plukkala

Kittilägate: Käsittämättömät mittasuhteet

Kittilän kuntakaaos on sekoittanut kunnallista päätöksentekoa kunnassa jo vuodesta 2013. Virkarikossyytteen on saanut valtaosa kunnan edellisissä vaaleissa demokraattisesti valituista valtuutetuista ja muista kunnan päättäjistä, yhteensä 28 henkilöä. Tällä viikolla on tullut tietoon, että poliisi tutkii lisää epäilyjä ja myös uusia epäiltyjä. Kyseessä on mittaluokaltaan ainutlaatuinen tapaus Suomen kuntademokratiassa. Alla Ylen artikeli kaikkine tapahtumineen toistaiseksi.

https://yle.fi/uutiset/3-9988546

Tämä tapahtumasarja on rapauttanut kunnallisen päätösvallan totaalisesti Kittilässä. Kevään kuntavaaleissa valtaosa syytteen saaneista valittiin uudelleen valtuustoon, mutta he ovat kuitenkin jäävejä käsittelemään tähän sotkuun liittyviä asioita. Kuitenkin ne asiat ovat osa päättäjien päivittäistä työtä vielä pitkään, aina siihen saakka kunnes sotku on selvitetty kokonaan.

Eli valtuutetut ovat suurelta osin jäävejä hoitamaan kunnan asioita? Pitäisikö myös Kittilän äänestäjät jäävätä, koska he äänestävät jäävejä edustajia valtuustoonsa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voi nostaa kynnystä lähteä mukaan kuntapolitiikkaan?

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Mielestäni kynnystä kuntapolitiikkaan nostaa ylipäätään lähes kaikissa Suomen kunnissa se, että yhteisten asioiden hoitamaan valitaan melkein pelkästään puolueiden jäseniä.

Suomen kansalaista alle 5 % kuuluu johonkin puolueeseen, mutta monissa kunnissa ei sitoutumaton voi päästä lautakuntiin, johtokuntiin yms. asiantuntijaelimiin, vaikka olisikin päässyt valtuustoon.

Jos ajatellaan kuntalaisten osallistamista tavoitteena, puoluesidonnaisuus on varma tapa epäonnistua.

Onneksi - ja malliksi - on ainakin yksi keskisuomalainen kunta, jossa sitoutumattomana sdp:n listoilta valtuustoon päässyt ehdokas valittiin, edelleen sitoutumattomana, valtuuston puheenjohtajaksi!
Tuossa takametsien kunnassa kuntalaisten yhteinen hyvä ohitti puoluekaaderin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joissakin kunnissa sitoutumattomilla on oma ryhmänsä, joissakin jopa varsin suuri. Kuntavaaleihin voivat sitoutumattomat perustaa oman valitsijayhdistyksen. Pienimmillään tämän yhdistyksen perustamiseen riittää kolme henkilöä.

http://www.vaalit.fi/fi/index/ehdokkaalle/mitenehd...

Joten kommentissasi vähän selittelyn makua.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Olen pitkälti samaa mieltä Markun kanssa.

Mutta puolueen listoilla ei ole eikä voikaan olla sitoutumattomia, on vain puolueen listalaisia. Ainoat puoluepoliittisesti sitoutumattomat ovat valitsijayhdistyksen listoilta. Onneksi sellaisen perustaminen on tehty helpoksi, samoin vaaliliitto eri valitsijayhdistysten kesken. Nämäkään eivät voi tehdä vaaliliittoa puolueen kanssa.

Minun kunnassani puolueen ulkopuolisten vaaliliitto on toiseksi suurin valtuustoryhmä nyt toista kautta peräkkäin.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #5

Jannen ja Kemiönsaaren esimerkki on hyvä, joskin vaatii käsittääkseni onnistuakseen hajanaisen ja sekavan puoluerakenteen kunnassa tai jonkin erittäin selkeän puoluekähminnän, jota vastaan syntyy epäpoliittinen rintama.

Sisämaassa varsinkin maalaiskunnissa on puolue(e/i)lla niin vahva linjaorganisaatio, ettei valitsijayhditys onnistu saamaan merkittävää kannatusta.

Esimerkkitapauksessani demarit hyväksyivät listallaan olleen valtuuston pj:ksi ilman jäsenkirjan ottamista, koska katsoivat äänestäjien antaneen sitoutumattomalle ehdokkaalle vahvan mandaatin.
Hän näet sai eniten ääniä sdp:n listalta.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #7

Täällä sitoutumaton ryhmä nousi kun ihmiset olivat kyllästyneet valtapuolueen eli RKP:n ikiaikaiseen yksinkertaiseen enemmistöön ja saneluun. Eli aivan oikein Markku ajattelit, selkeä puoluekähmintä tai sellaiseksi se koettiin. Voisin kuvitella että monissa kepu-vetoisissa kunnissa olisi vastaava tarve mutta voihan olla, että persut aikoinaan täyttivät tuota aukkoa.

Toki listoilla voi olla ilman jäsenkirjaa mutta teknisesti sillä ei ole merkitystä, merkintä sit. ei oikeastaan tarkoita mitään kun kyseessä edelleen on puolueen lista. Mutta ymmärrän kyllä että sillä on viestinnällinen ero, jos minä menisin ehdolle jonkun puolueen listoille tekisin varmasti saman.

Minulle kerrottiin vaalien alla että jossain satakuntalaisessa kunnassa, olikohan se Kodisjoki, 100% valtuutetuista oli puolueiden listojen ulkopuolelta. Sitä ennätystä on paha ylittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Toimitteko vaaliliittolaiset ryhmänä valtuustossa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Vaaliliitto toimii yhden nimen alla ja ryhmänä, siten se ei käytännössä eroa puolueesta muuten kuin että valtakunnallista sellaista ei ole. Eikä tietty maakunnallista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Niinpä, yhteistyössä on voimaa. Arvelinkin tuota ja siksi ihmettelen tuota Nurmen asennetta. Eihän puolueen ole edes tarkoitus olla mikään suurien massojen yhdistys, vaan poliittisesti aktiivisten yhteistyöfoorumi. Teillä on tavallaan Kemiönsaari-puolue, kun nuo valtakunnalliset perustavat toimintansa ideologiaan. Tai ovat ainakin perustavintakin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #22

Tarkkaan ottaen puolueella ja valitsijayhdistyksellä on kyllä eroja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Väyrynen valittiin Kristillisten listalta sitoutumattomana Helsingin valtuustoon, mutta siellä hän kuitenkin edustaa Terve Helsinki ryhmää. Eli tultuaan valituksi ei valtuutetun ole pakko edustaa puoluetta, jonka listalta hänet valittiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Tämä sitoutumattomuus jonkun puolueen listoilla voi tarkoittaa jopa eri puolueitten välillä eri asioita. Kyllä puolueetkin voivat näille sitoutumattomille ehdokkailleen jonkinlaisia ehtoja asettaa.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #13

Ei kai sellainen ehdokas, joka hyväksyy ennakkoehtoja (esim. liittymisen puolueeseen jos tulee valituksi), ole oikeasti sitoutumaton!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Jos hän liittyy puolueen jäseneksi, ei hän tietenkään enää ole sityoutumaton ehdokas. Ehtoja voi olla muitakin.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #17

Avaisitko, Pekka, hieman minkälaisia muitakin ehtoja tiedät voivan olla tarjolla?

Asia on henkilökohtaisesti tuttu, koska olin itse ehdolla sitoutumattomana, ja pääsin valtuustoon. Paikallinen tarjous oli ottaa jäsenkirja ja saada jokin lauta- tai muu alempitasoinen kuntapaikka. Säilytin sitoutumattomuuteni.

Siksi olen nyt vain pelkkä valtuutettu. Käsittääkseni ainoa valtuustossamme, joka kuuluu valtaenemmistöön eli puolueisiin kuulumattomiin!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Ne voivat olla mitä tahansa, puolueitten omien kriteerien pohjalta. Puolueiden ei myöskään ole pakko ottaa ketä tahansa listalleen.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #20

Kittilästä aloitettiin, sitten eksyttiin pohtimaan sitä, mikä voi nostaa kynnystä lähteä mukaan kuntapolitiikkaan. Siinäkin osiossa vaikuttavat nyt eväät syödyiltä!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #23

Kylläitse ainakin uskon, että Tämä Kittilän sotku voi kuntapolitiikkaan mukaan lähtöä. Kansalaiset vaan saavat sen kuvan, että koko politiikka on ainaista suhmurointia, johan eivät halua sotkeutua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Tämä sitoutumattomuus jonkun puolueen listoilla on varsin venyvä käsite.

Esimerkkinä vaikkapa Paavo Väyrynen. Hänen on valittu Keskustan listalta sitoutuneena Keskustan listoilta Euroopan parlamenttiin, sitoutumattomana ehdokkaana Kristillisten listalta Helsingin kaupunginvaltuustoon. Lisäksi hän on ehdokkaanaa valitsijayhdistyksen ehdokkaana presidentinvaaleissa. Sitten hän on vielä perustamansa Kansalaispuolueen jäsen ja Keskustan kunniapuheenjohtaja.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Oliko KD:n listalla? Eikö hän ollut Terve Helsinki -listalla, joka oli vaaliliitosta kristillisten kanssa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #24

Kyllä oli KD:n listalla sitoutumattomana kuten muutkin Terve Helsinki ryhmän ehdokkaat. Valitsijayhdistys ei voi mennä vaaliliittoon minkään puolueen kanssa. Ainoastaan toisen tai useamman valitsijayhdistyksen kanssa sellainen onnistuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämä Kittilän tapaus ei ainakaan lisää äänestäjien uskoa demokratiaan. Enää ei pysty tietämään, pitäisikö itkeä vai nauraa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kittilän asiat ovat niin sotkussa että voi sekä itkeä että nauraa.
Mutta tapaus alleviivaa mainiosti sitä, että myös luottamusmiehet ovat toimessaan virkavastuussa ja heitä voi kohdata henkilökohtainen syyte myös rikostuomioistuimessa, asioita ei käsitellä ainoastaan hallinto-oikeuksissa.

Minulla on mielikuva että tämä on monelle kuntapäättäjälle epäselvää ja päätöksiä tehdään välillä kuin virkavastuuta ei olisikaan. Toisin sanoen, kuin siat vatukossa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kittilässäkin toteutetaan kunnallista demokratiaa.

Kunnassa kunnan tavalla. Pulinat pois.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen kanssasi vahvasti eri mieltä. Toki kunnallista demokratiaa voi toteuttaa monella tapaa. Mutta kuitenkin lakia on noudatettava. Näin ei Kittilässä ole tapahtunut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Karavaani kulkee ja koirat haukkuu.

Talvituristien virta etenee juuri nytkin kohti Leviä ja joulunviettoa Kittilässä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Koirat haukkuvat jo nyt. 28 virkarikossyytettä jo nyt ja todennäköisesti lisää tulossa? Ilmeisesti mielestäsi "kuntakaravaani" voi mielestäsi tehdä mitä tahansa? Vaikka rikkoa lakia?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sitähän me emme tiedä vielä, onko lakia noudatettu vai ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Totta, sitä nyt tutkitaan. Kuitenkin kuntapolitiikassa päätöksenteko on kaaoksessa, kunnes saadaan näihin syytteisiin oikeuden lainvoimaiset päätökset.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Blogistin vakavasta huolestumisesta huolimatta Kittilän kunta varmasti säilyy elinvoimaisena ja myös vetovoimaisena lappilaisena paikkakuntana meille lantalaisille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Toivonen ei ilmeisesti ollenkaan ole huolestunut kuntademokratian tilasta Kittilässä?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

En olekaan. Luotan kittlläläisten kykyyn ja tahtoon toimia kaikissa olosuhteissa oman kuntansa parhaaksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Jos tällainen määrä on kunnan päättäjistä on virkarikoksista syytettynä ja muutama lisäksi vielä tutkinnan alla? Ei se kunnan päättäjistä kovin hyvää kerro. Mutta kukin luottaa siihen minkä parhaakseen katsoo.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset