plukkala

Nuorisosäätiö - kohusta kohuun

Nuorisosäätiö on vuonna 1961 perustettu yleishyödyllinen Keskustaa lähellä oleva yhteisö. Se tukee tukee nuoria aikuisia itsenäiseen asumiseen. Säätiöllä on yli 3000 asuntoa, joissa asuu noin 4500 nuorta.

Vuonna 2009 säätiö joutui vaalirahakohun keskiöön. Säätiön puheenjohtajana ovat toimineet mm. kansanedustajat Matti Vanhanen ja Antti Kaikkonen. Nuorisosäätiö jakoi vaalitukia Keskustapolitiikoille, mm. entiselle puheenjohtajalleen Matti Vanhaselle ja silloiselle puheenjohtajalleen Antti Kaikkoselle. Oikeus ei katsonut säätiön tehtäviin kuuluvan vaalituen antamista politiikoille. Silloinen puheenjohtaja Antti Kaikkonen tuomittiin luottamuaseman väärinkäytöstä 5 kk ehdolliseen vankeuteen. Kaikkonen ei valittanut tuomiosta ja jätti tehtävänsä nuorisosäätiössä.

Nuorisäätiön johtoon löytyi kuitenkin uudet johtajat Keskustan "nuorisopolitiikoista". Hallituksen puheenjohtajana on toiminut entinen Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen ja säätiön asiamiehenä ja toimitusjohtajana entinen Keskustan hallintopäällikkö Aki Haaro. Pari viikkoa sitten molemmat ilmoittivat jättävänsä tehtävänsä Nuorisosäätiössä. Poliisi tutkii näiden molempien toimia säätiön johdossa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/31/nuorisosaatiolla-miljoonavelat-...

Odotetusti pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, ettei Keskusta eikä hän tiedä mitään säätiön viimeaikaisista käänteistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kyllä kansalaisten oikeustajua jälleen koetellaan. Jotkut tyypit vain aina sotkevat työnantajansa ja omat etunsa keskenään. Tosin asiaa vasta tutkitaan. Asiasta kuulemme varmasti vielä lisää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mielenkiintoinen juttu nuo säätiöt. Tavallaanhan puolueiden pitäisi pysyä niistä erossa. Toisaalta, jos ne kuitenkin ovat liitettävissä puolueeseen, johtoon pitäisi pystyä valikoimaan henkilöitä, jotka osaavat asiansa, tekevät säätiön kannalta hyödyllistä työtä ja lisäksi osaavat olla sekoittamista henkilökohtaista, säätiön ja ehkäpä myös puolueen etua.
Periaatteessa Sipilän pitäisi nyt vaikuttaa siihen, että Nuorisosäätiön asiat selvitetään perin pohjin ja toiminta palautetaan alkuperäiseen, hyvään tarkoitukseensa. Mutta varmaan helpommin sanottu kuin tehty.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olet oikeassa. Sotku näyttää jo nyt niin suurelta, laajalta ja monihaaraiselta, ettei Sipilällä ole paljon mahdollisuuksia sen selvittämisessä auttamiseen. Poliisillekin voi olla vaikeaa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos tuomio lisi ollut 6 kuukautta olisi Tuomittu erotettu valtuustosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

No, tuomio oli vain 5 kuukautta. Toisaalta Kaikkonen ei myöskään valittanut tuomiostaan ja jätti kaikki tehtävänsä Nuorisosäätiössä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Poliisi ja PRH kai selvittävät mahdolliset lainrikkomiset. Eettinen puoli taas on vaikeampi.

Nuorisosäätiö ei kuitenkaan ymmärtääkseni enää ole mitenkään keskustan hallittavissa. Silloin siihen tulisi suhtautua kuten mihin muuhun vastaavaan säätiöön tahansa. Voi silti olla täysi mahdottomuus, että keskusta voisi irrottautua säätiön tuomasta leimasta. Siihen Sipilän tulisi kuitenkin selkeästi pyrkiä. Jos toiminta on eettisesti kestämätöntä, puolueen toimijoiden ei tulisi olla mitenkään mukana.

Se, miten vaarallista tuo on, näkyy oikeastaan Kaikkosen asemassa. Hänen on erittäin vaikea kilpailla missään vaiheessa vaikkapa keskustan puheenjohtajan asemasta, koska tuomio tullaan aina kaivamaan esille menneisyyden painolastina. Poliitikko ei saa tuomiotaan kärsityksi koskaan kokonaan vaan hän on siitä lähtien aina muiden armoilla. Se joko muistetaan tai ei.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #7

Kyllä painolasti Nuorisosäätiöstå painaa Keskustaa vielä pitkpään, mutta varmasti juuri Antti Kaikkosta raskaimmin. Kaikki Nuorisosäätiön johtohenkilöt ovat olleet keskustalaisia politiikkoja toistaiseksi.

Koko tämä Nuorisosäätiö-story kertoo myös jotakin politiikan moraalista 2000-luvulla. Kysymyksessä kuitenkaan tuskin on yksin Keskustan ongelma. Olisiko jo viimein muutoksen aika?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #8

Politiikan moraalia haittaa aina se, että suurimmat puolueet vetävät puoleensa myös heitä, jotka haluavat ennen kaikkea hyötyä politiikasta. Ihan samalla tavoin kuin jossain Pohjanmaalla on kannattavaa kuulua keskustaan, pääkaupunkiseudulla on aina ollut hyödyllistä olla kokoomuksessa tai sosialidemokraateissa.

Tällä hetkellä varmaan vihreätkin alkaa olemaan kannattava vaihtoehto ainakin Helsingissä. Joten valitettavasti en usko (ainakaan pysyvään) muutokseen. Hetken aikaa ehkä toimitaan paremmin tai siivotaan ongelmat maton alle.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #9

Minusta on alkanut tuntua siltä, että politiikot ovat aivan omanlaisensa joukko. He haluavat tyydyttää vallanhimoaan ja hyötyä polittisesta urastaan materiaalisesti mahdollisimman paljon. Äänestäjät ja heidän ongelmansa eivät kiinnosta pätkääkään. Äänestäjät ovat politiikoille vain ns."hyödyllisiå idiootteja". Ja tämä täysin riippumatta siitä, mitä puoluetta he edustavat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kaikkonen ilmeisesti otti opikseen? Mutta nämä silloiset "nuorisopolitiikot" eivät oppineet mitään. Panivat vain vielä härskimmäksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämähän on vain yksi politiikan monista ilmiöistä.Ja politiikot vielä ihmettelevät, miksi heidän ja yleensä politiikankin arvostus on äänestäjien keskuudessa mitä on?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset