Saksan hallitusneuvottelut

Saksassa käytiin liitopäivävaalit jo runsaat kolme kuukautta sitten, mutta maassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. SPD ilmoitti heti vaalien jälkeen, ettei se halua hallitukseen CDU/CSU:n kanssa. Siten aloitettiin Unionipuolueiden, FDP:n ja Vihreiden hallitusneuvottelut ns. Jamaika-koalition muodostamiseksi. Nämä neuvottelut kuitenkin kaatuivat FDP:n puheenjohtaja Cristian Lindnerin ulosmarssiin marraskuun alussa.

Tämän jälkeen neuvottelualoitteen otti käsiinsä Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier, joka kutsui SPD:n puheenjohtaja Martin Sculzin luokseen ja käännytti tämän aikaisempien puheidensa vastaisesti neuvottelemaan CDU/CSU:n ja SPD:n yhteisestä enemmistöhallituksesta Unionipuolueiden kanssa. Schulz alisti päätöksen oman puolueensa päättäville elimille, jossa päätettiin neuvotteluihin lähtemisestä mutta ei ilman ehtoja. Nämä neuvottelut ovat nyt aluillaan.

Tilanne on Saksassa poikkeuksellinen. Yleensä hallitusratkaisut ovat Saksassa olleet varsin mutkattomat ja hallitus on muodostettu nopeasti. Saksan lehdistö ei kuitenkaan ole vielä kovin vakuuttunut uuden suuren koalition muodostumisesta. Lehdet pohtivat lähes päivittäin, mitä vaihtoehtoja jää jäljelle, jos CDU/CSU ja SPD neuvotteluissaan epäonnistuvat? Uudet Jamaica-neuvottelut? Merkelin vähemmistöhallitus? Uudet vaalit?

SPD tietää oman asemansa ja sillä on paljon vaatimuksia, jotka voivat ylittää Unionipuolueiden kipukynnyksen? Toisaalta FDP:n puheenjohtaja Lindner on ilmoittanut, ettei hän palaa samaan neuvottelupöytään Angela Merkelin kanssa, vaan vaatii CDU:ta vaihtamaan kansleriehdokkaansa ennen uusia Jamaica-neuvotteluja? CSU:n puheenjohtaja Horst Seehoofer taas pitää pääsiäistä takarajana neuvotteluille. Ellei tulosta sitä ennen synny, mennään uusiin vaaleihin? Käytännössä tilanne on täysin auki.

Euroopan kannalta Saksan hallitustilanne ei ole hyvä. Se aiheuttaa epävarmuutta EU-politiikkaan. Tuskin uudet vaalitkaan Saksassa toisi tähän mitään ratkaisua? Viime vaaleista puolueitten kannatukset ovat muuttuneet varsin vähän. Uusien vaalien jälkeen oltaisiin todennäköisesti samassa pattitilanteessa.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

 

1203pl
Siilinjärvi

Neljän aikuisen lapsen isä ja seitsemän lapsenlapsen vaari.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu