plukkala

Puolue-gallupit ja niiden merkitys

Suomessa on perinteisesti teetetty ja julkaistu kaksi puolueitten kannatusta koskevaa mielipidettä kuukaudessa. Yle on teettänyt julkaisemansa tutkimuksen Taloustutkimuksella ja HS oman tutkimuksen puolestaan toteuttaa Kantar TNS.

Joulukuusta lähtien mukaan on tullut kolmas "pyörä".  Alma Mediaan kuuluvat Iltalehti ja Uusi Suomi julkaisevat ja teettävät oman tutkimuksensa, jonka toteuttaa Tietoykkönen. Puolueet tästä varmasti kiittävät, sillä gallupit ovat tärkeitä työvälineitä puolueille. Teettäväthän ne niitä itsekin.

Näiden gallup-tulosten lukijoilta asia vaatii kuitenkin hiukan medialukutaitoa. Keskenään erilailla toteutettujen kyselyiden tuloksia ei voi suoraan verrata toisiinsa. Maaliskuussa julkaistujen tutkimusten tuloksista voi toki löytää yhteisen trendin. Kaikki nämä kolme mahtuvat virhemarginaalin sisään, mutta kuitenkaan niitä ei voi suoraan verrata toisiinsa.

Nyt näyttää siltä, että Kokoomuksen ja SDP:n kannatus on karannut muilta ja ne kamppailevat keskenään tasapäisesti gallup-kärjessä noin 4-5 %-yksikön erolla seuraavana olevaan Keskustaan.

Keskustan kannatuksen alkuvuoden trendi on ollut laskeva. Tätä asiaa varmaan pohditaan kuumeisesti puoluetoimistossa. Näyttää siltä, että puoluesihteeri Ovaska menee vaihtoon puoluekokouksessa. Puolue ei myöskään näytä olevan yksimielisesti maakuntauudistuksen takana.

Vihreiden kannatus näyttää vakiintuneen 14%:n tuntumaan. Tätä voi pitää puolueelle hyvänä saavutuksena, jos sitä vertaa viime eduskuntavaalien tulokseen. Puheenjohtaja Touko Aaltoa syytetään tosin näkymättömyydestä, mutta jos on näkymätön, ei myöskään tee virheitä.

Seuraavassa alle10 %:n sarjassa taistelevat tasapäin Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto ja RKP ja KD omalla jo vakiintuneella 3-4 prosentin tasollaan. Sinisten kannatus ei ole miksikään 1.5%:sta muuttunut ja riitelevää Väyrysen perustamaa Kansalaispuoluetta ei näy missään.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Se, että Suomessa julkaistaan kolme eri tutkimuslaitosten tekemää kuukaudessa, ei kuinkaan ole mikään kummajainen. Saksassa gallupeja puolueitten kannatuksesta teetetään joka viikko 3-5.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Saksa on isompi maa, joten sieltä löytyy varteenotettavia sekä tutkimuksen tekijöitä että maksajia enemmän. Eihän tutkimus ole ilmainen, vaikka laskentakaavat sinänsä olisivat valmiina.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Ovatko Yle:n ja HS:n tutkimusten kohderyhmät, molempien, tahollaan tutkittavien kansalaisten mielipideilmaisujen validiteetti, paikkansa pitävä.

Olen kummastellut, miksi Yle teettää tutkimuksensa aina samalla, Taloustutkimus Oy:llä, jonka omistaja on samaan aikaan Ylen hallintoneuvostossa kansanedustajajäsenenä. Mietin jääviyttä.

HS:n tukimustietoa tuottaa myös jatkuvasti sama, Kantar TNS.

Onko tutkittavat kohderyhmät muuttuvia vai kysytäänkö aina samoilta mielipiteitä.

Kansalaisten suuntautumista parhaiten pärjäävien ryhmään, olisi hyvä selkiyttää.

Siksi, kysynkin, ovatko tutkimusta tekevät yritykset puolueettomia, suhteessa gallupit tilanneeseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Taitaa jäädä retoriseksi kysymykseksi.

P.S. Puolue-gallupit ovat kivaa kansanhuvia ja niistä kirjoitetaan hyviä blogeja ( Pekka Lukkala) ja käydään kiivaitakin väittelyjä. Toisaalta puoluetoimistoissa taitavat ottaa nämä kyselyt aivan liian vakavasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaima olet oikeassa. Onhan tämä hieno asia myös politiikan penkkiurheilijoille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niitä mielipidekyselyjä tekeviä firmoja ei ole montaa, siinä syy miksi samoja.

Tietääkseni Taloustutkimus ja Kantar TNS käyttävät satunnaisotantaa, Uusi-Suomen ja IL:n yhteinen Tietoykkönen satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

---

Kiintiöpoiminnassakin tavoitteena on valita edustava näyte perusjoukosta. Ositetun otannan tapaan pyritään saamaan esimerkiksi riittävä määrä eri ikäryhmien henkilöitä. Haastattelija saa tehtäväkseen esimerkiksi haastatella tietyn määrän kuhunkin sukupuoleen ja ikäryhmään kuuluvia henkilöitä.

http://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql?pag...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Seija, juuri siksi näitä tutkimuksia juuri ei voi suoraan verrata keskenään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos tutkijaa ja tutkimusmetodia vaihdetaan, ei niitä voi edes keskenään suoraan verrata.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä, ei edes Taloustutkimuksen ja Kantar TNS:n vaikka molemmat käyttävät satunnaisotantaa, ja otannan koostakin se riippuu sen lisäksi että mistä ne käytetyt korjauskertoimetkin tietäisi. Kerran julkaistiin raakadataa ja ellen väärin muista se lupasi persuille 27 %:n kannatusta, tai sinne päin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #15

Olet oikeassa. Suurinpiirtein samanaikaisesti eri tutkimuslaitosten tekemiä tutkimustuloksia ei voi keskenään suoraan verrata.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Minulta ei ole koskaan kysytty.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ai? Minultapa on, ja kun osallistuin kerran (nettigallupiin), olen sen jälkeen saanut kymmenittäin kyselyjä mitä moninaisimmista aiheista. Nykyään heitän deletellä maisemaan jok'ikisen tiedustelun, mutta aina niitä riittää, myös politiikasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minulta on puhelimitse kyselty kahdesti ja kerran soitettu ovikelloakin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei sentään yöllä tultu kysymään ovelta puoluekantaa ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #16

Tapojesi mukaan kyselet tyhmiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Lapuan liikkeen aikana kesällä 1930 näitä öisiä gallupeja harrastettiin enemmänkin ja tosimielellä.

Ulkopaikkakuntalaiset kyyditsijät toimivat ilmiantojen perusteella ja osa niistä oli vääriä. Vastaamalla kysyjien mielestä oikein ja uskottavasti puoluekantakysymykseen saattoi jatkaa keskeytyneitä yöuniaan ja välttyä kyyditykseltä.

Tästä ei siis ollut kyse ?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Niinpä niin! Voisit mennä Berliiniin tutustumaan Hohenschönhausenin vankilaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Oma maa mansikka, muu maa mustikka.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Leskinen, siksi varmaankin sintujen kannatus onkin noin heikko.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Heh, heh! Se asiaa tuskin ratkaisee.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

2014 lopulla, siis noin puoli vuotta ennen vaaleja, keskusta oli reilusti yli 5 %-yksikköä edellä seuraavaa puoluetta. Vaaleihin mennessä ero suli karkeasti 4 %-yksikköön. Joten vielä ehtii tapahtumaan paljonkin.

En silti kiellä, etteikö keskustan puoluetoimistossa mietitä, miksi keskustan kannatus laskee mutta kokoomuksen nousee. Ovathan molemmat hallituspuolueina yhteisesti vastuussa tehdyistä päätöksistä. Kokonaisuutenahan maan talous on tällä hetkellä nousussa, mikä oli Sipilän päällimmäinen tavoite aloittaessaan. Siinä Sipilä on onnistunut kuten myös hallituksen pitämisessä kohtuullisen yhtenäisenä ja toimintakykyisenä myrskyistä huolimatta.

Tietenkin voi aina kysyä, paljonko on hallituksen ansiota ja paljonko pelkkää tuuria. Itse veikkaisin tuuria mutta samalla muistuttaisin lausumasta, jonka joku sanoi Tuuli Petäjän hopeamitalista Lontoosta. Menestykseen tarvitaan onnea mutta työnteko lisää onnen todennäköisyyttä.

Kuten kuitenkin selkeästi näkyy, Väyrysen ristiretki Sipilää vastaan näyttää päättyvän mahalaskuun. Varapuheenjohtajissa tapahtuu varmaan joitain muutoksia ja nyt olisi nimenomaan aika seuraavaksi puheenjohtajaksi aikovien hakea varapuheenjohtajistoon. Puoluesihteeri Ovaska sai kyllä haastajan mutta asiasta käydään varmaan keskustelua. Yleensä ei ole reilua heittää henkilöä yhden kauden jälkeen pois ellei epäonnistuminen ole selkeä. Mutta monella muulla on varmaan parempaa tietoa kuin minulla Ovaskan toiminnasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juho, olet oikeassa. Paljon ehtii vielä tapahtua ennen vaaleja. On myös mahdollista, että tuleekin yllättäen ennenaikaiset vaalit.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... miksi keskustan kannatus laskee mutta kokoomuksen nousee. Ovathan molemmat hallituspuolueina yhteisesti vastuussa..."

- Medialle ja yleisölle se kiinnostavin kysymys on aina henkilökysymys. Kokoomuksen Petteri Orpo purjehtii juuri nyt myötätuulesta, ja samassa puolueessa asiallisesta ministerimaineesta nauttii myös esimerkiksi Kai Mykkänen.

Keskustan Anne Berner on liikenneasioissa leimautunut impulsiiviseksi seikkailijaksi, ja Sipilä itse ottaa silloin tällöin matsin tiedotusvälineiden kanssa. Tällaisilla yksilöiden imagokysymyksillä on merkitystä, kun kansa vastaa gallupeihin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuomo, olet varmasti oikeassa. Imago ratkaisee, silloin kun kansa vastaa gallupeihin. Sama tosin toteutuu silloinkin, kun kansa äänestää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sitä väliin ihmettelenkin, miksi keskusta ei enemmän pysty panostamaan omien ministeriensä puolustamiseen. Itse en pidä Berneriä impulsiivisena seikkailijana vaan selkeästi asioita eteenpäin vievänä henkilönä. Siinä mielessä siis huono poliitikko, että hän ei tee keskustalaista politiikkaa.

Sipilällä on ollut varsinaisesti vain yksi yhteenotto median kanssa. Katera Steel. Ja siinä oli kyllä aihettakin ottaa yhteen. Muuten yhteenotot ovat olleet enemmänkin sosiaalisessa mediassa yhteenotoiksi paisuteltuja.

Mutta median käytön kokoomus osaa tosiaan keskustaa paremmin. Lisäksi Sipilä ei ilmeisestikään käytä paljoakaan aikaa medialle vaan pyrkii tekemään pääministerin tehtävää mahdollisimman tehokkaasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Nykyinen Keskustajohto ei julkisuusasioita hallitse. Apuakin varmasti olisi saatavissa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johtuisikohan se impulsiivisen maine siitä, että nimityksenä on ollut kolmen puolueen Berner: hän kun antoi ensin RKP:n ymmärtää olevansa heidän ehdokkaansa, allekirjoitti sitten kokoomuksen kanssa ehdokassopimuksen, mutta olikin silti lopulta keskustan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #46

Niinpä niin. Kertoo ainakin henkilöstä jotakin?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#9 Ovaskaa en ole missään vaiheessa pitänyt Keskustan edeskäyvänä. Hänen äänensä ei ole kuulunut. Vai onko vaiennettu tietoisesti? Ex-puoluesihteeri Laaninen, papin ammattiin opiskelleena, soi yhä kaikuna taustalla.

Mutta siihen, miksi Keskusta rypee matalikoilla ja Kokoomus kukkelehtaa ensimmäisenä, johtunee juuri noiden gallup-firmojen hallitsevasta otteesta.

Molemmat puolueina ovat kuitenkin hallitusvastuussa. Pääministeripuolue, Keskusta, ensisijaisesti, mutta Kokoomus peesaajana, edustaa parhainta huutosakkia, pelaten omaan kotipesäänsä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vastuunkantajia hallituksessa toki ovat molemmat. Mutta kuitenkin takana molemmat tietysti pelaavat omaan kotipesäänsä. Kokoomus vain taitavammin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ovaskan tehtävä olisi varmaan ollut tuoda keskustan organisaatio 2000-luvulle ja digiaikaan. En osaa sanoa, miten paljon hän on sitä yrittänyt. Mutta minusta aikaa pitäisi antaa vielä toiset kaksi vuotta.

JK. Jokainen puoluesihteeri tekee tietenkin tehtävästä itsensä näköisen. Mutta minusta puoluesihteerin tehtävä olisi enemmän organisaation pyörittäminen kuin päivänpolitiikan tekeminen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Kysymyksessä voi tietysti olla Keskustan kenttäväen vanhoillisuus? Ei ole vastaanottokykyä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #41

Voi hyvinkin olla. Siksipä olenkin sitä mieltä, että Ovaska ansaitsisi vielä toisen kauden, koska ensimmäinen kausi on hyvinkin voinut mennä sen oppimiseen, mikä on mahdollista ja mikä vaatii enemmän työtä. Paineet ovat varmasti nuorelle miehelle kovat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #48

Kuulostaa järkeenkäyvältä, eipä niistä muidenkaan puolueiden uusista puoluesihteereistä alkuun juurikaan kuulu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #49

Ovaskan näytön aika meni jo. Ei kuitenkaan omasta syystään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #48

Keskustan kannatus vain aiheuttaa sen, että joku on uhrattava. Tällä kertaa se on Ovaska, ei vielä Sipilä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskustan kannatuksessa taisi olla politiikan ulkopuolelta tulleen liikemies Sipilän myötä ilmaa, joka sitten vähitellen syystä jos toisestakin haihtui. EU-politiikkaa olen jäänyt kaipailemaan, ilman TP Niinistöä Suomi ei näkyisi missään.

Hallituksen koossa pitämisessä tuskin on ollut suurempia vaikeuksia kun kokoomus ajaa omaa asiaansa ja Jussi Niinistökin kävi Pressiklubista kuullun mukaan esittäytymässä pääesikunnassa jo 2011 vaalien jälkeen luullessaan olevansa seuraava puolustusministeri. - Kokoomuksen suhteen tilanne saattaisi olla erilainen jos Soini ei olisi tahtonut ulkoministeriksi ja tilalla olisi ollut Stubb.

Tuuria minäkin veikkailen, noususuhdanne osui hyvään aikaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Uutuus viehättää, ainakin silloin, kun ei toivoa oikeastaan enää ole?

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Gallupit ovat informaatiovaikuttamista. Vain annettu ääni vaikuttaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Demokratiassa gallupeillakin on oma tehtävänsä ja puolueet käyttävät niitä omina työvälineinään. He ottavat kyllä kaiken irti siitä, mitä ne puolueille antavat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pitääkö muuten paikkansa, jotta vihreiden kannatus gallupeissa on aina vähän suurempi, kuin todellisissa vaaleissa? Mistä tämä johtuu??

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näin kielämättä on ollut. Äänestyskopissa sitten on asioita ajateltu uusiksi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä taas luulen, että se johtuu kyllä siitä, että paljon on nuoria kannattajia, jotka ei sitten viitsikään äänestää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #34

En kiistä, voit yhtä hyvin olla yhtä oikeassa kuin minäkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaipa se johtuu siitäkin että kannatus on keskittynyt lähinnä pääkaupunkiseudulle. Vihreiden kansanedustajista on 5 Helsingistä ja 3 Uudeltamaalta. Pirkanmaan vaalipiiristä Tampereelta 2, muista vaalipiireistä joko 1 tai 0.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä. Mutta hidasta muutosta on kuitenkin nähtävissä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Muuten mietityttää ihan aidosti että kuinka näissä gallupeissa huomioidaan eri ikäryhmien erilaiset äänestysprosentit. Vanhemmat äänestävät huomattavasti varmemmin kuin nuoremmat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kannattaa asiaa miettiäkin? Käyttävät korjauskertoimia. Yllättäen kaikkien kolmen tutkimuslaitoksen tulokset kuitenkin mahtuvat ns. viehemarginaaliin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Yle julkaisi tänään gallupin puolueitten kannatuksesta nuorten äänestäjien (18-34 vuotiaat) ja toisaalta myös iäkkäämpien äänestäjien (50-79 vuotiaat) joukossa.

https://yle.fi/uutiset/3-10141541

Gallupien tulos ei yllättänyt, ainakaan minua. Vihreät voivat luottaa tulevaisuuteensa. He olivat kärjessä nuorten äänestäjien kannatuksessa. Toisaalta myös Kokoomuksen kannatus näyttää olevan varsin vakaalla pohjalla kaikissa ikäryhmissä.

Tämä gallup tuloksineen antoi kuitenkin vakavaa pohdittavaa erityisesti SDP:n puoluetoimistolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset