plukkala

Saksan hallitusneuvottelut

Saksassa käytiin liitopäivävaalit jo runsaat kolme kuukautta sitten, mutta maassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. SPD ilmoitti heti vaalien jälkeen, ettei se halua hallitukseen CDU/CSU:n kanssa. Siten aloitettiin Unionipuolueiden, FDP:n ja Vihreiden hallitusneuvottelut ns. Jamaika-koalition muodostamiseksi. Nämä neuvottelut kuitenkin kaatuivat FDP:n puheenjohtaja Cristian Lindnerin ulosmarssiin marraskuun alussa.

Tämän jälkeen neuvottelualoitteen otti käsiinsä Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier, joka kutsui SPD:n puheenjohtaja Martin Sculzin luokseen ja käännytti tämän aikaisempien puheidensa vastaisesti neuvottelemaan CDU/CSU:n ja SPD:n yhteisestä enemmistöhallituksesta Unionipuolueiden kanssa. Schulz alisti päätöksen oman puolueensa päättäville elimille, jossa päätettiin neuvotteluihin lähtemisestä mutta ei ilman ehtoja. Nämä neuvottelut ovat nyt aluillaan.

Tilanne on Saksassa poikkeuksellinen. Yleensä hallitusratkaisut ovat Saksassa olleet varsin mutkattomat ja hallitus on muodostettu nopeasti. Saksan lehdistö ei kuitenkaan ole vielä kovin vakuuttunut uuden suuren koalition muodostumisesta. Lehdet pohtivat lähes päivittäin, mitä vaihtoehtoja jää jäljelle, jos CDU/CSU ja SPD neuvotteluissaan epäonnistuvat? Uudet Jamaica-neuvottelut? Merkelin vähemmistöhallitus? Uudet vaalit?

SPD tietää oman asemansa ja sillä on paljon vaatimuksia, jotka voivat ylittää Unionipuolueiden kipukynnyksen? Toisaalta FDP:n puheenjohtaja Lindner on ilmoittanut, ettei hän palaa samaan neuvottelupöytään Angela Merkelin kanssa, vaan vaatii CDU:ta vaihtamaan kansleriehdokkaansa ennen uusia Jamaica-neuvotteluja? CSU:n puheenjohtaja Horst Seehoofer taas pitää pääsiäistä takarajana neuvotteluille. Ellei tulosta sitä ennen synny, mennään uusiin vaaleihin? Käytännössä tilanne on täysin auki.

Euroopan kannalta Saksan hallitustilanne ei ole hyvä. Se aiheuttaa epävarmuutta EU-politiikkaan. Tuskin uudet vaalitkaan Saksassa toisi tähän mitään ratkaisua? Viime vaaleista puolueitten kannatukset ovat muuttuneet varsin vähän. Uusien vaalien jälkeen oltaisiin todennäköisesti samassa pattitilanteessa.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käytännössä viime vaalien jälkeen ainoastaan vihreiden kannatus on noussut muutamalla prosenttiyksiköllä ja puolestaan hallitusneuvottelut Jamaica-koalion muodostamiseksi kaatanneen FDP:n vastaavasti laskenut.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Voi olla, että Merkelin pitkä kausi on neuvottelujen tökkimisen syynä. Ehkäpä yksi ja toinen uskoo hyötyvänsä Merkelin kauden päättämisestä syrjään siirtämisellä tai vaaleilla.

En kyllä vielä löisi vetoa Merkeliä vastaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ainakin ensimmäinen vaikutus Jamaica-neuvottelujen kaatamiseen on johtanut FDP:n parin prosenttiyksikön kannatuksen laskuun. En myöskään usko CDU:n helpolla suostuvan Merkelin siirtämiseen syrjään.

Mika Sarivaara-Satta

Maho-Merkelistä on tullut puolueelleen taakka, joten ainoa vaihtoehto on johtajan vaihto, mentiin sitten uusiin vaaleihin tai ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eiköhän vielä odotella rauhassa. En usko CDU:n vielä haluavan Merkelin väistymistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset