät, Siniset eivät henkilöidy vielä valtapuolueiden tavoin. Siksi gallupit eivät vielä osoita, mihin kannatus vaaleissa asettuu. Samalla tavoin PS saa vielä gallupissa osan siitä suosiosta, joka siirtyy varsinaisena äänestyspäivänä Siniseen.

Olet oikeassa kuitenkin siinä, että gallupkannatus voi aiheuttaa myös laskennallisen kannatuksen hupenemisen. Jos gallup saa aikaan liikettä ja kansanedustajat loikkaavat mahdollisuuksiaan parantaakseen toisiin puolueisiin, laskelmani 6-9 kansanedustajapaikasta Sinisille joutaa roskakoriin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soinista riippuen oon veikkannut 2-4 paikkaa, Soini repii niin paljon ääniä uudeltamaalta. Mutta jollei oo Soinia, ei oo paikkojakaan. :)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näillä näkymin Mikko Koskinen näyttää olevan oikeassa. Sinisistä on tullut prosenttiliike.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Itse uskon, että aika moni aikaisemmin persuista loikanneita menettää valtaosan aikaisemmin saamistaan äänistä. Moni nimittäin katsoo lokkareiden pettäneen äänestäjänsä. Näin käy Soinillekin. Lisäksi en usko hänen edes asettuvan ehdolle nykyisillä kannatusluvuilla, jos muutenkaan. Soinismit vain taitavat olla jo historiaa?

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Lukkalalla on uskottavampi spekulointi kuin Niemeläisellä. Koska esim. ministerin Linströn menetti kuntavaaleissa 2017 vs 2012 puolet omista äänistään. Ja huomioitavaa, ettei loikkausta Sinisiin ollut edes vielä tehty. Mulla on tunne, et Persu ehdokkailla on koko porukasta vähiten OMIA ääniä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskin kukaan politiikko voi äänestäjiltä joskus saamiaan ääniä itselleen omia pysyvästi?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #25

Tässä osut todella oikeaan. Vaikka toki jokaisella on oma lähipiirinsä, todella harvalla on omana itsenään asiaa edes kunnanvaltuustoon ilman puolueen nostetta JA vertauslukua.

On joitakin harvoja poliitikkoja, jotka pystyvät keräämään merkittävän määrän ääniä omana henkilönään. Tulee mieleen lähinnä Esko Tennilä, joka nousi eduskuntaan omilla äänillään saatuaan potkut silloisesta vasemmistoliitosta tai Tony Halme, joka nousi yksin eduskuntaan. Hän enemmänkin toi silloin nostetta perussuomalaisille kuin perussuomalaiset hänelle. Soini meni samoissa vaaleissa viimein läpi eduskuntaan - Halmeen nosteesta huolimatta vaivoin, KDn siivellä vaaliliitossa.

Mutta noin yleisenä sääntönä, politiikka toimii niin että kukin poliitikko puolueen listalla kerää ääniä puoluekannatuksen kautta. Äänestäjä joka periaatteessa kannattaa puoluetta, katsoo listalta sen kenet uskoo eniten äänensä arvoiseksi mitä erilaisimmin perustein. Monesti mennään todennäköisen läpimenijän taakse, muttei aina.

Kääntäen tästä seuraa, että jos henkilöltä X häviää taustalta puolue jolla olisi kannatusta, erityisesti omasta syystään kuten loikkauksen takia, on myös hyvin todennäköistä että häneltä häviävät äänestäjät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Loikkareilla harvemmin on ruusuista tulevaisuutta politiikassa. Mutta toki pokkeuksiakin on ollut.

Jotkut äänestäjät tutkivat asiaa myös ehdokas edellä niinkään puolueesta välittämättä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sinisiset ovat sinänsä jo ohi. Persut jatkavat varmasti edelleen mukalaiskammo-sloganein menestyksellä alle 10 % kannatuksin muutosvastarinnan keskiössä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Harvinaist, mutta totta. Olen kerrankin kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Harvinaista saattaa olla, mutta ei vielä välttämättä totta, kuten ei myöskään manailemasi kauhukuvat saarivaltion tulevaisuudelle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Kaikki ennustukset ovat spekulaatiota.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Gallupuskovaiset keskittävät poliittisten puolueitten kannatuksen puhtaasti tilastoharhaisiin gallupeihin. Neljän miljoonan salattua äänestyskäyttäytymistä tutkitaan parin tuhannen äänioikeutetun otoksella, jonka vastausprosenttikin on 60% luokkaa. Eipä ihme kun matematiikan taidot ovat koko ajan laskussa kun uskomukset ohjaavat ihmisten reaalimaailmaa.
Ymmärrän kyllä, että medialla on omasta mielestään suuri tärkeä rooli vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen näillä "tilastomatematiikan" sovelluksilla!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Otsikon tähän blogiin olisi voinut kirjoittaa toisinkin. Esimerkiksi näin: "Protestiliikkeestä prosenttiliikkeeksi?"

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Mitä mieltä olet, Pekka, onko Kokoomuksestakin tullut "muukalaisvihamielinen" puolue, kun äänestivät Helsingin valtuustossa yksimielisesti "paperittomien" terveyspalvelujen laajentamista vastaan? -Ehkä demareistakin on tulossa "muukalaisvihamielisiä", koska he jakautuivat äänestyksessä pahasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja tämäkö milestäsi on ainoa "muukalaisvihamielisyyden" mittari?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten muukalaisivihamielisyyttä sitten mitataan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Jos et sitä tidä, en voi asialle mitään. Koeta vähän miettiä, ehkä se sinullekin aukeaa?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #37

Jos tiedät miten mitataan, niin valaise meitä tyhmiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

Tuskinpa siihen kukaan on varsinaista mittaria kehittänyt. Sen voi kuitenkin huomata ihmisten puheista, kirjoituksista ja teoista helposti. Jos sinä et sitä huomaa, en voi sille mitään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö silloin pitäisi vastustaa myös turismia? Taidat olla vähän..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Makkosen levyyn mahtuu vain EU:n, euron ja maahanmuuton vastustaminen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En ainakaan ole EU:n enkä euron vastustaja. En ole myöskään muukalaisvihamielinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kai nyt herran jestas EU:n ja euron vastustaminen ole muukalaisvihamielisyyttä? Yritä nyt edes määritellä mitä muukalaisvihamielisyys olisi niin voidaan asiasta keskustella?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

En näe omaksi tehtäväkseni muukalaisvihamielisyyttä sinulle määritellä. Minulle riittää hyvin se, että itse tiedän, mitä se minulle tarkoittaa.

Juha Kuittinen

Muukalaisvihamielisyys kumpuaa keskiluokan ahdingosta ja alistetusta köyhälistöstä.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002885726.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmasti Hiilamon sanoihin sisältyy totuuden jyvä?

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Lukkala voi miettiä miten kokoomuksen käy kun näitä "galluphuijauksia" levitellään. Rinne kuten kaikki kansanedustajat tietävät, että paikat jaetaan kuten valtuustoissakin vaalituloksen perusteella. Valtuustoissakin tapahtuu kaikenlaisia loikkauksia mutta sen perusteella ei ruveta kesken istuntokauden paikkajakoja uusimaan. Koko SDP:n nousu perustuu demokratian halventamiseen ja politiikkaa seuraamattomiin vaikuttamiseen. Pitää myös muistaa, että edellisen hallituksen aikana vaadittiin aika ajoin parlamentaarista käsittelyä. Silloin se ei sopinut SDP:lle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mitä ihmeen "galluphuijauksia" tässä levitellään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset