plukkala

Helsingin Sanomien presidentti-gallup

Helsingin Sanomat julkaisi tänään gallupin presidenttiehdokkaiden kannatuksesta nyt tammikuun presidentivaaleja ajatellen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005495204.html

Paavo Väyrysen tuleminen mukaan presidentin vaaleihin ehdokkaaksi ei ole vaikuttanut istuvan presidentin suosioon mitenkään. Päin vastoin. Sauli Niinistön suosio vain jatkaa kasvuaan. Tämän gallupin mukaan häntä kannattaa nyt 70% äänestäjistä. Pekka Haavisto saa nyt 11%:n kannatuksen ja muille ehdokkaille jää vain yksittäisiä prosentteja.

HS-toimittaja Tuomas Niskakangas otsikoi oman gallup-tulosta avaavan artikkelinsa kuvaavasti: "Paavo Väyrynen paljastui kolmosluokan ehdokkaaksi - voi olla huono uutinen myös Pekka Haavistolle".

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005495346.html

Kesällä Sauli Niinistön ilmoitettua ehdokkuudestaan, ilmoitin, että presidentinvaaleissa tarvitaan kaksi kierrosta. Nyt en enää ole asiasta varma.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sanomatalon presidenttimessuilla Timo Haapalan "grillissä" Paavo Väyrynen ilmoitti haluavansa puhua tulevaisuudesta, eikä pitänyt toimittajan "vanhojen asioiden kaivelusta". Nyt parin suuren vaalikeskustelun jälkeen on käynyt ilmi, että Väyrynen itse ainoastaan kaivelee Sauli Niinistön 90-luvun toimia. Ja samaa hän jatkaa myös US-puheenvuoron blogissaan lähes päivittäin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Väyrynen tuki Niinistön uudelleen valintaa, kunnes muisti palasi Salen 1990- luvun toimista unioniin ja euroon liityttyessä...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrysen motiivi osallistua presidentinvaaleihin on muu kuin presidentiksi pääsy. Hän kerää tunnettuutta Kansalaispuolueelleen vuoden 2019 eduskuntavaaleihin. Samalla hänellä on halu olla suurena kivenä Keskustan kengässä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Aika heikoltahan tuo näyttää. Toisaalta kansan rahat säästyy, jos Sauli valitaan suoraan yhdellä kierroksella. Kakkospaikallekaan ei ole tarjolla kuin Haavisto, jos toinen kierros tulee. Kolmen prosentin kuopasta ei kovin pitkälle kuukaudessa ponnisteta. Vaikea uskoa ainakaan, että yli 10 prosenttiin. Nollakannatusta hipovia ehdokkaita on niin paljon, että tästä tulee aika yksipuolinen vaali.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kannatusluvut vielä varmasti ennen vaalipäivää muuttuvat. Mutta muilla ehdokkailla on kyllä valtava takamatkakurottavanaan kiinni. Siksi en enää ole ollenkaan varma toisen kierroksen tarpeellisuudesta.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Itse jokseenkin toivon, että toista kierrosta ei tarvita vaikka Haaviston ja Niinistön kohtaaminen toisi vihreille taas lisää näkyvyyttä ja kannatusta, joka olisi minulle mieluisaa. Rahan säästäminen ja turhan presidentinvaalihässäkän välttäminen ovat kuitenkin tärkeämpiä kuin väkinäinen toinen kierros, jossa voittaja on jo selvillä alusta alkaen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kuitenkin kaikki ehdokkaat ovat hakemassa juuri sitä näkyvyyttä omalle tukiryhmälleen, olkoon se sitten puolue tai valitsijayhdistys.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Väyryselle ja hieman eriskummalliselle (mm. entisiä ipulaisia) tukijoukolle alkaa tilanne pikkuhiljaa valjeta. Jos ei tuollaisella lähes 50 vuoden pitkän poliittisen ja median parrasvaloissa porskutelleen poliitikon brändillä saa omin voimin 20 000 korttia, pitäisi kellojen kilkattaa. Paavon tilanteeseen pätee vanha viisaus: "Kerro millaisia sinun kaverisi ovat - niin minä kerron, millainen sinä olet".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielenkiintoista nähdä, kuinka kauan tämän uskollisen "tukijoukon" into riittää? Väyrynen julistaa omassa puheenvuoron blogissaan. Hän ei kertaakaan ole vastannut yhteenkään bloginsa kommenttiin. Sen tehtävät ovat nämä uskolliset "tukijoukot" aina hoitaneet.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kantar TNS:n gallup osui viime kerralla juuri vaalien alla lähimmäksi lopputulosta Väyrysen kannatyksen ollessa näihin aikoihin noin 9 %, joten vaikka Väyrynen muita myöhemmin vahvistuikin ehdokkaaksi ja kannatus luultavasti jonkin verran nousee niin tuskin Haaviston ohi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

On selvää, että kaikkien ehdokkaiden kannatus tulee vaaleihin muuttumaan, joidenkin nousemaankin. Ehkä Väyrysenkin? Mutta vaalien lopputulokseen näillä muutoksilla ei kuitenkaan ole vaikutusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Ehkä Väyrysenkin, mutta oli viime kerralla keskustan ehdokas ja nyt Vanhanen, joten kannatusta jää siltä osin pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #17

Tässä gallupissa Väyrysen kannatus oli kolme prosenttia. Ehkä se siitä vaaleihin mennessä vähän nousee?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

Voihan vähän noustakin, mutta näissä vaaleissa ei mikään ole mennyt gallupeissa ennusteiden mukaan. Huhtasaartakin ennakoitiin toimittajien taholta korkeammalle kannatukselle eikä Nato-kanta olekaan avittanut Torvaldsia. Ja vasta vaaleissa sitten nähdään puolueuskollisuuskin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Juuri näiden seikkojen takia olen muuttanut mielipiteeni toisen kierroksen tarpeellisuudesta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Niskakankaankin peräämää kisaa kakkossijasta ei vaan näytä syntyvän. Se sataa Niinistön laariin sitten.

Heilahdukset ovat virherajoissa, ettei niistäkään saa oikein vinkkiä. Että Vasemmiston oma ehdokas säilyy 2%:issa ja Niinistön suosio alenee Vasemmistossa, voisi viitata siihen, että Väyrynen on saanut sieltä ääniä.

Sille väitteelle, että Väyrynen vie Huhtasaaren ääniä, ei varsinaista vahvistusta tuloksista saa, mutta sitähän emme tiedä, mikä Lauran kannatus nyt olisi, jos Väyrynen ei olisi mukana. Tuskin kuitenkaan yli 4%:ia.

Tylsältä ja julmalta vaikuttaa. Eikö ihmisillä ole sydäntä äänestää Saulille pitempää isyyslomaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ilmeisesti äänestäjät uskovat, että kyllä sen isyydenkin klaaraa presidentin toimiensa ohessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Muistan hyvin -94 presidenttivaalit. Vasemmistoliiton ehdokkaana oleen Claes Anderssonia pyydettiin luonnehtimaan Paavo Väyrystä. Andersson, koulutukseltaaan pyskiatrian erikoislääkäri myönsi Väyrysen omaavan kyllä poliittista kokemuutta, mutta lisäsi siihen, että "sitten on tämä Väyrysen luonne" eikä jatkanut analyysiä pidempään. Väyrysen suurin este nousta kansakunnan kaapin päälle on Väyrynen itse, suomalaiset hyväksyvät kyllä poliittisen nosteen, mutta ei poliittista pyrkyryyttä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Väyrysellä on pieni uskollinen kannattajajoukkonsa. Mutta niitä, jotka eivät koskaan häntä äänestäisi, on moninkertainen joukko. Syynä juurikin Väyrynen itse, kuten kirjoitit.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Noin se on. Kokemusta on ja kykyjäkin on, mutta se luonne. Epäilen, että Paavon kohdalla tässä on kyse siitä, että aina pitää löytää jotakin tekemostä, ettei pitkästyminen pääsisi vaivaamaan. Yleisölle tämä on taas sitä tuttua ja turvallista viihettä vähän niin kuin Kotikatu, Salatut elämät tai Kauniit ja rohkeat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin se on. Väyrynen on tehnyt itsestään valtakunnan pellen pyrkydyydellään. Kansa seuraa naureskellen hänen toilailujaan Poislukien Väyrysen hyödyllisiksi kokemat idiootit, ei häntä kukaan äänestä viimeisimmässä hädässäänkään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #30

Väyrynen oli viimeksi EK-vaaleissa keskustan ehdokkaana ja jäi Lapin vaalipiirissä Katri Kulmunin taakse. Tuskin enää pääsee läpi Lapin vaalivaalipiiristä, kansalaispuolueensa ehdokkaana.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #31

Alkavat perinteiset kannattajansa olemaan eri tuomiokunnan vaalipiirissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Aika kuluu. Tämän vaalitaistelun aikana myös hänen vanhat toilailunsa tulevat myös nuorempien äänestäjien tietoon. Ei ole kaikki mennyt aivan hänen pikkutarkkojen suunnitelmiensa mukaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #31

Sen näemme jatkossa. Näyttää Väyrysen tie nyt ainakin huonolta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Gallupin perusteella tai siitä huolimatta käyn itse antamassa ääneni Kyllöselle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jokainen äänestäjä tekee tietysti itse oman valintansa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ja se valinta voi olla aviopuolison määrätietoisen ohjauksen alainen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Kaikki on mahdollista, mutta periaatteessa jokainen äänestäjä saa itse päättää, kenelle äänensä antaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Ja voi myös päättää olla antamatta ääntään kenellekään vaikka äänestämässä kävisikin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Niin, miksipö ei, jos niin haluaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #25

Aivan varmasti UKK:kin saa vielä hajaääniä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #26

Tuskin kuitenkaan sentään, mutta mistäpä sitäkään voi tietää?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Sanompa nyt sanan senkin, kelpomies on Väyrynenkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #35

Kelpo mies? Ajatuksen- ja sananvapaus on Suomessakin. Meillä kaikilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän päiväisessä blogissaan syyttää taas kerran muita omasta huonosta kannatuksestaan. Tällä kertaa Helsingin Sanomien tänään julkaisemaa "tarkotushakuista Gallupia" ja sen julkaisemisista. Omaan huonoon kannatukseensa Väyrynen ei koskaan ole löytänyt itsestään mitään syytä. Aina syyllinen on joku muu. Mutta pitihän hänen huonoa kannatustaan jotenkin selittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset