Saksan hallitusneuvottelut, SPD?

Vuosi sitten tammikuussa Saksan SPD valitsi liittokansleriehdokkaakseen ja puheenjohtajakseen Martin Schulzin, entisen Euroopan parlamentin puhemiehen. Se aiheutti ennennäkemättömän gallup-hypen SPD:lle. Se taisteli maaliskuussa tasapäisesti CDU/CSU:n kanssa mielipidemittausten kärkipaikasta. Kevään aikana SPD:n gallup-hype suli ja syyskuun vaaleissa CDU/CSU (32,9%) otti selvän voiton SPD:stä (20,5%).

Vaaleista on kulunut jo viisi kuukautta. mutta Saksassa ei vieläkään ole uutta hallitusta. Ensin yritettiin ns. Jamaika-hallitusta (CDU/CSU, FDP ja Vihreät). Tämä kuitenkin kaatui FDP:n käveltyä neuvotteluista. Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier sai aluksi hallitusneuvotteluista kieltäytyneen SPD:n lähtemään hallitusneuvotteluihin CDU/CSU:n  (GroKo) kanssa. Niitä neuvotteluja on nyt väännetty yli kaksi kuukautta ja on saavutettu neuvottelutulos, mutta SPD on alistanut sen jäsenäänestykseen sillä ratkaistavaksi.

SPD:llä on kaksi vaihtoehtoa, joko mennä hallitukseen sopimuksen mukaisesti tai jäsenäänestyksellä se kaataa? Jos SPD ei suostu GroKo-hallitukseen, pidetään Saksassa uudet ennenaikaiset vaalit. Mielipidetutkimuksissa SPD:n kannatus on pudonnut vaaleista lähes neljäsosan ja populistipuolue AfD hengittää jo sen niskaan, ellei ole jo mennyt ohi.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

SPD on mielenkiintoisessa paikassa. Puolueelle kumpikaan ratkaisu ei ole hyvä. Kannattajat eivät pidä suuresta koalitiosta, mutta ei myöskään uusiin vaaleihin meneminen tässä tilanteessa ei ole helppo ratkaisu?

 

1203pl
Siilinjärvi

Neljän aikuisen lapsen isä ja seitsemän lapsenlapsen vaari.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu