plukkala

AfD:n Beatrix von Storch teki "lipposkat"

Saksan läntisissä osissa Münsterin kaupungissa tehtiin 07.04. Amok-isku. Mies ajoi matkailuautolla kaupungin keskustassa ravintoleiden terasseilla istuneiden ihmisten päälle. Iskussa kuoli kolme henkilöä mukaan lukien iskun tekijä ja loukkaantui yli 20 henkilöä.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005633158.html

Välittömästi iskun jälkeen AfD-politiikko Beatrix von Storch twiittasi iskusta kertoen sen islamistisen pakolaisen tekemäksi. Nyt vajaa viikko tapahtuneen jälkeen von Storch pahoittelee twiittiään kertoen tehneensä virheen, koska asia ei ollutkaan näin. Mutta samalla puolustelee itseään sillä, että teon jälkeen miljoonat saksalaiset ajattelivat hänen kanssaan samalla lailla.

http://www.sueddeutsche.de/politik/afd-von-storch-muenster-tweet-entschu...

Monet suomalaiset muistavat vielä muutamia vuosia sitten tapahtuneen pitserian murhapolton Tampereen keskustassa. Välittömästi tämän jälkeen entinen kansanedustaja Päivi Lipponen, "putkimies" Paavo Lipposen vaimo, syytti Suomen äärioikeistoa murhapolton toteuttamista ja halusi järjestää mielenosoituksen  äärioikeistoa vastaan Tampereelle. Kun tosiasiat olivat selvinneet, Päivi lipponen pahoitteli von Storchin tavoin toimiaan.

Mitä näistä voisi oppia? Kannattaisi hetki odottaa, ennenkuin twiittailee?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Meillähän maailmassa näitä Twiittailijoita riittää?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tokkopa Trump on Päivi Lipposesta oppia ottanut, mutta samassa veneessä tässä mielessä ovat saksalaisaatelisen kanssa. Olisihan se hyvä ensin ajatella ja sitten puhua eikä päinvastoin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuskin Trump kirjoittamastani jutusta koskaan mitään edes kuulee. Von Storchin tapauksesta ehkä joku voi hänellä varoituksen sanan sanookin. Olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Trump ei välttämättä henkilökohtaisesti kuule, mutta NSA sekä Secret Service kylläkin. Kyseisten organisaatioiden algoritmit hakevat verkosta ja puhelinliikenteestä tiettyjä avainsanoja, joihin joko reagoidaan tai sitten ei.

Yhta kaikki, viestisi on taatusti havaittu, jossain.

Mitä tulee poliitikkojen twiitteihin, niin Trump kyllä ajoi itsensä ohjustwiitillään niin pahasti kehän nurkkaukseen, että sieltä ei poistuta muutoin kuin nyrkkejä heiluttelemalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Varmasti on "jossakin" havaittu. Siksihän minä sen juuri kirjoitinkin.

Juha Hämäläinen

Kyllä tämä ongelma on laaja. Meillä tiedetään kaikki maailman asiat ja kriisit taustoineen somessa, vaikka ollaan itse käyty lähinnä Rootoksella ja korkein virkamies, joka vuotaa salaisia tietoja on naapurissa asuva 80-luvun kansanedustaja, kylän suurmies.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Siksi kysyinkin, mitä tästä voitaisiin oppia, mukaan lukien politiikot?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Enpä tiedä voimmeko oppia näiltä todistelutarpeen riivaamilta yksilöiltä juuri mitään. Yhdet rientävät tietämään ennen kuin tietävät, toiset odottavat tietoa mutta omaavat yhtä tunnustukselliset tulkintatarpeet sitten kun tarvittavaa tietoa on tarpeeksi saatu.

Varsinaiset oppimisen arvoiset asiat eivät liity todistelu- tai tulkintatarpeisiin. Sen sijaan esimerkiksi se, että tällaiset "ilmiöt" ovat todellakin tietyllä tavalla "kaavanmukaisia" -- että on syntynyt ja toistuu tuo aggression toteuttamistapa, ajaa autolla ihmisjoukkoon -- kertoo siitä etteivät ne ole niinkään eriytyneitä yksilöllisiä tekoja vaan kyseessä ovat nimenomaan olemuksellisellisesti institutionalisoituneet yhteisöilmiöt.

Kun kyseessä on yhteisövoimien määräämä käyttäytyminen, se on aina taantuneempaa ja kaavanmukaisempaa kuin yksilön kriittinen äly. Ihminen voi olla tunnustuksellisen ajattelunsa sokaisema -- ja silloin hän on tietynlaisten joukkovoimien vallassa vaikka toimisi yksin. Eivät kaikki terroritekoihin päätyneet välttämättä ole olleet missään yhteydessä mihinkään terrorijärjestöön.

Sama taantunut tajunnantila joka yksin toimivalla terroristilla on korviensa välissä -- syntyneenä tunnustuksellisen ajattelun kautta taantuneissa aivoissa -- voi vallita mistä tahansa psyykkisestä syystä taantuneen ihmisen aivoissa. Ja kuin itsestään ratkaisuksi voidaan hakea jotain kaavanmukaista itsetuhoista tekoa. Ei tekojen toimintakuvassa eikä lopputuloksissa ole eroa olipa asialla terroristi tai muuten vain psyykkisesti taantunut toimija.

Voimme vain ihmetellä miten toimintamallit insitutionalisoituvat, ja sama käyttäytymismalli puhuttelee kaikkia joiden kriittinen järki pettää.

Jos jotain siis voimme oppia, niin opetus koskee lähinnä sitä miten joukkovoimat vaikuttavat meissä. Niiden seurauksena väkivaltakäyttäytyminenkin saa kaavanmukaisia muotoja -- eli tietyllä tavalla institutionalisoituu. Joukoissa tavallisetkin ihmiset tekevät tekoja joita eivät yksin toimiessaan tekisi. Tietyt institutionalisoituneet toimintamuodot ovat käyttäytymismalleja joiden taustalta jossain mielessä kuitenkin aina löytyy terrorismi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko, että kyseessä Münsterin tapauksessa oli mistään intituionalisoitumista. Vaan pelkäästään "sairaassa päässä" tapahtuneen muualta haetun "mallin mallin" toistamisesta.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

No sitäpä se institutionalisoituminen noin sosiologisessa mielessä juuri tarkoittaa. Ja sosiologian opetus on tämä: koska ihminen on lähtökohtaisesti ja olemuksellisesti sosiaalinen olento, meissä vaikuttavat yhteisövoimat ovat aina ensisijaisia -- yksilö on aina lähinnä tietyllä tavalla institutionalisoituneen roolin ohjaama.

Sosiologian perusopetus on, etteivät yhteisövoimat, yhteisöominaisuudet ja yhteisöilmiöt ole palautettavissa yksilöiden ominaisuuksiin ja pyrkimyksiin. Jos haluamme oppia sosiologiasta jotakin, meidän pitäisi jokaista ongelmaa ratkaistessamme miettiä asioita yhteisötekijöiden kannalta. Ja se merkitsee esimerkiksi näissä terrorismikysymyksissä sitä, ettei terrorismia vastaan taisteleminen onnistu jos kuvittelemme terrorismin vain tiettyjen ykslöiden ongelmaksi.

Terrorismissa on kyse yhteisövoimista, yhteisöominaisuuksista, ja se on tiettyyn taustaan kuuluva ja vakiomäärässä toteutuva yhteisöilmiö. Se että terroriteot institutionalisoituvat yleisemmin itsetuhoisen käyttäytymisen malleiksi kertoo siitä ettemme ole tekemisissä vain yksilöiden psykologian vaan ennen muuta sosiologisen ilmiön kanssa.

(Nämä ovat varsin vaikeita asioita ymmärrettäviksi, koska kaikki ajattelumme keskittyy ja yrittää löytää selitystä yksiöstä. Juuri siksi nuo nimet, von Storch ja Päivi Lipponen, työntyvät mielemme näyttämöllä esiin. Sen sijaan että naureskelemme heidän hätäpäisyytensä kustannuksella, meidän kannattaisi keskittyä siihen mistä meillä todella olisi oppimista.)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Minä en naureskele tälle Päivi Lipposen ja Beatrix von Storchin hätäpäisyydelle. Päinvastoin ihmettelen sitä. He eivät edes ole ainoita lajiaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Tutkimatta hutkiminen on aina yhtä typerää, mutta tuosta tulee väkisinkin mieleen, että miksi ihmisille tulee terroriteoista ensimmäisenä mieleen muslimit?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Joillekin tulee. Mutta kyllä kannattaisi olla hutkimatta, kun jo hetken päästä tiedetään tapahtumien kulku. Tällainen hutkiminen vie vain sen oman uskottavuuden kokonaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Politiikot tietävät, että usein nopeat syövät hitaat. Siksi monet sen lajin yksilöt lähtevät vaikka heikoille jäille ollakseen ensimmäisinä ottamassa kantaa. Ja sitten joudutaan selittelyjen tielle.

Monille pikaviestipalvelu Twitter näyttää olevan liian nopea viestintäväline.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset