plukkala

Saksa: poliittisten puolueitten kannatukset syksyn vaalien jälkeen

Saksassa käytiin viime syyskuussa liittopäivävaalit. Vaalitulos mahdollisti kaksi enemmistöhallituspohjaa. Toinen oli CDU/CSU:n, FDP:n ja Vihreiden koalitiohallitus ja toinen uusi GroKo-hallitus, eli CDU/CSU:n ja SPD:n yhteinen hallitus. Kumpikin Angela Merkelin johdolla. SPD kieltäytyi hallitusvastuusta, joten yritettiin Unionipuolueiden, FDP:n ja Vihreiden hallitusta, joka kaatui FDP ulosmarsiin neuvotteluista. Presidentti Steinmeier sai kuitenkin SPD:n kääntämään päänsä, ja se lähti neuvottelemaan uudesta GroKo-hallituksesta Unionipuolueiden kanssa. Pitkien neuvottelujen ja SPD:n jäsenäänestyksen jälkeen uusi CDU/CSU:n ja SPD:n hallitus muodostettiin runsas kuukausi sitten.

Miten sitten eri puolueitten kannatukset ovat vaalien jälkeen runsaassa puolessa vuodessa muuttuneet? Ja mitä on tapahtunut politiikan tekijöiden joukossa?

Parikymmentä vuotta sitten CDU/CSU ja SPD taistelivat tasapäisesti liittopäivävaaleissa liittokanslerin paikasta. Kuitenkin entinen SPD:n puheenjohtaja Oskar Lafontine hajotti SDP:n vuosituhannen alussa liittoutumalla PDS:n, entisen DDR:n SED:n perillisen kanssa vieden mukanaan suuren joukon SDP:n vasemmistopolitiikkoja. Näin syntyi die Linke. Viime vaaleissa Unionipuolueet olivat selvästi suurin ryhmä 32,9 %:n kannatuksellaan. SPD sai vain 20,5%, eli vain noin kaksi kolmasosaa CDU/CSU:n saamista äänistä.

Suurin muutos vaalien jälkeen on siinä, että nyt CDU/CSU:n luvut ovat parantuneet, se saisi 34 %:n kannatuksen kun SPD:n kannatus on vain 17% eli enää vain puolet Unionipuolueiden kannatuksesta. Uudessa  GroKo-hallituksessa lähes kaikki SPD:n politiikot ovat vaihtuneet. Entinen puheenjohtaja Martin Schulz ei ole hallituksessa mukana. Myös SPD:n puheenjohtaja on vaihdettu. Andrea Nahles on puolueen uusi puheenjohtaja. Hänkään ei ole hallituksessa mukana. Vastuun ovat hallituksessa ottaneet SPD-politiikoista valtionvarainministeri Olaf Scholz ja entinen oikeusministeri Heiko Maas ulkoministerinä. Hallituksesta sai väistyä Schulzin lisäksi entinen puolueen puheenjohtaja Sigmar Gabriel, entinen valtionvarainministeri ja entinen ulkoministeri. Alla Emnid-tutkimuslaitoksen viimeisin mielipidetutkimuksen tulos.

https://www.bild.de/politik/inland/umfrage/bams-sonntagstrend-55609958.b...

Myös muiden Puolueiden kannatukset ovat muuttuneet. FDP:n kannatus on laskenut muutamalla %-yksiköllä ja vastaavasti Vihreiden kannatus ja myös populistisen AfD:n kannatus on nousemaan päin. Alla viimeisimmät gallupit. FDP:n kannattajat eivät ilmeisesti pitäneet siitä, että puheenjohtaja Leidner käveli ulos hallitusneuvotteluista

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kirjoitan Saksan politiikasta siksi, että Saksa on eittämättä Euroopan unionin mahtivaltio.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkin Ranska on EU:n sotilasmahti.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yleisellä tasolla yksistään Saksan demarien tilanne on mielenkiintoinen eli voiko yli 150 vuotias puolue todellakin romahtaa vieläkin alemmas ja jopa muuttua pikkupuolueeksi. Suomessakin kun pidetään eri vertailuista niin nythän ollaan jo alle ajan kun eräs viiksekäs pikkumies nousi valtaan ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Democratic_Pa...

(Vaalitulokset vuodesta 1887)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sosiaalidemokraattisen liikkeen tulevaisuus koko Eurpoopassa ei juuri nyt kovin ruusuiselta vaikuta. Tappioita on tullut niin Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa kuin Saksassakin. Maailma muuttuu, mutta demarit ilmeisesti eivät muutokseen kykene?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Oisko siinä myös syy, miksi Rinne tekee parhaillaan populistisia lupauksia kansalaisille, onko se nähnyt markkinaraon tässä ja yrittäähyödyntää populismia menestyäkseen vaaleissa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Uskon, että kysymys on juuri siitä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #7

Siinä voi käydä vielä huonosti ja olen tämän ennenkin todennut, ettei kaikki demaritkaan tästä tykkää, mitä oman puoluejohto nyt esittää. On eri asia asettaa tavoitteita kuin luvata sellaista, mistä ei voi pitää kiinni. Saahan nähdä mitä on vielä edessä, kun lähemmäs seuraavia vaaleja mennään.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Rinne vain tällä populistisella ehdotuksellaan haluaa vain varmistaa perinteisen tunnetusti iäkkään kannattajakuntansa äänet?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Mielestäni viime eduskuntavaaleissa iäkkäämmät olivat niitä, jotka nimenomaan halusivat, että talous saadaan tasapainoon eikä enää velkaannuta? Jos Rinteen lupauksilla mennään jatkossa eteenpäin, niin mitenkähän mahtaisi käydä? Jos olen oikeassa, niin vanhempi väki voi jopa paheksua lupauksia, jotka koventaisivat verotusta ja heikentäisivät vastaavasti valtiontaloutta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Kyllä ihminen on niin kumma eläin, että kun sille itselleen jotain lupaa, se haluaa siihen uskoa. Nuolrten keskuudessa tämä "eläkelupaus" kyllä aiheuttaa vastustusta.

Saksassakin juuri SPD:n nuoret (Jungsosialisten) vastustivat jäsenäänestyksessä eniten menoa tähän uuteen hallitukseen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mukavaa, kun kirjoitat, niin tulee paremmin seurattua. Ilmeisesti luet saksankielisiä uutisia ja vielä saksaksi? Minulta on kieli ruostunut, tosin ei se koskaan ole ollut muuta kuin lähinnä sellaista small talkia, mutta nyt ei suju enää sekään. Samoin on käynyt vähän ruotsin kanssa, kun ylioppilaskirjoitusten jälkeen ei ole tullut käytettyä. Englanti sujuu, kun sitä on tullut työssä käytettyä useita vuosia, mutta tätä poliittista "slangia" joutuu vähän kyllä sitten vähän lisää työstämään, jos ja kun tarvetta on. Venäjääkin vähän heittelen ja ranskaa muutama sana sujuu.

Siinäpä nuo, mutta ulkomaan uutiset pitää lukea suomeksi ja tarvittaessa englanniksi. Ruotsikin menee lukiessa paremmin, mutta tulkithan ne siellä Europarlamentissakin on, ettei tule väärin ymmärretyksi. Yhdenkin sanan merkitys voi joskus muuttaa paljon ja sitten menee pahasti pieleen. Ai niin muutaman sanan ja lauseen osaan myös kirkkoslaaviaa, tuli aikoinaan opeteltua Valamon luostarissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni Suomen media kirjoittaa vain aivan liian vähän Saksan poliittisesta elämästä. Joskus sieltä sitten nostan joitakin asioita esiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset