plukkala

Saksan politiikka ja media vastaan Suomen vastaavat?

Saksassa pidettiin liittopäivävaalit viime syyskussa. Pitkällisen väännön jälkeen saatiin maahan uusi enemmistöhallitus (CDU/CSU ja SPD) maaliskuussa. Vaaleissa CDU/CSU sai äänistä 32,9% ja SPD 20,5% eli yhteensä 53,4 %:lla enemmistön.

Saksassa media on seurannut tarkasti hallituksen muodostamista ja samalla myös  tutkimuslaitosten tekemiä gallupeita eri puolueitten  kannatuksista. Näitä mielipidetutkimuksia Saksassa tehdään 3-4 joka ainoa viikko.

Uusi CDU/CSU:n ja SPD:n hallitus (GroKo) on istunut nyt pari kuukautta. Tänään Saksan media kertoi huolestuneena, että hallituspuolueilla on enää noin 50 %:n kannatus.

https://www.bild.de/politik/inland/grosse-koalition/grosse-koalition-nur...

Saksan poliittiikassa tilanne on varsin normaali. Media on huolestunut hallituspuolueitten laskevasta kannatuksesta.

Suomessa tilanne on kovin erilainen. Suomessa ei media eikä kukaan muukaan tunnu huolestuvan siitä, vaikka hallituspuolueitten kannatus ole enää edes 40 %:kaan.

Alla viimeisimmät mielipidetutkimukset Saksan puolueiden kannatuksista.

http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Suomessa hallituspuolueitten kannatus on alle 40%. Siitä huolimatta hallitus puskee härkäpäisesti eteenpäin raakileeksi osoittautunutta sote ja maakuntauudistusta.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Minä olisin kovasti huolissani ja keskustassa siitä olenkin. Taidan olla niitä harvoja?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Puoluekokouksessa varmasti saat vastauksen kysymykseesi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #6

Uskotko itse tulevasi valituksi?

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos kysymästä. En olisi lähtenyt mukaan, jos en uskoisi. Jokin sanoo itselleni, että Sipilä kaatuu. No, kaatuu tai ei, niin parhaani tulen itsestäni antamaan, kunhan vain saan olla terve. Minulla ei ole mitään hävettävää ja hävittävää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #11

Eipä vastauksesi ollut kovin vakuuttava.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #14

Parempaa vastausta en valitettavasti voi antaa. Ei ole sellaista kristallipalloa, joka auttaisi varmaksi tietämään. Uskon itseeni ja kokousväki päättää. Sotkamossa 9.6.2018 ollaan kaikki viisaampia.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Meidän poliittisessa kulttuurissa valta on hallituspuolueiden puheenjohtajilla. Keskusta on tottunut menemään isännän komennossa turhia mukisematta. Kokoomuksessa on outoa liikehdintää ja Siniset toivovat, että hallitus ei vaan kaatuisi, vaan he saisivat jonkin ihmeen pelastamaan hiedän poliittisen uransa. Valtamedia ei Suomessa haasta hallitusta, ei koskaan. Vaan täällä somessa esiintyy asiallisia ja asiattomia puheenvuoroja asiasta.

Monessa asiassa Suomessa esiintyy tilanne, että tuntuu kuin heiluri olisi jähmettynyt yläkuolokohtaansa ja mitään ei tapahdu. Kun sitten tapahtuu, niin liike voi olla aika raju toiseen äärilaitaan. Sitä odotellessa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olen seurannut Suomen poliittista elämää koko pienen ikäni. Tänä aikana on tapahtunugt kaksi ns."kansannousua". Ensin vennamolaisten ja nyt tällä vuosikymmenellä perussuomalaisten nousua. Molemmat ovat osoittautuneett kupliksi. Siksi en aivan helposti jaksa uskoa "suuriin heilahduksiin".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nykyinen hallitus ei kaikkien koukeroidensa jälkeen istuisi päivääkään Saksassa. Siinä se pieni, mutta niin tärkeä ero Saksan ja Suomen politiikan välillä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Maassa maan tavalla.

Saksan media muistaa oman maansa menneisyyden ja tietää, että kannatusprosentit eivät kerro mitään hallituksen todellisesta voimasta tai maan tulevaisuudesta.

NSDAP sai vuonna 1932 valtiopäivävaaleissa kolmanneksen paikoista , vuonna 1933 puolueen puheenjohtaja oli jo valtakunnankansleri ja seuraavan vuoden vaalit sinetöivät natsi-Saksan synnyn.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Haet jälleen kovin kaukaa esimerkkisi. Ilmeisesti Saksa on mielestäsi kelvoton vertailun kohteeksi aina ja ikuisesti?

Saksa on historiansa perusteellisesti käynyt läpi. Jopa kahteen kertaan. Aivan kaikki maat eivät siihen ole pystyneet.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Pitäisi antaa Saksalle anteeksi nuo natsitouhut, joita se harrasti vuosia sitten ja katui niitä ihan joka paikassa. Onhan venäläisetkin antaneet anteeksi Stalinille ( taitaa olla Putinin jälkeen suosituin venäläinen) galluppien mukaan. Saksan pitäisi ottaa oikeampi asema Euroopassa, ei se taito ole mihinkään hävinnyt.On se v---n väärin, että Euroopan tärkein valtio on maailamn tappiin syyllinen historiaansa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #13

Stalinin suuri suosio venäläisten keskuudessa kertoo juuri Venäjän kyvystä käsitellä historiaansa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pekka Lukkala: "Saksan poliittiikassa tilanne on varsin normaali. Media on huolestunut hallituspuolueitten laskevasta kannatuksesta."

Viime syyskuun vaalien jälkeen tilanne Saksan politiikassa on ollut kaikkea muuta kuin normaali. Syyskuun 2017 liittopäivävaaleissa suuret hallituspuolueet CDU/CSU ja SPD kärsivät varsinaisen rökäletappion - kumpikin ja erityisesti SPD.

CDU/CSU ja SPD menettivät liittopäiviltä yhteensä 105 paikkaa. Se on todella paljon. Nuo suurpuolueet olivat ainoat liittopäiville selvinnneet puolueet, jotka hävisivät paikkoja. Muut voittivat. https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_liittop%C3%A4...

Mitä tapahtui vaalien jälkeen? Rökäletappion kärsineet pääpuolueet muodostivat monen kommervenkin jälkeen GroKo-hallituksen. Voimme miettiä, kuvastaako tuo hallituskoalitio äänestäjien ilmaisemaa tahtoa poliittiseen suunnanmuutokseen Saksassa.

Saksa nyt vaan ei ole mikään hyvä esimerkki Suomelle. Ainakaan hallitusvastuun kantamisen osalta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Muuta enemmistöhallituskoalitiota ei ollut muodostettavissa, tämä osoittautui todeksi hallitusneuvotteluissa. Hallituspuolueet saivat enemmistön kuitenkin vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tutkimuslaitoks INSAn tutkimuksen mukaan CDU/CSU:n kannatus on 32,5% ja SPD:n 17%, eli GroKo-puolueiden kannatus on laskenut alle puolen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset