plukkala

Niinistö ja Suomen puolueettomuus

Kansainvälinen media käsitteli Suomen asemaa neutraalina maana erityisesti artikkeleissaan, jotka koskivat Helsingin valikoitumista Trumpin ja Putinin tapaamisen paikaksi. Sauli Niinistö nosti asian esille eilen kahteen kertaan. Ensin omassa tiedotustilaisuudessaan huippukokouksen jälkeen ja vielä CNN:lle antamassaan haastattelussa.

Omassa tiedotustilaisuudessaan Niinistö kertoi ihmetelleensä median käsitystä Suomen puolueettomuudesta. Hän muistutti Suomen olevan Euroopan unionin jäsen, Naton rauhankumppani ja että Suomella on useita kansainvälisiä sopimuksia monien valtioiden kanssa.  Jos Suomi näin ollen on puolueeton, ovat lähes kaikki maat puolueettomia.

Illalla Niinistö antoi vielä haastattelun uutiskanava CNN:n johtavalle ulkomaantoimittaja Cristiane Amapourille. Haastattelussa Niinistö ihmetteli, miksi Suomea toisinaan yhä pidetään idän ja lännen välisenä neutraalina vyöhykkeenä? "Kuulumme EU:hun ja olemme Naton rauhankumppani, ja olemme aina kokeneet kuuluvamme länteen". Niinistö muistutti myös siitä, että Suomi lisäksi on ainoa maa, jonne Stalin on hyökännyt, jota hän ei kyennyt valloittamaan.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005759407.html

Mielestäni on tärkeää, että presidentti Niinistö nosti asian esille, jopa kahteen kertaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pelkäsin jo hetken, että tämän vain annetaan mennä. Niinistö toimi hyvin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näyttää siltä, että varsinaisten sotilasliittojen jäsenmaat katsotaan kansainvälisesti olevan ei neutraaleja. Muut ovat muista sitoumuksista huolimatta neutraaleja.

Suomi elänee nykyään samanlaisen harhaluulon vallassa kuin se eli kylmänsodan aikana. Silloin Suomi koki olevansa puolueeton, vaikka se yleensä katsottiin kuuluvan Neuvostoliiton etupiiriin kuuluvaksi valtioksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Varmaan jotkut asian noinkin näkevät. Silloinhan siis esimerkiksi kaikki ne EU-maat, jotka eivät kuulu Natoon, ovat neutraaleja? Mutta joka tapauksessa asiallinen nosto Niinistöltä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa puhutaan vielä neutraliteetin säilyttämisestä ainakin joskus. EU:hun kuuluvat maat, jotka eivät kuulu Natoon, omaavat historialliset syynsä tähän. Suomella on jo vuoden 1918 syksystä lähtien ollut omat syynsä pysyä puolustusliittojen ulkopuolella. YYA-sopimus oli poikkeama tästä linjasta. Suomi ei liittynyt akselivaltoihin ainakaan muodollisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #4

Kyllä Suomi kolmekymmenluvulla epätoivoisesti haki liittolaista silloisen Neuvostoliiton uhan alla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Luotettavia liittolaisia ei kuitenkaan löytynyt. Reunavaltioyhteistyö kaatui omaan epärealistisuuteensa. Samoin kävi yhteistyölle Ruotsin ja Viron kanssa. Nyt elämme samaa kautta uudelleen.

Natoon ei uskalleta liittyä ja haikaillaan jostain muusta. Esitelmöidään samalla tapaa läntisestä arvoyhteisöstä Suomen suojana kuin jotkut tekivät 30-luvulla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #8

Kieltämättä näillä ajoilla ja puheilla on tiettyjä yhtymäkohtia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi kuuluu Venäjän etupiiriin toimittajien etupiirijaossa.

Nyt Helsingissä ensi tapaamisella presidentti Trump toi Mäntyniemen aamiaisella esiin edellisen tapaamisensa presidentti Niinistön kanssa Nato-kokouksessa.

Onko tilanne sellainen, että tämäkin maailmalla näytetty ja toimittajien näkemä ja kuulema lause tulkittiin presidentti Trumpin valehteluksi ?

Presidentti Trumpiin kohdistuva ylenkatse ei ole Suomen etu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Juuri tällaisen toimittajien "etupiirijaon" takia Niinistön ulostulo oli tärkeä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Niinistön esiintymisestä jäi ikävä kyllä turhan selittelyn maku.

Kyllä Suomen sotilaspoliittisen aseman määrittely käytännössä tapahtuu ulkomailta käsin eikä tasavallan presidentin luennoimaan.

”Niin on, jos siltä näyttää”, totesi jo Kekkonen aikanaan.

P.S. Samaa henkeä oli Trumpin ja Putinin yhteisillä kootuilla selityksillä koskien USA:n presidentinvaaleihin mahdollisesti tapahtunutta Venäjän valtion vaikuttamista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #21

Niinistö selvästi yritti vaikuttaa tähän median itse luomaan "etupiirijakoon".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Puuttui enää maininta Suomen Nato-optiosta !

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #25

Media tietää jo tästä Suomen Nato-optiosta, samoin kuin Ruotsin vastaavasta. Ja se varmasti tuli nytkin rivien välistä selväksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Median luomassa etupiirijaossa Nato-option merkitys toimittajien mielestä neutraalissa Suomessa vaikuttaa kylläkin olemattomalla. Tästä median johtopäätöksestä on syytä ottaa opiksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön työ on edelleen pahasti kesken mikäli hänen tavoitteensa on abstraktien puheiden lisäksi konkreettisesti kytkeä Suomi niin sotilaallisesti kuin poliittisesti länteen ja turvata maamme tulevaisuus mahdollisessa sotilaallisessa kriisissä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #27

Saa nähdä, mitä tämä esiin noussut median piirtämä "etupiirijako" vaikuttaa Niinistön omiin ajatuksiin?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #28

Lukkalan ajatus Suomen kuulumisesta samaan kategoriaan kuin länteen kuuluvat riippumattomat ja jakamattoman turvallisuusajattelun jakavat maat, on outo. Lännessä länteen kuuluminen määritetään ja arvotetaan eri tavalla kuin Suomessa ja hyvästä syystä määritetäänkin. Lännessä länteen kuuluminen määritetään riippumattomuuden kautta. Suomi ei ole riippumaton, vaan on osa Valko-Venäjän vyöhykettä.

Ruotsi ja Suomen sotilaallisella liittoutumattomuudella on merkittävä ero. Meillä on edelleen samat suomettuneen ajan poliitikot määrittelemässä Suomen asemointia, kuin kylmän sodan aikana. Ruotsi arvostelee Venäjän toimintaa, mutta mitään vastaavaa ei tapahdu Suomessa. Ei kertaakaan!

Yhtäkään poliitikkoa ei ole leimattu ja oikeuteen viety maanpetoksellisesta kylmän sodan aikaisesta ("puolueettomuusajan") yhteistyöstä Neuvostoliiton kanssa. Kaikki mitä me tunnustetaan suomettuneella ajalla tapahtuneen, tarkoittaa liittoutumista NL:n kanssa. Huolimatta puolueettomuusliturgiasta. Miksi yhteistyöhon suostuneiden päättäjiä ei ole viety oikeuteen, vaan jatkavat edelleen päättävissä asemissa? Edes moraalista tuomiota ei ole jaettu.

Ruotsi uskaltaa arvostella Venäjää ja toimia sen mukaan. Suomi ei! Normaalit jakamattoman turvallisuuden maat ovat Nato-maita ja konkreettisesti osa läntisiä maita. Suomi ei! Suomi tekee kaiken Venäjän ehdoilla. Venäjällä on Nato-optio Suomen Nato-jäsenyyden suhteen. Suomella ei ole jäsenyysoptiota, koska sellaista ei ole olemassakaan. Miten johtavat päättäjät kehtaavat valehdella kansalle. Kyse on samasta trumpismista, mitä Trump latelee kansalleen populistisesti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #30

Pidän käsitystäsi Suomen ulkopolitiikasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta varsin kapeana. Kyllä Suomikin on tuominnut Krimin miehityksen ja Venäjän toimet Ukrainassa aivan samoin kuin Ruotsi ja muu Euroopan unioni. Suomi myös osallistuu EU:n pakotteisiin näiden takia. Käsityksesi mukaan ainoastaan Natomaat kuuluvat länteen? Sekin aika kapeaa tulkintaa.

Unohdat kokonaan Suomen Natokumppanuuden ja laajan yhteistyön Suomen ja Ruotsin välillä maanpuolustuksen alueella. Nostat Ruotsin jalustalle päinvastoin kuin Suomen?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Ajat muuttuvat ja päättäjien mielipiteet. Kekkonen taisteli kynsin ja hampain Suomen itsenäisyyden ja puolueettomuuden puolesta onnistuen siinä.
Niinistö & co vakuuttavat kuorossa ,että Suomi kuuluu länteen. Kumpi ajoi/ajaa isänmaan asiaa?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kekkonen oli aikansa presidentti. Varmaan silloin mies paikallaan. Mutta nyt elämme toista aikaa. Niinistö on nyt mies paikallaan, ja varmasti ajaa isänmaan asiaa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Niinistölle täydet pisteet, selventävä ulostulo. Meillä on politiikassa edelleen voimia, kuten Paavo Väyrynen joka kaikissa mahdollisissa tilanteessa julistaa Suomen olevan puolueettoman maan, jota suinkaan emme ole, jo pelkästään kuuluminen EU:n liittää meidät osaksi länttä. Emme ole myöskään maa Idän ja Lännen "rajavyöhykkeellä" vaan Suomen ja Venäjän välinen raja on Idän ja Lännen raja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala
Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Pidän Niinistöä tärkeimpänä tekijänä siihen, että Suomen asema on epäselvä. Läheiset välit Putiniin ja natovastainen mielipide.

Selittelyn sijaan avaimet ovat Niinistöllä itsellään. Jos suosittu presidentti kääntyisi perustellen Naton kannalle, kansa kyllä seuraisi eikä Niinistön tarvitsisi enää hämmästellä kun muut raportoivat miten tilanne on epäselvä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Presidentin vaalien aikaan Niinistö kyllä perusteli kantansa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Perusteli miksi Suomen ei pidä kuulua lännen sotilasliittoon. Sitten on turha ihmetellä jos muut eivät niele Niinistön puheita.

Kylmän sodan aikana Suomi vakuutteli puolueettomuuttaan eikä kukaan uskonut. Nyt vakuutellaan länteen sitoutumista ja harva uskoo. Ero vaikkapa vain Ruotsin suhtautumiseen Venäjään on merkittävä.

Niinistö tosiaan harmittelee asiaa joka on hänen itsensä rakentama.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #19

Aika kaukaa haet sen ainoan syyllisen viittaa Niinistölle?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

En sanonut että hän on ainoa syyllinen.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Puolueettomuus ja neutraalius ovat eri asioita. Minua on aina huvittanut suomalaisten pakonomainen hokeminen länteen kuulumisesta.

Maantieteellisesti olemme erittäin idässä, samoin kulttuurillisesti, vaikka Aku Ankkaa olemekin lukeneet. Amerikkalaisuudeta olemme erittäin kaukana, paljon kauempana kuin venäläisyydestä.

Poliittisesti meitä on - ainakin Juha Sipilän toimesta - viety samaan sakkiin Puolan, Unkarin, Slovakian ja Tsekin kanssa. Siis ainakin jossain määrin slaavilaisten maitten joukkoon.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Lisään vielä että eurooppa ja länsi ovat kovin eri asioita kuin amerikkalaisuus. Ja näinkin ovat jotkut puolestamme päättäneet:

"Isäntämaasopimus on valtion, tässä tapauksessa Suomen ja Naton välille solmittu sopimus,[7] joka määrittää sen, miten Naton sekä sen jäsen/muiden valtioiden joukot voivat perustaa tukikohtia ja tuoda joukkoja isäntämaan alueelle sekä rauhan että kriisin aikana. Sopimus velvoittaa isäntämaata tarjoamaan tukea, tietoja ja suojelusta näille joukoille." (Wikipedia)

Joten emme taatusti ole puolueettomia ja sopii epäillä olemmeko edes neutraaleja. Höynäytettyjä kyllä olemme.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän kommenttisi osalta olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ensinnäkään kyse ei ole oikeudellisesti sitovasta sopimuksesta. Täten mitään oikeutta ei ole! Wikipediassa on myös seuraava teksti:

"Pöytäkirja ei ole kansainvälinen sopimus, vaan se on luonteeltaan poliittinen asiakirja. Pöytäkirja ei velvoita kumpaakaan osapuolta antamaan tai vastaanottamaan apua ja joukkoja.Suomi päättää siten kaikissa oloissa itse, ryhtyykö se toimintaan, jossa isäntämaatuesta tarvitsee sopia. Suomi ei sitoudu yhteisymmärryspöytäkirjalla vastaanottamaan Suomeen vieraita joukkoja tai sallimaan sellaisten kauttakulkua"

Edellinen tarkoittaa, että Suomi määrittelee riippumattomuutensa asteen tilanteiden mukaan, kuten vastapuoli määrittelee Suomen puolueettomuuden edeltävän ajan perusteella ja tilannekohtaisesti minkä puolen on valinnut kriisissä valinnut. Tämä on syy miksi Suomi haluaa valehdella länteen ja kansalaisilleen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #32

Kansainvälisessä yhteistyössä sopimukset ovat aina poliittisia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #33

Noin tietenkin on. Oikeudelliset sitovat sopimukset sitovat tulevia hallituksia myös. Kärsimme vieläkin sdp:läisten poliittisesta laajasta turvallisuusajattelusta minkä piiriin mahtui kaikki maailman kärsimykset ja luonnonmullistukset, mutta ei jalkaväkimiinat.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #41

Näitä erilaisia poliittisia sopimuksia on tehty kautta aikojen. Riippumatta ketä kulloinkin hallituksessa istuu. Eihän se mitään uutta ole.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kekkonen tämän hokemisen aloitti, mutta hänen pelitilansa oli silloin varsin kapea, kun muistelee Nordek-, Efta- ja EEC- neuvotteluja. Jo Kekkosen aikana valtao-osa suomalaistista koki kuuluvansa länteen. Ja niin on yhä edelleenkin.

Muuten niin puolalaiset, unkarilaiset, slovakit ja tsekit myös kokevat kuuluvansa länteen, nyt. Eikä Sipiläkään meitä näiden maiden ryhmään samaista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässäkin Ylen artikkelissa nousee Suomen asema puolueettomana maana esiin. Ja miksi Suomi sitä asemaa nyt haluaa selventää.
https://yle.fi/uutiset/3-10307789

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ruotsin syyskuun vaaleilla on merkitystä Suomen mahdolliseen Natojäsenyyteen. Ruotsin porvaripuolueet ovat jo kääntyneet Natolle myötämieliselle kannalle. Jos Ruotsi jättää jäsenhakemuksen, myöskin Suomi sen tekee. Yksin Suomi ei jäsenyyttä hae, ei ainakaan vielä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön selvitykset ja lausunnot Suomen sotilaspoliittisesta asemasta kannattaa uusia välittömästi ensi kuussa presidentti Putinin tapaamisen yhteydessä.

Venäjälle suuntautuva vierailu tapahtuu 22.8.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ennen Ruotsin vaaleja Suomen linja ei muutu miksikään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sitä suuremmalla syyllä presidentti Niinistöllä on tarve Venäjän vierailullaan painottaa, ettemme ole neutraali ja puolueeton maa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #37

Ei Venäjälläkään jää huomiotta eiliset Niinistön ulostulot asiassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Toivottavasti huomio on positiivista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #39

Putinin koneisto käy kyllä kaikki tapaamiseen liittyvät asiat tarkasti läpi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset