plukkala

Miksi Trumpin ja Putinin tapaaminen juuri Suomessa?

Saksalainen Bild Zeitung pohtii tänään syitä, miksi juuri Helsinki valikoitui Trumpin ja Putinin huipputapaamisen pitopaikaksi. Lehti löytää useita syitä siihen.

Lehti nostaa esiin historialliset syyt. Suomi on ollut usein suurvaltojen johtajien tapaamispaikkana jo ETYK-kokouksesta lähtien vuonna 1975. Vuonna 1990 tapasivat Bush ja Gorbatsov sekä 1997 Clinton ja Jeltsin Helsingissä.

Lehden mukaan sekä USA että Venäjä pitävät Suomea neutraalina paikkana, koska Suomi ei ole Naton jäsen. Trump näyttää siten, että on valmis jättämään Nato-alueen neuvotellakseen Venäjän presidentin kanssa kasvotusten. Lehti kiinnittää myös huomion USA:n Suomen suurlähettilään Robert Pencen lausuntoon senaatin valiokunnassa maaliskuulta 2018:  Suomen turvallisuusintressit ovat yhteneväiset USA:n intressien kanssa. Hän muistutti myös siitä, että Suomella on 833 mailia yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

Bild-Zeitung löysi myös logistisia syitä siihen, miksi tapaamisen paikaksi valikoitui juuri Helsinki. Trump on juuri nyt Euroopassa. Ensin Nato-kokouksessa ja sitten valtiovierailulla Englannissa. Lento Helsinkiin kestää Sotlannista vain noin kolme tuntia. Myös Putinille aika ja paikka sopivat. Putin haluaa olla jalkapallon MM-kisojen järjestäjämaan edustajana loppuottelussa Moskovassa tänään. Hän ennättää vielä hyvin Helsinkiin huomenna.

https://www.bild.de/politik/ausland/donald-trump/darum-finnland-trump-pu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mielestäni tätä Bild-lehden artikkelia kannattaa lukea myös rivien välistä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ihan mielenkiintoinen on Bildin vihje siitä, että mafia uitti Putinin avustuksella miljardeja ruplia 1990-luvulla länteen ja että kauttakulkumaa oli juuri Suomi. Bild toisin sanoen vihjaa, että Suomi olisi osallistunut rikollisen rahan pesuun.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä! Kirjoituksessa on muutakin, mitä kannattaa hetken pohtia.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Hyväuskoisten hölmölandia on sopiva paikka tyhjänpäiväiselle kokoukselle. Täällä ei olla ”köyhiä eikä kipeitä.” Trump puhaltaa "trumpettiin" ja Putin toimii "kapellimestarina."
Herrojen viimekokouksessa Trumpin kehonkielestä sai lukea, kuka määräsi siinä neuvottelussa ”kaapin paikan.” Tämä ei ollut Trump, vaan Putin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

En usko itsekään mitenkään maailmaa muuttaviin kokouksen tuloksiin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Riippumatta siitä mitä Trump ja Putin neuvotteluissaan sopivat, ensimmäinen häviäjä on Suomi. Maailmalla tämä vahvistaa kuvaa Suomesta harmaalla vyöhykkeellä olevasta, jopa Venäjän etupiiriin kuuluvasta maasta, ei todellisesta länsimaasta.

Kannattaa huomata, että innokkaimmin kokousta ovat ylistäneet venäjämieliset, jotka uskovat Trumpin tekevän myönnytyksiä Putinille euroopalaisten pään yli. He iloitsevat myös siitä, että kuva Suomesta "puolueettomana" Venäjän etupiiriin kuuluvana maana vahvistuu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Omat tuntemukseni ovat hyvin samankaltaisia.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tätä Suomen neuraliutta tuntuu toitottavan nyt koko läntinen media.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005757702.html

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinistö nosti tämän Suomen neutraliuskäsitteen esiin omassa tiedotustilaisuudessaan tapaamisen jälkeen esiin. Ja vielä toisenkin kerran antamassaan haastattelussa uutiskanava CNN:lle. Asiallista toimintaa, mutta vaikuttaako se tähän käsitykseen mitenkään?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset