plukkala

Saksan hallitusneuvottelut, SPD?

Vuosi sitten tammikuussa Saksan SPD valitsi liittokansleriehdokkaakseen ja puheenjohtajakseen Martin Schulzin, entisen Euroopan parlamentin puhemiehen. Se aiheutti ennennäkemättömän gallup-hypen SPD:lle. Se taisteli maaliskuussa tasapäisesti CDU/CSU:n kanssa mielipidemittausten kärkipaikasta. Kevään aikana SPD:n gallup-hype suli ja syyskuun vaaleissa CDU/CSU (32,9%) otti selvän voiton SPD:stä (20,5%).

Vaaleista on kulunut jo viisi kuukautta. mutta Saksassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. Ensin yritettiin ns. Jamaika-hallitusta (CDU/CSU, FDP ja Vihreät). Tämä kuitenkin kaatui FDP:n käveltyä neuvotteluista. Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier sai aluksi hallitusneuvotteluista kieltäytyneen SPD:n lähtemään hallitusneuvotteluihin CDU/CSU:n  (GroKo) kanssa. Niitä neuvotteluja on nyt väännetty yli kaksi kuukautta ja on saavutettu neuvottelutulos, mutta SPD on alistanut sen jäsenäänestykseen sillä ratkaistavaksi.

SPD:llä on kaksi vaihtoehtoa, joko mennä hallitukseen sopimuksen mukaisesti tai jäsenäänestyksellä se kaataa? Jos SPD ei suostu GroKo-hallitukseen, pidetään Saksassa uudet ennenaikaiset vaalit. Mielipidetutkimuksissa SPD:n kannatus on pudonnut vaaleista lähes neljäsosan ja populistipuolue AfD hengittää jo sen niskaan, ellei ole jo mennyt ohi.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

SPD on mielenkiintoisessa paikassa. Puolueelle kumpikaan ratkaisu ei ole hyvä. Kannattajat eivät pidä suuresta koalitiosta, mutta ei myöskään uusiin vaaleihin meneminen tässä tilanteessa ei ole helppo ratkaisu?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Martin Schulz on jo luopunut puolueen puheenjohtajuudesta ja ministerinpaikasta mahdollisesti muodostettavassa uudessa hallituksessa?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Eipähän tässä taida olla SPD:llä muuta mahdollisuutta kuin vaihtaa henkilöitä. Niinkuin nyt näyttää olevan meneillään. Naisenergian lisääminen on askel uudistumiseen. CDU puoletsaan käynnisti jo Merkelin seuraajan katastelun. Hyvissä ajoin. Yrityssektori on ollut jo kuukausia hyvin huolestunut ja patistellut päätöksen tekoon.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joka tapauksessa odotan jännittyneenä SPD:n jäsenäänestyksen tulosta. Ei meinaan kovin helppo paikka. Mukana painaa myös sosiaalidemokraattisen liikkeen kannatus Euroopassa yleensä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Politiikassa nykyisin on kaikki mahdollista ja tilanteet muuttuu kaiken aikaa. Niinhän se presidentti Niinistökin sanoi, että kaiken aikaa pitää olla meidän hallituksenkin Suomessa hereillä. Jenkeistä se rytinä lähti viimeksi ja nyt taas varoitellaan. Hiljattain olleet pörssikurssien heilahtelut ovat olleet vasta alkusoittoa, jos jenkkipankkiiria on uskominen. https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä moni asia on mahdollista politiikassa tänään. Moni asia voi eri maiden puolueittenen kannatukseen. Ainakin Euroopassa sosiaalidemokraattisen liikkeen kannatus on nyt koetuksella. Ja lisäksi näyttää siltä, että nämä eivät oikein tiedä mitä tehdä?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Laitoinpa Pekka tuohon jenkkianalyysiin liittyen oman blogini. Pohdiskellaanpa vielä tätäkin tarkemmin, mikä vaikutus sillä voi olla koko Eurooppaan ja meillä Suomessa. http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251191...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

politiikassa toki kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mutta suoraa vaikutyusta en pörssikursseilla näe Saksan hallitusneuvotteluihin enkä myöskään sosiaalidemokraattisen liikkeen asemaan Euroopassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Entäpä, jos siellä Saksassakin rytisi oikein kunnolla? Voisihan silloin Merkelilläkin puntit tutista. Saattaisi tulla kalliiksi ne kaikki pakolaiset, mitkä päästätti Saksaan, oliko niitä vuonna 2015 jopa miljoona hakijaa. Jos talous romahtaa, niin kyllä se kylmää kyytiä tietäisi Merkelin puolueellekin melko nopeasti, kun populistipuolue AfD hengittää niskaan vai mitä tuumit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taidat mennä nyt toiveittesi perässä. Ja ainakin pahasti ennenaikaisesti maalaat mustia pilviä. Kyllä maaimassa näitä tuhon maalailijoita riittää, jopa vaikka ilman sinuakin?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Nyt kyllä käsitit asian ihan väärin, mutta antaa olla, kun sulle on näköjään tullut jokin fobia minua kohtaan. Mukavaa iltaa ja sweet dreams.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Tarkoitin vain sitä, että näitä tuhon ennustajia on aina ollut. En vain tajua, onko siitä jotakin hyötyä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kyllä maaimassa näitä tuhon maalailijoita riittää"

Ei koske Suomea. (Jyrki Käteinen 2008)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Makkonen, näyttääkö sinun kristallipallosi suurtakin rytinää pörssiin? Itse en sellaista näe. Helsingissäkin OMXH on lähes 10000 pistettä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sinulla on Lukkala rajoittunut näkö. Katso velkasuhteet ja fiat-rahan kehitys, vertaa finanssitalouden kasvuun ja reaalitalouden laskuun länsimaissa? EKP painaa rahaa laakerit punaisina, tervettä talouttako? 2008 oli verryttelyä tulevaan verrattuna.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

EKP toimii tehtävänsä mukaisesti. Se toimillaan turvaa Euroopan kilpailukyvyn tässä tilanteessa.Reaalitalouskin on selkeällä kasvu-uralla EU-alueella ja inflaatio on kurissa toisin kuin USA:ssa, jossa se on jo karkaamassa käsistä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pekka Lukkala kuuluu niihin herttaisen hyväuskoisiin, jotka eivät näe (tai edes halua katsoa) omaa nenänvarttaan pidemmälle. Elämä on jotenkin sillä tavalla helpompaa.

Heille ominainen repliikki on: "Oho, eihän tässä näin pitänyt käydä." ;)

Toisaalta on vakavasti ottaen traagista, että monet vielä vanhemmalla iällään pitävät kiinni lapsenomaisen herttaisesta hyväuskoisuudesta. Sydämeni laulu on Aleksis Kiven kirjoittama runo ja siinä on jotain samaa sävyä kuin Lukkalan talousviisaudessa:

Onpa kullan lysti olla,
Kultakehdoss’ kellahdella,
Kuullella kehräjälintuu.

Tuonen viita, rauhan viita!
Kaukana on vaino, riita,
Kaukana kavala maailma

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaukaa sinäkin jopa runollisesti kommentoit blogini aihetta, siis Saksan hallitusneuvotteluja ja SPD:n tilannetta? Muuten tapanani ei ole koskaan ollut maalata tilannetta epätoivoiseksi ilman mitään syytä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #18

Saksan hallituksen muodostaminen on totta tosiaan ollut ennennäkemättömän takkuista. Martin Schulzin aika Saksan politiikan parrasvaloissa jäi lyhyeksi ja sisältää jopa traagisia sävyjä. Seuraajastakaan ei ole varmuutta SPD:n johdossa (Andrea Nahles'in asema ei ole ns. kirkossa kuulutettu).

CDU/CSU:n johdossa sinnittelevä Mutti Merkel alkaa jo hänkin yhä enemmän muistuttaa poliittista ruumista. Horst Seehoferin CSU-asema Baijerissa on horjunut jo pitkään.

AfD:n gallup-kannatus on nousussa ja pelko uusista vaaleista yhdistää vanhoja puolueita. Entisen Itä-Saksan alueella Sachsenissa tuo protestipuolue jyllää voimalla, toiseksi suurimpana puolueena 27 prosentin kannatuksella.

"Zur Bundestagswahl 2017 trat die AfD Sachsen ebenfalls an, wurde erstmals in Bezug auf die Zweitstimmen mit 27,0 % stärkste Partei in Sachsen und zog mit einer zehnköpfigen Landesgruppe in den 19. Deutschen Bundestag ein."

Macronin "odottavan aika" alkaa käydä pitkäksi. Uusi Eurooppa viipyy, viipyy..

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

No Markku pääsit sitten lopulta jo itse asiaankin. Molemmilla "vanhoilla suurilla puolueilla" on vahdinvaihdon paikka. SPD:lle se tuli jo eteen, ja vaikka hallitus syntysikin, ei Merkelkään istu koko kautta puolueen johdossa.

SPD:llä on nyt vain kaksi huonoa vaihtoehtoa, joista valita. Mennä mukaan suuren koalition (CDU/CSU ja SPD) hallitukseen tai mennä uusiin vaaleihin. Ja samanaikaisesti puolueen kannatus on alimmalla tasolla koko liittovaltion historiassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katselet taloutta vaaleanpunaisten EU-silmälasien läpi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mitenkähän tämäkin kommenttisi liittyy Saksan hallitusneuvotteluihin?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD:n entinen puheenjohtaja Rudolf Scharping varoittaa puoluettaan uusista vaaleista.. Hänen mielestään ne ovat hengenvaaralliset SPD:lle. Scharping kehottaa SPD:tä menemään mukaan uuten GroKo-hallitukseen CDU/CSU:n kanssa. Hänen mukaansa SPD:n tila ei koskaan ole ollut näin vakava Liittotasavallassa.
http://www.bild.de/politik/inland/spd/neuwahl-waer...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset