plukkala

Onko Saksassa viimeinen GroKo hallitus?

SPD päättää tulevana viikonloppuna jäsenäänestyksessään siitä, syntyykö CDU/CSU:n ja SPD:n saavuttaman neuvottelutuloksen mukainen uusi GroKo (suuri koalitio) -hallitus. Hallituksen muodostaminen Saksaan on syyskuussa pidettyjen liittopäivävaalien jälkeen poikkeuksellisen vaikeaa. Vaaleista on jo lähes puoli vuotta.

Vaalien jälkeen oli kaksi vaihtoehtoa enemmistöhallituksen muodostamiseen.  Ensin yritettiin ns. Jamaika-kokoonpanoa (CDU/CSU, FDP  ja Vihreät). Se päättyi FDP:n käveltyä ulos hallitusneuvotteluista. Sitten presidentti Steinmeier sai  suostuteltua SPD:n neuvottelemaan CDU/CSU:n kanssa. Nyt uuden hallituksen syntyminen on kiinni SPD:n jäsenäänestyksestä.

Kysymyksessä voi kuitenkin viimeinen mahdollisuus suurten koalition hallituksen muodostamiseen? Viime vaaleissa CDU/CSU ja SPD saivat vielä selkeän yli 53% enemmistön äänistä. Mielipidemittausten mukaan SPD:n kannatus on laskenut noin 4 %-yksikköä vaaleista, joten uusien vaalien tullessa ei Unionipuolueiden ja SPD:n enemmistö ole mitenkään varmaa. Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvittaisiin mahdollisesti kolmaskin osapuoli.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Jos uutta GroKo-hallitusta nyt ei synny on lähes varmaa, että ajaudutaan uusiin vaaleihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Peikkona pelissä on myös epävarmassa tilanteessa kasvanut populistisen AfD:n kannatus?

Juha Hämäläinen

Populistisia ovat kaikki poliittiset puolueet. Populistinen esitystapa kuuluu politiikkaan, koska sekä äänestäjissä että poliitikoissa on niin paljon asioista tietämättömiä. Silloin on tapana yleistää, yksinkertaistaa ja sotkea esityksiin tunteita kuten penkkiurheilussa on tapana, puolesta vastaan asettelua.

AfD on jo monessa paikkaa ylittänyt SDPn kannatuksen. Syy on yksinkertainen. Moni saksalainen ei halua miljoonittain muuttajia. Miksi haluaisi? Sellaisen jatkaminen vasta populismia on.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Populismissa ja populismissa on eronsa.

Pitää paikkansa, että joissakin ns. uusissa osavaltioissa (entisen DDR:n alueella) AfD:n kannatus on ollut ajoittain SPD:n kannatusta suurempi. Mutta nyt ensimmäisen kerran mielipidemittaukset kertovat, että SDP ja AfD saavat yhtä suuria kannatuksia myös liittovaltiotasolla.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Varmaan seuraava koalitio on vielä isompi. Mikään ei kuitenkaan estä, että Saksassa olisi vaikka 20 vuoden päästä taas demareiden ja kristillisdemokraattien hallitus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksassa GroKo on vakiintunut nimitys nimenomaan CDU/CSU:n ja SPD:n muodostamalle hallitukselle. Tulevaisuudessa on tietysti kaikki mahdollista, mutta nyt on viimeinen mahdollisuus muodostaa Unionipuolueiden ja SPD:n välillä nähtävissä olevassa tulevaisuudessa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#2
Ainoa este olisi kai se että demarien kannatus jatkaa laskuaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demareiden kannatus on jo joitakin vuosia ollut selvässä laskussa, ei vain Saksassa vaan, yleisestikin Euroopassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

Demarit halusivat Euroopan unionin ja unelma kuoli kansainvaellukseen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #20

Ja Makkonen jatkaa linjallaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

SPD:lle uhkana on myös edessä oleva pitkä oppositiotie?

Juha Hämäläinen

SDPlle ja Saksalle ovat uhkana SDPn agendat. Pitää nähdä syyt ja seuraukset oikeassa järjestyksessä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Unlohdit vain sen, että Martin Schulz visioineen on jo väistynyt SPD:n puheenjohtajan paikalta. Ilmeisesti et usko ymmärryskykyyni?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

En nyt halua ymmärrystäsi kyseenalaistaa, saatat tehdä sen muuten minullekin. Vai miten se menee.

Ymmärrämme vain jotain eri tavoin. Tiedän saksalaisten kautta linjan kyllästyneen massamuuttoon. Ihan kiihkottomat ihmiset eivät enää vain jaksa katsoa tuota menoa tietäen, ettei se tule muuta kuin pahenemaan vuosien kuluessa, jos maailma väestöongelmaa ratkotaan massamuutolla. Siitähän on pakolaisuudessa kyse pohjimmiltaan.

Järjettömästi kasvaneet väestöt vievät elinmahdollisuudet kehitysmaiden oloissa. Siksi taytyy massamuutolle sanoa selkeä ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

En suinkaan kiellä, että massamaahanmuutto on ongelma. Mutta yksin yksikään maa ei sitä kykene pysäyttämään. Tämä longelma on ragtkaista kansainvälisesti. Miten? Siihen en osaa vastata. Osaatko sinä?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä arvelen osaavani. Massamuuttoa ei sallita ja EUn rajat valvotaan tiukasti. Turvapaikkoja haetaan EUn ulkopuolella eikä EUssa. Schengen-sopimus muutetaan kattamaan vain EUn kansalaiset. Rajoille eri passijonot EUn ulkopuolisille ja EUn kansalaisille.

Massamuuton lopetuksen esteenä on juuri kv yhteistyö, jossa osa haluaa massamuuton jatkuvan kuka mistäkin syistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Kirjoitin muuten muistaakseni, ettei massamaahanmuuttoa voi yksikään valtio yksin estää. Tarvitaan yhteistyötä. Schengen sopimuskaan ei miksikään muutu ilman sitä. Samoin on ulkorajojen valvonnan kanssa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Olisiko GroKo edes toimintakykyinen ?

Valtaosa saksalaisista vierastaa EU:n käytännön politiikkaa ja SDP:n edesottamuksia. Saksasta ei tule ikinä historian valossa muun EU:n sosiaalitoimistoa, johon rooliin sitä istutetaan liittovaltiohankkeen edistämiseski mm. Ranskan taholta Macronin esityksin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Schulz visioineen on jo väistynyt SPD:n puheenjohtajan paikalta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuohon voisi kai sanoa toistaiseksi, ennen uuden Schulzin esiin marssia. Kaiketi kannattaa huomata, että Schulz kuitenkin valittiin puheenjohtajaksi puolueen niin äänestäen, eikä nyt niin kauaakaan sitten.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Onhan Schulzin valinnastakin jo toista vuotta. Hän kyllä sai aikaan hetkellisen kannatuksen nousun, mutta vaalitulos SPD:lle oli surkea. Puolue sai vain 20% äänistä Schulzin oltua kansleriehdokkaana kun kilpailija CDU/CSU sai vastaavasti reippaasti yli 30%.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saksan poikkeuksellisen pitkä jakso ilman vaalituloksen valtuuttamaa poliittista hallitusta heijastuu Saksan lisäksi koko Euroopan unioniin. Siksi olisi tärkeätä saada Saksaan toimintakykyinen hallitus mahdollisimman pian. Myös Suomelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset