plukkala

Helsingin Sanomien tammikuun puoluegallup

HS julkaisi tänään uusimman eduskuntavaaleja koskevan puolue-gallupinsa. Gallup ei sisällä suuria yllätyksiä. Kokoomus jatkaa selvässä kärjessä 21.9%:n myötä. Ja yhtä selvänä kakkosena on SDP, joka saavutti 19%:n kannatuksen. Seuraavina Keskusta ja Vihreät lähes yhtä suurella  vajaan 16%:n kannatuksellaan. Päinvastoin kuin vasta julkaitu IL- ja US-gallup kertoi, tässä kyselyssä Sinisten kannatus mateli yhä edelleen alle 2%:n tasolla.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005546924.html

On kuitenkin huomioitava kyselyn ajankohta. Aineisto kerättiin aikavälillä 12.12 - 18.01. Joten gallupissa eivät näy vielä mitenkään presidentinvaalin tulos eivätkä eri vaalitenteissä esille nousset asiat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suurempia muutoksia sitten ehkä seuraavissa gallupeissa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaiketi vasta vaalien jälkeisissä otannoissa/gallupeissa näkyy onko vaalituloksilla ollut vaikutusta vai ei. Ja niissäkin voivat mahdolliset muutokset johtua muusta kuin vaaleista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Totta. Mutta vaalin tuloskin niissä näkyy, jos se ylipäätänsä puolueiden kannatukseen jotenkin vaikuttaa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Vaikeaa edes arvella kun ei tiedä sitäkään mitä ensi kuukin tullessaan tuo. Kaiketi tarvittaisiin erillinen kysely jos virhemarginaaliin mahtuvaa muutosta tulee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Niin onhan tässä edessä perjantain lakkopäivä. Toisaalta myös monet työehtosopimukset loppuvat tänään ja alkaa monilla aloilla sopimukseton tila. Jos muutosta gallupeissa todella tapahtuu, tai vaikkei tapahtuisikaan, riittää ainakin toimittajille jutunaihetta. Varmasti sitä riittää myös US-puheenvuorossa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mahtaako kevättalvena joku teettää mittauksen istuvan presidentin suosiosta? Sen voisi kuvitella ainakin tällä haavaa suorastaan hyväilevän Niinistöä, ja lähiviikkojen perhetapahtuman myötä kannatus kasvanee edelleen. Se on se "vahva mandaatti", vaikka tuo tarkemmin määrittelemätön termi minua ärsyttääkin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Voit olla suhteellisen varma siitä, ettei sitä aivan heti teetetä. Joskus sitten varmaan alkusyksystä kysellään kansalaisten tyytyväisyyttä presidenttiin. Ja sitä sitten vertaillaan edellisiin presidentteihin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ehkä kokoomuksella ja Vihreillä on pieni Niinistö- ja Haavistolisä, mutta kyllä tuo vahvistaa näkemystä, että presidentinn vaalit ovat ennenkaikkea henkilövaalit. Voi olla tulevaisuudessa, ehkä jo Niinistön jälkeen, että puolueet etsivä ehdokkaita puolueen ulkopolelta ja säästävät parhaat voimat eduskuntavaaleihin, siellä kun se poliittinen valta kuitenkin luuraa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko, että tässä gallupissa näkyi vielä mitään Niinistö- tai Haavistolisää. Kysely oli toteutettu jo ennen kaikkia suuria vaalikeskustelujakin.

Seuraavissa presidentinvaaleissa jotkut puolueet voivat päätyä esittämäsi kaltaisenkiin ratkaisuun, mutta itse uskon ainakin niiden puolueiden, jotka katsovat itsellään olevan todellinen voitonmahdollisuus, nimeävät kuitenkin jo politiikassa näkyvyyttä saaneen ykkösryhmäläisensä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kertonee lähinnä toimittajien ylitulkinnoista pressavaalien tulosten selvittyä. Jännä nähdä miten aktivointikapina tulee näkymään seuraavassa gallupissa. Tarttuuko kakka Kokoomukseen vieläkään vai meneekö edelleen Keskustan piikkiin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Avaa vähän, miten tämä gallup kertoo toimittajien ylireagoinnista?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Yksi jos toinen haastattelija kyseli ehdokkailta ja puheenjohtajilta kuinka alhaista pressanvaalien kannatustaan tulkitsevat. Oikeastaan ei paljon muita puheenaiheita tuntunut olevankaan kuin Keskustan ja demareiden "kannatuskriisit".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Toimittajat tekivät vaalituloksen selvittyä vain työtään. Mutta miten tämä liittyy tähän tänään julkaistuun HS-gallupiin?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Keskusta on saavuttanut uuden pohjanoterauksen Helsingin Sanomien tammikuun gallupissa.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250165-hels....

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En oikein ymmärrä, miksi linkkasit tähän kommenttiisi minun yllä olevan blogini? En kirjoittanut mitään keskustan pohjanoteerauksesta mitään? Päinvastoin Keskustan kannatus lievästi kasvoi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisen sektorin puolueet kärjessä - ihmekkös tuo nyt on ?

Liki joka kodista löytyy verovaroin palkkaansa nauttiva ja joka 3. palkkaeuro maksetaan tänä päivänä verovaroin. On siinä olemista, kun tuonnin laskutkin pitää joidenkin lopulta maksaa.

Tälläkin hetkellä Suomen elintaso ja kansantalous toimii n. 10 miljardin euron ylijäämän kuvittein, jota todellisuudessa ei ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siinä mielessä olen kanssasi eri mieltä, että nykyään kaikissa puolueissa on kannattajia, jotka työskentevät kummallakin puolen tämän rajan. Toiset julkisella ja toiset yksityisellä sektorilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset