plukkala

Stasi-vankila Hohenschönhausen

Viime viikolla vierailin jälleen tapojeni mukaan Berliinissä. Kävin kaupungissa ensimmäisen kerran kesällä 1970 ja jaettu kaupunki muureineen jätti nuoreen mieheen pysyvän jäljen.

Tällä kertaa olimme valinneet yhdeksi vierailukohteekseemme Alt-Hohenenschönhausenin kaupunginosassa sijaitsevan Stasi-vankilamuseon. Vankilassa toimi sodan jälkeen NKVD:n vankila Neuvostoliiton miehitysalueella poliittisille vangeille. DDR:n perustamisen jälkeen se kuitenkin suljettiin. Mutta vuonna 1951 DDR otti vankilan uudestaan käyttöön Stasin (Ministerium für Staatssicherheit) vankilana poliittisille vangeille. Vankila oli käytössä aina DDR:n romahtamiseen vuoteen 1989. Vuonna 1994 vankilaan avattiin museo, johon voi tutustua ainoastaan johdetuilla kierroksilla, joita vetävät entiset Hohenschönhausenin vangit.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hohenschönhausenin_vankila

Wikipedia kertoo itse asiassa varsin pintapuolisesti vankilasta ja vankilan toimintatavoista varsin vähän. Vangit pyrittiin murtamaan henkisesti, kaikin mahdollisin tavoin. Näihin kuului mm. paikan ja ajan tajun hävittäminen. Vangit pyrittiin saada tunnustamaan rikokset, joista heitä syytettiin. Syytteet olivat täysin mielivaltaisia. Kuka tahansa saattoi sinne päätyä maassa, jossa oli yli 90000 palkollista Stasin virkamiestä ja 500000 - 600000 "ilmiantajaa". Tyytymätön aviovaimo saattoi ilmiantaa miehensä, riitautuneet ystävykset toinen toisensa jne.

Vangeilta pyrittiin saamaan tunnustus, kaikin keinoin. Ajan kanssa useimmat tunnustivat, koska eivät näitä metodeja kestäneet, vaikka eivät mitään olisikaan tehneet. Sitten tuomion saatuaan heidät siirrettiin Stasin muihin vankiloihin, joita oli 17. Niissä olot olivat helpommat.

Mutta kaikki eivät murtuneet eivätkä tunnustaneet. Kuulustelijat kyllästyivät, ja jotkut heistä vietiin sen jälkeen yhteen tiettyyn huoneeseen. He olivat siellä yksin useita tunteja. Ja pian sen jälkeen heidät vapautettiin. He saivat huoneessa tietämättään rajun röntgensäteilyannoksen ja yleensä kuolema leukemiaan seurasi 5-10 vuoden kuluttua, joskus nopeamminkin.

Hohenschönhausen oli suljettu sotilasalue, jota ei ollut merkitty karttoihin. Siten harva DDR-kansalainen vankilan olemassa olostakaan mitään tiesi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näköjään Wikipedialinkki ei kopioitunut avattavaan muotoon. Mutta kirjoittamalla Google-hakuun vain Hohenschönhausen, ylimpänä tuloksena on tämä Wikipediasivu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pakko sanoa, että tämäkin Hohenschönhausen-vierailu jätti minuun pysyvän jäljen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juurikin näin meille kerrottiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Kysymykseni koski tuota: "jätti minuun pysyvän jäljen".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

Toivottavasti en joutunut säteiden alle? Ynnärsin kysymyksesi väärin ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hyvä ja opettavainen blogi länsimaalaisen ihmisen julmuudesta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

DDR:ssä jatkui vanha natsimeininki. Ainoastaan uuden ideologian nimissä. Stasin johtaja oli muuan Erich Mielke, nuorena Saksan kommunistiseen puolueeseen liittynyt, joka sai koulutuksensa Moskovassa. Hän muuten oli Hohenschönhausenenin viimeinen vanki.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikä ero oli natsi-ja kommunistimeiningillä poliittisten vankien kohtelussa, ilmeisesti ei mikään ?

Voittajat jatkoivat siitä mistä hävinneet olivat lopettaneet, tuskin edes siivosivat vanhoja verijällkiä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Lue kommenttini nro 4 uudestaan, niin ehkä selviää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #6

Jo Churchill totesi aikoinaan toisen maailmansodan päätyttyä , että "taisimme
teurastaa väärän sian".

Oikeistolaisesti ajattelevalle ihmiselle tämä on tragedia.

Lukkala lukeutunee tähän joukkoon ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kaima, olet hauska veikkonen. Kirjoitin varsin totuudenmukaisesti näkemästäni. Ja sinä haluat puuttua minun näkemyksiini?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #10

Puolen tunnin filmiesitys ennen varsinaista tutustusmiskierrosta vaikuttaa erittäin onnistuneelta propagandiselta manipulaatiolta, mikä vahvistaa erityisesti ennalta subjektiivista mielipidettä ja muuttaa mahdollisesti katsojan objektiivisen mielipiteen subjektiiviseksi ja esitetyn materiaalin mukaiseksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Filmiesityksessä oli mukana autenttista Stasin materiaalia. Siis todellista manipulaatiota? Filmiesitys oli vain pohjustusta itse johdetulle kieretokäynnille, joka Toivosen mielestä oli varmasti myös manipulaatiota?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Kannattaa tutustua Pekka Toivonen Saksan ja Venäjän sekä Kiinan pakkolaitoshistoriaan niin asiat valkenevat. Olen tutkinut niitä 40 vuotta harrastuksena. Vuosia Saksassa asuessa käytin paljon aikaa aiheeseen. Suomalaisella ei käsitystä kuinka laajasta kidutuskoneistosta oli kyse Saksassa 1933 vuodesta alkaen. Eikä ymmärretä, että laitoksista tiedettiin laajasti kansan keskuudessa.

Leirejä ja vankiloita oli parisataa poliittisia vankeja varten. Useimmat niistä täysien raakalaisten käsissä. Sama touhu jatkui DDRssä.

Venäjä sekä Kiina ovat kautta aikojen olleet brutaaleja mielipidevankeja kohtaan. Täysin eläimellisiä tässä suhteessa.

On ikävää, että USA harrastaa edelleen salaisissa vankiloissa vastustajiensa kiduttamista. Maa ei todella ole länsimaisia arvoja kunnioittava vaan edelleen tekee niistä pilkkaa ympäri maailmaa.

Historian julmuuksien tutkimus on tärkeää. Mutta vieläkin hyödyllisempää on tasapuolisesti arvostella nykypäivän kiduttajia. Niihin kuuluvat nimittäin kaikki suurvallat poikkeuksetta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #14

Juuri näin. Pakkolaitoshistoria ei todellakaan ole historiaa vaan myös nykypäivää.

Erityisesti Pohjois-Korean epäinhimilliset vankileirit kidutuksineen ovat varmasti jokaisen ihmisoikeusasioita seuraavan tiedossa. Siksi luulisikin pitkän ja rankan kidutuslaitoshistorian omaavien saksalaisten olevan etujoukkona taistelemassa Pohjois-Koreassa vallitsevaa nykyistä tilannetta vastaan. Ehkä näin onkin ?

P.S. En ole alan asiantuntija, mutta Saksanmaalla vaikuttaa käyneen niin, että saksalaiset jatkoivat siitä mihin toiset saksalaiset lopettivat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #14

Juha, suosittelen sinulle käyntiä Vilnassa olevassa KGB-museossa, ellet ole siellä vielä käynyt?

Olet myös oikeassa siinä, ettei tämä toisinajattelijoiden kiduttaminen ole yksin DDR:n ongelma. Kuten kirjoitit, sitä harrastetaan ympäri maailmaa yhä vielä.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Täytyy seuraavalla kerralla käydä. Neuvostoliiton johtajilla olivat pitkät kädet. Harmi että länsimaalaiset eivät ymmärtäneet, että Hitlerin itäpuolella olivat varsinaiset "hyväntekijät".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seppo, suosittelen lämpimästi. Kierroksen aikana tietoa tuli valtavasti. Kertomukseni oli vain pintaraapaisu. Kierrokseen liittyi myös noin puolen tunnin filmiesitys ennen varsinaisen kierroksen alkua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Samana iltana vastapäätä olevassa "Kultkneipe"ssa jututin paikallisia, monestakin asiasta. Mutta kerroin myös käynnistäni Hohenschönhausenin museossa. Eräs minua vanhempi herrasmies kertoi itse sinne joutuneensa, koska oli julkisesti todennut jossakin seurassa, että Walter Ulbricht on "Arschloch" ja joku ilmiantoi hänet. Hän oli ko. vankilassa kolme vuotta, mutta hänet pelasti DDR:n romahtaminen.

Nykyisin Saksan valtio maksaa Hohenschönhausenin uhreille uhrieläkettä. Herra kertoi saavansa sitä 300 euroa kuussa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Walter Ulbricht ollut jo manan mailla kolme vuotta ennen DDR:n romahtamista?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä, kyllä, mutta ei häntä siltikään ilmeisesti saanut "persereijäksi" nimitellä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Länsimaalaiset ihmiset yhteiskunnat kohtelevat entisiä poliittisia murhamiehiä liian silkkihansikkain. Useat DDR:n hallinnossa mukana olleet ovat nykyään Saksan poliittisessa elämässä näyttävillä palleilla sen sijaan, että he viruisivat oikeutetusti vankilassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Stasin johtaja Erich Mielke istui muutaman vuoden tutkintavankeudessa, muistaakseni 3-4 vuotta, jonka jälkeen hänet vapautetiin. Nykyisin hän on haluttu luennoitsija ja on kirjoittanut useita kirjoja ajastaan Stasin johtajana. Kirjat myyvät hyvin, ja taloudellisesti Mielkellä menee hyvin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ajankohtainen aihe. Pitäisikö tuo vankila ottaa uudestaan käyttöön? Miten määrittelemme poliittisen vangin? Sekin alkaa olla kysymysmerkki euroopassa tänä päivänä. Jospa nuokin vangit vain rikkoivat ddr:n lakeja ja olivat vain rikollisia. Helppo on puhua poliittisista vainoista ja vangeista jossain muualla. EU on tuonut tämän ilon meille. Monet suomalaisetkin näyttäisivät olevan valmiita pistämään ihmisiä jopa 30 vuodeksi vankeuteen poliittisesta, joskin jäsenmaan lakien vastaisesta toiminnasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

DDR:ssä tilanne oli kuitenkin vähän toisin. Sinne oli luotu kyttäysjärjestelmä, jossa kaikki vahtivat toinen toisiaan. Riitauduttuaan jonkun kanssa, saatoivat nämä ilmiantajat kertoa Stasille satuja ja syyttää ihmisiä asioista, joita nämä eivät olleet tehneet. Tuloksena ilmiannetun matka Hohenschönhauseniin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllähän huhut Hohenschönhausenin vankilasta DDR:ssäkin levisivät, mutta varmaa tietoa vankilasta ei ollut. Näin ollen Suomessakaan eivät Halonen, Tuomioja ja kumppanit järjestelmän tätä osaa voineet tuntea ajaessaan 70-luvulla voimakkaasti DDR:n tunnustamista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tai eivät halunneet tietää...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä- Eihän Venäjänkään vankileireistä tiedetty mitään? Ennenkuin Solzenitsin sai Nobel-palkinnon kirjallaan Vankileirien saaristo?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Suomessa ei edes uskallettu ulkopoliittisista syistä julkaista ensimmäistä suomennettua osaa vaan tämän toteutti ruotsalainen kustantamo.

Kustannusosakeyhtiö Tammen virkailija Kalevi Sorsa toimi jo tuolloin suomettuneisuuden varjelijana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #28

Kysymys tuskin oli yhdestäkään kustannusoskeyhtiöstä tai niiden haluista. Ohjeet tulivat muualta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä Suomessa oli niin vahva sisäänrakennettu suomettuneisuuden kirjoittamaton itsesensuuri, että tuskin mitään erillisiä ohjeita edes tarvittiin.

Kalevi Sorsa sen jo nuorena miehenä oli sisäistänyt toimiessaan Tammen kustannusvirkailijana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Tällaisissa tapauksissa ohjeet tulivat yllättäen ja pyytämättä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Tämän nimenomaisen tapauksen mahdollinen ohjeistaja on tutkijoilta jäänyt toistaiseksi selvittämättä.

Onko blogistilla asiasta vielä julkaisematonta lisätietoa ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Käytä välillä omia aivojasi!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #33

Juuri niin taisi nuori Kalevi Sorsakin tehdä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #36

Kirjan julkaisun aikaan Sorsa oli pääministeri ensimmäisessä hallituksessaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Entinen kustannusvirkailija Kalevi Sorsa oli tuolloin vasta 43- vuotias, mutta pääministerinä tuskin tarvitsi kenenkään neuvoa ymmärtääkseen oman poliittisen uransa kannalta tärkeiden päätösten merkitystä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #40

Olisiko juuri Sorsa pääministerinä ollut antamassa niitä ohjeita kustannusyhtiöille?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Kyllä jäljet taitavat tosiaankin johtaa Sorsan sylttytehtaalle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #42

On kuitenkin vähän eri asia, tekeekö ohjeistuksen nuori kustannusvirkailija vai Suomen pääministeri?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Seppo Räty oli oikeassa! Nykyinen Saksa on saattanut loppuun Aatun aloittaman Euroopan valloituksen ei asein vaan talouden avulla. Entisiä natseja on vieläkin talouselämän johdossa.

Itä-Saksan kuritus Staseineen taisi olla vain venäläisten kostoa saksalaisten aiheuttamista tuhoista. Huvittavaa on, että vaikka Itä-Saksalle naureskeltiin, niin nyky-Suomessa on otettu käyttöön suoraan Itä-Saksasta kopioitu "varhaiskasvatus".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei taida olla enää entisiä natseja Saksan talouselämän johdossa. Aatun ajasta on jo lähes 80 vuotta.

Sundqvist opetusministerinä Halusi kopioida koko DDR:n varhaiskasvatus- ja koulujärjestelmän Suomeen, mutta ei siitäkään lopulta tullut mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset