plukkala

Kokoomuksen pelin paikka?

Kotkalainen Keskustan kaupunginvaltuutettu Vesa Levonen esitti blogissaan eilen, että Juha Sipilän tulisi tehdä miehen työ, ja hajottaa  hallitus.

http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250793-juha-sipila-tee-miehe...

Jos näin tapahtuisi, todennäköisesti Suomessa pidettäisiin ennenaikaiset vaalit jo ennen Keskustan Sotkamon puoluekokousta. Miksi ihmeessä Sipilä näin tekisi? Keskustan kannatus laahaa ja lisäksi Paavo Väyrynen hämmentää Keskustan kannattajia toimillaan. Tuloksena olisi todennäköisesti Keskustalle katastrofaalinen vaalitulos. Keskusta voisi vaaleissa jopa hajota.  Hallituksen päätavoitteet jäisivät kaikki kesken ja Keskustan suuri haave maakuntahallinnosta romuttuisi lopullisesti. Siksi uusi perhevapaalakikaan ei hallitusta kaada.

Sinisetkin voisivat kaataa hallituksen. Miksi he eivät sitä sitten tee? Sinisille riittää heidän ministerinpaikkansa. Ennenaikaisiin vaaleihin he eivät halua missään tapauksessa nyt. Kannatuskin on mitä on.

Pelin paikka on kokoomuksella. Kokoomus voisi halutessaan myös kaataa hallituksen kävelemällä vain siitä ulos. Seurauksena olisi silloinkin ennenaikaiset vaalit. Kokoomukselle lähtökohdat ovat kuitenkin  aivan toiset. Kokoomus on gallupien kärjessä. Mutta miksi kokoomuskaan ei hallitusta kaada? Silläkin on paljon pelissä. Sote valinnanvapauksineen! Kokoomuksella on myös mahdollisuus Keskustan ja Sinisten hämmennyksen takia ajaa hallituksessa menestyksellisesti muita omia tavoitteitaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä Suomen politiikassa seurattavaa riittää politiikan penkkiurheilijoille.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tätä hallitus on hajoitettava, hallitus on hajoitettava hokemista on nyt jatkunut koko vaalien jälkeisen ajan. Aina joku taho, mikä milloinkin, kauppaa tätä patenttiratkaisua. Alkaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun perustelut ovat säännönmukaan heppoisia ja vaikutusten arviointi puuttuu kokonaan. Kuitenkin tämä katastrofihallituksen aikana alaspäin matanut bkt on kääntynyt nousuun, syöksyssä ollut vientikin on kääntynyt nousuun, työttömyys on kyllä kääntynyt laskuun ja velkaantumistahti vain hidastunut. Kyllä minä olen valmis kestämään tuollaista kauheutta vaalikauden loppuun, enkä panisi pahakseni sen jatkumista vaikka vielä seuraavankin vaalikauden ajan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eiköhän kuitenkin ensin käydä ne säännönmukaiset eduskuntavaalit vuoden päästä. Sitten näemme, millainen hallitus Suomessa on ensi vaalikaudella.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Kokoomuksen pelin paikka? Luulen, että kokoomuksessa niinkuin muissakin hallituspuolueissa on ministereitä, jotka tuntevat vastuunsa tehtäviensä hoitamiseksi parhaaksi katsomallaan tavalla. Se ajaa pelinpolitiikan ohi, olkoonkin, että tehdyt päätökset eivät tietenkään aina miellytä oppositiota.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En pidä itsekään todennäköisenä sitä, että Orpo olisi hallitusta kaatamassa. Sillähän on, kuten kirjoitin loistavat mahdollisuudet hallituksessa ajaa omia tavoitteitaan. Ja samalla hallitusohjelman tärkeimmät uudistukset viedään maaliin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Sipilä ei missään nimessä luovuta pm-pestiään.
Hän haluaa olla raikas uudistaja keskustan pääministereistä ja aikoo poistua kuvioista normaalimenettelyn kautta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei Sipilä vapaaehtoisesti paikastaan luovu, se on selvä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskustan kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä harjoitettuun oikeistolaiseen hallituspolitiikkaan ja kannattajia on valunut muihin puolueisiin. Minä näen asian toisin kuin sinä Pekka. Jos nyt hallitus laitetaan remonttiin ja mentäisiin vielä uusiin vaaleihin, kannattajien pako saadaan pysäytettyä ja monet voivat vielä hyvän ja uskottavan vaaliohjelman myötä palata takaisin. Samalla Sipilä pääsisi mittauttamaan kannatuksensa kansalla ja tietäisi todellisen tilanteen, kannattaako hänen olla enää Sotkamossa puheenjohtajaehdokkaana. Sitäpaitsi hallitushan olisi pitänyt laittaa uusiksi jo viime kesänä. Jos nyt keskusta antaa kokkareille tässä perhevapaauudistuksessa vielä periksi, kun ministeri Annika Saarikko todella viisaasti laittoi ruksit koko uudistukselle, niin se ei näytä hyvältä. Ministeri Saarikko teki pitkästä aikaa oikein kunnon keskustalaista politiikkaa ja otti huomioon ihmisten arjen ja käytännön huolet. Nyt tykkäsin ja kovasti, täytyy suorastaan ihailla Annika Saarikon jämäkkyyttä tässä asiassa. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/241619-nyt-puhuu-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipiolän hallitus istuu tasan niin kauan, kuin sillä sillä on eduskunnan luottamus takanaan. Vuoden päästä meillä on säännönmukaiset vaalit. Silloin kaikki äänestäjät (eivät ainoastaan Keskustaa kannattavat) saavat kertoa sanansa hallituksen toimista.

Avauksessani selitin miksi Sipilä, Terho eikä Orpo ainakaan nyt halua kaataa hallitusta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Keskustan kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä harjoitettuun oikeistolaiseen hallituspolitiikkaan ja kannattajia on valunut muihin puolueisiin."

Mistä ihmeestä Levonen kaivaa näitä näkemyksiään. Juuri viime viikolla laitoin sinulle viimeisimmän mielipidekyselyn, minkä mukaan keskustan jäsenet olivat kaikkein tyytyväisimpiä hallitukseen. Kokonaisuutenakin hallituksen suosio oli hieman kohentunut, vaikka 50%:in on vielä matkaa.

YLE/Länsi Media 10.2.2018
"Eri puolueiden kannattajista kaikkein tyytyväisimpiä hallitukseen ovat keskustalaiset. Heistä peräti 84 prosenttia on tyytyväinen hallituksen toimintaan. Kokoomuksen kannattajista tyytyväisiä on vähemmän, 69 prosenttia.

Puolueittain tarkasteltuna kaikkein tyytymättömimpiä hallituksen toimintaan näyttävät olevan vasemmistoliiton kannattajat.

Tyytyväisimpiä hallitukseen ovat ammattiryhmistä maanviljelijät, eläkeläiset ja yrittäjät. Maanviljelijöistä hallitukseen tyytymättömiä on vain 21 prosenttia.

Työttömistä melko tai erittäin tyytymättömiä hallitukseen on kyselyn mukaan peräti 75 prosenttia."

Alkaa Levosen uskottavuuskerroin olla koetuksella??

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Eivät hänen kirjoituksensa ja kommenttinsa kovin realistisilta vaikuta. Hän on kehittänyt itselleen oman harhamaailmansa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #15

Veikkaan poliittisen uransa olevan ajatuksillaan ja oman puolueensa (erityisesti puoluejohdon) jatkuvalla "haukkumisella" pitkästi ehtoopuolella. Väyrynen on varsin huono "sijoitus", koska hän ei viime kädessä ajattele muita kuin itseään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #18

Ainakin hänen "loistava uransa" keskustapolitiikkona on historiaa. Mutta ehkä hän vielä löytää itselleen sopivan "poliittisen" kodin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #18

Nythän minä kehuin ja suorastaan ihailin Annika Saarikon ulostuloa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Mitähän se kokonaisuuteen vaikuttaa? Olet kohta lähes vuoden pari kolme kertaa mollannut viikottain Sipilää ja Keskustaa. Muusta et ole juuri kirjoittanutkaan blogeissasi, Väyrysen kehumisen lisäksi.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Keskustan kannatus on noin 15 prosenttia. Jos keskustalaiset kannattajat olisivat pysyneet puolueen harjoittaman oikeistopolitiikan takana, niin nämä luvut olisivat paljon korkeammat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Sinä näillä Keskustaa hajottavilla blogeillasi et ainakaan Keskustan kannatusta nosta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #23

Voi olla, etten nosta, mutta tässä sinulle vähän lisää ajateltavaa. Jospa tämä asia silloin sinullekin vihdoin selviäisi mistä tässä elämässä on kysymys. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250847...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Ja mitä tämä sitten muuttaa? Olet lähes vuoden US-puheenvuorossa kylvänyt epäsopua Keskustan sisälle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Samaa luokkaa kuin Paavo Väyrysellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Raimo, kyllä Vesan oppi-isä on tehnyt sitä jo paljon kauemmin. Johan Kansalaispuolueenkin perustamisesta on yli kaksi vuotta.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Trumpin suosio (40%) on korkeampi kuin Sipilän hallituksen (38%).

Presidentin valtaoikeuksia pitäisi lisätä niin että epämieluisa hallitus voitaisiin erottaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Hallitus vaihtuu yleensä aina vaalien jälkeen. Vaaleissa on kansan vuoro sanoa sanansa hallituksen toimista. Gallupit eivät hallituksia vaihda.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kokoomuksen ei kannata kaataa hallitusta. Kaikki tuntuu satavan heille positiivisena ja SOTE siihen päälle.

Kepu taas haluaa maakuntamallinsa vaikka väkisin ja pitäisi selvitä Väyrysestäkin jotenkin ilman liian suuria vaurioita. Lähteä nyt ennenaikaisiin vaaleihin, kun väyrysgate on vielä osin kesken - tuskinpa. Tosin ilman Väyrystäkin kannatus on laskemassa. Kokoomus kerää suosion ja Sipilän porukka haukut.

Siniset taas on odotetusti katastrofitilanteessa, tosin kyllä ministerien varmaan kelpaa. Monet etsinevät puoluetta johon loikata... mikäli siis ajattelevat jatkaa politiikassa. Ei mitään pelkoa/toivoa siitä että siniset kaataisivat hallitusta. Joku pelin paikka kai olisi joitakin kuukausia ennen eduskuntavaaleja kaataa jollain tekosyyllä hallitus ja hankkia irtopisteitä... mutta tuskin onnistuisi, koska uskottavuus on täysin mennyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri näin ovat pelimerkit juuri nyt.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kokoomus ei saa koskaan tuota vapaavalintaa läpi, jollei nyt, siksipä ne tätä hallitusta sietävät.

Niinkuin kirjoitit, keskustakaan ei tällä kannatauksella halua vaaleihin ja siniset koettavat nostaa profiiliaan ministerien näkyvyydellä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kokoomuksella on pelin paikka ja se käyttää sitä hyväkseen pysymällä hallituksessa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tätä uutista hallituksen budjettiriihestä kannattaa lukea.
https://yle.fi/uutiset/3-9808873

Ei siis ihme, että ministeri Saarikon toiminta tuli puskista kokoomukselle.

Pääministeri Sipilä ei voi tänä iltana sanoa, että vihelletään peli poikki.

Jos valmistelu keskeytyy, silloin hallitus sahaa itse omaa oksaansa myös
sote- ja maakuntauudistuksen osalta.

P.s. Niin juuri ja juuri ehdittäisiin köydä eduskuntavaalit ennen erään puolueen Sotkamon kokousta. Mutta, mutta, eräs nuori isä Mäntyniemessä
lukenee nykyisen perustuslain perustelut, mitä valiokuntamietintöön lisättiin ennenaikaisesten vaalien osalta. Saattaa käydä kuin viime kesäkuussa, että
tällä kertaa pääministerin virka-auton joutuu kääntämään takaisin matkalla Mäntyniemeen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niin, onhan selvää, ettei Saarikko voi yhdessä sovituista asioista luistaa, eikä tietenkään Sipiläkään. Kysymyksessä on vain Saarikon yritys nostaa omaa ja Keskustan profiilia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#26 eli tietoista taktikointia Saarikolta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Kysymyksessä on vain profiilinnostoyritys. Ja sekin kaatuu jo tänä iltana.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuossa uutiskirjoituksessa huomioni kiinnittyi erityisesti tähän "Mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään. ja perheiden valinnanvapaus säilyy." Tuohan ei taida vastata kokoomuksen tavoitetta? Eikös tavoitteena ollut perhevapaan jakaminen tasan puolisoiden kesken ja nyt tuo valinnan vapaus jatkouudistuksessa säilyy perheellä? Uudistamishankkeessa on mukana ay-järjestöt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Alunperin uudistus päätettiin toteuttaa juurikin kolmikantaisesti, tosin hallitusvetoisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #39

Uusimman uutisoinnin mukaan hallitusvalmistelu kuitenkin siirtyy seuraavalle hallitukselle. Yhteisymmärrystä ei Sipilän hallituksessa syntynyt.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Mutta hallitus ei siihen kaatunut, kuten jo avauksessani totesin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Sinisetkin voisivat kaataa hallituksen. Miksi he eivät sitä sitten tee? Sinisille riittää heidän ministerinpaikkansa."

Siniset ovat heikoilla uutena puolueena, joka perustettiin nimenomaan ministeripaikkoja varten.

Paradoksaalista onkin, että puolueella ei juurikaan ole kannatusta, silti viisi ministeriä voivat tukea hallitusohjelmaa vielä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka. Tästähän on ollut kyse, Sipilän hallituksen tavoitteiden loppuunviemisestä.

Sinisten kohtalo ratkeaa seuraavissa vaaleissa. Puolueella ei ole puoluetukea, joten ei vaalirahaakaan. En usko, että seuraavissa vaaleissa taloudellista tukeakaan ovat saamassa siinä määrin, kuin vaaleissa pärjääminen edellyttäisi.

Suomessa pääsääntöisesti valituksi tuleminen edellyttää 'isoa' rahaa. Valitettavasti.

Jos Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen hallitukseen olisi ollut pakko valita vaikkapa ne valmiuksissa olleet Kristilliset ja Ruotsalainen kansanpuolue, niin tuskinpa nykyisen kaltainen hallitusohjelma olisi saanut jatkoa. Sari Essayjah on pehmo, mutta Anna-Maja Henriksson tiukka. Hänellä viimeisimpänä kiukun nostattajana oli Vaasan aluesairaalan kohtalo.

Kuten olemme havainneet, Sipilä ei tehtävästään luovu. Turha siis odottaa 'maanjäristystä' edes perhevapaauudistuksen tiimoilta.

Mies, joka on laittanut rahansa ja arvonsa suomalaisen yhteiskunnan pelastajaksi, keksii mitä tahansa konsteja, että nykyinen koalitio pysyy ja vie läpi lait, jotka hallitusohjelmaan on kirjattu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pohdit tilannetta hyvin samankaltaisesti kanssani. Unohdit vain Kokoomuksen roolin tässä hallituksessa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#30 Iltalehden työntekijänä ollessani, istuimme eräänä, Iltalehden tilaisuuden jälkeishetkinä, Ravintola Britanniassa, Kannelmäessä. Uusi Suomi toimi tuolloin Vantaan Vetokujalla ja lähin ravintola kävelymatkan päässä taisi olla juuri tuo Kannelmäen ostarin paikka.

Seurassamme oli tuolloin myös toimittaja Jalmari Torikka. Vuosi oli jotakuinkin 1984 -85, jolloin Kokoomus ei vielä ollut saanut tilaisuutta hallitusvastuuseen.

Totesin Torikalle, että on se kumma, miksi Kokoomusta pidetään sivussa, vaikka kannatusta näyttäisi olevan. Hän vastasi, että, 'tytöllä on ajatuksia'! Olin silloin tietenkin 'tyttö', mutta ajan hermolla.

Anyway, historian havinassa, on hyvä muistaa, kuinka, vähitellen, hivuttautuen, oikeistolaisuus on ottanut tilaa maamme lainsäädännössä. Kansan kannalta ei aina niin hyviin päätöksiin, mutta demokratian nimissä, sopuisiin.

Kokoomus on siinä mielessä kummallinen puolue, että siihen on pakko kuulua, jos haluaa huolehtia rahoistaan ja omaisuuksistaan. Vai, onko sekin legendaa?

Toisaalta, Kokoomukseen kuuluva suurpääoma pitää huolen, että tarpeettomat sosiaaliset tuet sammutetaan. Tosin, lapsilisät tietenkin kuuluvat kaikille lapsille. Niillä kartutetaan varakkaiden lasten omaa pääomaa tulevien vuosien varalle.

Vuonna 2018 olemme tilanteessa, jossa Kokoomus hallitsee ja muut myötäilevät.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #33

Näin maailma muuttuu. Puolueet ovat suomalaisen poliittisen järjestelmän mukaan hallituksessa kukin vuorollaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #35

#35 Pekka, toki ovat, mutta miten onnistuvat tehtävässään, on eri asia.

Asukasluvultaan pienen maan, kuin Suomi on, olisi tärkeintä pysyä yhtenäisenä ja huolehtia kaikkien kansalaistensa hyvinvoinnista.

Kyse ei voi olla enää oikeisto-vasemmisto -akselista, vaan kansalaisturvan ylläpitämisen turvaavista laieista.

Jos vaaka kallistuu liikaa rahan vallan puolelle, yhteiskuntarauha järkkyy.

Tänään olemme jo lähellä polarisoitumisen aiheuttamaa turvattomuutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

"Onko meillä malttia vaurastua?" Monien käyttämä lause. Ilmeisesti sitä käytti ensimmäisenä Urho Kekkonen vuonna 1952. Kysymys on hyvä. Suomessa Suomen kilpailukyky on mitattu ulos aina nousukauden aikana. Ennen markka-aikana tämä oli sitten aina pakko korjata toistuvilla devalvaatioilla. Pitää muistaa myös, että devalvaatio on aina tulonsiirto omistavalle luokalle tavanomaisen kansan kärsiessä.

No markka-aika on ohi, ja samalla devalvaatioiden aika. Mutta Suomessa ei vieläkään osata elää ilman kilpailukyvyn säännöllistä ulosmittausta. Vasta pari viimeistä vuotta on edetty maltillisten palkankorotusten tietä. Tässä yksi suurimmista syistä suomalaisten kahtiajakoon ja sen seurauksiin. Jos näin maltetaan vielä 4-5 vuotta, menee meillä paljon paremmin, aivan kaikilla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja totesi tänään, että perhevapaauudituksen kaatuminen ei hallitusta kaada. Mutta aiheuttaa kuitenkin pienen särön hallituspuolueiden yhteistyölle.
https://yle.fi/uutiset/3-10072204

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset